Souhrn (19.04.2023 – 06.05.2023)

Napsal ,

Po delší odmlce se Vám opět připomínám. Spousty informací už dávno víte, ale připomenutí neuškodí. V posledních dvou měsících jsem něco řešil a Newcastle šel prostě na chvilku stranou a za to se omlouvám. Teď už je svět v pořádku a můžu se tomu opět naplno věnovat. Jak je vidět v názvu a zmíněno na začátku, jedná se o starší – dubnové info, takže pokud nechcete, tak můžete čtení ukončit už po úvodníku…:), ale kdo by to dělal že?! V plánu je vydat ještě jeden souhrn a to za květen a červen. Poté zpracuji a vydám samostatný článek týkající se Tipovačky.

Info z klubu
Zápas proti Brightonu už zná své datum konání. Utkání by se mělo odehrát 18. května večer. Květen tak pokud nedojde opět k nějakým úpravám bude pro hráče Newcastlu náročný. První květnovou neděli hostíme Arsenal, poté 13. května zajíždíme na Elland Road na zápas s Leedsem. Dne 18. května je na programu domácí zápas s Brightonem a o čtyři dny později poslední domácí zápas proti Leicesteru. Sezónu zakončíme 28. května, kdy zajíždíme do Londýna a to na Chelsea.

Newcastle United U18 – Everton U18 1:1 (1:0)
G:
11.Munda – 49. Beaumont-Clark
ŽK: 3-3 (Craggs, Bailey, Charlton)
Sestava: A.Harrison, Thompson, Charlton, Bailey, R.Powell, Munda, Palmer (76.Mavididi), Harrison, Craggs (76.Watts), Donaldson, Emerson
Lavička: Brayson, Harris, Bryant

Liverpool U18 – Newcastle United U18 3:1 (2:0)
G:
2.McConnell, 6.Koumas, 53.Gift – 78. vlastní Pitt
ŽK: 1-1 (Charlton)
Sestava: Harrison, R.Powell (83.Bryant), Thompson, Craggs (62.Watts), Charlton, Bailey, Munda, Palmer (72.Mavididi), L.Miley, Emerson, Donaldson
Lavička: Bessant, Neave

Nottingham Forest U18 – Newcastle United U18 1:2 (0:0)
G:
47.Clarridge – 67.C.Thompson, 78.Palmer
ŽK: 2-2 (R.Powell, Bailey)
Sestava: Harrison, R.Powell, Watts, C.Thompson, Charlton, Munda, Bailey, Emerson, Mavididi (75.Bryant), Palmer, Donaldson (86.Craggs)
Lavička: Janusz, Podds

V posledním ligovém zápase se dorost konečně dočkal nějaké té výhry. V severní skupině ligové tabulky skončil dorost na předposledním 12. místě se ziskem 24 bodů (6-6-12) při skóre 42:54. V sezóně se jim podařilo několik pěkných a také divokých výsledků. Tak třeba výhra 6:4 nad Leedsem nebo 6:1 nad Wolves, ale taky třeba prohra 7:1 se Sunderlandem. Díky nevyrovnanosti výkonů a nepřesvědčivých výsledcích tak právem náleží ke spodku tabulky. Dorost skončil v severní skupině na předposledním 12.místě se ziskem 24 bodů (6-6-12) při skóre 42:54. Nejlepším střelcem týmu se stal s osmi přesnými zásahy Emerson. Šestkrát se prosadil Donaldson, pětkrát Parkinson a čtyřikrát Munda. Tři góly dal Palmer a dvakrát se prosadili Bailey, Stanton, C.Thompson a Mavididi. Po jedné trefě pak mají R.Powell, Cooper, L.Miley, Neave, Craggs a Harrison. Nejlepším nahrávačem byl s pěti asistencemi Palmer, třikrát přesně přihrávali Emerosn, Donaldson, Parkinson a Bailey. Tak sezóna za námi a snad ta příští bude lepší.

Derby U21 – Newcastle United U21 1:4 (0:2)
G:
72.Robinson – 30.J.Miley, 44. z pen. Diallo, 52.L.Miley, 63. Ndiweni
ŽK: 2-2 (Brown, Murphy)
ČK: 46. Thompson
Sestava: M.Thompson, Ashby, Bondswell, Savage (83.Wiggett), A.Murphy, Carlyon, Diallo, J.Miley (73.Hackett), Ndiweni (73.Huntley), L.Miley, Vilca (48.Brown)
Lavička: Westendorf

S posledním týmem ligové tabulky byly 3 body povinností. Vždyť Derby získalo za 20 zápasů pouze 1 bod za remízu na Sunderlandu a navíc vstřelili jenom 12 gólů. První gólovou akci rozjel Vilca, který našel Lewise Mileyho a ten posunul na svého bratra, který prostřelil domácího gólmana. Ke konci poločasu fauloval Vigar ve vápně Ashbyho a Diallo s nabídnutou penaltou nepohrdl. Obraz hry se změnil hned z kraje druhého poločasu, kdy brankář Max Thompson fauloval Wheeldona, který by šel sám na prázdnou branku a byla z toho červená karta. Náhradní gólman Will Brown vystřídal Vilcu a za dalších pět minut čelil po svém faulu penaltě, kdy slabou střelu chytil. Hosté poté vstřelili další dvě branky a domácí korigovali hlavičkou z rohového kopu.

