4.kolo PL: ManU

Napsal ,

Manchester United (3.místo, 7 bodů) – Newcastle United (17.místo, 1 bod)
Sobota, 11.září 2021, 16:00, Old Trafford, Premier League

Rozhodčí: Anthony Taylor, v této sezoně odpískal 6 utkání, ve kterých rozdal 27 žlutých karet, jednu červenou a nařídil jednu penaltu. Magpies rozhodčí Taylor řídil ve 27 zápasech (bilance 10-3-14), v nichž padlo 42 žlutých karet, 2 červené karty a byly odpískány dvě penalty.

Pro připomenutí – Přestupové léto 2021

Nová sezona začala 13.srpna, přestupové trhy se otevřely 1.července a skončily 31.srpna.

Přišli:
Akademie:
Charlie Wiggett – 18let, obránce, z Chelsea
Remi Savage – 19let, obránce, z Liverpoolu
Cameron Ferguson – 18let, záložník, z Tranmere Rovers, syn bývalého hráče NUFC a současného asistenta v Evertonu Duncana Fergusona
Shaun Mavididi – 16let, útočník, volný hráč, předtím Arsenal
Santiago Muňóz – 19let, útočník, z mexického Santos Laguna, hostování na 18 měsíců

A-tým:
Joe Willock – 21let, záložník, z Arsenalu, 25 milionů liber

Odešli:
Christian Atsu – 29let, záložník, konec smlouvy, současný tým Al Raed
Henri Saivet – 30let, záložník, konec smlouvy
Andy Carroll – 32let, útočník, konec smlouvy
Florian Lejeune – 30let, obránce, Alaves, nezveřejněná částka
Yoshinori Muto – 29let, útočník, konec smlouvy, současný tým Visel Kobe

Akademie:
Owen Bailey – 22let, obránce, Gateshead, National League North
Oliver Walters – 21let, obránce, bez angažmá
Jude Swailes – 19let, obránce, bez angažmá
Yannick Toure – 20let, útočník, BSC Young Boys Bern
Oliver Marshall – 18let, brankář, bez angažmá
Ludwig Francillette – 22let, obránce, Crawley, League Two
Florent Indalecio – 23let, záložník, bez angažmá
Kyle Scott – 23let, záložník, bez angažmá
George Rounsfell – 19let, záložník, bez angažmá
Lucas Gamblin – 19let, obránce, bez angažmá
Lewis Brannen – 18let, obránce, bez angažmá
Tom Midgley – 18let, obránce, bez angažmá
Josh Gilchrist – 18let, záložník, bez angažmá
Josh Harrison – 18let, útočník, bez angažmá
Tai Ebanks – 19let, obránce, bez angažmá

Bobby Clark – 16let, záložník, Liverpool, syn bývalého hráče Magpies Lee Clarka, považován za velký talent, člen anglické reprezentace U18, kde debutoval již ve 14 letech. Tento kluk je asi největší ztrátou Magpies, další zbytečný odchod talentu, i když možná lepší pro Anglii, protože u nás by v současné době zakrněl.

Hostování:
Lewis Cass – 21let, obránce, Port Vale, League Two, celá sezona
Jake Turner – 22let, gólman, Colchester United, League Two, do ledna 2022
Kell Watts – 21let, obránce, Wigan, League One, celá sezona
Matty Longstaff – 24let, záložník, Aberdeen, skotská Premiership, celá sezona
Oisín McEntee – 20let, obránce, Greenock Morton, druhá skotská liga, celá sezona
Tom Allan – 21let, záložník, Greenock Morton, druhá skotská liga, celá sezona
Rodrigo Vilca – 22let, záložník, Doncaster, League One, leden 2022

ManU

Snad největší přestupovou bombou letního okna se stal přesun Cristiana Ronalda z Juventusu do Manchesteru United, který vyšel na 15 milionů. Další hvězdou, která do červené části Manchesteru v létě přestoupila je Jadon Sancho. Jeho přestup z Dortmundu stál 85 milionů. No a do třetice velmi známé jméno. Obranné řady Rudých posílil Raphael Varane, který přišel za 50 milionů z Realu Madrid. Jako volný hráč přišel do týmu Tom Heaton.

Jediným prodaným hráčem se stal Daniel James, který za 29 milionů odešel do Leedsu. Na hostování šli – Reece Devine (St. Johnstone), Tahith Chong (Birmingham), Di´Shon Bernard (Hull), Facundo Pellistri (Alaves), Axel Tuanzebe (Aston Villa), Nathan Bishop (Mansfield), Ethan Laird (Swansea), Dylan Levitt (Dundee), Andreas Pereira (Flamengo), James Garner (Nottingham), Brandon Williams (Norwich).

