Souhrn (17.8. – 10.9.)

Napsal ,

Zdravím Straky. Po menší odmlce díky nahuštěnosti zápasů a menšího zdravotního problému jsou tu opět nějaké ty zprávy z Newcastlu. Rozhodl jsem se je již nepojmenovávat jako “Aktuality” a to z toho důvodu, že většinou je vydáváme s odstupem a “aktuality” již nejsou aktuální. Jedná se spíše o takový souhrn, což je název, který teď budete vídat. Aktuality budou opravdu jen aktuality. Tak toto jen pro pořádek.

Info z klubu
Newcastle United U18 – Manchester City U18 2:2 (0:1)

G: 63.Murray-Jones vl., 90+4.Emerson – 38.Whittingham, 62.Ndala
ŽK: 0-1
Sestava: Harris, McNally (65.Munda), Charlton (90+5.H.Powell), Bailey, Thompson, McArthur, Cooper (83.Beresford), Stanton, Parkinson (65.Mavididi), L.Miley, Emerson
Lavička: Ross

První zápas nové sezóny, proti favoritovi celé soutěže (lonští ligoví šampioni), který v loňské sezóně mladíky z NUFC v předposledním zápase vypráskal 13:0 dopadl nakonec velmi dobře. Prvně vedl dorostence nedávno příchozí Graeme Carrick a mohl se radovat z bodíku. Na vedlejším hřišti mladší dorost U16 porazil stejného soupeře 6:1. Na sestřih U18 můžete mrknout zde – https://www.mancity.com/citytv/eds-academy/highlights-newcastle-u18s-2-2-city-u18s-63796596.

Blackburn U18 – Newcastle United U18 0:4 (0:1)
G: 4. a 46. Parkinson, 51.J.Miley, 65.Stanton
ŽK: 2-4 (Charlton, Stanton, Cooper, Parkinson)
Sestava: Harris, McNally (70.H.Powell), Charlton (57.Beresford), Bailey, Thompson, McArthur, Cooper, Stanton, Parkinson, J.Miley, Emerson (79.Nkunku)
Lavička: Ross, Cooper

Dorost rozjel sezónu báječně. Po úvodní remíze plné tři body ze hřiště Blackburnu. Čtyři body ze dvou zápasů při skóre 6:2 je nejlepší vstup do sezóny od roku 2016 a dorost je po dvou kolech na 7. místě.

Norwich City U21 – Newcastle United U21 4:2 (3:0)
G: 4.Omotoye, 39.Kamara, 45+1.Dickson-Peters, 55.Warner – 46.Stephenson, 70.Turner-Cook z pen.
ŽK: 2-1 (Savage)
ČK: 70.Stewart (Norwich – penalta)
Sestava: J.Smith, Wiggett (64.Carlyon), Hackett (64.Ferguson), Brookwell, Savage, A.Murphy, Crossley (46.Muňoz), Huntley, Stephenson, Turner-Cooke, J.Scott
Lavička: Brown

Opět nezvládnutý zápas a opět prohra. Navíc domácí neproměnili ještě ve 30.minutě pokutový kop. Na konci zápasu tak byl veselejší trenér domácích a bývalá Straka Alan Neilson. Po třech odehraných zápasech je rezerva NUFC na předposledním 10.místě bez bodového zisku při skóre 3:7. Když se podíváme pouze na U21, která nahradila soutěž U23, tak U21 vyhrála naposledy v roce 2018. Od té doby v rámci EFL Trophy 10 proher + 3 ligové. Loňská U23 naposledy vyhrála v květnu 2022, V posledních 12 zápasech (bez 3 kol U21) vyhrála 3 zápasy, zbytek prohry. Už jsem to psal minule, ale něco tam prostě nefunguje. Jsem zvědav, jak dlouho bude mít Dickman důvěru. Na sestřih se můžete podívat zde – https://www.nufc.co.uk/nufc-tv/u21s/norwich-u21-a-highlights-22-23/.

Newcastle United U21 – Derby County U21 4:0 (2:0)
G: 8. a 58.Stephenson, 17. a 64.Crossley
ŽK: 0-1
Sestava: Smith, Carlyon, Bondswell, Huntley, Savage, A.Murphy, Stephenson (73.Scott), Turner-Cooke, Ndiweni (80.Muňoz), White (46.Wiggett), Crossley (73.Hackett)
Lavička: Brown

V souboji dvou bezbodových týmů suverénně vyhrál Newcastle, konečně. Střelecky se probudil loňský nejlepší střelec Dylan Stephenson. Díky výhře aspoň částečný posun tabulkou vzhůru.

Doncaster – Newcastle U21 1:0 po pen.
ŽK: 0-1 (J.White)
Sestava: SMith, Carlyon, Savage, A.Murphy, Hackett, Huntley, Turner-Cooke, White (74.L.Miley), Stephenson, Crossley, Ndiweni (74.Scott)
Lavička: Brown, Brookwell, Muňoz, Wiggett, McArthur

První zápas v rámci 5.skupiny EFL Trophy skončil bezbrankovou remízou, kdy o vítězi a bodu navíc rozhodly až pokutové kopy. V tomto odvětví domácí nezaváhali, na straně hostí postupně proměnili Savage a Croslley a poté neuspěli Turner-Cooke a A.Murphy. Ve druhém zápase skupiny Lincoln porazil Barnsley 3:0 a rezerva je tak na 3. místě. Na sestřih můžete mrknout zde – https://www.youtube.com/watch?v=2p8uibmb1dg.

Newcastle United U18 už zná rozlosování U18 Premier League Cupu. Postupně se utká s Arsenalem (3.9.), Manchesterem United (8.10.) a Aston Villou (5.11.). Rozlosován byl i Premier League Cup U21, kde se hráči NUFC postupně utkají doma/venku s Bristol City (14.11. a 12.12.), Crystal Palace (21.11. a 19.12.) a Sheffieldem United (28.11. a 5.12.).

