Souhrn (30.03.2023 – 18.04.2023)

Napsal ,

Info z klubu

Newcastle United zveřejnil své finanční výsledky za rok 2021/22. Toto jsou první čísla odrážející finanční výkonnost klubu od doby, kdy jej v říjnu 2021 koupila vlastnická skupina složená z PIF, PCP Capital Partners a RB Sports and Media, a výsledky tedy zahrnují devět měsíců pod vlastnictvím nových akcionářů. Společnost Newcastle United Limited vykázala ztrátu po zdanění ve výši 70,7 milionu GBP za 12 měsíců končících k 30. červnu 2022, způsobenou především investicemi do hráčského kádru během přestupního období ledna 2022. Čísla také ukazují prudké oživení tržeb na 180 milionů GBP ze 140,2 milionu GBP v předchozím roce, protože davy lidí, které se vrátily do St. James’ Park po ukončení omezení uvalených během pandemie Covid-19, přispěly ke zvýšení příjmů v den zápasů. Výnosy z komerčních a mediálních práv se také zvýšily, když se ligové postavení klubu pro sezónu zlepšilo. Darren Eales, generální ředitel Newcastle United, řekl: „Jde o ambiciózní, dlouhodobý projekt. Finanční úspěch klubu jde ruku v ruce s našimi výkony na hřišti, za posledních pár měsíců jsme ušli dlouhou cestu. Je před námi ještě dlouhá cesta, ale do budoucnosti se díváme s důvěrou.” Účet klubu za 12 měsíců končících 30. června 2022 naleznete zde – https://www.nufc.co.uk/media/75472/nul-2022-signed-financial-statements.pdf.

To, co jsme psali v jednom z minulých souhrnů je potvrzeno. Newcastle United do 21 let bude mít za cíl získat třetí titul v řadě na turnaji Hong Kong Football Club Citi Soccer Sevens. Mladí Magpies vyhráli poslední dvě sedmičkové soutěže v Happy Valley, které se naposledy konaly v roce 2018 a 2019, a znovu odletí do Asie na 21. ročník turnaje, který se koná od 26. do 28. května. Turnaj, který začal v roce 1999, se poslední tři roky po vypuknutí koronaviru nekonal, ale vrátí se v roce 2023. V hlavním turnaji se utká celkem 16 klubů např. Leicester City, Brighton & Hove Albion a také Kitchee a HKU23 z Hong Kong Premier League. Každý zápas má dva sedmiminutové poločasy s minutovou přestávkou, zatímco finále se hraje na dvakrát deset minut. Newcastle vyhrál svůj první ze tří titulů Citi Soccer Sevens v roce 2012, kdy byli v týmu Paul Dummett, James Tavernier a slovenský reprezentant Lubomír Šatka. V roce 2018 zvedl tým Newcastlu nad hlavu svou druhou trofej, kdy o vítězi rozhodl v prodloužení zlatým gólem Callum Roberts (1:0 proti Rangers). O 12 měsíců později United titul obhájili, když Owen Bailey svým zlatým gólem v prodloužení finále vystřelil výhru 4:3 opět proti Rangers.

Newcastle potvrdil první přátelský zápas před příští sezónou. Newcastle si udělá krátký výlet do Glasgow, kde se utká 18. července večer s místními Rangers. Kromě tohoto zápasu si Newcastle zahraje přátelská utkání za velkou louží. Klub potvrdil americké turné, kdy se tým postupně utká ve Filadefii s Aston Villou (23. července), v Atlantě, kam se opět podívá i Migy se Newcastle střetne s Chelsea (26. července) a turné bude zakončené v Harrisonu, kde se utká s Brightonem (28. července).

Jak jsme psali už minule, tak teď to je potvrzené. Zápas s Arsenalem se odehraje 7. května v 17:30 hodin a zápas s Tottenhamem se na St. James´Parku odehraje 23. dubna ve 15:00 hodin. Náhradní termín zápasu s Brightonu zatím naplánován nebyl.

Poslední domácí zápas sezóny ženského týmu Newcastlu United se opět odehrál na St. James´ Parku. Tu čest si na tomto stadionu zahrát měl ženský tým Bradfordu a zápas se odehrál 16. dubna. Tuto podívanou si nenechalo ujít 24 tisíc lidí, což je rekord v ženské National League. Ženy Newcastlu nakonec vyhrály vysoko 6:1.

Newcastle United U18 – Nottingham Forest U18 3:0 (0:0)
G:
45+1. J.Donaldson, 73.Mavididi, 90+3. Palmer
ŽK: 3-2 (Emerson, J.Donaldson, Charlton)
Sestava: A.Harrison, R.Powell, Charlton, Bailey, L.Watts, H.Powell (16.Milmore[90+4.Bloomer]), Palmer, Munda, Donaldson (90+4.Cogdon), Mavididi, Emerson (89.Dodds)
Lavička: A.Harris

Týden po porážce v derby Newcastle U18 zaslouženě vyhrál. První poločas, který byl stejně fádní jako počasí, zůstal bez branek až do prodloužení, kdy se Scott Bailey odvážil k individuální akci po pravé straně odkud nacentroval Joshovi Donaldsonovi, který vstřelil úvodní branku zápasu. Hosté po přestávce usilovali o vyrovnání, ale trpělivou hrou to byl opět dorost Newcastlu, který zvýšil vedení v 73. minutě, když Shaun Mavididi z bezprostřední blízkosti prostřelil Keehana Willowa. Tým Graeme Carricka pak vstřelil třetí gól a to díky vybojovanému balonu na středu hřiště, ťukec mezi Mavididim a Donaldsonem znamenal jednoduché zakončení pro Darrena Palmera. Kromě toho, že domácí útočníci vytěžili maximum z minima šancí, které se jim naskytly, bylo uspokojení i to, že obrana Newcastlu, která brzy přišla o služby kapitána Harryho Powella díky zranění, zaznamenala pouze druhé ligové čisté konto v sezóně. V závěrečných okamžicích se poprvé na hřišti objevilo trio školáků: Archie Dodds, Jude Cogdon a Guy Bloomer. V tabulce výhra znamená posun o jedno místo nahoru, kde je dorost po 18 odehraných zápasech na 11. místě se ziskem 19 bodů (5-4-9) při skóre 37:42.

Stoke City U18 – Newcastle United U18 1:1 (0:0)
G:
81.J.Iwobi – 70. J.Donaldson
ŽK: 1-1 (Mavididi)
Sestava: Harrison, R.Powell (67.Craggs), Watts, Milmore (76.Bryant), Charlton, Bailey, Munda, Palmer, Mavididi, Emerson, Donaldson
Lavička: Harris, Cogdon, Neave

Po minulém vítězství další bodík do sbírky. podruhé za sebou se prosadil J. Donaldson. Tak snad se blýská na lepší časy a dorost si své postavení na 11. místě do konce soutěže ještě vylepší.