Smlouva skončila Aliou Traorému, Sergio Romerovi. Joel Pereira, jakožto volný hráč, odešel do Waalwijku, Arnau Puigmal do Almerie a Max Taylor do Rochdale.

Nejlepšími střelci týmu jsou Fernandes a Greenwood, kteří vstřelili po 3 gólech. Jednu branku přidal Fred. Paul Pogba přihrál na 5 branek. De Gea ze tří zápasů vychytal jednou čisté konto.

V obou klubech působili – Michael Owen, Gabriel Obertan, Louis Saha, Alan Smith, Giuseppe Rossi, Nicky Butt, Ronny Johnsen, Andy Cole, Steve McClaren, Steve Bruce.

Československá stopa – Matěj Kovář, Karel Poborský.

Domácí ligová bilance RedDevils – 3 body z jednoho utkání, 1 výhra, 0 remíz a 0 porážek, při skóre 5:1.

Aktuální forma – výhra 1:0 na Wolves, remíza 1:1 na Southamptonu, výhra 5:1 s Leedsem – 2-1-0

Newcastle United

Všechny dostupné lístky, co měl Newcastle k dispozici se velmi rychle vyprodali. Newcastle se v zápase na Manchesteru stane teprve osmým klubem, který odehrál 1000 zápasů v rámci Premier League. Těmi sedmi dalšími jsou Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Everton a Aston Villa.

V tabulce produktivity se 2x trefil Callum Wilson a po jedné brance přidali Murphy a Saint-Maximin. V asistencích mají 1x zářez Saint-Maximin, Ritchie a Murphy. Freddie Woodman má tři odchytané zápasy, ve kterých dostal 8 gólů.

Venkovní ligová bilance Magpies – 0 bodů z jednoho utkání, 0 výher, 0 remíz a 1 porážka, při skóre 0:2.

Aktuální forma – remíza 2:2 se Southamptonem, remíza 0:0 s Burnley v LC (vypadnutí na penalty), prohra 0:2 na Aston Ville, prohra 2:4 s WHU – 0-2-2

Zranění, Sestavy

ManU – Sancho s otazníky, Cristiano Ronaldo nebyl jistý kvůli možné karanténě po repre srazu, ale portugalský svaz jej propustil ze služeb již v pondělí, Ronaldo se přesunul do tréninkového centra ManU, kde se připravoval se zbytkem mužstva, případná karanténa by mu stejně vypršela v pátek, tudíž v sobotu by měl nastoupit. Tlak FIFA na potrestání hráčů, které kluby nepustili na repre srazy se týká Freda, ale podle jeho výkonů v prvních třech kolech je jeho sobotní neúčast spíše plusem pro domácí tým. Zraněni jsou Rashford, Henderson, Telles, McTominay, Jones a Santos.

Newcastle United opět představuje lazaret – Dúbravka, Anderson, Shelvey, Hayden, Fraser a Wilson zraněni, Dummett a Darlow nejistí. Doma měl zůstat Almiron, který patří k jihoamerickým hráčům na něž se vztahuje ban od FIFA za nepovolení kluby k odcestování ke svým reprezentacím, ale trenér Bruce na tiskovce tvrdil, že Almiron do Manchesteru jede.

Historie

Z posledních 34 zápasů Newcastle vyhrál pouze 4 zápasy. Z posledních 6 vzájemných zápasů vyhrál Newcastle dvakrát a pokaždé doma. Manchester United proti Newcastlu vyhrál 14 venkovních zápasů. Více jich vyhrál pouze proti Aston Ville (15) a Evertonu (16). Proti Arsenalu a ManU ztratil Newcastle již 30 utkání. Proti Manchesteru má Bruce nejhorší bilanci mezi ostatními manažery v historii, na Old Trafford navíc získal z 11 utkání jediný bod (remíza 2:2 s Mackems v říjnu 2009). Newcastle vyhrál venku z posledních 37 utkání jedinkrát, v prosinci 2013. ManU nastřílel Newcastlu již 108 gólů, takže jsme jejich nejlepší střelnice.

domácíremízahosté
League813942
FA Cup400
League Cup201
CommunityShields200
Total893943