Newcastle United U18 – Arsenal U18 4:2 (1:2)
G: 3.Cooper, 58.Parkinson, 64.a 83. L.Miley – 11.Quesada-Thorn, 33.Green
ŽK: 2-2 (Cooper, Stanton)
Sestava: Harris, McNally (69.Powell), Charlton, Bailey, Thompson (88.Powell), McArthur, Cooper (75.Mavididi), Stanton, Parkinson (88.Nkunku), L. Miley, Emerson
Lavička: Ross

No a první zápas v rámci Premier League Cupu dorost zvládl a favorita v podobě Arsenalu porazil 4:2, i když po půli prohrával. Lewis Miley ukazuje svou výjímečnost, tak snad mu to vydrží a za pár let ho uvidíme v A týmu. Vítězstvím se dostal dorost na 1.místo tabulky.

Další radost nám udělal ženský tým NUFC, který v derby porazil ženy z Middlesbrough 1:0.

Dne 20.srpna oslavil 23.narozeniny Joe Willock. Dne 10.září oslavil 33.narozeniny Matt Ritchie.

Pozápasové dozvuky (Manchester City)
Před zápasem byl Manchester City a Newcastle United jedinými týmy v PL, kteří ještě neinkasovali. Od remízy 0:0 na Etihad Stadium v ​​listopadu 2006 City skórovalo alespoň jednou ve všech 28 následných vzájemných zápasech. Bylo to poprvé, co United drželi poločasové vedení proti City od našeho domácího vítězství 1:0 v září 2005 (29 zápasů). Ve 45 domácích a venkovních zápasech PL mezi oběma týmy Newcastle porazil City osmkrát. Sedm z těchto osmi pocházelo před rokem 2006.

Musíme se vrátit do sezóny 2013/14, kde je poslední případ, kdy Newcastle zůstal neporažen po svých úvodních dvou domácích ligových zápasech. Od porážky 0:4 od City v prosinci 2021 prohrál Newcastle pouze jeden ze svých 12 domácích zápasů v Premier League (8 výher, 3 remízy, 1 prohra).

Magpies zůstávají po úvodních třech ligových zápasech neporaženi, což se jim nepodařilo od ročníku 2011/12. To se jim ještě podařilo v šesti ze svých 28 sezón PL (1994/95, 1995/96, 2001/02, 2007/08, 2011/12 a 2022/23).

Pět bodů z prvních tří zápasů je náš nejlepší počin od sezóny 2011/12, kdy jsme jich měli sedm. V minulé sezóně nám trvalo 11 zápasů, než jsme dosáhli na pět bodů.

Kieran Trippier má nyní na kontě za NUFC tři góly, všechny vstřelil z přímých volných kopů v domácích zápasech. Miguel Almiron se dostal na 10 gólů, což se mu to podařilo ve 113 zápasech (94 startů v základu). Paraguayec se svými deseti góly překonal Tino Asprillu, stejně mají současní spoluhráči Fabiana Schär, Joelinton, Joe Willock a dostal se jeden gól za Allana Saint-Maximina a Jonjo Shelveyho. Callum Wilson vstřelil 22.gól za United a tím se posunul na úroveň Laurenta Roberta v rámci PL, jeden před Kieronem Dyerem a tři za Michaelem Owenem.

Hráčem zápasu byl zvolen Allan Saint-Maximin. Do ideální jedenáctky 3.kola PL si Alan Shearer vybral Trippiera, Popea, Almirona a Saint-Maximina. Do ideální sestavy 3.kola PL dle BBC se dostali Trippier a Saint-Maximin.

Migiho gól posvěcený VARem v zápase proti man City.

Eddie Howe: “Byl to neuvěřitelný zápas, horská dráha emocí. Prohráváme jedna nula a je to nejhorší možný začátek proti tomuto týmu, protože pak musíte dotahovat a potenciálně opouštět otevřené prostory, ale hráči na to reagovali skvěle. Vstřelili jsme několik skvělých gólů. Byl jsem naprosto potěšen snahou a nasazením, vším, co hráči odevzdali. Jsem si jistý, že pro nezaujatého diváka to byl neuvěřitelný zápas, pro nás jako manažery je to trochu frustrující, protože jsme vedli 3:1. Zoufale toužíte vyhrát, ale vydolovali jsme bod a myslím, že si to hráči zasloužili. Přinesli jsme do zápasu naši fyzičku, bylo to něco, o čem jsme mluvili celý týden. Chtěli jsme jim to znepříjemnit, dostat naše publikum do zápasu, to jsou věci, o kterých jsme se domnívali, že jsme proti nim loni nedělali. Chtěli jsme je dostat pod tlak a přimět je, aby odsud odešli s pocitem, že museli pořádně hrát. Nemluvím za ně, ale myslím, že to pocítili, protože jsme se jim postavili tváří v tvář a odehráli velmi dobrý zápas. Doufám, že je to pro Newcastle United záblesk budoucnosti. Jsme trochu zklamaní, že jsme nevyhráli, ale pozitiva daleko převažují nad negativy. Byl to Maxiho nejlepší výkon od té doby, co jsem ho vedl. Byl energický. Správně vystihl každý aspekt hry a dal nám úplně jiný rozměr. Výzvou pro Maxiho teď je, jestli to zvládne každý týden. Někdy jsme měli štěstí, ale pokud jde o to, kam se chci dostat, nevidím důvod hrát defensivně a hluboko proti špičkovým týmům. Nejlepší týmy jsou agresivní a odvážné, takže takový přístup také potřebujeme.” O domácím publiku: “Vždycky to pocítíme, když jim dáme důvod. Bál jsem se, že v zápase prohraju 1:0 a co to udělá s atmosférou, ale jakmile padl gól. To nám opravdu pomohlo dostat se do zápasu. Od té chvíle byli vynikající. I když se Manchester City vrátil do hry, stále tu pro nás byli.” O Almironovi a jeho předzápasovém transparentu: “Migy si svou předsezónní formu přenesl i do sezóny. Tři zápasy, které v této sezóně odehrál v Premier League, byly úžasné. Na míči i mimo něj byl velmi, velmi solidní. Jsem tak rád, že dnes skóroval. Jaké skvělé gesto od zdejších fanoušků – velmi chápaví, velmi dobře informovaní a velmi starostliví vůči hráčům. To by byl pro Migyho krásný okamžik, opravdu. Bylo skvělé vidět, jak dostal balon za čáru s takovým uznáním od fanoušků.”

