5.kolo PL: kolaps v závěru

Napsal ,

Newcastle United prohrál své druhé domácí utkání z dosavadních třech, přestože ještě čtyři minuty před koncem držel nadějnou remízu. Poté ovšem přišel kolaps defenzívy a všechny body si tak odváží hosté. Můžeme jen polemizovat proč k tomu došlo, ale pro mě je viník zcela jasný – trenér. Nechává v brance trápit zraněného Darlowa, místo středopolaře Haydena posílá na trávník dalšího obránce Schara, kterému se na této pozici nevedlo už na jaře loňské sezony, ale Květák ho tam musí nacpat. Parodii na útočníka Joelintona nechává na trávníku až do 72.minuty místo dřívější snahy o konstruktivní změnu taktiky. No, vždyť vlastně Bruce neví co to je.

Trenér poslal na trávník základní sestavu s jedinou změnou oproti minulému ligovému utkání, na pozici stopera, místo Schara, se vrací kapitán Lascelles. Rozestavení 4-2-3-1, i když televizní studio ukazuje anglickou klasiku 4-4-2. Obrana Krafth, Lascelles, Fernandez, Lewis, před nima defenzívní štíty Hayden se Shelveyem, ofenzívní trojice Hendrick, Joelinton a Saint-Maximin a vepředu hrot Callum Wilson.

První poločas ušel, snaha tam byla, i když kdyby si hosté nedali vlastence, tak my nemáme z čeho skórovat. Defenzívní taktika Bruce je nad míru jasná. Nechápu rozestavení, Hendrick je uváděn na pravém křídle, ale stejně si stále sbíhá na střed, kde je zvyklý hrát a kde mu to prostě vyhovuje, ale Květák jej pořád cpe napravo. Saint-Maximin podepsal novou smlouvu, ale spíš to byl dobrý taktický tah Ashleye, který jej v lednu velmi výhodně zpeněží. Saint-Maximin je na tom technicky dobře, umí přejít přes 2-3 hráče, ale sóluje, zbytečně sóluje a nerozdává balony. Několikrát v utkání ukázal svojí sobeckost, mohl rozjet akci, ale stále to zkoušel sám a sám proti přesile. Navíc mě připadal od začátku jakoby naštvaný, jeho výraz ve tváři neměl s kolektivním úsilím nic společnýho. Kapitolou samou pro sebe je Joelinton, ten vtip na fotbalistu. Na trávníku pobíhá jen do počtu, balony odevzdává soupeři a s nadsázkou by se dalo říci, že i zabránil Fernandezovi bránit Maguira při jeho gólové hlavičce.

Druhá půle byla z naší strany křeč. Bránili jsme se zuby, nehty soupeři, který ukazoval, že chce hrát. My jen koukali. Ve 48.minutě musel dolu Hayden, Květák tam pošle Schara, na pozici na které se mu nedaří, dokázal to několikrát, ale přesto je tam poslán. Místo aby šel na trávník Fraser, čisté křídlo, nebo Almiron, Hendrick by se zatáhl na střed a mohlo by to fungovat. Ale takhle? Shelvey se taky dost často potuloval napravo, mimo svůj prostor a Almiron mohl Joela vystřídat už o poločase. V ofenzívě to bylo jalové, bez nápadu, bez myšlenky, i když ta tam možná občas probleskla, ale ta realizace. Navíc jak pomýšlet na úspěch, když Wilson je vepředu osamocený a nemá podporu zálohy a veškeré ofenzívní snahy jsou prováděny v maximálním počtu 2-3 hráčů? S tímhle nemůžeme počítat s nějakým bodovým ziskem. A to můžeme být rádi, že Darlow, ještě než si poranil tříslo chytil Fernandesovi penaltu. Bylo to za stavu 1:1, penalta byla hodně přísná, podobných se moc nepíská, ale tady se muselo, byl to přece ManU, tomu se musí pomoci, když se topí ve sračkách. Ale ani chycená penalta nenabudila tým k větší aktivitě, větší snaze dotáhnout dobře rozjetý zápas (alespoň ve smyslu štěstí) do konce. Nevidím mezi hráči žádnou komunikaci, žádné nabuzení, emoce, nic. Je to hodně uspávací. A přišel šílený závěr, po našem trestňáku, při kterém jsme defacto jen odevzdali míč soupeři přišel jeho rychlý kontr do rozhozené obrany a rána do šibenice, se kterou Darlow, v tu dobu již notně kulhající, nemohl nic dělat. Další dva góly byly už jen výsledkem rozložení domácího týmu, který držel pohromadě do 86.minuty jen silou vůle. Takový domeček z karet od inženýra, jenž doufá, že prudší zavanutí větru přecejen se mu vyhne.

Za týden, v neděli 25.10, jedeme na půdu Wolves.

Newcastle United – Manchester United 1:4 (1:1)
Góly: 2.Shaw (vlast.) – 23.Maguire, 86.Bruno Fernandes, 90.Wan-Bissaka, 96.Rashford
Žluté karty: Krafth – James
Červené karty:
Rozhodčí: Craig Pawson
Diváci: bez diváků
Sobota, 17.říjen 2020, 21:00, Premier League, St.James Park

Statistiky
První poločas:
Střely na branku: 2 – 6
Střely mimo branku: 0 – 7
Rohy: 0 – 5
Držení míče: 32% – 68%

Celkově zápas:
Střely na branku: 4 – 14
Střely mimo branku: 3 – 14
Rohy: 0 – 7
Držení míče: 36% – 64%

Sestavy:
Newcastle: Darlow, Krafth, Lascelles, Fernandez, Lewis, Shelvey, Hayden (Schar 49), Hendrick (Almiron 88), Joelinton (Fraser 72), Saint-Maximin, Wilson
Lavička: Gillespie, Carroll, Murphy, Manquillo

ManU:Burnley: de Gea, Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw, McTominay, Fred (Pogba 69), Mata (Matic 92), Bruno Fernandes, James (van de Beek 76), Rashford
Lavička: Henderson, Bailly, Ighalo, Telles

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

4 komentáře u „5.kolo PL: kolaps v závěru“

Napsat komentář