Newcastle United U18 – Liverpool U18 0:4 (0:1)
G:
37.Danns, 74. a 85.Young, 76.Onanuga
ŽK: 0-2
Sestava: Harrison, Watts, Milmore, Craggs, Charlton, Bailey, Munda, Palmer, Emerson, Neave (45.Donaldson), Mavididi (69.Bryant)
Lavička: Harris, Brayson, Podds

Po dvou světlých zápasech opět prohra. Hosté rozhodli o výhře během 10 minut druhé půle a vzdálili se tak dorostu NUFC v tabulce o sedm bodů.

Newcastle United U18 – Middlesbrough U18 0:2 (0:0)
G:
59.Coulson, 73.Lennon
ŽK: 1-1 (Bryant)
Sestava: Harrison, Watts, Milmore (46.Palmer), Craggs, Charlton, Bailey, O.Harrison, Emerson, Munda, Mavididi (77.Bryant), Donladson
Lavička: Harris, Brayson, Neave

Další nezvládnuté derby. V této sezóně to prostě nejde. Posun tabulkou tak není na pořadu dne a dorostu tak po 21 zápasech stále patří 11. místo se ziskem 20 bodů (5-5-11) při skóre 38:49. Dorost do konce sezóny odehraje ještě tři utkání.

Newcastle United U21 – Middlesbrough U21 0:0
ŽK:
0-4
Sestava: M.Thompson
C.Thompson, Bondswell, Savage, Murphy, J.Miley, Turner-Cooke (68.Ndiweni), L.Miley, Parkinson, Vilca, Diallo (82.Huntley)
Lavička: Brown, Wiggett, Carlyon

Na “derby” si našlo cestu 891 diváků včetně 80 z hostujícího klubu. Kvůli nedostatku herního času na hřišti v klubu Tranmere Rovers se v základu rezervy objevil Jay Turner-Cooke. Hrál se nezáživný fotbal a rezerva NUFC si tak čekání na vítězství prodloužila už na 10 zápasů. Čisté konto se porařilo udržet od srpna loňského roku a to po dlouhých 13 zápasech. V 52. a 53. minutě hráči Middlesbrough vstřelili dvě branky, ale ani jedna nebyla kvůli ofsajdovému postavení uznána. Ke konci zápasu Ndiweni trefil tyč a na druhé straně neuspěl v samostatném nájezdu na Thompsona Collins. Rezerva tak po získání dalšího bodíku zůstává v ligové tabulce druhé skupiny na 9. místě, kdy po 18 zápasech získala 17 bodů (4-5-9) při skóre 27:37.

Hibernian Development XI – Newcastle United U23 3:1 (1:1)
G:
26., 57. a 70. z pen. Delferriere – 6. Huntley
Sestava: M. Thompson, C. Thompson (77.Stewart), Bondswell, Savage, Wiggett (66.A.Murphy), Carlyon, Diallo, L. Miley, Ndiweni (71.Westendorf), Huntley, Hackett

Vzhledem k tomu, že rezerva neměla naplánován žádný zápas PL2, tak si na Velikonoční pondělí domluvila přátelské utkání s Hibees. United začali dobře a po šesti minutách je poslal do vedení Huntley. Do poločasu z přímého kopu vyrovnal pozdější střelec hattriku Delferriere.

Newcastle United U21 – Norwich City U21 4:3 (3:2)
G:
15.Fraser, 22.Ashby, 27.Diallo, 77.L.Miley – 33. a 48. Welch, 45.Kamara
ŽK: 5-1 (Ashby, Thompson, Carlyon, L.Miley, Bondswell)
Sestava: M.Thompson, Ashby (62.J.Miley), Bondswell, Savage, A.Murphy, Carlyon, L.Miley, Diallo, Fraser, Vilca (62.Huntley), Ndiweni (72.Hackett)
Lavička: Wiggett, Brown

Bývalá Straka Alan Neilson přivedl svůj Norwich na severovýchod a chtěl získat tři body, aby si udržel naděje na postup do play-off, ale brzy viděl, že to nebude mít jednoduché. Ryan Fraser, který se poprvé objevil v sestavě od svého přeřazení z týmu seniorů, byl neustálou hrozbou. Poslední domácí zápas sezóny rezerva i s přispěním hráčů A týmu zvládla. Fraser skóroval a asistoval a Ashby si také připsal 1+1. Zápas sledovalo 92 diváků, mezi kterými nechyběl Eddie Howe. Posun tabulkou díky výhře se nekoná. Rezerva Newcastlu nadále drží 9. místo daleko za play-off a daleko před posledním Derby, které uhrálo pouze jeden bod za remízu.

Dne 11. dubna oslavila 50 let Amanda Staveley. Dne 18. dubna oslavil 21. narozeniny hráč rezervy Matt Bondswell.

Pozápasové dozvuky (Manchester United)

Eddi Howe na tiskovce před zápasem s Manchesterem United uvedl, že po zápase s West Hamem se nebude tým vracet z Londýna, ale zůstane tu a do Newcastlu se vrátí až po zápase s Brentfordem.

Zápas si nenechalo ujít několik bývalých hráčů NUFC jako Shola Ameobi, Lee Clark, Keith Gillespie, Brian Kilcline, Shay Given a Chris Waddle. Na tribuně byli přítomni i Matty Longstaff, Paul Dummett a Miggy Almiron. Přítomno bylo i 25 členů klubu Newcastle United Supporters Club Bulgaria v rámci jejichž víkendu měli prohlídku SJP, setkání s Peterem Beardsleym a Nobby Solanem, viděli výhru za tři body a náhodně se v restauraci setkali s ASM v městské restauraci.

Allan Shearer do své ideální jedenáctky zařadil tři hráče Newcastlu United – Kierana Trippiera, Svena Botmana a Joe Willocka. Hráčem zápasu byl zvolen Bruno Guimaraes.

Fabian Schär měl více dotyků s míčem v soupeřově šestnáctce (4) než Rashford, Fernandes a Sancho dohromady (3 dotyky). Anthony Gordon po návratu po zranění odehrál 22 minut, ve kterých vybojoval 5 míčů z 5, 1/1 zastavení protihráče a 3 ze 4 pokusů o přihrávku dokázal zblokovat. Allan Saint Maximin vytvořil v zápase více šancí (6) než kterýkoliv jiný hráč, který v zápase hrál a zároveň vytvořil více šancí než všichni hráči Manchesteru United dohromady. Sven Botman byl také úspěšný, když 2 z jeho 2 dlouhých přihrávek našli přesně svůj cíl a vyhrál všechny 4 hlavičkové souboje. Kieran Trippier odehrál plných 90 minut, z toho 18 minut na soupeřově obranné teřtině. Dále absolvoval 9 rychlých návratů do obrany, zadržel 5 pokusů o přihrávku, měl čtyři klíčové přihrávky a 10 centrovaných míčů a poprávu se dostal do nejlepší jedenáctky kola.

Po dlouhých 11 letech dokázal Newcastle United zopakovat svůj počin v získání 50 bodů v jedné sezóně v rámci Premier League. Zároveň je třeba se vrátit do sezóny 2002/03, abychom našli poslední příležitost, kdy Newcastle dosáhl 50 nebo více bodů po 27 zápasech. Zápas číslo 27 v té sezóně byl výhrou 3:0 v Leedsu v únoru 2003, která dostala Newcastle na 52 bodů a třetí místo v tabulce. Ve 27 zápasech Newcastlu v této sezóně PL zaznamenal třinácté vítězství, což odpovídá celkovému počtu vítězství za celý ročník 2021/22. Napodobuje tak minulou sezónu, osm výher na SJP, pět venku. Naposledy Newcastle vyhrál více než osm domácích zápasů v nejvyšší soutěži v roce 2012/13 (kdy vyhrál devět).