Tak i pro rezervu je konec sezóny, která se nedá hodnotit kladně. V odehraných 20 zápasech posbírali pouhých 23 bodů (6-5-9) při skóre 35:41 a v 11 členné tabulce druhé skupiny skončili na osmém místě, daleko za možností bojovat o postup do první skupiny. Do první skupiny přímo postupuje rezerva Southamptonu a o další postupové místo si to v playoff rozdají Leeds, Nottingham, West Brom a Aston Villa. Z první skupiny sestupuje Tottenham a Leicester. Nejlepším střelcem rezervy s pěti brankami se stal Dylan Stephenson, který ale strávil druhou polovinu sezóny na hostování v Hamiltonu. Pět branek dal i J. Scott. Tři branky přidali Diallo, Ndiweni a J. White. Dvakrát se prosadili L. Miley, Crossley, Parkinson a Vilca. Po jedné trefě pak na svém kontě mají Ashby, J. Miley, Turner-Cooke, Fraser, Barclay, Westendorf a Wiggett. Nejvíce asistencí a to 4 si připsal Lewis Miley, třikrát asistoval Diallo a dvě asistenci si připsalo pět hráčů. Nejtrestanějším hráčem byl Matt Bondswell, který obdržel 4 žluté a jednu červenou kartu. Červenou kartu v sezóně dostali ještě Thompson, Savage, Turner-Cooke a Ndiweni. Čtyři žluté karty dostali J. Miley, Huntley a Carlyon. Nejtěžší porážkou byla domácí prohra 5:2 s West Bromem, šestkrát v sezóně dostala rezerva 4 branky. Nejlepšími výsledky byly dvě výhry proti Derby a to 4:0 a 4:1. Tak snad to bude příští sezónu o dost lepší.

Brentford B – Newcastle United U21 0:1 (0:1)
G:
28. Diallo
ŽK: 0-1 (hráč na zkoušce)
Sestava: M. Thompson, Wiggett, Bondswell (79.Vilca), Savage, Murphy, carlyon, hráč na zkoušce (46.Hackett), J.Miley, Ndiweni (64.Westendorf), Huntley, Diallo
Lavička: Brown

Po skončení sezóny si rezerva zahrála ještě přátelské utkání proti rezervě Brentfordu, kdy se na zápas přišlo podívat skoro 700 diváků. Newcastle na úvodních 45 minut postavil hráče na zkoušce a to na pozici pravého záložníka. Jeho příjmení nebylo zjištěno, ale trenéři mu říkali Emmanuel. Mělo by se jednat o hráče z Ghany.

Jak jste četli minule, rezerva i s některými hráči A týmu porazila Norwich. Zde se můžete podívat na sestřih – https://www.nufc.co.uk/nufc-tv/u21s/norwich-u21-h-highlights-22-23/ (podmínkou shlédnutí je registrace na ofiko stránkách, ale to už snad všichni máte…:)).

Dne 19. dubna oslavil 31. narozeniny Nick Pope. Dne 1. května oslavil 17. narozeniny nadějný mladík Lewis Miley. Dne 5. května oslavil 29. narozeniny Javier Manquillo.

Pozápasové dozvuky (Tottenham)

Hráčem zápasu byl zvolen Joelinton. Do týmu kola Alan Shearer vybral Willocka, Murphyho, Isaka a Joelintona. BBC do týmu kola vybrala Joelintona. Bruno Guimaraes odehrál v černobílých barvách 50. zápas.

Newcastle nad Spurs vedli ve 21. minutě 5:0, ale rekord Premier League to není. Ještě rychleji to zvládli hráči Manchesteru City proti Watford, kdy stihli dát pět branek za 18 minut.

Newcastle má ve svém kádru tři hráče, kterým se v sezóně podařilo skórovat minimálně desetkrát (Almiron, Wilson, Isak) a tohoto počinu se podařilo dosáhnout v rámci Premier League poprvé.

Vedení Tottenhamu se po výprasku rozhodlo udobřit si fanoušky a všem, kteří na zápas do Newcastlu cestovali nabídli uhrazení nákladů spojených s cestou a nákupu lístků.

Newcastle skóroval pětkrát v úvodních 21 minutách zápasu, což je nejrychleji od doby, kdy byly zaznamenány gólové časy (1900) a se vší pravděpodobností jde o klubový rekord. Nejrychleji vstřelených pět branek bylo při domácím vítězství 13:0 nad Newport County v říjnu 1946, kdy United vedli 5:0 po 31 minutách. V éře Premier League bylo výsledku 5:0 nejrychleji dosaženo při domácí demolici Leicesteru City v SJP 7:1 v květnu 1993 (v sezóně Division One), kdy to United trvalo 40 minut.

Nejrychleji se podařilo vstřelit čtyři branky od doby, co jsme vstřelili čtyři góly v první polovině zápasu s Evertonem (8:2 v listopadu 1959). V tomto zápase jsme měli nejrychlejší dvoubrankový náskok, jaký jsme si v této sezóně užili, Murphyho a Joelintonovo úsilí zastínilo návštěvu Leicester City, když jsme vedli brankami Chrise Wooda (ve 3. minutě) a Miggyho Almirona (v 7. minutě).

Magpies se naposledy těšili poločasovému vedení 5:0 v jakémkoli soutěžním zápase v září 2020 (vítězství 7:0 v Morecambe v Ligovém poháru). Pokud jde o rychlé bodování na SJP v PL, tato hra zastínila plodné začátky, které se zde zaznamenaly s Portsmouthem v roce 2007 (8,9 a 11 minuta) a Arsenalem v roce 2010 (1,3 a 10 minuta). Newcastle naposledy vyhrál zápas PL o pět gólů v lednu 2011 (West Ham doma 5:0). Newcastle zaznamenal druhý nejlepší start do zápasu v historii PL za Manchesterem City, který v září 2019 vedl proti Watfordu 5:0 po 19 minutách (8:0). Tým Eddieho Howea zaznamenal čtvrté “dvou” vítězství v PL se stejným klubem v sezóně poté, co už získal šest bodů z Fulhamu, Nottinghamu Forest a Brentfordu.

Šestnácté vítězství United v sezóně v PL je nejvyšší součet od 19. vítězství v sezóně 2011/12. Jedenáctý gól Calluma Wilsona v PL v této sezóně ho vyrovnal na úroveň Miguela Almirona, zatímco Alexandr Isak se dostal na 10. Je to poprvé, co tři straky vsítily v PL 10 a víc branek, a poprvé od ročníku 2009/10, kdy trio dosáhli tohoto součtu v lize, když to dokázali čtyři hráči v Championship (pánové Carroll, Nolan, Lovenkrands a Shola Ameobi). Musíme se vrátit do let 1987/88, kde se naposledy objevilo, že tři hráči Newcastlu dosáhli dvojciferných čísel v top-flight sezóně, když to udělali Mirandinha (13), Michael O’Neill (13) a Paul Gascoigne (11) – Paul Goddard také dosáhl 10 v divizi jedna.

Magpies nyní v této sezóně vstřelili v PL 54 gólů, což je jejich nejvyšší součet od dosažení 56 v kampaních 2010/11 a 2011/12. 61-sekundový zásah Jacoba Murphyho je nejrychlejším zásahem Magpie od doby, kdy Callum Wilson vstřelil v minulé sezóně Leazes End proti Spurs se 107 odehranými sekundami. Je to poprvé, co Murphy skóroval dvakrát ve stejném zápase za Newcastle – jeho nejlepší gólový příděl v jednom zápase zůstává hattrickem proti Coventry City v League One během roku 2015.

Alexander Isak podruhé v našich barvách skóroval dvakrát – jeho nejlepším gólovým returnem v jednom zápase zůstává hattrick Realu Sociedad v roce 2021, Willem II Tilburg v roce 2019 a Borussie Dortmund II v roce 2018. Isak dosáhl 10 gólů NUFC PL v 15 zápasech (11 startů). Alan Shearer to dokázal ve 14 (14 startů), stejně jako Demba Ba (13 startů). Les Ferdinand odehrál pouhých devět zápasů, stejně jako Papiss Cisse (osm startů). Hughie Gallacher to dokázal v pouhých šesti zápasech, zatímco Malcolm Macdonald, jehož prvních 10 v D1 trvalo 18 her.

Sestřih https://www.youtube.com/watch?v=THyOZ30Ndho

Jako fakt? Vážně je to tak snadný a vedeme 5:0? (foto – nufc.com)

Pozápasové dozvuky (Everton)

Newcastle v sezóně nasbíral více než 60 bodů poprvé od sezóny 2011/2012. Newcastle vstřelil v posledních pěti dnech (Spurs a Toffees) víc gólů než za listopad, prosinec a leden loňské sezóny.

Žádný z hráčů Newcastlu United v posledních devíti sezónách nenastřílel tolik branek jako Callum Wilson v probíhající sezóně. Callum Wilson se posunul na 13 gólů v PL za sezónu a stal se sám o sobě nejlepším střelcem NUFC – na 11 se vyrovnal Miguelu Almironovi. Tento výsledek je jeho nejlepší od doby, co je Strakou, o jeden je lepší než 12 vstřelených v roce 2020. /21. Čeká ho jeho vůbec nejlepší PL sezóna, 14 v roce 2018/19. Wilson nyní skóroval dvakrát v jednom zápase za Newcastle v osmi případech, aniž by zaznamenal hattrick. Tři z těchto branek byly proti Evertonu.

Ze 32 zápasů získal Newcastle 62 bodů, což představuje nejvyšší bodový součet Newcastlu v Premier League po takovém počtu zápasů od ročníku 1995/96. Tým Kevina Keegana měl v této fázi 67 bodů.

Newcastle zaznamenal největší vítězství v Premier League v Goodison Parku a poprvé od remízy 4:4 v říjnu 1977 zde vstřelil čtyři góly. NUFC zde nevyhrál o tři góly od úspěchu 7:3 v prosinci 1933.