Kdo neviděl, prohloupil, byla to reklama na fotbal. Na sestřih mrkněte zdehttps://www.youtube.com/watch?v=6u-M-R6q6Ck. A jak říká komentátor na konci – možná můžeme oslavovat jako bychom vyhráli. A ještě doporučuji kouknout na pozápasové studio s Alanem Shearerem – https://www.youtube.com/watch?v=9NiQHFUQIg4 – konec mě pobavil…:))

Pozápasové dozvuky (Tranmere Rovers)
Na stadion si našlo 10.961 fans, z nichž bylo 2.200 fanoušků NUFC. Hráči Newcastlu premiérově nastoupili v modro-zlatých dresech.

Chris Wood vstřelil za NUFC svůj třetí gól a to při svém debutu v Ligovém poháru. Jamaal Lascelles vstřelil za NUFC 14.gól, druhý v Ligovém poháru (9 v PL + 3 v Championship).

V brance měl nastoupit Martin Dúbravka, ale chyběl kvůli “nemoci”. Buď tohle nebo spekulace, že se mu pozice brankářské dvojky nezamlouvá, chce chytat a hledá si místo jinde. Pravda byla to druhé.

Do All-stars druhého kola poháru byl zvolen Kieran Trippier.

Chris Wood střílí do sítě Tranmere postupový gól.

Eddie Howe řekl: „Museli jsme pořádně zabrat, bylo to hodně fyzické utkání se spoustou míčů v našem vápně. Poslední část hry mi dělá největší radost. Budeme brát všechny góly, ať přijdou jak přijdou. Bylo na nich zapracováno a dobře trefeny z rohových kopů. Rádi bychom hráli o něco více otevřeně, ale Tranmere nám to velmi zkomplikovalo. Byli odhodláni a my jsme se tomuto nasazení museli vyrovnat, což se nám povedlo.” O spekulacích ohledně Alexandra Isaka: “Ne, nevím, co se děje.” Na otázku, kolik dalších podpisů očekává v aktuálním okně: “Těžko na to odpovědět číslem, ale aspoň jeden. Koukáme se na útočně laděné hráče. Nemyslím si, že je to velké tajemství, ale nebudu o tom více mluvit.” O Emilu Krafthovi: “Nevypadá to dobře, ale nevím, do jaké míry je to špatné, ale když odcházel ze hřiště tak ho to hodně bolelo.”

Ve třetím kole, které by se mělo odehrát kolem 7.listopadu se Newcastle United na domácím hřišti střetne s Crystal Palace.

Sestřih zápasu – https://www.youtube.com/watch?v=5EVAs8qwXwQ.

Pozápasové dozvuky (Wolves)
Na zápas přicestovalo 3.000 fans Newcastlu United. Hráči NUFC už v 5.kole vystřídali všechny sady dresů. Na Molineux odehráli zápas v bílo-zelené kombinaci.

Magpies vstřelili přesně jeden gól v každém z posledních devíti domácích a venkovních PL zápasů s Wolves, deset, pokud započítáte zápasy Championship. Allan Saint-Maximin vstřelil svůj dvanáctý gól v PL, první na venkovním hřišti. Navíc se trefil po dlouhé době, po půl roce. Dosažení tuctu vstřelených branek ho v klubové hierarchii řadí o jeden gól před Jonja Shelveyho a vyrovnal se Stevenu Taylorovi, Kevinu Nolanovi a Ruelu Foxovi. Dalším vstřeleným gólem se vyrovná Hatemu Ben Arfovi, ale stále mu chybí deset gól od nejplodnějšího francouzského střelce Laurenta Roberta (22 gólů).

Po zápase střelec branky a kapitán Wolves Ruben Neves prohlásil: “Jejich styl hraní jsou nakopávané balóny a sbírání druhých balonů. Je to tým, který moc míč nedrží, to jsme vědeli….” A tomu se samozřejmě musíme zasmát, protože držení míče bylo 64%-36% ve prospěch NUFC a také v dalších statistikách, kromě těch gólových jsme Wolves jasně přehráli. Ten kluk je úplně mimo mísu.

Joe Willock odehrál za Newcastle United 50.zápas v rámci PL. Sean Longstaff odehrál sté utkání v černo-bílém dresu ve všech soutěžích (82 v PL, 11 FAC, 7 LC).

ASM střílí parádní vyrovnávací gól.

Eddie Howe: “Pro mě jsou to smíšené emoce. Myslím, že v první půli jsme nebyli skvělí. To bylo frustrující, protože vím, že jsme mohli přinutit hrát víc. Ale s druhým poločasem jsme velmi spokojeni. Vstřelili jsme gól a měli jsme řadu šancí a pravděpodobně jsme měli zápas vyhrát. Myslím, že jsme ve druhém poločase kontrolovali hru a měli v držení míč víc než domácí. Dělali jsme lepší rozhodnutí kolem šestnáctky. V prvním poločase jsme neměli náš normální rytmus. Dnes nás porazili až v poslední možné chvíli a za to patří hráčům plné uznání. Myslím, že jsme udělali dost na to, abychom přidali gól ve druhém poločase, na druhou stranu jsme dlouho drželi. Každý zápas má obrovskou důležitost. Byli jsme odhodlaní udržet náš začátek bez porážky. Hráči do zápasu dali všechno a nikdy se nevzdali.” O gólu: “Byl to neuvěřitelný finiš od Allana, je tak nepředvídatelný” Poslední týden přestupového období: “Možná se podíváme a uvidíme, kdo nám bude vyhovovat – a pak uvidíme, jestli na trhu někoho najdeme”

Sestřih zápasu – https://www.youtube.com/watch?v=bgqLWUNJ6LA

Pozápasové dozvuky (Liverpool)
Jako každý venkovní zápas, tak i tento podpořilo maximální množství fans NUFC. Konkrétně se do prodeje dostalo kolem 3.000 lístků.

Alexander Isak se stal 255.hráčem, který se v barvách NUFC objevil v Premier League – a 161.hráčem který rozvlnil síť. Gól při svém debutu z něj udělal dvanáctého člena tohoto exkluzivního klubu a pouze třetího z těch, kteří se poprvé trefili ve venkovním zápase (Callum Wilson a Jeff Hendrick ve West Hamu v září 2020). Z tuctu debutujících střelců pouze Alex Mathie (19.minuta) a Stephane Guivarc’h (28.minuta) zvládli skórovat rychleji než Isak (38.minuta).

Náš jediný maximální bodový zisk PL na Anfield byl v dubnu 1994 a nepodařilo se nám tam vyhrát v žádné soutěži od gólu Steva Watsona v Ligovém poháru v listopadu 1995. 27 soutěžních návštěv od tohoto data nezaznamenalo, že by zde některý brankář Newcastlu udržel čisté konto od té doby, co tak učinil Shaka Hislop.

Alexander Isak se právě premiérově trefil.

Eddie Howe: “Je to bolestivé. Uf! Je to bolestivé. Jsem opravdu hrdý na své hráče, oddanost v zápase a dodržování taktických pokynů. Ale ano, je to velmi bolestivé. Když tady vedete, je to jiný zápas a my jsme museli vydržet tlak. Nepamatuji si, že by měli příliš mnoho jasných šancí, ale myslím, že jsme bránili opravdu dobře. Poslední gól byl srdcervoucí. Všem se dařilo. Nemohu nikoho vinit, je to velké úsilí. Je to zápas Premier League, měli jsme hráče, kteří byli unavení, měli jsme o jeden den méně na rehabilitaci než Liverpool. Ve druhém poločase jsme chtěli hru zpomalit, oni ji chtěli zrychlit, takže došlo k přirozené frustraci proti dvěma protikladným potřebám. To je bolest fotbalu. To je ta strašná stránka toho, když váš tým dá do zápasu všechno. Je to pro nás nepříjemné, ale je to součást hry. Myslím, že jsme v prvním poločase hráli dobře. Když tady vedete 1:0, přirozeně nebudete dominantním týmem a budete muset odolávat tlaku. Proti tomuto týmu je těžké bránit.” O debutantovi Isakovi: “Vypadal opravdu dobře. Nečekali jsme, že bude hrát celý zápas. Cítil škubání v noze, tak jsme ho chtěli chránit a proto stáhli, ale vypadá jako speciální hráč.”

Sestřih zápasu – https://www.youtube.com/watch?v=TA6Bn-3Afro

Pozápasové dozvuky (Crystal Palace)
Jedno vítězství a dvě prohry znamenají, že Newcastle je po úvodních třech domácích ligových zápasech sezony neporažen, což se nepodařilo od sezony 2012/13.

Tým Eddieho Howea nyní prohrál pouze jeden ze svých posledních 13 domácích zápasů v PL – nejvíce „pevnostní“, ve které byl SJP v nejvyšší soutěži od konce sezóny 2010/11 a začátku sezóny 2011/12 (1 prohra v 15 zápasech).

Neschopnost Alexandra Isaka navázat na svůj debutový gól v polovině týdne jednou brankou znamená, že žádný hráč NUFC nevstřelil ve svém prvním a druhém vystoupení v PL za klub od Lese Ferdinanda v roce 1995.

Tři čistá konta pro Nicka Popea v jeho prvních šesti zápasech Premier League za NUFC jsou společným nejlepším startem, jaký kdy kterýkoli z našich čtrnácti brankářů v této soutěži zaznamenal. Napodobil Martina Dúbravku v roce 2018, Shay Givena v roce 1997, Shaku Hislopa v roce 1995 a Mikea Hoopera v roce 1993.

Zákrok na brankáře, který rozhodčí a VAR viděli jako faul (nesprávně)

Eddie Howe : “Byl to neuvěřitelný zápas. Dva týmy se do něj pustily a snažily se ho přetavit na svou stranu. S výjimkou pomalého začátku – nebo možná 15-20 minut v polovině prvního poločasu – dali kluci do zápasu všechno. Jakým způsobem jsme nedali gól, nechám vás, abyste se podívali a rozhodli. Hrajeme mnohem lépe, než jsme byli na konci minulé sezóny, kdy jsme vyhrávali zápasy. Dobrá věc je, že si vytváříme šance jen je potřebujeme využít. Měli bychom mít více bodů. Jedna výhra a pár remíz, které by měly být výhry, ale je to dlouhá sezóna. Výkonnostní úroveň je opravdu dobrá. Doufám, že to fotbaloví bohové srovnají a my možná získáme body, když nebudeme hrát” tak dobře.” O neuznaném gólu: “Nesouhlasím s rozhodnutím; myslím, že by to měl být gól. Myslím, že Joe byl zatlačen. Vbíhá dovnitř a je strčen do brankáře. Nejsem si jistý, co tam má Joe dělat. Pro mě je to perfektní gól. Bez toho tlaku by Joe nemohl jít s takovou silou. Takže pro mě to není faul, když už, tak penalta, když už to není gól. Doufáte, že to není jeden z těch dnů, kdy vás ochromí hloupý gól. Musím své hráče pochválit, že neztratili koncentraci a disciplínu. Co se týče úsilí a týmu, bylo to opravdu dobré.” O nepřítomnosti Wilsona, Bruna a Maxiho: “Myslím, že když vezmete tyto hráče z jakéhokoli týmu – skutečné útočící hráče, kteří mohou změnit zápas – pak si toho všimnete. Všimli jsme si toho. Chyběli nám, ale když to říkám, musím udělat velkou poklonu hráčům, kteří odehráli tři zápasy za týden. Myslím, že byli neuvěřitelní.“ O Alexandru Isakovi: “Bude zklamaný, že to promeškal, protože vím, že chce góly dávat a já ho určitě podpořím v tom, aby skóroval, ale šel do určitého typu zakončení, ale neprovedl to úplně správně. Jen to, že s námi neměl žádný pořádný čas na trénink. Byl vhozen přímo do akce a myslím, že si vedl velmi dobře, ale pro nás jako tým je tu spousta zlepšení, abychom mu mohli pomoci.” O Elliotu Andersonovi: “Myslím, že je velmi bystrý: dal jsem ho na levou stranu – naší střední trojce se v tu chvíli v zápase dařilo, nechtěl jsem narušit jejich rytmus. Myslel jsem, že máme hru pod kontrolou. Někdy, když uděláte změnu v oblasti, která funguje dobře, bude to negativní vliv, tak ho dejte do křídla. Ale je to oblast, kterou může hrát a hrát velmi dobře, a rozhodně byl jeho výkon velmi dobrý. Opět hrál domácí zápas, tlak na něj a chce míč v každém okamžiku, a to je velké pozitivum.”

Premier League požádala orgán rozhodčích Professional Game Match Officials Limited (PGMOL), aby přezkoumal neuznanou branku. Tento orgán uvedl, že vlastní branka Mitchela měla platit. Rozhodčí se zabýval “pouze faulem Willocka na golmana”, ale již nezkoumal fakt, že do golmana Willocka nastrčil právě Mitchel.

Sestřih můžete shlédnout zde – (4) Newcastle United 0 Crystal Palace 0 | EXTENDED Premier League Highlights – YouTube

Reprezentace
Do reprezentačního týmu Skotska U21, které sehraje dva přátelské zápasy proti stejně starému výběru Severního Irska byli zařazeni Lucas De Bolle a Elliott Anderson. Zápasy se odehrají v Belfastu a v Paisley ve dnech 22. resp. 25.září.

Hostování
Lucas De Bolle uzavřel novou dvouletou smlouvu s Newcastlem United a obratem putuje na roční hostování do skotského Hamiltonu. Po podpisu uvedl: Jsem velmi šťastný, že jsem podepsal svou novou smlouvu v klubu, kde jsem hrál posledních šest let a který jsme já a moje rodina vždy podporovali. Vždy jsem snil o tom, že budu hrát Premier League za Newcastlem a tato smlouva je krokem tímto směrem a doufám, že se mi to v budoucnu podaří. Jsem velmi potěšen, že odcházím na hostování do Hamiltonu. Cítím, že jsem měl dobrou předsezónní přípravu a odchod na hostování je pro mě skvělé, abych získal zkušenosti s hraním v profesionálním mužském fotbale a v prostředí prvního týmu. Tato zkušenost, kterou ve svém věku získám, bude důležitá pro zbytek mé kariéry.”

Matty Longstaff ani letos nedostane prostor v prvním týmu NUFC a odchází na hostování do Colchesteru United, který hraje League Two. Dalším hráčem rezervy, který odchází na hostování je Kelland Watts, který míří na půl roku do Peterborough United hrající League One.

A jako posledním hostováním je dlouho médii zmiňovaný odchod Martina Dúbravky. Ten nakonec opravdu odchází na celosezónní hostování do Manchesteru United s opcí na přestup ve výši 6 milionů liber, která bude automaticky uplatněna v případě odehrání určitého počtu zápasů. Po příchodu do Man Utd řekl: “Připojení k Manchesteru United je zvláštní okamžik v mé kariéře a nemůžu se dočkat, až začnu a pomůžu týmu dosáhnout jejích ambicí. Připojuji se k vynikající skupině brankářů se spoustou zkušeností z Premier League a vím, že se budeme navzájem tlačit a podporovat, abychom udrželi naše standardy na nejvyšší úrovni. Vychutnávám si příležitost pracovat s Davidem De Geou po boku Toma Heatona. Rád bych upřímně poděkoval všem v Newcastlu United a zejména fanouškům za mnoho skvělých zážitků za posledních čtyři a půl roku. Užíval jsem si každou minutu svého času a vytvořil si úžasné vzpomínky, na které budu vždy vzpomínat. Nyní se soustředím na pomoc Manchesteru United a uvidíme, co přinese budoucnost poté, co tomu v této sezóně dám všechno. Jsem nadšený, že jsem tady!”

Nová posila Manchesteru United – Martin Dúbravka

V Championship Reading porazil 3:0 Blackburn, porazil Middlesbrough 1:0 a ještě vyhrál nad Millwallem 1:0, Jeff Hendrick odehrál všechny zápasy od začátku do konce. Sheffield Utd porazil Sunderland 2:1 a Blackburn 3:0, Ciaran Clark je ve stavu zraněných. V National League Gateshead prohrál v Dorking 2:1, Dan Langley se po zranění poprvé postavil do brány a odchytal celý zápas. V Peru U. de Deportes remizovalo 1:1 s ADT Tarma, Rodrigo Vilca odehrál druhý poločas. V dalším zápase U. de Deportes porazilo Ayachucho 2:1, Rodrigo Vilca nastoupil v 72.minutě.