Joe Willock má nyní má za United 13 zásahů v PL. Jde o jeden víc než současní kolegové Allan Saint-Maximin a Joelinton, vyrovnal se Hatemovi Ben Arfovi a jeden ztrácí na Loica Remyho. Joe Willock v posledních 3 zápasech – 1 gól a dvě asistence.

Callum Wilson svým osmým gólem v PL v sezóně vyrovnal svůj počin ze sezóny minulé. Jeho rekord v NUFC je 12 branek, které vstřelil v sezóně 2020/21 a nyní má za klub na svém kontě 28 gólů v PL – o jeden víc než Craig Bellamy, vyrovnal se Obafemi Martinsovi a má o jeden méně než Demba Ba a Gary Speed.

Ve druhém domácím zápase v řadě se z lavičky prosadil náhradník Newcastlu. Zatímco Almironovi trvalo 11 minut, než vstřelil gól proti Wolves, Wilson to dnes dokázal za pouhých osm minut. Všechny tři domácí výhry Newcastlu PL v roce 2023 přinesly góly náhradníků – Miggy a Wilson, jak je uvedeno výše, a Isak proti Fulhamu.

Nick Pope udržel třinácté čisté konto PL v sezóně poté, co se nulu vzadu nepodařilo udržet v posledních šesti zápasech.

Jacob Murphy prodloužil svůj působivý rekord v tom, že neprohrál ani jeden zápas PL, ve kterém nastoupil, na devět, od prohry 0:1 v Chelsea v březnu 2022.

Anthony Gordon vyhrál první zápas jako Straka na pátý pokus. Musíme se vrátit do října 2022, kdy naposledy skončil na vítězné straně, když skóroval v Evertonu proti Crystal Palace. Pro Everton i Newcastle to byl jeho první úspěch ve 12 ligových a pohárových zápasech.

Po říjnové remíze 0:0 na Old Trafford tento výsledek znamená, že Manchester United nedokázal vstřelit ligový gól Newcastlu v jedné sezóně od ročníku 1996/97.

Radost po vstřelení druhého gólu NUFC do sítě MUFC (foto from nufc.com)

Eddie Howe řekl: “Opravdu dobrý pocit – myslím, že jsme si vítězství plně zasloužili. Opravdu dobrý výkon od našeho týmu. Cítil jsem, že jsme se připravili opravdu dobře. Myslím tím, jak dobře hráči trénovali během reprezentační přestávky, byli opravdu spokojeni s tím, co předvedli. Museli jsme být trpěliví, vytvořili jsme si řadu šancí, které jsme nevyužili, ale byli jsme spokojeni s těmi dvěma, které jsme zužitkovali. Vím, že spousta lidí myslelo ještě na finále poháru. Dnes jsme ale na to my a hráči nemysleli. Bylo to o vítězství v zápase, který jsme potřebovali vyhrát. Máme za sebou tři zápasy za šest dní, takže zápasový kalendář je velmi našlapaný a chtěli jsme ten týden začít pozitivně. Všechna čest hráčům za to, co předvedli, protože to byla energická hra. Fyzické výkony byly velké, takže se musíme zotavit a připravit na další těžký zápas ve West Hamu. Byla to důležitá výhra a hlavně to byl od hráčů opravdu dobrý výkon. Pořád jsme klepali na dveře. (To je) daň za naši dnešní kondici. Velký rozdíl udělali i naši náhradníci.” O obviněních Erika ten Haga z plýtvání časem: „Jsem rád, že jste to vlastně zmínil. Chci jasně říci jednu věc – chceme míč ve hře. Hrajeme rychlou hru. Nechápu, odkud se vzal tento nesmysl. To nejsme my. Viděli jste to dnes. Chtěli jsme, aby se míč vrátil co nejrychleji do hry. Vysoká energie, vysoké tempo. Míč ve hře.” O Allan Saint-Maximinovi: “Myslím, že jeho výkon byl velmi dobrý. Podle mě si zasloužil udržet své místo. Potýkal se se zraněním hamstringu – během zápasů Wolves a Nottingham Forest jsem si nemyslel, že na tom byl fyzicky nejlépe. Ale vzhledem k tomu, že během týdne trénoval, tak si zasloužil začít a dnes pokračoval ve své práci z tréninku, kterou přenesl do zápasu. Hrál velmi dobře a psychicky je na tom dobře.” K situaci zraněných po tomto utkání: “V tuto chvíli si nejsem jistý: Joe Willock je jasný. Cítil podkolenní šlachu, ale nebyl si jistý, jestli to byly křeče nebo něco zlověstnějšího. Takže počkáme a uvidíme. Několik dalších hráčů je jen trochu unavených kvůli fyzické hře, kterou jsme předvedli.”

Sestřihhttps://www.youtube.com/watch?v=NN1fm-_rU_0

Pozápasové dozvuky (West Ham United)
V 531. venkovním zápase Premier League, který Newcastle odehrál, zaznamenali pět vstřelených branek teprve podruhé (nikdy nevstřelili více než 5 v jednom zápase). Naposledy to bylo v září 1998 proti Coventry City na Highfield Road a výsledek byl stejný 1:5.

Magpies zaznamenali své nejvýraznější venkovní vítězství ve všech soutěžích od úspěchu 7:0 v Ligovém poháru v Morecambe v září 2020. Sean Longstaff, Jacob Murphy a Joelinton se představili v obou zápasech, přičemž Joelinton v obou případech vstřelil dva góly.

Šest dosavadních výher v PL mimo SJP v této sezóně (ze 14 odehraných) je nejvíce výher Newcastlu od ročníku 2020/21. Jejich nejvyšší počet venkovních výher v této soutěži je devět jak v letech 2001/02, tak 1993/94 (pozn.: 1993/94 se hrálo 42 zápasů místo 38, což znamená, že venku bylo 21, nikoli 19). V lize vstřelených 23 gólů v dosavadních 14 zápasech venku je nejvíce v sezóně od 27 vsítěných gólů během celé sezóny 2011/12. Jejich nejvyšší počet zůstává 34 gólů v roce 2001/02. Ve 28 zápasech Newcastle v PL v této sezóně zaznamenal čtrnácté vítězství, což je nejvyšší počet výher od doby, kdy zaznamenal 15 v celé sezóně 2013/14.

Výhra 5-1 představuje klubový rekordní venkovní vítězství Newcastlu nad West Hamem a teprve podruhé, kdy se skórovalo pětkrát mimo SJP. První byla výhra 5:3 byla v únoru 1960 v Division One na Boleyn Ground. Až do dnešního večera byly největším rozdílem vítězství ve venkovním zápase proti Hammers dva góly. Newcastle je v této sezóně neporažen ve všech pěti dosavadních návštěvách Londýna: zvítězil ve Fulhamu, Spurs a West Hamu a v Arsenalu a Crystal Palace remizoval. Zůstává odehrát zápasy v Brentfordu a Chelsea. Na londýnském stadionu Magpies nyní prohráli pouze jednu ze svých šesti návštěv (všechny v PL), čtyři vyhráli a jednou remizovali.