2020/2021
English Premier Man Utd 3 – 1 Newcastle
English Premier Newcastle 1 – 4 Man Utd
2019/2020
English Premier Man Utd 4 – 1 Newcastle
English Premier Newcastle 1 – 0 Man Utd
2018/2019
English Premier Newcastle 0 – 2 Man Utd
English Premier Man Utd 3 – 2 Newcastle
2017/2018
English Premier Newcastle 1 – 0 Man Utd
English Premier Man Utd 4 – 1 Newcastle
2015/2016
English Premier Newcastle 3 – 3 Man Utd
English Premier Man Utd 0 – 0 Newcastle
2014/2015
English Premier Newcastle 0 – 1 Man Utd
English Premier Man Utd 3 – 1 Newcastle
2013/2014
English Premier Newcastle 0 – 4 Man Utd
English Premier Man Utd 0 – 1 Newcastle
2012/2013
English Premier Man Utd 4 – 3 Newcastle
English Premier Newcastle 0 – 3 Man Utd
Capital One Cup Man Utd 2 – 1 Newcastle
2011/2012
English Premier Newcastle 3 – 0 Man Utd
English Premier Man Utd 1 – 1 Newcastle
2010/2011
Premier League Newcastle 0 – 0 Man Utd
Premier League Man Utd 3 – 0 Newcastle
2008/2009
Premier League Newcastle 1 – 2 Man Utd
Premier League Man Utd 1 – 1 Newcastle

Milan Ferrari Merhaut’s prediction (nufccz.cz):
Nemyslím si, že zrovna na Old Trafford se probudíme, zvláště, když se očekává obnovená premiéra Cristiana Ronalda v červeném dresu. Televize celého světa jsou v Divadle snů, Ronaldo bude zářit, stejně tak jako domácí tým, my budeme jen sparingpartnerem. Saint-Maximine říká, že když budou hráči myslet jen na Ronalda, tak určitě prohrajeme, musíme myslet na svojí hru, na svůj výkon a potom máme šanci. Nepředpokládám, že si odvezeme nějaké body, milosrdný výsledek by byl 0:2, ale asi se spíš budeme modlit, abychom neprohráli o 4 a více branek. S naší hrou a teď i lazaretem to bude trápení. V tomto zápasu nebudu čekat žádné překvapení, jasný tip 5:0 (3:0).

Dannyss’s prediction (nufccz.cz):
Tisící zápas Newcastlu v PL, to už je sakra pěkný číslo. Škoda jen, že posledních pár let to je bída, jinak by se na tu magickou hranici koukalo trochu jinak. Manchester je natěšený příchodem Ronalda, který pokud nastoupí (podle posledních zpráv minimálně z lavičky ano) je ústřední postavou a všichni kolem něj “vyrostou”. I když má MU řadu zraněných hráčů, tak nemáme šanci, ale chci se bavit tak volím 4:2 (2:1) pro MU. Prosadit by se mohli Murphy a Willock.

Lawro’s prediction (BBC):
Newcastle nutně potřebuje vyhrát, ale Old Trafford, v den, kdy se Ronaldo vrací, pro ně není to pravé místo. Není pochyb o tom, že Ronaldův příchod zlepší Manchester United. Určitě už nebude honit krajní obránce jako za mlada, bude se pohybovat kolem vápna, a čekat, když je ve vzduchu tak dobrý. Pokud bude dostávat od spoluhráčů správné přihrávky, bude hodně skórovat a pravděpodobně si bude brát každou penaltu, trestňáky. Ronaldo bude prostě postrachem. A Newcastle je prvním terčem. Můj tip – 3:0.

Skysports’s prediction:
Manchester United si v zásadě dal nový lesklý nátěr a nainstaloval na vozidlo měkkou střechu, aniž by opravil motor. Podepsáním Cristiana Ronalda posílil ManU jejich středovou oblast postrádající kvalitu a očekává se, že bude soutěžit o titul v Premier League. Dvojice Wolves Ruben Neves a Joao Moutinho odhalila tuto slabinu v minulém kole a týmy s podobnou kvalitou v příštích týdnech budou bránit stejným způsobem. Ronaldo má tedy vnést do ofenzívy nový vítr a věřím, že taky vnese. Newcastle není vybaven tak, aby United vyděsil. Navíc si nějak nedokážu představit, že Ronaldův návrat domů neskončí domácím vítězstvím. Nebude mnoho takovýchto zápasů, pokud jde o humbuk kolem jednoho hráče a Ronaldo se bude chtít dostat do centra pozornosti. Myslím, že sobota bude emocionální záležitostí, takže si možná i vsadím na to, že Ronaldo dostane žlutou kartu, protože určitě nebude schopen odolat tomu, aby si sundal tričko při gólu, stejně jako to udělal minulý týden při překonání mezinárodního rekordu v Portugalsku. Můj tip – 3:0.

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet