SOUHRN (14.12.2022 – 01.01.2023)

Napsal ,

Info z klubu
Newcastle United – Vallecano 2:1 (1:0)
G:
4.S.Longstaff, 69. z pen Wood – 75. vlastní Targett
Sestava: Pope, Trippier (83.L.Miley), Botman, Lascelles, Targett, Shelvey (76.Turner-Cooke), Murphy, Willock, S.Longstaff, Wood (76.Stephenson), Saint-Maximin
Lavička: Gillespie, Brookwell, Carlyon, Scott, Crossley, Ndiweni, Murphy

Chris Wood z penalty zvyšuje na 2:0 (foto z nufc.com)

Druhý a poslední přátelský zápas před rozjezdem Premier League, který v ochozech sledovalo téměř 35 tisíc fans. Dylan Stephenson odehrál své třetí přátelské utkání mezi seniory v sezóně, ve všech naskočil z lavičky. Jay Turner-Cooke stejně jako Lewis Miley se mezi seniory představil podruhé. Callum Wilson, Bruno Guimaraes a Fabian Schar měli po MS ještě volno.

Crystal Palace U21 – Newcastle United U21 2:3 (0:1)
G:
52. a 76.Phillips – 45. a 90+3.L.Miley, 90+4. J.Miley
ŽK: 1-1 (Carlyon)
Sestava: Smith, Barclay, A.Murphy, Carlyon (80.Croslley), Wiggett, Brookwell, Scott (66.Westendorf), Huntley (80.J.Miley), Stephenson (90+4.Ndiweni), Turner-Cooke, L.Miley
Lavička: M.Thompson

Předposlední utkání v rámci Premier League Cupu a první výhra. Výhru zařídila v závěru utkání bratrská dvojice J+L Miley. Před posledním zápasem ve skupině je jasné, že rezerva NUFC i přes případnou výhru zůstane na posledním místě a do playoff nepostoupí.

Middlesbrough U18 – Newcastle United U18 4:2 (2:1)
G:
39. z pen. a 53. z pen. Bridge, 54.vlastní Craggs, 67.Lennon – 32.R.Powell, 34.Parkinson
ŽK: 2-1 (Mavididi)
ČK: 51.Mavididi (po 2. ŽK)
Sestava: Harrison, Charlton, Craggs, Thompson, Cooper (60.L.Watts), R.Powell, Munda, Emerson, Mavididi, Palmer, Parkinson
Lavička: Ross, Bryant, Brayson

Po minulé výhře přišla další porážka. Dorost je po deseti odehraných kolech na 11. místě se ziskem 10 bodů (2-4-4) při skóre 19:19.

Dne 20. prosince oslavil 31. narozeniny Fabian Schär. Dne 28. prosince oslavil 22. narozeniny Dan Langley.

Pozápasové dozvuky (Bournemouth)
United jsou nyní neporaženi ve 12 ligových a pohárových zápasech a z posledních 20 soutěžních zápasů prohráli pouze jednou. The Magpies jsou neporaženi v posledních 11 ligových a pohárových utkáních na SJP.

Newcastle zaznamenal páté čisté konto v řadě v lize a poháru; tento úspěch 1:0 po výhře 1:0 nad Chelsea, remíze Ligového poháru 0:0 s Palace, porážce Aston Villy 4:0 a dobytí Evertonu.

Nepočítáme-li penaltový rozstřel proti Crystal Palace, posledním hráčem, který dokázal překonat Nicka Popea, byl před 486 minutami Ivan Toney z Brentfordu. Posledním soupeřem, který vsítil proti Newcastlu v první polovině ligového nebo pohárového zápasu, byl Ruben Neves z Wolves v Molineux v srpnu (38. minuta). Ve 13 následujících zápasech přišlo sedm inkasovaných branek, všechny padly po poločasové přestávce.

Toto bylo druhé setkání těchto dvou týmů v této soutěži, po porážce 1-2 pro Newcastle u Dean Court v roce 1963. Hostitelé byli tehdy známí jako Bournemouth & Boscombe Athletic.

V dalším kole se Newcastle United utká 10. ledna na St. James´Parku s Leicesterem.

Hráči Bournemouthu si právě vstřelili jediný gól utkání. Na jedné straně zklamání, na té druhé radost (foto z nufc.com)

Eddie Howe řekl: “Nemyslím si, že jsme dnes byli na nejlepší úrovni. Bournemouth nám to zkomplikoval, hráli velmi hluboko a kompaktně a do určité míry jsme jim hráli do karet, ale část důvodu, proč jsme se je snažili rozebrat, byl prostě kvůli tomu, že jsme spolu nějakou dobu nehráli. Víme, že od našeho týmu přijde mnohem víc. Chceme se jen pokusit vyhrát každý zápas. Myslím si, že hráči tento přístup ukázali a v této sezóně to podali opravdu dobře. (Jsme) ve čtvrtfinále – což je pro nás skvělá věc – a chceme jít dál. Sven Botman byl dnes v noci vynikající, myslím, že ve vzduchu hrál nejlepší zápas. Byl dominantní proti jejich útočníkům. Jeho využití míče v této sezóně bylo vynikající, ale také se hodně prosadil i v jiných oblastech. Byla to dobrá noc jak pro něj tak i pro nás.”

Sestřih zápasuhttps://www.youtube.com/watch?v=RbvumYOcU4I&t=7s

Pozápasové dozvuky (Leicester)
Newcastle byl naposledy druhý v PL v lednu 2003 po vítězství 1:0 nad Spurs na White Hart Lane.

Jedna porážka v 19 ligových a pohárových zápasech této sezóny pro United, kteří vyhráli svých posledních šest zápasů PL – něco, co se od dubna 2012 nepodařilo. Newcastle zaznamenal třetí po sobě jdoucí výhru v PL venku, čehož nedosáhl od prosince 2001 (Ipswich Town, Arsenal a Leeds United). The Magpies jsou neporaženi v jedenácti zápasech PL, což je jejich nejlepší výsledek od listopadu 2011, kdy také dosáhli tohoto bodu před prohrou.

Musíte se vrátit do ledna 2007, abyste zjistili, kdy naposledy měl Newcastle vedení 2:0 tak brzy v zápase PL; góly Jamese Milnera (5) a Kierona Dyera (7) vydláždily cestu k domácí výhře 3:1 nad Aston Villou.

Bylo to poosmé z 525 zápasů PL, kdy Newcastle vstřelil tři góly venku ještě před poločasem (časy gólů v závorkách). Jediné rychlejší trio přišlo na stadionu Reebok v srpnu 2007, když se trefili Charles N’Zogbia a Obafemi Martins (2).

Náš součet 15 vstřelených gólů z osmi venkovních zápasů PL je stejný nebo lepší než pět celých předchozích sezón v této soutěži.

Bývalá liška Chris Wood má nyní od svého příchodu do Newcastlu čtyři góly v PL (druhá úspěšná penalta). Na vstřelení gólu potřeboval tři minuty a byl nejrychlejším úderem NUFC v PL od gólu Calluma Wilsona v domácím zápasem se Spurs v říjnu 2021, kdy branku vstřelil v minutě druhé.

Miguel Almiron má nyní jako Magpie na kontě 18 gólů v PL, čímž se dostal o jeden před Yohana Cabaye. Je to nejlepší střelec United s devíti góly v PL v 16 zápasech a na prvních 9 devět gólů v PL potřeboval 110 zápasů. Devět vstřelených gólů v PL je lepší, než se našemu nejlepšímu střelci podařilo v sedmi předchozích sezónách, z nichž poslední byla 2022/23, kdy Callum Wilson vstřelil 8 gólů.

Joelinton zdvojnásobil svůj sezónní počet PL; má na kontě 12 gólů v PL v dresu Newcastlu. O jeden víc než Jonjo Shelvey a vyrovnal se Allan Saint-Maximinovi a Joe Willockovi.