Výlety do West Hamu v rámci PL jsou jedním z našich nejproduktivnějších zápasů a zároveň sbírky venkovních bodů s 11 výhrami za 25 návštěv. Tomuto číslu odpovídají pouze naše úspěchy venku na Spurs (11 výher za 28 návštěv).

Callum Wilson dal čtyři góly v pěti zápasech proti West Hamu za Newcastle. S jeho rekordem v Bournemouthu jsou jeho čísla v PL 12 gólů ve 13 zápasech. Jeho druhý gól padl po 25 sekundách druhého poločasu, což je docela rychlé, ale o něco více od toho nejrychlejšího, co jsme udeřili po přestávce v PL – Sammy Ameobi vstřelil gól na hřišti Spurs v říjnu 2014 po pouhých osmi sekundách. Wilson má nyní v této sezóně 10 gólů v PL, jeden za nejlepším střelcem Miguelem Almironem s 11. Aby více než jedna Straka dosáhla v sezóně PL dvojciferných čísel, je překvapivě neobvyklé – sezóna 2018/19 Perez 12 gólů a Rondon 11, sezóna 2011/12 Ba 16, Cisse 13, sezóna 2010/11 Nolan 12, Carroll 11, sezóna 1996/97 Shearer 25, Ferdinand 16, sezóna 1994/95 Beardsley 12, Fox 10, sezóna 1993/1994 Cole 34, Beardsley 21. Callum Wilson vstřelil 30. gól za NUFC a stal se 10. hráčem, kterému se toto podařilo (Perez 33, Lee 34, Cisse 37, Solano 37, Ferdinand 41, Ameobi 43, Cole 43, Beardsley 46, Shearer 148).

Alexander Isak přesně zamířil posedmé, zatímco Joelinton vstřelil svůj třetí a čtvrtý gól v PL . Brazilec jich má nyní v této soutěži 14; jeden před současným kolegou Joe Willockem, stejně jako Loic Remy a jeden za Andym Carrollem. Isak se stal nejnovější Strakou, která v této sezóně přišla z lavičky a skórovala.

Jacob Murphy nyní skončil na vítězné straně v každém ze svých posledních 10 startů v PL. Dan Burn dosáhl půlstoletí soutěžních seniorských vystoupení ve všech soutěžích za Newcastle United. V tomto zápase měl Dan více zvládnutých zastavených útočných akcí (6/6) než kdokoliv jiný, který se na trávníku objevil. Bruno Guimaraes měl více přihrávek (57 úspěšných z 66), více přihrávek na soupeřově obranné linii (14/18), úspěšně zastavených balónů (8) a vyhraných osobních soubojů (6) než kterýkoliv jiný hráč Newcastlu United.

Murphy nahrál před prázdnou branku Wilsonovi a vrátil mu tak tuto laskavost, kterou mu Wilson dal v zápase s Brentfordem. Whoscored do ideální jedenáctky zařadil hned pětici hráčů NUFC – Trippier, Schär, Joelinton, Guimaraes a Wilson.

Tak jak, co se stalo? Sice to tak nevypadá, ale jeden je naštvaný a druhý má radost. Isak po chybě golmana přidal další branku NUFC (foto from nufc.com)

Eddie Howe: “Myslím, že to byl těžký zápas. Divoké skóre. Mohlo to být jiné, kdyby proměnili svou první šanci. Druhý poločas mě potěšil, protože jsme hráli s větší kontrolou. Nebyli jsme dokonalí. Občas jsme měli štěstí. Dali jsme skvělé góly. Když jsme zařadili vyšší rychlost, byli jsme velmi dobří. Byl to opravdu dobrý večer. Bylo to těžké utkání. Myslím, že to byla psychicky těžká zkouška. Nebyli jsme na tom úplně nejlépe, ale dnes jsme byli efektivní, což se nám nějakou dobu nepovedlo. Je skvělé vidět, jak dáváme góly a skóre vypadá pohodlně, ale nemyslím si, že to je vůči West Hamu spravedlivé. Jsem opravdu spokojený s góly a opravdu spokojený se střelci. Callum (Wilson) byl velmi dobrý, to je samozřejmé, a ty dva góly byly pro nás velmi důležité góly. Jeho všestranný výkon byl velmi dobrý, ale to pro mě není překvapením. S ním a Alexem (Isakem) máme dva vynikající hrotové útočníky. Myslím, že mám silný kádr a chci, aby do tří zápasů během šesti dnů vstoupili na hřiště v nejlepší fyzické kondici. Podle mého názoru bych byl hloupý, kdybych nerotoval a nevěřil týmu. Věřím týmu a hráčům, kteří nastupují. Nepochybuji o kvalitě a máme za sebou spoustu zápasů v krátkém čase. Vždy se bude posuzovat podle výsledku, zda je (rotace) úspěšná nebo ne, a samozřejmě chci udržet lidi v kondici a dát jim nejlepší šanci zahrát si co nejvíce zápasů.”

Callum Wilson o svém vztahu k West Hamu: “Nyní je to tradice… někdy máte ty týmy proti kterým vám to jde. Prostě máte pocit, že skórujete – dnes se mi podařilo skórovat. Je to o využití příležitostí; posledních pár týdnů jsem byl na lavičce, ale dnes jsem musel udělat bugr a dát lidem vědět, že jsem tady. Byli jsme dobří. Nechali jsme je chvilku hrát, ve druhém poločase jsme se přeskupili a dostali se do zápasu. Je to o tom být nemilosrdný, být nepříjemný v obou šestnáctkách. Góly padají, ale to se stane pět sekund před tím… měli jsme dnes nějaké skvělé týmové momenty. Cítím se, jako bych byl znovu nabitý energií, zpátky v náladě na skórování. Góly jsou životně důležité, body jsou životně důležité… samozřejmě bychom si rádi zahráli Ligu mistrů. Každý hráč by to udělal. Bylo by to obrovské, zvlášť tam, kde jsme byli minulou sezónu. Je to pro nás velký týden.“

Sestřihhttps://www.youtube.com/watch?v=zr-EuZ2ggVU&t=180s

Pozápasové dozvuky (Brentford)
Před zápasem měli domácí impozantní domácí formu, kdy zde neprohráli v posledních 10 zápasech (5 výher a 5 remíz). V nominaci chyběl Allan Saint Maximin, který se opět zranil a mimo by měl být 4-6 týdnů. Hráč společně s jedním fyzio členem newcastlovského týmu odletěli léčit zraněné stehno do Francie a to na několik dní.

Eddie Howe se stal druhým manažerem NUFC, který nejrychleji s týmem získal 100 bodů. Tím prvním byl jak asi tušíte Kevin Keegan. Eddie Howe vrátil své procento výher zpět na 50 %, s 28 výhrami z 56 her PL. Pouze Sir Bobby Robson a Kevin Keegan (první působení v NUFC) vyhráli polovinu nebo více zápasů nejvyšší úrovně. (Když už mluvíme o manažerech, oba Kenny Dalglish a Graeme Souness vydrželi v čele United přesně 56 zápasů PL a skončili s 19, respektive 16 výhrami – něco, na co si vzpomenete, až příště uvidíte v televizi hlásat o Wor Eddiem…. )

Do týmu uplynulého kola Premier League zařadil Alan Shearer Joelintona.

Newcastle United je jediným týmem NUFC, který při nájezdech do Londýna ještě neprohrál. Ze šesti zápasů získal 14 bodů – výhry na Brentfordu, Fulhamu, Tottenhamu a West Hamu a remízy na Arsenalu a Crystal Palace. Newcastle poprvé od poločasového stavu 0:1 v Burnley v dubnu 2021 proměnil poločasový deficit ve výhodu a vyhrál 2:1. Posledním zápasem PL, ve kterém prohrávali, ale vyhráli, byl minulý měsíc úspěch 2-1 v Nottingham Forest. Dnes to bylo počtvrté v této sezóně, kdy United zaostávali o přestávce v PL, po Wolves (a) (0-1/1-1), Liverpoolu (h) (0-2/0-2) a Manchesteru City (a ) (0-1/0-2). Straky mají na kontě 48 gólů z 29 zápasů PL – nejvíce od 56 gólů v sezóně 2011/12.

Poté, co dal Alexander Isak svůj první půltucet gólů ze 12 yardů nebo menší vzdálenosti, v posledních dvou zápasech vsítil góly za vápnem. Jeho osm gólů v PL ho posunulo o jeden před Matta Ritchieho, na úroveň Bruna Guimaraese a jeden před Jamaala Lascellese.

Nick Pope čelil druhé a třetí penaltě v PL v sezóně a viděl, jak soupeř poprvé zaznamenal gól; Nepovolený dvojitý zásah Aleksandara Mitroviče doma s Fulhamem v lednu a jeho dřívější chycený pokus Ivana Toneyho v této hře předcházely Toneyho úspěšnému vstřelení gólu z penalty.

Se čtyřmi zbývajícími venkovními zápasy s dosud pouze dvěma prohrami je nejvíce porážek, které může SJP Newcastle utrpět, šest – což by bylo nejmenší množství od ročníku 2003/04 (pět). Toto číslo pět je nejnižší počet venkovních porážek, jaké jsme kdy v PL utrpěli, a to ve třech případech (1996/97, 2001/02 a 2003/04).

Výhra venku číslo sedm přiblížila United k jejich rekordu PL (devět), zatímco jejich 24. a 25. gól venku je přiblížil k jejich rekordnímu venkovnímu počtu vstřelených branek, což je 34. Newcastle vyhrál každý z posledních tří venkovních zápasů, což se mu podařilo podruhé v sezóně. Předtím to neudělali v žádné kampani PL od roku 2001/02. Naposledy se jim podařilo čtyři v řadě během sezóny 1996/97. 27 bodů z venkovních zápasů představuje největší součet United od jeho dosažení v roce 2011/12. Vítězství v PL číslo 15 v této sezóně je největší součet od doby, kdy toho Magpies dosáhly v roce 2013/14. The Magpies mají 100% vítězství v modré a zlaté kombinaci dresů na výměnu v Tranmere Rovers (LC), Fulham, Spurs, Southampton (PL), Southampton (LC), Nottingham Forest a Brentford. United v této sezóně zaznamenali tři výhry v PL a úspěšně si odvezli šest bodů z Fulhamu, Nottinghamu Forest a Brentfordu. Mají možnost získat dalších šest.

Toto byl první netelevizní zápas Newcastlu v roce 2023 v jakékoli soutěži a první od domácí remízy 0:0 s Leeds United v poslední den roku 2022. Jejich posledním venkovním KO v 15:00 bylo vítězství 4:1 ve Fulhamu v říjnu 2022. Newcastle je teprve druhým týmem, který v této sezóně porazil Brentford na vlastní půdě v PL po Arsenalu, který zde v září zvítězil 3:0. Včely doma sedm vyhrály a šest remizovaly.

Alexander Isak oslavuje svou parádní trefu, kterou zařídil vítězství NUFC (foto from nufc.com)

Eddie Howe: “Dnešek je obrovským okamžikem v naší sezóně. Potřebovali jsme neuvěřitelný charakter, abychom se vrátili do zápasu, a znovu a znovu jsme dokázali, že v sobě máme energii a boj. Bylo to velmi těžké utkání. Bylo to velmi fyzicky náročné, což jsme věděli. V prvním poločase jsme trpěli. Ale ve druhém poločase byla reakce skupiny hráčů, kteří odehráli tři zápasy během šesti dnů perfektní. Viděl jsem jen jedno opakování (druhé penalty). Myslím, že to bylo přehnané. Myslím, že i odpískaná ruka Calluma byla také přehnaná, ale to je jen můj názor. Změnili jsme věci takticky (o poločase). Někdy vás to samo o sobě může povzbudit. Věděli jsme, že jsme zoufalí z výsledku a trochu jsme zahodili opatrnost. Hráči reagovali dobře fyzicky, i když jsme byli z týdne, který jsme měli, trochu unavení.” O nasazení dvojice Alexander Isak a Callum Wilson: “Myšlenka, která stála za tím, že se Alex a Callum dali dohromady, byla docela zřejmá. Myslím, že jsme ve hře potřebovali více hrát vepředu. Potřebovali jsme schopnost udržet balon vepředu, protože z jakéhokoli důvodu se to nedělo v prvním polovině. To byla myšlenka dát tyto dva hráče dohromady a musím říct, že to docela vyšlo. Opravdu se spojili a dali nám úplně jiný vzhled. Jsou to dva kvalitní hráči. Mohou spolu hrát každý týden? Takticky asi ne. Ale mohou spolu hrát v takové hře? Absolutně. Nechceme se k tomu nutit, chceme, aby to bylo ku prospěchu týmu. Dnes byl ten správný čas a způsobili jim nekonečné problémy.“ O reakci Anthonyho Gordona na střídání: “Nemám žádný problém. Anthony je vášnivý kluk. Chce to dělat dobře, ale na hodinách zbývaly vteřiny a my jsme chtěli dostat na plac Mattyho (Ritchieho), protože Anthony se držel za kotník. Potřebuje v tu chvíli ovládat své emoce, ale nejsou tu žádné problémy.” O Allan Saint-Maximinovi: “Nemyslím si, že je to s Allanem vážné. Během zápasu na West Hamu se necítil stoprocentně, a tak jsme se rozhodli ho naskenovat. Nebylo to jasné zranění, ale rozhodli jsme se ho poslat na vyšetření a odhalilo to velmi malý problém s jeho hamstringem. Hned jsme věděli, že pro tento zápas nebude k dispozici. Trochu to odhaduji, ale možná to bude pár týdnů. Není to nic vážného, i když to byla velká rána kvůli formě, v jaké byl Allan. Ale znovu, podporujeme sílu týmu.”

Sestřihhttps://www.youtube.com/watch?v=VyH9t4ISEvs

Pozápasové dozvuky (Aston Villa)
Po prohrách s Liverpoolem venku a doma a venku na Manchesteru City (a) utrpěl Newcastle čtvrtou porážku PL v sezóně ve svém třicátém zápase. Když se počítají pouze venkovní zápasy, tým Eddieho Howea prohrál tři ze 16 odehraných. Vzhledem k tomu, že zbývají ještě tři zápasy venku, je maximální počet ztrát, které mohou nasbírat, šest. Jejich historicky nejlepší součet PL je pět proher, kterých bylo dosaženo v letech 1996/97, 2001/02 a 2003/04.

Od té doby, co v září 2013 skóroval Yoan Gouffran, odehrál Newcastle 557 minut, aniž by rozvlnil Villa Parku síť – hrozné, ale lepší než našich 657 neplodných minut v Arsenalu. Momentálně máme v Manchesteru City až 420 minut bez vstřelené branky. Čtyři po sobě jdoucí porážky jsou naší nejhorší sérií PL kdekoli, kromě návštěv v Manchesteru City, kde je počet po sobě jdoucích proher monumentálních 14.

Magpies utrpěli nejtěžší prohru od prohry 0:5 v Manchesteru City v květnu 2022 a teprve podruhé v této sezóně inkasovali více než dva góly po domácí remíze 3:3 s Manchesterem City v srpnu loňského roku. Navzdory tomu, že dnes třikrát inkasovali, United zůstávají v této sezóně nejlepším týmem PL, pokud jde o pouštění gólů – jejich 24 inkasovaných je o čtyři méně než nejbližší soupeř Manchester City, který jich dostal 28.

Pro Newcastle to byla nejhorší společná porážka PL ve Villa Parku, která se vyrovnala prohře 1:4 v únoru 2008. To byl také výkop v poledne (12:45). Ollie Watkins se stal prvním hráčem, který vstřelil proti Newcastlu více než jednu branku během jednoho zápasu PL od Raheema Sterlinga za Manchester City v květnu 2022. Ve všech soutěžích to dokázal Josh Windass ze Sheffield Wednesday v FA Cupu loni v lednu.

Druhá hra v řadě bez žlutého napomínání pro Joelintona zvyšuje jeho šance na další zákaz hry. Zbývá odehrát osm zápasů a má 11 žlutých – při 15 bude chybět ve třech zápasech.

Ramsey střílí první branku domácích (foto from nufc.com)

Eddie Howe: “Dnes jsme byli mimo naši nejlepší úroveň a to hned od začátku. Aston Villa je dobrý tým a nějak jsme se nerozjeli. V této sezóně jsme byli trvale vynikající – dnes je to první propad, který jsme zažili. Může se to stát a my musíme reagovat. Myslím, že to byl náš nejhorší výkon. Dnes jsme nebyli skvělí, a to je obrovské zklamání v tak velkém utkání. Kluci byli po celou sezónu tak konzistentní – takové věci se mohou stát – teď se musíme soustředit na naši reakci. Bylo to od nás opravdu ve všech aspektech odlišné. Myslím, že jsme plýtvali s míčem a rozhodně jsme nebyli v jeho držení. Nebyli jsme tak solidní a spolehliví, jak jsme byli v minulých zápasech. Z mého pohledu je toho hodně k analýze.” O fitness Seana Longstaffa: “Sean měl v týdnu náběh na angínu, takže netrénoval. Cítili jsme, že na začátek zápasu není fit. Nemyslím si, že jeho absence nutně ovlivní, kde Bruno na hřišti hraje, ale možná chyběla Seanova houževnatost, jeho nohy a energie. Jeho vytrvalostní úroveň je na té nejvyšší úrovni a dnes jsme nevypadali dobře ve středu zálohy, ale dnes bych řekl, že v každé oblasti hřiště jsme nevypadali úplně správně. Jsem si jistý, že to není jen o jednom hráči”

Sestřihhttps://www.youtube.com/watch?v=jVhrh2VbQIs

Reprezentace
Oliver Harrison z Newcastlu debutoval za anglický tým U16, který hrál na jubilejním 50. ročníku Montaigo Tournament ve francouzském městě La Roche sur Yon. Svou skupinu B zahájila Anglie U16 výhrou 2:0 nad Novou Kaledonií a záložník byl v základní sestavě. V dalším zápase Anglie U16 porazila Středoafrickou republiku 3:2 v Chantonnay, kdy byl Harrison na lavičce. V posledním zápase se Anglie utkala s Belgií a byla z toho výhra 3:0, což znamená postup do další fáze turnaje, Harrison byl v základní sestavě. V semifinále se Anglie utkala s Rumunskem a byla z toho remíza 0:0. O postupu tak rozhodli penalty, ve kterých byli úspěšnější mladí Angličané v poměru 8:7. Ollie Harrison do zápasu naskočil ve druhém poločasu a svou penaltu (sedmou v pořadí) proměnil. O vítězství v turnaji si to Anglie rozdala s Japonskem. V normální hrací době zápas končil opět 0:0 a na penalty v poměru 4:3 vyhráli Angličané, kteří tak turnaj vyhráli posedmé. Harrison odehrál celý zápas.

Každoroční turnaj v Montaigu je pořádaný od roku 1973. V průběhu let se ho zúčastnili i další dnes již bývalí hráči NUFC – Adam Armstrong, Hatem Ben Arfa, Brian Kerr a Jonjo Shelvey.

Hostování
V Championship Sheffield United vyhrál v Norwichi 1:0, Ciaran Clark na soupisce chyběl, Isaac Hayden je stále zraněný. Reading remizoval v Bristol City 1:1, Jeff Hendrick odehrál celý zápas. Karl Darlow nepustil ani jeden gól v remízovém zápase s Rotherhamem (0:0). V League One Exeter remizoval 2:2 na hřišti Fleetwoodu, Joe White odehrál druhý poločas. V League Two Tranmere remizovala 1:1 s Harogate, Jay Turner-Cooke zápas proseděl na lavičce. V National League North se do branky Spennymooru vrátil uzdravený Dan Langley, ale prohře 2:1 nezabránil. Darlington prohrál s Chesterem 2:1, Niall Brookwell do zápasu přišel za zraněného spoluhráče ve 26. minutě. Ve skotské nejvyšší soutěži Kilmarnock porazil 2:1 Hearts, Garang Kuol zápas proseděl na lavičce. Ve druhé skotské lize Hamilton dostal nálož v Dundee FC, kde inkasoval sedm banánů. Dylan Stephenson do zápasu přišel ve 39. minutě a Lucas De Bolle byl střídán o poločase. V dalším zápase Hamilton porazil 2:1 Raith, Lucas De Bolle byl střídán v 85. minutě, Dylan Stephenson zápas proseděl na lavičce.