V 7.kole Championship došlo na souboj mezi Sheffieldem United a Readingem, kdy domácí zvítězili 4:0. Za domácí nehrál Ciaran Clark kvůli zranění, na druhé straně celý zápas odehrál Jeff Hendrick. V National League Gateshead prohrál ve Wrexhamu 3:1, v brance nechyběl Dan Langley.

V dalších kolech v rámci Premier League a Evropské ligy Manchester United porazil Arsenal 3:1 a prohrál s Realem Sociedad 1:0, Martin Dúbravka zůstal mezi náhradníky. V Championship Reading porazil 2:1 Stoke, Jeff Hendrick odehrál celé utkání. V League One Peterborough bez Kellanda Wattse prohrál na hřišti Portsmouthu 2:1. V League Two Colcehster remizoval 1:1 s Hartlepoolem, Matty Longstaff odehrál celý zápas a dostal žlutou kartu. Ve druhé skotské lize Hamilton remizoval na hřišti Inverness 2:2, Lucas de Bolle do zápasu nezasáhl vinou zranění, kdy v týdnu před zápasem utrpěl otřes mozku. V Peru U. de Deportes porazilo 2:0 A. Limu, Rodrigo Vilca do zápasu naskočil v nastaveném čase.

V rámci EFL Trophy Colchester porazil 2:1 Brighton U21, Matty Longstaff odehrál druhý poločas.

Isaac Hayden (Norwich) se stále zotavuje po operaci kolene. Ciaran Clark neodehrál díky zranění poslední tři zápasy Sheffieldu United.

Aktuality
Amazon se údajně zaměřuje na Newcastle United jako na dalšího příjemce jejich dokumentární série „All or Nothing“. Několik klubů Premier League, včetně Manchesteru City, Tottenhamu Hotspur a Arsenalu, otevřelo své brány společnosti s obratem mnoha miliard liber. Jedná se o dokumentární průřez celého roku v klubu. Kdo neviděl, tak doporučuji. Teď běží v TV právě Arsenal a k dispozici je také ke shlédnutí podobný počin v Juventusu a brazilský národní tým. Daily Mail uvádí, že Newcastle je pro Amazon prioritou, přičemž další série se začne natáčet za dva roky.

Na internetu se objevilo několik zpráv, které říkají, že má Real Madrid zájem o Bruna Guimaraese. Newcastle měl hned přispěchat z odpovědí, ať na to hodně rychle zapomenou.

Kabinu Newcastlu United po čtyřech letech a 89 odehraných zápasech, ve kterých vstřelil 2 branky opouští argentinský obránce Federico Fernandez. Po této sezóně by se stal volným hráčem, trápí ho častá zranění a letos by se na trávník nedostal. Smlouvu podepsal se španělským Elche.

Federico Fernandez v dresu španělského Elche.

Emil Krafth v pohárovém zápase utrpěl zranění kolene. Po podrobném vyšetření vyšlo najevo, že krajní bek bude mimo hru několik měsíců. O svém zranění se podělil na sociálních sítích: “Těžko hledám slova a pořád tomu nemůžu uvěřit, takhle jsem nechtěl, aby sezóna začala! Budu mimo několik měsíců se zraněním kolena. Jsem zdrcený, nemůžu tam být a pomoci týmu, ale udělám vše, co bude v mých silách, abych kluky dotlačil k úspěchu! Jedna věc, kterou vím, je, že zítra opět vyjde slunce a já budu extrémně tvrdě pracovat, abych se co nejdříve vrátil! Děkuji za všechny zprávy a lásku, kterou mi všichni dáváte ❤️ Brzy se tam zase uvidíme!”

V červenci 2020 Newcastle United (Mike Ashley) oznámil, že dohoda se společností FUN88 byla prodloužena s novým “dlouhodobým” ujednáním, ačkoliv nebyla zveřejněna žádná skutečná délka této smlouvy. V těchto dnech vyplavalo na povrch, že to byla dohoda šestiletá, t.j. do konce ročníku 2025/2026 výměnou za 9 milionů liber ročně. Smlouva značně pro klub nevýhodná s porovnáním se smlouvou, kterou nedávno NUFC uzavřel se společností NOON.com na 7,5 milionů liber ročně. Hned vysvětlím. Zatímco NOON je “pouze” na rukávu tak FUN88 je na hrudi, což pro kluby na celém světě znamená “největší plochu” a sponzor je tudíž nejvíce vidět. Po zdlouhavých jednáních vedených Amandou Staveley dosáhli noví vlastníci NUFC dohody s FUN88 o tříletém odstoupení od původní dohody. Společnost FUN88 tedy bude na hrudi hráčů NUFC pouze do konce této sezóny a bude zde tedy prostor pro nového sponzora za výrazně lepších podmínek.

