“Nemůžeš být šťastný” – Geremi

Napsal ,

Geremi se otevřeně vyjádřil o své newcastleské lítosti, která ho dodnes pronásleduje. Geremi strávil v Newcastlu United dva a půl roku. Nestává se každý den, aby fanoušci Scunthorpe dostali příležitost posmívat se dvojnásobnému vítězi Ligy Mistrů a bývalému kandidátovi na Zlatý míč. Geremiho poslední dějství jako hráče Newcastlu United provázeli posměšky. Geremi v utkání Championship, ve chvíli útoku Magpies, dostal balon, ale místo střely na branku nějak trefil boční tribunu. Jen o pár minut později byl veterán vystřídán. Geremi už poté nikdy nehrál za Newcastle a vzápětí záložník dokončil přesun do tureckého Ankaragucu uprostřed vítězné kampaně Magpies v Championship.

Geremi měl nejlepší dny za sebou, když se rozhoupal podepsat na Tyneside, a po všech těch letech 42letý muž přiznává, že je zdrojem ‚politování‘, že během svého působení v St James‘ nebyl schopen ukázat vše: “Pokud hráč odejde bez jakýchkoliv titulů nebo úspěchu, nemůžete být šťastní, protože v den, kdy podepíšete smlouvu s klubem, pomůžete týmu zlepšit se. Na konci dne, pokud toho nedosáhnete, budete prostě frustrovaní. Tohle jsem teď já. Nevím, jak se někteří lidé cítí, ale toto jsou moje zásady. Moje zásady jsou, když podepíšu smlouvu s týmem, z celého srdce chci týmu pomoci stát se velkým. Pokud odejdete a nedosáhnete toho, ne, nemůžete být šťastní.”

Takhle si Geremi nepředstavoval, že se věci vyvinou, když před dvěma a půl lety zadarmo přestoupil do Newcastlu z Chelsea poté, co vyhrál dva tituly v Premier League pod vedením Josého Mourinha. Nově jmenovaný Sam Allardyce řekl Geremimu o svých plánech vybudovat nový tým a dostat Newcastle zpět do Evropy. A co je nejdůležitější, šéf Newcastlu dokázal Geremimu nabídnout řádnou hrací dobu, kterou mu Mourinho v Chelsea nemohl dát: “Když jsem se rozhodl opustit Chelsea, mluvil jsem s Mourinhem. Měli jsme velmi dobrý, upřímný vztah. Řekl jsem mu: ‘Jose, mám příležitost jít hrát do Newcastlu. Nechci tady zůstat, protože se teď necítím tak šťastný. Nech mě jít. Rozhovory, které jsem s ním měl, byly vždy upřímné. Bylo vidět, že jsme se respektovali. Nemluvil se mnou, jako bych byl jen další hráč. Ne, respekt tam byl. Řekl jsem mu: ‘Jdu,” a on řekl: ‘Geremi, moc si tě vážím. Když řekneš, že chceš odejít, nebudu tě nutit tu zůstat. Jdi tam, ale víš, že jsi v mém srdci.’

Geremi (foto: Chronicle)

Allardyceovi se líbila Geremiho všestrannost a showmanství a zkušený Kamerunčan byl také vícejazyčným vůdcem. Manažer Newcastlu předal Geremimu kapitánskou pásku a jeho spoluhráči mu brzy začali přezdívat Mandela kvůli státnické roli, kterou zastával v šatně. Geremi pomohl přesvědčit francouzského kolegu Charlese N’Zogbiu, aby podepsal novou dlouhodobou smlouvu s klubem, a je jasné, že si tento muž užíval zodpovědnosti být pod Allardycem kapitánem: “Byla to velká čest, protože si myslím, že ve mně Sam viděl člověka, který by mohl vést skupinu lidí. Naštěstí jsem mluvil mnoha jazyky. Možná by za mnou mohl přijít zahraniční hráč, když měl problém, a já bych mu pomohl. Pro mě by se nic nezměnilo – dělal jsem jen to, co jsem dělal rád. Byl jsem jedním ze starších hráčů, takže když přišli mladší hráči, dal jsem jim pár rad a řekl jsem jim, jak se stát velkými hráči, protože když jsem přišel do Newcastlu, už jsem hrál za Real Madrid a Chelsea, takže jsem byl tak trochu vzorovým modelem pro některé mladé hráče.” Newcastle začal pod Allardycem dobře – z úvodních devíti zápasů získal 17 bodů – ale následoval pád tabulkou a Geremi byl zbaven kapitánské pozice.

Když se však Geremi v únoru vrátil z Afrického poháru národů, Allardyce nahradil Kevin Keegan. Keegan dal Geremiho zpět do týmu, ale klubová legenda byla na lavičce pouhých osm měsíců poté, co Xisco a Nacho Gonzalez podepsali smlouvu bez jeho souhlasu. Joe Kinnear, Chris Hughton a Alan Shearer pokračovali v chaotické kampani, která skončila sestupem v roce 2009. Geremi byl první, kdo poukazuje na to, že „tým jako Newcastle si to nezaslouží“ a „neměl by sestoupit“: “Fanoušci Newcastlu se ale drží svého klubu. Je to úžasné. Bylo to jiné než v Chelsea. Když jdete do Newcastlu a vidíte fanoušky, uvědomíte si, že to jsou ti správní fanoušci. Milují svůj tým a jako hráč za ně chcete jen bojovat a dělat je šťastnými, protože když vyhrajete, jsou šťastní i oni. Zaslouží si mít tým, který hraje nahoře a hraje Ligu mistrů. Doufám, že tam někteří lidé přijdou a pokusí se dostat Newcastle na takovou úroveň. To je moje přání, protože mají fanoušky, kteří svůj tým milují.”

Geremi nadále sleduje svůj bývalý klub, ale v současné době je zaneprázdněn jako prezident národní asociace kamerunských fotbalistů (SYNAFOC). Geremi také sedí ve výkonné radě FIFPRO, globální profesionální hráčské unie, a muž, kterého Mourinho nazýval „ministrem“, rád využije své zkušenosti k pomoci svým krajanům: “Neuplyne den, kdy by za mnou hráč nepřišel a neřekl: ‚Geremi, nemám co jíst‘ nebo ‚Geremi, v mém domě nic není‘, protože nedostal zaplaceno. Jsou ještě mladí a hrají fotbal, protože se chtějí stát profesionálními hráči, ale také přežít, vydělat si nějaké peníze. Ale tady v Kamerunu už rok nebyl žádný šampionát. Tam, odkud jsem přišel, jsem viděl spoustu bitev a byl jsem součástí velkých zápasů a velmi tvrdě jsem pracoval, abych dosáhl úrovně, které jsem dosáhl. Vždycky si říkám: Co mohu udělat, abych pomohl těm, kteří tuto šanci nemají?” To je to, co jsem chtěl celý život dělat, bojovat za ně.”

(poz. přeloženo z The Chronicle, 6.8.2021)

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: The Chronicle, internet