V dalších kolech v rámci Championship Reading remizoval 1:1 s Birminghamem, prohrál 2:1 v Prestonu a remizoval 0:0 s Burnley. Jeff Hendrick odehrál všechna utkání. Sheffield United porazil 2:1 Wigan, prohrál v Burnley 2:0 a porazil Cardiff 4:1. Ciaran Clark první dva zápasy proseděl na lavičce, proti Cardiffu se na hřiště dostal v 79. minutě a vstřelil poslední branku svého týmu (https://www.youtube.com/watch?v=1gcg_NTa8kk). Hull remizoval v Sunderlandu 4:4, porazil 1:0 Milwall a remizoval 0:0 v Blackburnu. Všechna utkání odchytal Karl Darlow a v posledních dvou zápasech si připsal dvě žluté karty. Norwich remizoval 0:0 s Rotherhamem a prohrál 5:1 v Middlesbrough. Isaac Hayden se po zranění vrátil a v obou zápasech byl už na lavičce.

V League One Exeter prohrál s Boltonem 1:0, s Petersborough 3:1 a s Plymouthem 1:0. Joe White v prvních dvou zápasech na soupisce chyběl, proti Plymouthu naskočil do zápasu v 67. minutě. V League Two Tranmere prohrálo v Carlisle 2:0, porazilo 1:0 Swindon a prohrálo 2:1 s Crawley. Jay Turner-Cooke proti Carlisle zůstal na lavičce, proti Swindonu do zápasu přišel v 63. minutě a proti Crawley naskočil v 53. minutě a v tomto zápase si připsal žlutou kartu. V National League North Darlington remizoval s Blyth 0:0, 2:2 s Bradfordem PA a prohrál 3:0 s Brackley Town. Niall Brookwell proti Blyth střídal v průběhu 2. půle, proti Bradfordu zůstal na lavičce a v zápase proti Brackley na soupisce chyběl. Spennymoor porazil 2:1 AFC Clyde, prohrál 1:0 s Curzon Ashton a 4:2 porazil Kettering, Dan Langley vypadl ze sestavy pro opětovné zranění.

Ve skotské lize Hearts prohráli se St. Mirren 2:0 a 1:0 s Hibernian. Jak to tak vypadá Garang Kuol po příchodu nového manažera nebude mít na růžích ustláno. V obou zápasech zůstal sedět na lavičce. Ve druhé skotské lize Hamilton remizoval 1:1 s Cove Rangers, prohrál v Mortonu 2:0 a prohrál v Queen´s Park 1:0. Proti Cove Rangers byl Lucas De Bolle střídán v 62. minutě, proti Mortonu šel ze hřiště v 74. minutě a proti Queen´s šel dolů v 80. minutě. Dylan Stephenson proti Cove naskočil do zápasu v 62. minutě a v dalších dvou zápasech zůstal sedět na lavičce.

Kelland Watts (Peterborough) je stále ve stavu zraněných, ale už trénuje. Dan Langley (Spennymoor) by měl být mimo se zraněním cca měsíc.

Aktuality
Newcastle United s potěšením oznamuje, že Jack Ross na krátkodobou smlouvu nastoupil do klubové akademie jako dočasný vedoucí rozvoje trenérů. Jack bude úzce spolupracovat s ředitelem klubové akademie Stevem Harperem a manažerským týmem, aby poskytoval podporu trenérské struktuře akademie a hráčům ve věkových skupinách od 9 do 16 let. Steve Harper řekl: Jack je velmi zkušený manažer, kouč a vychovatel trenérů. Jeho znalosti a zkušenosti pro nás budou během jeho zdejšího působení obrovským přínosem.” Jack se narodil ve Falkirku a jako hráč odehrál více než 300 ligových zápasů ve Skotsku a hrál také v Hartlepool United. Jako trenér dohlížel na téměř 300 zápasů v klubech včetně Alloa Athletic, St Mirren, Sunderland, Hibernian a Dundee United. Jackův příchod následuje po nasazení Neila Winskilla do trenérské role v týmu Magpies do 21 let.

Alexander Isak byl fanoušky zvolen FUN88 hráčem měsíce března 2023. Švédský útočník byl ve skvělé formě, v posledních dvou zápasech skóroval třikrát. Po ocenění uvedl: “Březen byl pro mě osobně dobrý měsíc, zapsal jsem se mezi úspěšné střelce a pomohl týmu k důležitým výhrám. Pro mě byla penalta proti Nottinghamu Forest velkým momentem. Získali jsme tři body a bylo skvělé skórovat venku, takhle ke konci zápasu. Byl to zvláštní okamžik.” Březnové ocenění pro Isaka bylo první a byl vděčný za podporu a hlasy, které mu pomohly tuto cenu získat: “Vždycky je super, když vás fanoušci uznávají, a hodně to pro vás osobně znamená. Fanoušci mohou vidět, že všichni tvrdě pracujeme v každém zápase a já jsem vždy vděčný za jejich podporu a za to, že jsem dostal cenu za březen.”

Alex Isak s cenou fanoušků pro nejlepšího hráče NUFC za měsíc březen (foto by nufc.co.uk)

Isak své nominace v kategorii hráč a gól měsíce března nepřetavil ve vítězství. Hráčem měsíce v rámci Premier League se stal Bukayo Saka z Arsenalu a nejhezčí gól vstřelil Jonny z Wolverhamptonu. Trenérka ženského týmu Newcastlu United Becky Langley získala cenu pro nejlepší manažerku měsíce března v Division One.

Čtveřice háčů Newcastlu United Isaac Hayden, Jeff Hendrick, Ryan Fraser a Jamal Lewis byla podle internetových drbů zařazena na přestupovou listinu. Další hráči, kteří už nemusí příští sezónu působit v Newcastlu jsou Matty Longstaff, Matt Ritchie, Ciaran Clark, Loris Karius, Mark Gillespie a Paull Dummett. Všem zmíněným na konci června končí smlouvy. Eddie Howe prohlásil, že by chtěl novou smlouvu nabídnout Dummettovi a Kariusovi.

Allan Saint-Maximin: “V lednu jsem měl možnost odejít do jiného klubu, ale Newcastle mi řekl, že mě zde chtějí a že jsem pro ně důležitý. Když tohle slyšíte a cítíte od klubu, od manažera a od každé osoby spojené s Newcastlem United, tak je jasné, že se vám nikam nechce a chcete tu zůstat.”

Eddie Howe o Mattu Targettovi: “Matt měl opravdu smůlu. Stal se obětí úspěchu týmu, opravdu. Jsem zastáncem stálé zadní čtyřky. Tohle je oblast, kde nechci moc rotovat, pokud to není nutné. Takže všichni obránci, kteří se ocitli mimo tým, byli svědky důslednosti hráčů, kteří hráli. Defenzivní stránka byla velmi silná. Nemyslím si, že jsme proti West Hamu byli v defenzivě úplně nejlepší, ale bylo skvělé vidět Matta na hřišti a velmi si ho vážíme. Podíváme se na soupeře jako vždy a pokusíme se vybrat nejlepší tým, který zápas vyhraje.”

Dle zákulisních informací je Newcastle United na přestupvé léto připraven. Na stole leží tři oddělené přestupové strategie. Jakou použijí bude záviset na tom, kde Newcastle skončí v tabulce a zda-li bude hrát Evropské poháry.