Ženský tým Newcastlu United dokončil historický přechod do vlastnictví klubu. V tahu vedeném vlastnickou skupinou Magpies dokončil Newcastle United Women příslušné formality, aby mohl soutěžit jako součást klubu pro sezónu 2022/23. Newcastle United Women dříve fungovala nezávisle, ale v posledních letech byla podporována nadací Newcastle United Foundation. Po restrukturalizaci má Newcastle United ambiciózní plány pro Lady Magpies s investicemi do týmu prvního týmu, zavedením vývojového týmu a formální podporou z celého klubu. Pod vedením Becky Langley, která se nyní stává manažerkou týmu na plný úvazek, hraje Newcastle United Women v současné době v FA Women’s National League Division One. K tomu se váže další událost. Ženský tým Newcastlu United uzavřel novou dohodu se severovýchodní stavební firmou Straightline Ltd, jejichž název a logo bude nově zdobit přední část jejich dresů. Že to myslí s ženským týmem vážně je fakt, že do týmu přišlo několik nových hráček a další novou akvizicí se stala bývalá záložnice Middlesbrough Women a Brighouse Town Ladies Ellie Dobson. No, a první zápas zvládli ženy na jedničku, když po dvou gólech Robsonové a Gibsonové porazily v prvním zápase sezóny Merseyrail Ladies 4:1. V dalším kole zase nezaváhali a vyhrály 2:0 nad Stockport County Ladies.

Nový dres ženského týmu NUFC

Nick Pope vyhrál cenu FUN88 player of the month, kdy byl fanoušky zvolen nejlepším hráčem uplynulého měsíce. Kromě této ceny byl zákrok po hlavičce hráče Brightonu, který Nick Pope bravurně vytlačil nominován na zákrok měsíce srpna. Společně s brankářem NUFC byli nominováni – Ilian Meslier (Leeds), José Sá (Wolves), Hugo Lloris (Tottenham), Emiliano Martinez (Aston Villa), David Raya (Brentford), Danny Ward (Leicester) a Dean Henderson (Nottingham). Hlasovat můžete zde – https://www.premierleague.com/news/2774610/. A aby toho nebylo málo, tak byl Nick Pope nominován na hráče měsíce srpna v PL. Společně s ním se do nominace dostali – Erling Haaland (Man City), Gabriel Jesus a Martin Odegaard (oba Arsenal), Wilfried Zaha (Crystal Palace), Aleksandar Mitrovič (Fulham), Rodrigo (Leeds) a Pascal Gross (Brighton). Hlasovat můžete zde – https://plpotm.easports.com/.

Nick Pope s cenou pro nejlepšího hráče srpna 2022

No a aby se nepleto další nominace má Newcastle v anketě gól měsíce srpna, kam byli nominováni Fabian Schär (gól proti Nottinghamu), Kieran Trippier (proti Man City) a Allan Saint-Maximin (gól proti Wolves). Hlasovat můžete zde – https://www.premierleague.com/news/2774605.

Pokud jste byli 6.9.2022 v Newcastlu tak jste měli štěstí. Castore společně s klubem uspořádal setkání hráčů s fanoušky. Konkrétně jste mohli ve fanshopu potkat Migyho, Joelintona, Bruna a Manquilla. Příležitost si nenechalo ujít několik stovek fanoušků, kteří se s hráči fotili a nechali si podepisovat vše možné.

Newcastle United vítá do svého portfolia obchodních partnerů novou posilu. Stala se jí společnost na estetiku Dr.Cinik, která má sídlo v Turecku. Její název bude k vidění během zápasů NUFC na stadionu v podobě bannerů a také její logo poběží na elektronických reklamních poutačích.

Newcastle United do svého týmu shání lékařskou posilu v podobě špičkového profesionála se zkušenostmi ve sportu zabývajícím se především měkkými tkáněmi. Jak víte, v kádru je dost zranění hlavně svalového charakteru. Navíc se to týká většinou španělsky hovořících hráčů, takže podmínkou působení v NUFC je nadále i fakt, že případný nový zaměstnanec musí tento jazyk ovládat, vedení by si na tomto postu přálo nějakého španělského odborníka.

Ke zraněným hráčům v kádru NUFC se nově přidal i Karl Darlow a údajně se nejedná o nic vážnějšího, ale měl by být mimo cca 3-4 týdny. Na to konto se objevili zprávy, že Newcastle využije klauzuli v pravidlech Premier League, kdy do klubu může i po uzávěrce přestupů přijít golman, pokud v tom daném klubu mají na soupisce poté pouze dva (soupiska čítající 25 jmen ještě zveřejněna nebyla). Objevili se spekulace, že měl na Tyneside již absolvovat lékařskou prohlídku Loris Karius. No uvidíme.

Videosekce
Interview Fabian Schär
– https://www.youtube.com/watch?v=B2cuWgywzAQ
NewcastleFansTV – interview ASM – https://www.youtube.com/watch?v=Bp_V3DcVtEg
Interview CEO Darren Eales – https://www.youtube.com/watch?v=m7yDxmIQCSA
Interview Alexander Isak před Crystal Palace – https://www.youtube.com/watch?v=VvX5PTJZLl0
Interview Dan Burn před West Hamem – https://www.youtube.com/watch?v=Gh-Vf11xRdo&t=324s

Přestupové dozvuky
Tady jsem to měl nějak připravené ještě před koncem přestupového období tak, jak to chodilo. Nebudu upravovat.