Na pátý pokus došlo k prvnímu soutěžnímu vítězství pro bílozelenou sadu dresů Newcastlu: čtyři remízy PL (Wolves 1-1, Manchester United 0-0, Crystal Palace 0-0 a Bournemouth 1-1) a FA 1-2. Porážka třetího kola poháru v Sheffield Wednesday.

The Magpies zaznamenali v této sezóně osmý venkovní úspěch v PL a dosáhli tohoto čísla teprve počtvrté za 27 sezón této soutěže. Se zbývajícími dvěma cestami (Leeds a Chelsea) je stále možné, že by mohli překonat svůj vlastní rekord. Se zbývajícími dvěma zápasy představuje 29 branek v dosavadním průběhu této sezóny v PL nejlepší návrat United od doby, kdy jich v sezónách 2011/12 a 2002/03 dostali 27. Je to třetí nejvyšší součet k dnešnímu dni.

Vstřelených 58 gólů v PL je nejlepší návrat za celou sezónu od kteréhokoli týmu Newcastlu za posledních 20 let – a stále jim zbývá šest zápasů, aby se pokusili tento celkový počet zlepšit. Nepovolený zásah Fabiana Schära znamená, že jen dva z těchto 58 gólů vstřelili obránci; Schär proti Forest na SJP a Kieran Trippier doma s Manchester City – oba loni v srpnu.

Joelinton má v této sezóně sedm gólů v PL a devět ve všech soutěžích. Jeho 15. gól v PL ho posunul na úroveň Andyho Carrolla a dva před stávajícího kolegu Joea Willocka. Tři góly Jacoba Murphyho ve dvou zápasech, což je poněkud lepší statistika, než když se počítalo před zápasem Spurs, kdy byl u tří gólů v 97 zápasech.

Murphy má nyní na svém kontě osm branek pro United v PL: jeden před Mattem Ritchiem, Carlem Cortem a Markem Vidukou a stejně s Brunem Guimaraesem a Duncanem Fergusonem. Po sedmé v této sezóně přišel náhradník Magpies z lavičky a vstřelil gól.

Newcastle vstřelil tři góly v jednom poločase venkovního utkání popáté v této sezóně (Fulham první poločas, Southampton druhý poločas, Leicester první poločas, West Ham druhý, Everton druhý). Tři góly za 10 minut (72,75,81) jsou nejrychlejší sekvencí United vstřelených venkovních gólů v PL od tří gólů za 7 minut (60,61,66 minut) na Mackems v roce 2006.

United zaznamenali ve 534. venkovním utkání PL 137. venkovní výhru – a po sedmnácté vstřelili čtyři nebo více gólů. Připočteme-li domácí zápasy, tato čísla dosahují 1066 zápasů, 399 výher a čtyř nebo více gólů ve 40 případech. Neuvěřitelné, sedm z nich přišlo v roce 2022/23.

Tým Eddieho Howea zaznamenal své páté vítězství v PL v sezóně poté, co už získal šest bodů z Fulhamu, Nottinghamu Forest, Brentfordu a Spurs.

Sestřih – https://www.youtube.com/watch?v=2nP9jHqJ3Fs&t=7s

Gól na 4:1 od Murphyho, ale správně ukazuje na Isaka, který předvedl neskutečné sólo, kdy Murphy dával do prázdné (foto – nufc.com)

Pozápasové dozvuky (Southampton)

Newcastle se v domácím zápase PL vzpamatoval ze ztráty v poločase a získal všechny tři body poprvé od března 2019, kdy prohrával 0:2 proti Evertonu a otočil na 3:2.

Nejlepší střelec Callum Wilson se posunul na 15 gólů PL za sezónu; jeho vůbec nejlepší výkon v nejvyšší soutěži. Ještě za Bournemouth vstřelil v sezóně 2018/19 branek 14. Wilson nyní skóroval dvakrát v zápase za Newcastle v devíti případech, aniž by zaznamenal hattrick. Jeho zásahy ho dostaly k 35 gólům PL jako Straka, o jeden více než Robert Lee. Wilsonových 15 gólů z něj dělá nejplodnějšího střelce klubu PL v jediné sezóně od doby, kdy se Demba Ba v sezóně 2011/12 trefil šestnáctkrát. Minulý týden překonal předchozího sezónního nejlepší střelce Papisse Cisseho (11 v roce 2014/15), Gini Wijnalduma (11 v roce 2015/16), Ayoze Pereze (12 v roce 2018/19), sebe samotného (12 v roce 2020/21) , Dembu Ba (13 v roce 2012/13) a Loica Remyho (14 v roce 2013/14).

Toto je poosmé v této sezóně, kdy hráč Newcastlu z lavičky vstřelil gól – a čtvrtý domácí zápas v řadě, ve kterém se tak stalo. Poslední případ, kdy náhradník za Newcastle skóroval dvakrát, přišel v lednu 2020, když Florian Lejeune přišel z lavičky proti Evertonu v Goodison Parku. Na SJP byl poslední Strakou, která toho dosáhla před Wilsonem, Papiss Cisse v prosinci 2014 proti Chelsea.