Pár statistických údajů (před zápasem s Brentfordem). Před téměř 500 dny byl Newcastle United v tabulce Premier League na 20. pozici. V současné době drží 3. místo s nejlepší obranou napříč všemi nejvyššími čtyřmi anglickými profi soutěžemi. Vzal body Man City, Arsenalu, Chelsea, Tottenhamu a Manchesteru United a na St. James´Parku prohrál jen jednou. Newcastle prohrál pouze jednou z 23 zápasů v PL, pokud byla na hřišti obranná čtveřice Burn, Schär, Botman a Trippier (19 výher, 9 remíz). Ve 28 zápasech NUFC inkasoval 20 branek, o což se postarali povětšinou stálí obránci, kdy jejich příchod až na Svena Botmana klubobou kasu moc nezatížil – Pope (10 milionů), Trippier (12), Schär (3), Botman (35) a Burn (13). Nic Pope měl úspěšnost zákroků 78.4% a dělalo to z něj před zápasem s Aston Villou v této statistice nejlepšího golmana v Premier League.

Newcastle United v této sezóně zatím vyplatil agentům 10.784.029 liber. Touto částkou patří do spodní části týmů hrajících PL. Nejvíce vyplatil Manchester City (přes 51 milionů), Chelsea (přes 43 milionů), Liverpool (přes 33 milionů) a Manchester United (přes 24 milionů). Naopak nejméně Nottingham (něco málo přes 4 miliony), Bournemouth (přes 5 milionů) a Southampton s Wolverhamptonem (přes 6 milionů).

Pozorným Strakám na netu jistě neuniklo, že rekonstrukce v tréninkovém centru NUFC byla dokončena a výsledek je opravdu vidět.

Před rekonstrukcí
Po rekonstrukci

Do nominace týmu sezóny ve hře FIFA23 co se záložníků týče a to v rámci všech záložníků byl nominován Joelinton. Do týmu sezóny Premier League byli nominováni Miguel Almiron, Sven Botman, Bruno Guimaraes, Kieran Trippier a Nick Pope. V této nominaci se nachází celkem 40 hráčů.

Newcastlu v minulém týdnu potvrdil, že bude jedním z 10 měst (stadionů) v rámci Velké Británie a Irska usilovat o přidělení zápasů v rámci EURA 2028. V rámci Premier League o přidělení zápasů usilují stadiony klubů v Aston Ville, Evertonu, Manchesteru City a Tottenhamu.

Newcastle je dle Opty 17. nejlepší tým na světě. Po prohře s Aston Villou klesl o dvě pozice, kdy byl předtím na pozici 15. No, na to, že ještě před 18 měsíci byl Newcastle na sestupových pozicích, tak to asi není špatný…:))

Potvrzené přestupy
Akademie Newcastlu hlásí další posilu. Stal se jí mladý golman přicházející z Irských Bohemians Reece Byrne (18). Následoval tak svého parťáka z repre U19 Alexe Murphyho, který do NUFC přestoupil v loňském roce. V říjnu 2022 už stihl odchytat i jeden zápas za seniorský tým.

Bývalé straky
Rozhodnutí Newcastlu zapůjčit Chrise Wooda do Nottinghamu Forest s podmínkou, že ho podepíšou natrvalo, vypadá čím dál moudřeji. Zprávy z tábora Forest hlásí, že Chris Wood je zraněný (stehno) a vynechá zbytek sezóny (přijde o 11 zápasů).

James Milner naskočil do 610. zápasu v rámci Premier League a na 3. místě v počtu nejvíce odehraných utkání přeskočil Franka Lamparda. Na druhého Ryana Giggse mu chybí 22 zápasů a na prvního Garetha Barry mu zápasů chybí 42. Další Strakou v TOP 10 je na 6. místě Garry Speed, který odehrál (nebo naskočil) v PL 535 zápasů.

Les Ferdinand, Andy Cole, Michael Owen a Sol Campbell se dostali do užšího výběru síně slávy Premier League. Kvarteto hráčů patřilo mezi 15 bývalých hráčů, kteří se mohou do síně slávy v roce 2023 dostat. Kdo se tam dostal se dozvíme začátkem května.

Newcastlovský rodák a bývalý hráč akademické struktury Newcastlu Andy Ferrell (v NUFC působil do roku 2004) dostal zákaz chodit na fotbal na stadiony v rámci UK a to poté, co se opětovně rval v hospodě. Tento bouřlivák, který pod Sirem Bobby Robsonem trénoval třeba i s Alanem Shearerem má za sebou spoustu prohřešků, mezi které patří gambling a obchodování s drogami, díky čemuž strávil i nějaký čas ve vězení.

Za své kluby se v lize/poháru prosadili – Ivan Toney (Brentford), 2x Adam Campbell, Louis Storey, 3x Greg Olley, 2x Owen Bailey (všichni Gateshead), 4x Luuk de Jong (PSV), 2x Rémy Cabella (Lille), Gino Wijnaldum (AS Řím), Patrick van Aanholt (PSV), Andy Carroll (Reading), 2x James Tavernier (Rangers), 2x Salomon Rondon (River Plate), Kyle Cameron (Notts County), Ayoze Perez (Betis), 2x Yoshinori Muto (Kobe), Islam Slimani (Anderlecht)

Narozeniny od minulého souhrnu oslavili – Jetro Willems (29), Steve Watson (49), Tim Krul (35), Vurnon Anita (34), Nile Ranger (32), Gary Caldwell (41), Sylvain Marveaux (37), Rafa Benitez (63), Danny Guthrie (36)

Zprávy pod čarou
V lednu zadalo předsednictvo Premier League nezávislé vyšetřování obvinění bývalého konzultanta, že byl na pracovišti vystaven rasové diskriminaci a že se k němu Premier League a někteří zaměstnanci chovali méně příznivě v důsledku problémů, na které upozornil. Nezávislé vyšetřování, které důkladně provedl Craig Rajgopaul, externí specializovaný advokát, tato obvinění nepotvrzuje a dochází k závěru, že ani Premier League, ani její zaměstnanci nebyli shledáni zapojeni do žádného takového jednání. Zjištění poukázala na tři případy, kdy mělo být zvládání citlivých situací nebo konverzací na vyšší úrovni, a radí, aby se zaplnily mezery ve školení. Tato rada se nyní bude řídit. Diskriminace a předsudky nemají v Premier League ani jinde ve fotbale místo. Prioritou a závazkem Premier League je otevřené, spravedlivé a inkluzivní pracoviště a účinnost jejích širších iniciativ v oblasti rovnosti, rozmanitosti, začleňování a antidiskriminace.

Kluby Premier League se kolektivně dohodly na stažení sponzorství hazardních her z přední strany klubových zápasových dresů a staly se tak první sportovní ligou ve Spojeném království, která dobrovolně přijala takové opatření, aby omezila reklamu na hazardní hry. Oznámení následuje po rozsáhlé konzultaci s Ligou, jejími kluby a ministerstvem kultury, médií a sportu v rámci probíhajícího přezkumu současné legislativy o hazardních hrách ze strany vlády. Premier League také spolupracuje s dalšími sporty na vývoji nového kodexu pro zodpovědné sponzorování hazardních her. Kolektivní smlouva začne platit na konci sezóny 2025/26, aby pomohla klubům s přechodem od sponzorství hazardních her.

Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, nufc.com, internet

Napsat komentář