O Goncala Ramose (21) z Benfiky se nově krom Newcastlu a Wolverhamptonu začal zajímat Southampton. Očekává se, že hráč portugalský klub opustí za částku kolem 25 milionů. Novým jménem spojovaným s NUFC je Christian Pulisic (23). Chelsea je svolná k prodeji, ale ne do Manchesteru United a nechce hostování. O hráče stojí velká fronta týmů z Anglie, Německa a Itálie. Podle portugalského Jornal de Noticia byli v Portugalsku na zápase Porta proti Sportingu přítomni skauti NUFC, kdy předmětem zájmu měli být Evanilson (22) a Pepe (25). Callum Hudson-Odoi je velmi horké zboží. Údajně o něj usilovalo více než 20 týmu napříč Evropou a jeho kroky pak vedli do německé Bundesligy, kde se na hostování upsal Leverkusenu. Lucas Paquetta se stal nejdražší posilou klubové historie ve West Hamu. Watford zamítl od Newcastlu první nabídku za Joaa Pedra ve výši 25 milionů + 5 milionů v bonusech (účast v Lize Mistrů), druhá vylepšená byla ve výši 30 milionů + bonusy. Podle některých médií má Newcastle zájem o Edsona Alvareze (24) z Ajaxu. První nabídka ve výši 30 milionů měla být odmítnuta a vedení NUFC ji mělo o 10 milionů vylepšit. Newcastle podle médií velmi stojí o mladíka z West Hamu, kterým je krajní obránce Harrison Ashby (20) a doufají, že za něj bude stačit částka ve výši 2,5 milionů. Newcastle pokračuje v tom, co si zamanul, alespoň co se mládežnických týmů týče. Velmi bedlivě (několikrát se byli skauti podívat) sledují mladíky Garanga Kuola (17) z Central Coast Mariners, který hraje na pozici útočníka a druhým je záložník Cole McKinnon (19) z Partick Thistle FC.

Newcastle ve skončeném přestupovém období utratil celkem 123 milionů – Matt Targett (15 milionů), Nick Pope (10 milionů), Sven Botman (35 milionů), Alexander Isak (63 milionů).

Tipovačka
Srpen nám skončil, tak tu máme měsíční přehled. V srpnu se mohlo tipovat na 6 zápasů (5 v PL, 1 v EFL Cupu). Celkem se hrálo o 36 bodů do tabulky. Do tipovačky se díky aspoň jednomu tipu zapojilo 12 Strak. Přesný výsledek z jakéhokoliv kola (i poločas) trefil pouze jeden tipující a to Jiří Klíma. Nejvíce správných (neplést si plně bodovaných) tipů trefili dva tipéři – Dávid a Jan Štěpánek. Nejlépe tipované kolo bylo to první proti Nottinghamu, naopak nejméně se tipérům dařilo v kole čtvrtém v zápase proti Wolves. Body Vám záměrně u každého nebudu sdělovat, ale za srpen je pořadí na prvních třech místech takové – 1. Dávid, 2. Jan Štěpánek, 3. Jirka Hronek. Bez bodu jsou dva tipéři, kteří zároveň nejméně krát tipovali. Takže šup, šup zabrat, září je tady. Tak zase za měsíc…

Bývalé Straky
Islam Slimani
měl s lisabonským Sportingem smlouvu na poslední rok, což už neplatí. S klubem se dohodl na rozvázání kontraktu a posílil francouzský Brest. Na Apeninský poloostrov se vrací Antonio Barreca. Obránce AS Monaco přestoupil do druholigového Cagliari Calcio. Do ideální sestavy 3.kola, 4.kola a také 6.kola francouzské ligy byl vybrán Chancel Mbemba, Rémy Cabella se vešel do nej jedenáctky 6.kola. Gino Wijnaldum si na tréninku se spoluhráči v AS Řím zlomil holenní kost a na fotbal musí zapomenout na několik měsíců. Přijde tak o Mistrovství světa. Na špatný vstup do sezóny Stoke doplatil manažer Michael O´Neill a po třech letech a šesti prvních kolech (1-1-4) byl z pozice manažera odvolán. Luuk de Jong na několik týdnů vypadl ze sestavy PSV z důvodu zraněného lýtkového svalu, které si přivodil při odvetě play-off o Ligu Mistrů s Rangers. Rolando Aarons odchází z Birmnighamu na hostování do skotského Motherwellu. Po vysokém debaklu 9:0 od Liverpoolu a celkově špatným vstupem do sezóny v Bournemouthu skončil manažer Scott Parker. Kenedy opět nezůstal v Chelsea a na celoroční hostování odchází do Valladolidu. Danny Rose se dohodl na rozvázání smlouvy s Watfordem a stal se volným hráčem. Papiss Cisse našel nového zaměstnavatele a bude působit ve francouzském Amiens. Adam Wilson odešel zadarmo do The New Saints.

Základní skupinu Ligy Mistrů si z bývalých hráčů NUFC zahraje James Tavernier (Rangers), James Milner (Liverpool), Chancel Mbemba (Marseille). Základní skupiny Evropské ligy si z bývalých hráčů NUFC zahrají Luuk de Jong (PSV), Gino Wijnaldum, Davide Santon (oba AS Řím), Mikel Merino (Real Sociedad), Moussa Sissoko (Nantes). Základní skupiny Konferenční ligy si z bývalých hráčů zahraje Ĺubomír Šatka (Lech).

Od posledních aktualit se za své kluby v lize/poháru prosadili – James Tavernier (Rangers), 4x Aleksandar Mitrovič (Fulham), 4x Ivan Toney (Brentford), 2x Adam Campbell (Gateshead), Chancel Mbemba (Marseille), Haris Vučkič (Rijeka), 2x Henri Saivet (Pau), Joselu (Espanyol), Adam Armstrong (Southampton), Owen Bailey, Greg Olley (oba Gateshead), Ben Tozer (Wrexham), Vurnon Anita (Waalwijk), Florian Lejeune (Vallecano), Florian Thauvin (Tigres)

Od posledních aktualit narozeniny oslavili – Ryan Taylor (38), Nigel Pearson (60), Haris Vučkič (30), Stephen Ireland (36), Marlon Harewood (43), Dietmar Hamann (49), Stuart Elliott (45), Romain Amalfitano (33), Luuk de Jong (32), Jon Dahl Tomasson (46), Stephen Carr (46), Celestine Boyd Hycieth Babayaro (44), Patrick Van Aanholt (32), Ruud Gullit (60), Joey Barton (40), John Beresford (56), Stephane Guivarch (52), Emre Belezoglu (42)

Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

3 komentáře u „Souhrn (17.8. – 10.9.)“

Napsat komentář