Alexander Isak v 17. zápase za Newcastle United vstřelil desátou branku (průměr na vstřelení branky v zápase je 0.84). Od dob legendy Alana Shearera je Callum Wilson (průměr na vstřelení branky v zápase je 0.87) prvním hráčem Newcastlu United, který v sezóně vstřelil více než 14 gólů. Další rekord, který Callum Wilson pokořil je vstřelení 8 branek v jednom měsíci (Alan Shearer vstřelil v září 1999 gólů 7).

Poprvé se v základní sestavě po svém příchodu z Evertonu představil Anthony Gordon. Na lavičce bylo místo pro Paula Dummetta, který byl připraven nastoupit, když rozhodčí odpískal konec – Dummymu odepřel první zápas v PL této sezóny. Naposledy hrál ligový zápas doma s Aston Villou v únoru 2022. Kieran Trippier vytvořil 92 šancí pro své spoluhráče, což je nejvíce v celé Premier League.

Newcastle v rámci Premier League dosáhl na 400. výhru. V tomto ohledu okupuje 8. místo, Aston Villa na 9. místě má 370 vyhraných zápasů a na 6. místě Everton jich má 424. Své 400. vítězství v PL stejně jako tři předchozí milníky dokázal na SJP.

Vítězstvím nad Southamptonem Newcastle dosáhl na 65 bodů, což je stejně bodů jako za Alana Pardewa v sezóně 2011/2012. Dosáhl také na 18. sezónní vítězství a přiblížil se k 19. vítězství, kterých dosáhli v sezóně 2011/2012.

United dokončili šesté dvouvítězství v PL v sezóně, když vyhráli doma i venku nad Fulhamem, Nottinghamem Forest, Brentfordem, Spurs, Evertonem a Southamptonem. Straky skončili se 100% bilancí proti Saints v této sezóně ze čtyř ligových a pohárových zápasů – něco, co nikdy předtím nedokázali proti žádné straně v žádné sezóně.

Sestřih – https://www.youtube.com/watch?v=GFnY9Z1PPVs

Callum Wilson střílí svůj druhý gól v zápase (foto – nufc.com)

Hostování
V Championship Sheffield United porazil 1:0 Bristol City, Ciaran Clark zůstal na lavičce. V dalších zápasech porazil 2:0 West Brom a 4:1 Preston, čímž si zajistil postup do Premier League. Ciaran Clark v obou zápasech na soupisce chyběl. V prohraném zápase 1:0 na Huddersfieldu a vyhraném zápase 2:1 v Birminghamu Ciaran Clark na soupisce opět chyběl.

Hull porazil 1:0 Watford a remizoval 1:1 se Swansea. Oba zápasy odchytal Karl Darlow. V posledním zápase sezóny Hull remizoval 0:0 v Lutonu, Karl Darlow zůstal na lavičce.

Norwich remizoval s QPR 1:1, prohrál se Swansea 3:0 a prohrál ve West Bromu 2:1. Isaac Hayden proti QPR odehrál 84 minut, proti Swansea zůstal na lavičce a proti West Bromu do zápasu naskočil v 65. minutě. V prohraném zápase s Blackpoolem 1:0 Isaac Hayden seděl na lavičce.

Reading prohrál v Coventry 2:1 a remizoval 1:1 s Wiganem. Jeff Hendrick odehrál oba zápasy celé. V posledním zápase prohrál v Huddersfieldu 2:0, Jeff Hendrick odehrál celé utkání.

V League One Exeter prohrál s Derby 2:1, Joe White do zápasu naskočil v 68. minutě. V dalších zápasech Exeter dvakrát prohrál a to 2:1 se Sheffieldem Wednesday a výprask 6:0 si odvezl z Ipswiche. Proti Sheffieldu Joe White naskočil v 89. minutě a proti Ipswichi zůstal na lavičce.

V League Two Tranmere remizovalo 2:2 s Rochdale, Jay Turner-Cooke byl střídán v 77. minutě. V dalších zápasech Tranmere porazilo 2:0 Grimsby a remizovalo 1:1 s Wimbledonem. Proti Grimsby byl Turner-Cooke střídán v 62. minutě a proti Wimbledonu byl střídán v 55. minutě.

V National League North Darlington prohrál s King´s Lynn 3:1 a porazil 1:0 Peterborough Sports. Niall Brookwell proti Lynn naskočil v průběhu druhého poločasu a proti Peterborough na soupisce chyběl.

Ve skotské lize Hearts porazili vysoko 6:1 Ross County, Garang Kuol zůstal na lavičce.

Ve druhé skotské lize Hamilton doma nestačil na Inverness a prohrál 2:1, Lucas De Bolle se z lavičky zvedl v 62. minutě, Dylan Stephenson na lavičce zůstal. V dalším zápase Hamilton remizoval 2:2 s Partick Thistle, Lucas De Bolle na soupisce chyběl, Dylan Stephenson do zápasu naskočil v 81. minutě. V posledním kole Hamilton remizoval na hřišti Abroath 0:0, Lucas De Bolle zůstal na lavičce a Dylan Stephenson v zápisu chyběl. V prvním barážovém zápase o udržení ve druhé lize Hamilton prohrál na hřišti Alloa 1:0, Lucas De Bolle přišel na hřiště jako střídající hráč v 71. minutě, Dylan Stephenson v sestavě chyběl.