Rekord United, který v 16 zápasech inkasoval pouhých 11 gólů, znamená, že zůstávají nejlepší obranou v PL. Jen dva z těchto 11 gólů padlo v první polovině utkání.

Sven Botman po 17 ligových a pohárových vystoupeních za Newcastle od debutu z lavičky v úvodní den stále neokusil hořkost porážky.

Eddie Howe se po Kevinu Keeganovi (24 v roce 1994, 23 v roce 1995 s Newcastlem) a Royi Evansovi (22 v roce 1996 s Liverpoolem) stal teprve třetím anglickým manažerem PL, který vyhrál více než 20 zápasů v jediném roce (zatím 21 v roce 2022). Howeovy manažerské statistiky NUFC jsou nyní úžasné: 22 výher a 11 remíz ze 43 zápasů PL z něj dělá statisticky nejlepšího manažera – s určitým odstupem – kterého jsme měli od prvního působení Kevina Keegana. Howeovo procento bodů je až 59,7 % a procento výher 51,2 %. Před jeho rezignací v lednu 1997 byly KK 61,5 % a 54,5 %.

Toto bylo naše nejdůraznější vítězství na Boxing Day od vyhraného derby 6:1 v Roker Parku v roce 1955. Musíme se vrátit do září 1932, kdy United naposledy vyhráli rozdílem tří branek v Leicesteru (také 3:0).

Radost hráčů NUFC po třetí vstřelené brance (foto z nufc.com)

Eddie Howe: Dotaz na výzvu k titulu: “Můj postoj se tím nezmění. Nemám problémy s tím, že by příznivci snili, mluvili a spekulovali o tom, čeho můžeme dosáhnout, a nepochybně to dokážou i média, nemohu to ovlivnit. Jediná myšlenka, kterou musíme mít na paměti je soustředit se na to, co můžeme ovládat a na naše vlastní myšlenky a činy a jak trénujeme a jak se připravujeme. A nedívat se příliš dopředu a neposlouchat příliš mnoho zpráv a nesledovat média a prostě se soustředit na náš trénink a ujistit se, že se soustředíme zápas od zápasu. Tohle je z nějakého důvodu nejtěžší liga na světě a naši protivníci nás nepochybně budou sledovat a připravovat se na nás, takže musíme být připraveni.” O zápase: “Řekl bych, že výkon byl na výši, když vezmete v úvahu soupeře a hru a vše, co bylo součástí přípravy tohoto zápasu. Začít tak, jak jsme začali, bylo nesmírně důležité. Poděkování hráčům za to, jak zápas začali. Vstřelili jsme několik velmi dobrých gólů a celková mentalita ve skupině byla po přestávce velmi, velmi dobrá. Dnešek byl pro nás velkou zkouškou a (jsem) potěšen tím, jak hráči začali. Můžeme udělat cokoli: sezóna je stále dost dlouhá, aby pro nás existovaly všechny možnosti. Chci, aby fanoušci věřili, že dokážeme cokoliv. Jeli jsme sem s vědomím, jak těžké to bude, začátek byl pro nás opravdu důležitý. První půlhodinu jsme byli vynikající. Pro Miggyho je to typický gól a opravdu dobrý týmový tah. Leicester ukázal svou kvalitu ve druhém poločase a bylo těžké získat míč. Chtěl jsem, abychom pokračovali a více kontrolovali hru, ale myslím, že jsme jejich hrozbu minimalizovali. Poděkování týmu, je to další čisté konto a to je důležité.”

Sestřih zápasuhttps://www.youtube.com/watch?v=5AEnj8aGHqc

Pozápasové dozvuky (Leeds)
Naše vítězná jízda PL byla zastavena na šesti zápasech, tým Eddieho Howea nedokázal jako první zvládnout sedm zápasů v řadě od doby, kdy to v říjnu 1996 dokázali baviči Kevina Keegana. Sedmým zápasem tohoto kola bylo domácí vítězství 5-0 nad Manchesterem United.

Neporazitelnost Newcastlu se nyní prodlužuje na 14 zápasů v ligové a pohárové soutěži. Za 20 zápasů prohráli jen jednou. Pouze v Premier League jsou nyní černobílí neporaženi ve svých posledních 12 zápasech, poprvé se jim to podařilo v nejvyšší soutěži od ročníku 1924/25 a teprve potřetí ve své historii, kdy poprvé to bylo v roce 1908/09. Magpies v této sezóně zatím doma neprohráli v devíti zápasech PL, což je jejich nejdelší Šňůra bez porážky od ročníku 1995/96, kdy nasbírali 13 výher v řadě. Ve všech soutěžích to bylo pro Newcastle šesté čisté konto v řadě na SJP – čtyři v PL a dvě v Ligovém poháru.

Chris Wood neproměňuje asi největší šanci Newcastlu United (foto z nufc.com)

Eddie Howe: “Byl to pro nás jeden z těch dnů. Měli jsme dost šancí na to, abychom zápas pohodlně vyhráli, dnes nám to prostě nešlo. Hned od začátku jsme měli ve hře několik opravdu dobrých momentů a musíte využít jednu z těch šancí, které jsme si vytvořili. Je to známka toho, jak daleko jsme se dostali. Z našeho pohledu se musíme v určitých situacích chovat lépe. Chyběl jen zabijácký instinkt před brankou. Byli jsme frustrovaní naší hrou, byla kouskovaná a roztříštěná, ale stále jsme si vytvářeli šance a to až do konce. V šatně jsme byli zklamaní. Doufali jsme, že dnes vyhrajeme. Za rok, kdy přetočíte 365 dní a vzpomenete si na to, kde jsme byli, se toho hodně stalo. Pokroky hráčů a všech, kdo jsou s klubem spojeni, to byl skvělý rok a už se těšíme na další pokračování. Doufám, že budeme moci pokračovat v tempu, které máme.”

Sestřih zápasuhttps://www.youtube.com/watch?v=SHKFBaA2TMs

Hostování
V Premier League Manchester United porazil Nottingham 3:0 a Wolves 1:0. Martin Dúbravka v obou zápasech na soupisce nefiguroval. V Championship Reading prohrál v Birminghamu, Jeff Hendrick odehrál celý zápas. V dalších zápasech Reading porazil Swansea 2:1 a remizoval v Norwichi 1:1. Jeff Hendrick odehrál oba zápasy celé. Norwich prohrál v Blackburnu 2:0, s Lutonem 2:1 a remizoval 1:1 s Readingem. Isaac Hayden byl proti Blackburnu střídán v 58. minutě, proti Lutonu odehrál 75 minut a proti Readingu do zápasu naskočil v nastaveném čase. Sheffield United porazil Wigan 2:1, Coventry 3:1 a Blackpool 2:1. Ciaran Clark proti Wiganu odehrál celý zápas a dostal žlutou kartu. Proti Coventry odehrál také celý zápas a vstřelil premierový gól (https://www.youtube.com/watch?v=_9rl1fhfc7s). Proti Blackpoolu odehrál také celý zápas.

V League One Peterborough remizoval 1:1 s Charltonem, Kelland Watts odehrál celý zápas. V dalších zápasech Peterborough porazil Milton Keynes a prohrál s Wycombe 3:0, Kelland Watts první zápas odehrál celý. Proti Wycombe byl střídán v 63. minutě. V League Two Colchester porazil Gillingham 1:0, Matty Longstaff do zápasu naskočil v 82. minutě a v 90+8. musel být kvůli zranění ze hřiště stažen. V dalším a to prohraném zápase s Wimbledonem už na soupisce vinou zraněného kolene nefiguroval. V National League Gateshead prohrál v Notts County 2:0, zápas odchytal Dan Langley. V dalším zápase Gateshead porazil 3:0 York, Dan Langley zůstal na lavičce. Ve skotské lize Hamilton prohrál s Cove Rangers 2:0, Lucas De Bolle odehrál celý zápas. V Austrálii Central Coast Mariners porazil 2:1 Sydney FC, Garang Kuol v zápise chyběl. V dalších zápasech Central Coast Mariners porazil 3:0 Newcastle Jets, prohrál s Melbourne City 1:0 a porazil Melbourne Victory 2:1. Proti Jets Kuol chyběl, proti Melbourne City naskočil v 63. minutě a proti Melbourne Victory odehrál 79 minut a při střídání se s australským klubem loučil.

V rámci FA Trophy Gateshead porazil 5:1 Gloucester, Dan Langley zápas sledoval z lavičky. V EFL Cupu Manchester United porazil 2:0 Burnley a v brance byl Martin Dúbravka.

Martin Dúbravka své účinkování na hostování v Manchesteru United předčasně ukončil (byl stažen) a vrátil se do Newcastlu. Za půl roku za Manchester United odchytal dva pohárové zápasy a oba byly vítězné. Několikrát se objevil na lavičce při ligových nebo evropských pohárech.

Matty Longstaff si v zápase s Gillinghamem poranil koleno a je to vážnější než se zprvu zdálo. Trenér Colchesteru uvedl, že Matty nevypadal po stažení ze hřiště dobře a pouze se ptal, zda-li vyhráli. Newcastle pak poté Mattyho z hostování v tomto klubu stáhl. Za Colchester i vinou předchozího zranění stihl Matty Longstaff odehrát pouze sedm zápasů, kdy mezi střelce nezapsal.

Aktuality

Bruno Guimaraes byl zvolen Fans´Footballer of the year. Na druhém místě skončil Mo Salah z Liverpoolu a na třetím místě hráčka Arsenalu Beth Maed.

Na Mistrovství světa se z Newcastlu objevili Nick Pope, Kieran Trippier a Callum Wilson, všichni z Anglie. Dále Bruno Guimaraes (Brazílie), Fabian Schär (Švýcarsko) a Garang Kuol (Austrálie). Za účast reprezentantů by mělo do kasy NUFC ze strany FIFA putovat něco málo přes 900 tisíc dolarů.

Dva muži byli obviněni v souvislosti s výtržnostmi, které se odehrály před listopadovým zápasem mezi Newcastlem United a Chelsea. Před tímto zápasem policie eviduje nepokoje, při kterých došlo k potyčce mezi dvaceti lidmi v blízkosti hospody Black and White Bull na Barrack road. Nebylo zveřejněno, zda-li se obvinění týká fanoušků Newcastlu nebo Chelsea.

Branka Newcastlu United proti Crystal Palace, která byla VARem posouzena jako neplatná z důvodu faulu našeho útočníka na gólmana měla být uznána a lidi u VARu společně se sudím dle sdělení komise FA (3 bývalí hráči z PL a sbor rozhodčích PGMOL) chybovali. Celkem se VAR zabýval 48 situacemi, z nichž šest rozhodčí sbor označil za nesprávný verdikt VARu.

Eddie Howe potvrdil, že Jonjo Shelvey není zařazován na soupisku pro zápasy z důvodu zranění lýtka (opět). Chybět bude 6 – 8 týdnů. V červnu mu končí smlouva, kdy má mít ve smlouvě automatické prodloužení po odehrání určitého počtu zápasů. Mluvilo se o tom, že mu zbývají dva zápasy a sám jonjo řekl, že to nebude problém, ale jak to tak vypadá, bude muset udělat velký dojem, aby si vůbec zahrál. Callum Wilson nebyl zařazen na soupisky na zápasy s Bournemouthem a Leicesterem z důvodu nachalzení. Matt Targett by měl mít poraněný kotník a tak se uvidí, zda-li bude na Arsenal připraven.

