Alexander Isak – nejdražší přestup v historii NUFC

Napsal ,

Alexander Isak (22) se narodil 21.září 1999 ve švédské Solně (kromě švédského má i eritrejské občanství). Jedná se o 192 cm vysokého pravonohého útočníka. Své první fotbalové krůčky udělal v šesti letech v AIK Stockholm, kde vydržel až do roku 2017. Za tento švédský klub odehrál 24 zápasů a vstřelil 10 branek. V lednu 2017 ho s velkým příslibem za 8,6 milionů koupila Borusia Dortmund, kde ale vydržel pouze dva roky. Půl sezóny 2019 byl na hostování v holandském Willem II, kde dal v 16 zápasech 13 branek. Za rezervu Dortmundu odehrál 12 utkání s bilancí pěti branek a za A tým nasbíral pouhých 5 startů, ve kterých neskóroval. Dne 1.července 2019 za 15 milionů přestupoval do španělského Realu Sociedad. V různých ligách tedy nastoupil do celkem 154 zápasů, ve kterých dal 60 gólů (192 i s pohárovými zápasy, kde skóroval v 77 případech). V loňské sezóně odehrál za Sociedad včetně pohárů 41 zápasů, ve kterých dal 10 branek, v té dosavadní stihl odehrát 2 zápasy a připsat si jednu branku. Švédské reprezentaci pomáhá od roku 2015, kdy poprvé nastoupil za U17, za kterou odehrál celkem 16 zápasů a vstřelil 6 gólů. Dále U19 6 zápasů (2 góly). Za švédskou U21 v sedmi zápasech neskóroval a za A tým nastupuje od roku 2017, kdy stihl naskočit do 37 zápasů, ve kterých vstřelil 9 branek.

Alexander Isak – první den v NUFC (foto: nufc.co.uk.)

Mezi jeho úspěchy patří vítězství v lize s Borusií Dortmund U19 a vítězství v německém poháru, to vše v sezóně 2016/2017. V sezóně 2019/2020 vyhrál s Realem Sociedad španělský pohár a stal se i nejlepším střelcem španělského poháru, když vstřelil 7 branek. V roce 2016 byl vyhlášen nejlepším mladým hráčem švédské Allsvenskan. S Realem Sociedad a Dortmundem si zahrál Evropskou Ligu, s Dortmundem ještě Ligu Mistrů.

Alexander Isak v dresu Realu Sociedad

Se svou výškou 192 cm se tyčí nad mnoha svými spoluhráči, ale rozhodně se nejedná jen o “věž”, nabízí toho mnohem více. Nehledě na svou vysokou postavu je i hbitý, rychlý, má driblovací schopnosti, může zahrát i na křídle. Vlastně je velmi flexibilní, takže může zahrát kdekoliv v útoku. Kromě své možné efektivity před brankou je to hráč, který vytváří prostor a dobře v útoku kombinuje.

Alexander Isak ve švédském dresu

Přestupová suma je dle médií 58 milionů liber (cca 70 milionů euro) + 5 miliónů bonus a jedná se o nejdražší přestup v historii NUFC. Překonal tak nedávno zakoupeného Bruna Guimarese (40 miliónů) a Joelintona (40 miliónů). Smlouvu uzavřel na šest let a bude nosit dres s číslem 14. Jeho zastupující agenturou je Universal Sports Group a má smlouvu s Adidas.

Strašně se mi líbí vyjádření Zlatana Ibrahimoviče: “Ale (Isak) mi volal, když o něj začal mít zájem Newcastle United. Řekl jsem mu, že je to spící obr (klub) a že ho může Isa probudit. On má srdce lva – nebude dlouho trvat a už se nebudeme bavit o Zlatanovi nebo Henrikovi jako o nejlepších švédských fotbalistech, ale o Isakovi!”

Alexander Isak po podpisu řekl: “Jsem rád, že jsem tady. Bylo to pro mě velké, velké rozhodnutí, ale je to rozhodnutí, se kterým jsem opravdu spokojený. Je to skvělý, historický klub, za který by podle mě chtěl hrát každý, s úžasnými fanoušky. Byli velkou součástí toho, proč jsem sem přišel – a také projekt klubu, kterému opravdu věřím. Vždy chcete jít do týmu a vědět, jak hrají. Myslím, že Newcastle hraje velmi atraktivní fotbal a já chci být toho součástí.”

Hlavní trenér Newcastlu United, Eddie Howe, řekl: “Jsem velmi nadšený, že se k nám Alexander rozhodl připojit. Je to vynikající talent, který je schopen týmu významně přispět. Je technicky velmi dobrý, se směsí atributů, které nás budou doplňovat, ale je také ve skvělém věku, aby mohl dále růst. Chci poděkovat majitelům klubu a lidem, co realizovali přestup Alexandra do Newcastlu. Všichni jsme rádi, že ho máme na palubě.”

První interview – https://www.nufc.co.uk/nufc-tv/latest-videos/alexander-isak-the-first-interview/
Na jeho dovednosti se můžete podívat třeba tady – https://www.youtube.com/watch?v=rAJpvIgLJyY

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

9 komentářů u „Alexander Isak – nejdražší přestup v historii NUFC“

    • Takhle, já moc optimistický nejsem. Nemám ho moc nasledovaného. Jako alternativa asi lepší než Wood, ale uvidíme jak bude zvládat tempo PL. Zatím nejsem přesvědčen, že stojí za takovou sumu, ale třeba (a rád bych) se pletu. Čas ukáže (zdá se, že Migy se aklimatizoval až letos…:)). Ale samozřejmě jsem rád, že dal přednost nám, před dalšími jinými evropskými kluby.

    • Bohuzial trh je takto nastavený. Nie som toho zástanca, ale nič s tým nenarobím. Isak nie je žiadny no name player. Spravil si meno v La Lige aj v repre. Je mladý, perspektívny a ambiciózny. Zober si, kolko stál Darwin Nunez Liverpoolu, alebo v minulosti Pepe Arsenalu, alebo Antony, ktorý síce ešte neprestúpil z Ajaxu, ale je to len otázka času a to už padajú sumy okolo 100 mega. Ja som za Isaka rád, ale očakávam ešte krídlo a záložníka. Joao Pedro by sa mi pozdával, ale akosi je o ňom ticho.

Napsat komentář