V semifinále FA Cupu Sheffield United nestačil na Manchester City a prohrál 3:0, Ciaran Clark zápas proseděl na lavičce.

Dan Langley (Spennymoor) je ve stavu zraněných.

Po skončení některých ligových soutěží se do Newcastle vrací hráči, co byli na hostování. V Championship Sheffield United skončil na 2. místě a zajistil si postup do Premier League. Ciaran Clark i díky zranění nastoupil pouze do 10 zápasů, ve kterých si připsal dva góly a obdržel 4 žluté karty. Norwich skončil na 13. místě, Isaac hayden také díky svému “pověstnému” kolenu moc neodehrál. Nastoupil ve 14 zápasech, gólově se neprosadil a obdržel 5 žlutých karet. Hull skončil na pozici číslo 15, Karl Darlow za půl roku odchytal 12 zápasů, ve kterých obdržel 14 branek, čisté konto udržel v pěti zápasech a dostal dvě žluté karty. Reading se z Championship loučí, když skončil na 22. místě (5 bodů od záchrany). Jeff Hendrick ve 45 zápasech vstřelil 4 góly a dostal 3 žluté karty. Co s hráči bude, se ještě neví, ale předpokládá se jejich konec v NUFC. Ciaranu Clarkovi na konci června končí smlouva, takže bude volným hráčem. Hendrick má smlouvu ještě na 12 měsíců, Darlow do konce června 2025 a Isaac Hayden má smlouvu ještě o rok delší.

Hamilton ve druhé skotské lize skončil na předposledním 9. místě, což jim “zajistilo” barážové zápasy o udržení.

V National League North už je dobojováno. Darlington skončil na 10. místě a Niall Brookwell naskočil do 9 zápasů a připsal si jednu žlutou kartu. Spennymoor skončil o jedno místo lépe, tedy na 9. místě. Dan Langley stihl odchytat 13 zápasů, ve kterých dostal 22 gólů a vychytal jedno čisté konto.

Aktuality
Alexnader Isak
sbírá jedno ocenění za druhým. V minulém souhrnu jsme Vás informovali o tom, že byl zvolen fans NUFC nejlepším hráčem měsíce března a no a pár dnů na to si převzal cenu pro nejlepšího hráče Premier League za březen (PFA Premier League Fan´s Player) podle hlasů fanoušků.

Alexander Isak (foto – nufc.co.uk)

Dalším “novicem” této sezóny co se vyhlášení nejlepšího hráče měsíce FUN88 týče se stal zaslouženě Callum Wilson, který zvítězil s velkým náskokem, díky svým dubnovým výkonům.

Hráč měsíce dubna Callum Wilson (foto – nufc.co.uk)

Do nominace na nejhezčí gól měsíce dubna byli společně s duem z Newcastlu Callumem Wilsonem (parádní šibenice do sítě Southamptonu) a Jacoba Murphyho (dalekonosná střela do sítě Spurs) nominovány branky Taverniera (Bournemouth), Keanea (Everton), Sona (Tottenham), Nunese (Wolves), Haalanda (Man CIty) a Encisia (Brighton). Eddie Howe byl společně s Emerym (Aston Villa), Guardiolou (Man City), Hodgsonem (Crystal Palace) a O´Neillem (Bournemouth) nominován na nejlepšího manažera Premier League za měsíc duben. A do třetice nominace tentokrát na hráče měsíceWilson, Isak za Newcastle, De Bruyne a Haaland (Man City), Eze (Crystal Palace), Jota (Liverpool), Solanke (Bournemouth) a Watkins (Aston Villa). Ani jedna nominace vítězství nepřinesla.

O možnosti jít jako děcko s hráči při zápase na trávník v Anglii asi víte. Někde je to těžší (o štěstí) a někde si za to prostě zaplatíte. Newcastle patří mezi 9 prvoligových týmů (Arsenal, Brentford, Chelsea, Fulham, Liverpool, Man City, Man Utd, Southampton), kde je tato možnost zdarma (samozřejmě, pokud Vás vyberou, vylosují, nevím, jak přesně to chodí a každý klub to má nastavené trochu jinak). Ostatní kluby Vám tuto možnost naúčtují (samozřejmě je k tomu i další program). Někde dost a jinde méně. Nejvíce si účtují v Evertonu a to 718 liber. Ve West Hamu to je 700, v Leicesteru to je liber 600 a v Nottinghamu Forest to je v rozmezí 600 – 780 liber. V ostatních klubech je tato možnost zpoplatěna různě od 100 do 405 liber.