Newcastle potvrdil odchod Elliotta Dickmana. Trenér rezervy v klubu vydržel “pouhých” 14 měsíců. Ve své první sezóně skončil dva body před branami playoff o postup, což se dá považovat za úspěch, ale brzy také vypadl ze všech tří pohárových soutěží. V této sezóně jsou výsledky horší a tak se vedení rozhodla udělat výše uvedený krok.

Tipovačka
V prosinci se mohlo tipovat na 6 zápasů. Natipovat jste mohli čtyři ligová kola proti Southamptonu, Chelsea, Leicesteru a Leedsu a dále dvě pohárová utkání proti Crystal Palace a Bournemouthu. Přesný výsledek včetně přesného poločasového tipnul pouze Jan Štěpánek a v zápase proti Bournemouthu si připsal plný bodový zisk. Dost tipéru získalo body za přesný poločasový výsledek proti Southamptonu a naopak nejslabším kolem bylo to poslední proti Leedsu, kdy nikdo z tipérů nezískal ani bod. Do tipovačky se zapojilo již tradičních 10 tipérů a prosincovým králem se stal Jan Štěpánek. S odstupem ho na bedně doplnil druhý Dávid a třetí Yabba Coe. No a jak to je s podzimním králem? Na třetím místě je po podzimu Jirka Hronek, na druhém místě se umístil Dávid a o jeden chlup před ním, tedy na první místo se vyšplhal Jan Štěpánek. Na bramborovém místě se umístil Milan. Následující podzimní pořadí je – Dannyss, , Standa Blážo, Yabba Coe, Marcel a Standa. Takže do dalšího půlroku nám přeju přesnější tipy ať to ještě trochu zamotáme….:))

Přestupové spekulace
Everton a Newcastle se údajně zajímají o španělského pravého obránce Ivána Fresnedu (18) hájícího barvy Realu Valladolid. Dle “odborníků” se jedná o jednoho z nejslibnějších mladých evropských talentů a proto není divu, že s ním Valladolid podepsal novou smlouvu s klauzulí o uvolnění ve výši 10 milionů, která po odehrání šesti zápasů vzrostla na 30 milionů a může se po odehrání dalších zápasů zvýšit na milionů 45.

Dalším mladým hráčem, o kterého se zajímá vesměs celá Evropa včetně Newcastlu je Youssouf Moukoko (18) z Dortmundu. Důvod je nasnadě, v létě mu končí smlouva a k mání by mohl být zadarmo.

Jak to tak vypadá, tak další slibný brazilský talent Newcastlu proklouzne mezi prsty. Fabrizio Romano (za mou osobu jedinej člověk, který ví, co se přestupů týče skoro vše) na svém účtu uvedl, že Chelsea se ústně domluvila na podmínkách smlouvy s Andreyem Santosem (18) z Vasco da Gama. S klubem by měli být domluveni na přestupové částce ve výši 20 milionů.

Další jména spojována s NUFC – Felipe Rodriguez-Gentile (16-Preston), Tete (22-Lyon/Šachťar), Ferland Mendy (27-Real Madrid)

Bývalé straky

Ve svých klubech se od posledního souhrnu v přáteláku/lize/poháru trefili – 3x Cedwyn Scott, Kyle Cameron (oba Notts County), 2x Owen Bailey, Dan Ward (oba Gateshead), 3x Ivan Toney (Brentford), 2x Andy Carroll (Reading), Ayoze Perez (Leicester), Joselu (Espanyol), Mehdi Abeid (Khorfakkan), Aleksandar Mitrovič (Fulham)

Narozeniny od posledního souhrnu oslavili – Jean-Alain Boumsong (43), Michael Owen (43), Sylvain Distin (45), Geremi Sorele Njitap Fotso (44), Fitz Hall (42), Rocky Michael Chopra (39), Joe Kinnear (76), Duncan Cowan Ferguson (51), Lomana Tresor LuaLua (42), Seydou Doumbia (35), Steve Bruce (62), Adam Campbell (27).

Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

2 komentáře u „SOUHRN (14.12.2022 – 01.01.2023)“

Napsat komentář