Želízek v ohni, v podobě možnosti být součástí týmu sezóny v PL máme víc než dost, o čemž jsme vás informovali v minulém souhrnu. Posledním hráčem Newcastlu United, který se dostal do ligové sestavy PL celé sezóny byl Fabricio Coloccini a to v sezóně 2011/2012. No a do týmu sezóny (FIFA 23, resp. FUT23) byli nakonec vybráni Bruno Fernanades a Kieran Trippier. V některých z minulých souhrnů jsme vás informovali o nominacích bývalých hráčů Newcastlu United do síně slávy. Ani jedna bývalá Straka se však této pocty nedočkala. Byli vybráni manažeři Alex Ferguson a Arséne Wenger a pro našince pěkné jméno v podobě Petra Čecha. Spolu s ním byl do síně uveden ještě Rio Ferdinand.

Defenzíva Newcastlu United se neztrácí ani v Evropské konkurenci, tedy alespoň co se obdržených branek týče. Nejméně jich v předních ligách obdržela Barcelona a to 9. Dvacet branek dostalo Lazio, 21 Neapol a Atletiko Madrid. Newcastle zaujímá pomyslné páté místo s 24 obdrženými brankami (údaje k 22.04.2023 – před zápasem se Spurs). Newcastle (953) zaregistroval v této sezóně více doteků v soupeřově šestnáctce než třeba Barcelona (946) nebo Neapol (913) (info k 24.04.2023 – po Spurs)

Allan Saint-Maximin zůstal ve Francii a po týdnu (jak bylo plánováno) se do tréninkového centra Newcastlu United nevrátil. Ve Francii strávil ještě týden a tak nezasáhl do dalších ligových soubojů. (info k 31.04.2023).

Kdyby se brala popularita týmů hrajících Premier League podle prodejů dresů, tak nejpopulárnějším týmem je Manchester United. Následují Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Manchester City a na sedmém místě Newcastle United.

Alan Shearer přišel o jeden rekord. Poté, co Callum Wilson vstřelil dvě branky do sítě Southamptonu, tak se dostal na celkově osm gólů vstřelených v jednom měsíci. Naposledy jich dal 7 zmíněný Shearer v září 1999. Šestkrát se v jednom měsíci trefili krom Shearera ještě Andy Cole (listopad 1993), Les Ferdinand (září 1996), Obafemi Martins (prosinec 2006), Papiss Cisse (březen 2012) a Migy Almiron (říjen 2022). Callum se tak dostal celkově na číslo 35 vstřelených branek, čímž se v historické tabulce střelců NUFC odpoutal od Roba Leeho a nově tak zaujímá 8. místo. Na dvojici Solano, Cissé mu schází 2 góly a na “bednu” gólů 8.

V předminulém týdnu jsme byli opět trnem v oku. Konkrétně Christianu Purslowovi (CEO v Aston Ville), který veřejně prohlásil, že by měla být vyšetřena vlastnická struktura Newcastlu United.

Ke konci června končí předčasně sponzorství FUN88 (informovali jsme v některém z minulých souhrnů). Nepotvrzené zprávy v posledních dnech tvrdí, že Newcastle podepíše víceletou smlouvu s arabskou společností Middle East Company, která by měla klubu zaručit příjem ve výši 25 milionů liber ročně.

Emil Krafth stále pokračuje v rekonvalescenci a v této sezóně na 99% do zápasu už nezasáhne. Dalším, pro kterého sezóna skončila díky zranění je kapitán Jamaal Lascelles. Pro něj o to větší škoda, protože se rojí spekulace o jeho odchodu na jinou adresu.

Bruno Guimaraes se bude co nevidět ženit. Hodně se psalo o jeho velkém přátelství s Lucasem Paquetou a tak je pro některé překvapením, že za svědka půjde Brunovi Joelinton.

Newcastle podepisoval. Svůj první profesionální kontrakt v den svých 17. narozenin podepsal vysoce hodnocený Lewis Miley. Po podpisu uvedl: “Je to opravdu dobrý pocit podepsat svou první profesionální smlouvu, zvláště s mým klubem. Je to něco, o čem jsem snil už od dětství. Jsem v Akademii už dlouho, takže dostat se do tohoto bodu je skvělé a doufám, že v budoucnu budu moci pokračovat.”

Výběr z rozhovorů (noviny, internet)
Joe Willock:
“Nebylo vůbec jednoduché opustit Arsenal, můj klub, kde jsem byl od čtyř let. Ale nebylo pro mě lepšího klubu než kam jsem přišel. Cítím se v Newcastlu jako v rodinném kruhu. Hráči, zaměstnanci, manažer, fanoušci. Je to tu pro mě perfektní a daří se mi tu.”

Sean Longstaff: “Pod Brucem jsem si fotbal vůbec neužíval. Nebavilo mě chodit na tréninky každý den, necítil jsem, že bych byl trénován.”

Joey Barton: “Žil jsem v Newcastlu čtyři roky a pravděpodobně to je nejlepší místo, kde jsem žil a jsem za to poctěn. Žil jsem v Londýně, na jihu Francie, ale absolutně jsem zbožňoval žít v Newcastlu. Fenomenální lidé, opravdu krásné místo na žití.”

Přestupové spekulace
Skauti Newcastlu nezahálí a po celou sezónu objížděli skoro všechny ligy. Jednu potenciální hvězdu si našli v Turecku, je jím Arda Guler (18) hrající za Fenerbahce. Zástupci Newcastlu United se s jeho rodinou sešli v Dubaji, kde probírali možnost stěhování do Newcastlu. Hráče sledují i Ajax s Barcelonou.

Nová jména spojována s NUFC – Corey Smith (18-Dungannon Swifts), Yankuba Minteh (18-Odense BK), Jesper Lindstrom (23-Frankfurt)

Videosekce
Nick Pope o svých zásazích
https://www.youtube.com/watch?v=6wH7EZIAVgQ

Bývalé Straky
Mike Williamson
to dělá asi dobře, kdy s předstihem jako manažer Gatesheadu zajistil týmu setrvání v Natinal League i pro příští sezónu (před sezónou postoupili jako vítězové z National League North). To další bývalý hráč Newcastlu Nabil Bentaleb jakožto kapitán Angers to štěstí neměl a tým padá do druhé francouzské ligy.

Jonjo Shelvey velmi podrážděně reagoval na rozhodnutí trenéra ho nenominovat na zápas s Liverpoolem a odměnou mu pak bylo nařízení manažera Steve Coopera, aby i na další zápas zůstal doma a vynechal tak zápasy s Brightonem a Brentfordem.

Od posledního souhrnu se za své kluby v lize/poháru trefili – 2x Ivan Toney (Brentford), Cedwyn Scott (Notts County), 4x Adam Campbell, Dan Ward (oba Gateshead), Elias Sörensen (Esbjerg), 3x Henri Saivet (Pau), Islam Slimani (Anderlecht), 2x Luuk de Jong (PSV), 2x Joselu (Espanyol), Rémy Cabella (Lille), Nabil Bentaleb (Angers), Haris Vučkič (Buriram)

Od minulého souhrnu narozeniny oslavili – Kevin Mbabu (28), Shay Given (47), Stuart Pearce (61), Didier Domi (45), Fabrice Pancrate (43), Victor Fernandes (25), Rob Elliot (37), Steve McClaren (62), Graeme Souness (70), David Edgar (36)

Bůh ochraňuj krále a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet, nufc.com

5 komentářů u „Souhrn (19.04.2023 – 06.05.2023)“

  1. Je to zvláštní na konci června číst výsledky svého týmu, které mě osobně už kolikrát vypadly avšak připomenout si tu krásnou jízdu není vůbec na škodu.
    Až mi z těch všech čísel šla hlava kolem, ale díky Danny za skvělé počtení. Už teď se těším na další.
    Co říkáte na Tonaliho? Je to bez pochyb kvalitní hráč a dnešní doba finančně totálně ujetá, ale jestli jsme tu investici neměli rozdrobit a přivést raději více hráčů. Snad Ashworth s Howem vědí, co dělají.
    Také jsem zvědav na mladého Ashbyho, jestli dostane příležitost si vyzkoušet EPL.

    • Není vůbec zač. Měl jsem to skoro připravený už začátkem května, ale pak jak jsem psal jsem řešil úplně jiné věci a nechtělo se mi to už mazat. Já Tonaliho vůbec neznám, teda jako jméno jo, ale jeho hru vůbec. Teď na ME na něj koukám a zdá se mi dobrej, ale je přeci jen mezi “mladejma”. Uvidíme jak mu sedne PL. Pokud se nepřivede jiné RB, tak Ashby určitě šanci dostane.

        • Tak ja by som to tak nevidel že by k nám nechcel isť a že bol donútený vedením AC. Áno Milánsky fanúšikovia a Talianske média to tak prezentujú lebo to mal byť nový Pirlo a dlhoročná ikona klubu, ale realita je táka že na osobných podmienkach sa dohodol ešte 3 dni pred tým ako sa kluby dohodli na odstupnom a bude poberať štvornásobný plat toho čo bral v AC. Takže kedy nechcel odisť on, tak neodíde. Za mňa osobne je to naozaj skvelá posila, má len 23 rokov ale napriek svojmu veku má už 6 sezón odohratých v Seria A a už 3 roky je stabilnou súčasťou Talianskej reprezentácie. A ďalšia vec keby to bol Angličan alebo hral za nejaký klub v Premier League tak jeho cenovka by bola omnoho omnoho vyššia pre porovnanie taký Declan Rice. A v neposlednom rade sa Tonali určite lepšie hodí do štýlu našej hry ako taký James Maddison o ktorého sme sa tiež usilovali.

          • Je fakt, že podrobně jsem tu dohodu nestudoval, jen někdy všiml toho, že víceméně je jeho přestup vynucený ze strany vedení a ani sám hráč tomu nebyl 100% nakloněn. Díky tedy za vysvětlení. Jen stále nejsem srovnán s přestupovou částkou, která je bohužel v dnešní době normální a jak uvádíš být to angličan je to ještě horší. Maddison a Tonali jsou hráči působíc na jiných postech takže srovnávat je nelze, ale James by se nám také šikl. Jestli bude pravda jeho přestup ke Slepicím za 50m, tak si myslím, že částka celkem fajn.

Napsat komentář