Livramento Strakou

Napsal ,

Newcastle United oznamuje další posílení svého kádru – pravou stranu obrany vyztužuje Tino Livramento ze Southamptonu. Vzhledem k jeho věku je to od vedení klubu nákup hráče do budoucna.

Valentino “Tino” Francisco Livramento se narodil 12. listopadu 2002 v anglickém Croydonu. Rodina z otcovy strany přišla do Anglie z Portugalska a jeho matka je ze Skotska. Je to pravonohý moderní typ krajního obránce a velký příslib do budoucnosti. Svou fotbalovou karieru začal v týmu Roundshaw, kdy hrál v útoku. V 9 letech se přesunul do akademického systému mládeže londýnské Chelsea, kde vydržel do července 2021. Za Chelsea U21 neodehrál žádné ligové utkání, pouze naskočil do 4 zápasů v rámci EFL Trophy. S Chelsea se na smlouvě nedohodl a tak podepsal v srpnu 2021 Southamptonu, kdy součástí smlouvy byla doložka o zpětném odkupu do Chelsea. O jeho služby v té době projevil zájem i třeba Brighton, AC Milán nebo RB Lipsko. Svůj debut v Premier League si za The Saints odbyl 14. srpna 2021 v prohraném zápase s Evertonem. První a dosud poslední ligový gól vstřelil 23. října 2021 v remízovém zápase s Burnley. Jeho slibně se rozvíjející kariéru zabrzdilo 24. dubna 2022 v zápase s Brightonem poranění předního křížového vazu, se kterým byl mimo ligové trávníky dlouhých 392 dní. Na prvoligovou scénu se vrátil 21. května 2023 opět v zápase s Brightonem a to jako střídající hráč. Za Southampton včetně pohárových utkání stihl odehrát 34 zápasů, ve kterých vstřelil 1 gól.

Livramento po celou kariéru nastupoval za národní výběry Anglie – U15 (5 zápasů), U17 (10), U18 (3) a U19 (2). První pozvánku do U21 dostal v srpnu 2021 a v září za tento výběr debutoval v zápase s Kosovem. Dosud za Anglii U21 stihl naskočit do 5 zápasů. Na seniorské úrovni si díky rodičům může vybírat. Mohl by nastupovat za Anglii, Skotsko nebo Portugalsko. Mezi jeho osobní úspěchy patří zvolení nejlepším hráčem akademie Chelsea za sezónu 2020/21. Livramenta má ve své stáji agentura Wasserman a sponzoruje ho Adidas. Jeho hodnota dle transfermarktu je 25 milionů, do Newcastlu přišel za částku dle médií ve výši 38 milionů liber plus bonusy a smlouva byla podepsána na 5 let.

Na jeho dovednosti se můžete podívat tady – https://www.youtube.com/watch?v=fChWqIDfABw
Jeho první rozhovor v Newcastlu – https://www.youtube.com/watch?v=Rmx_tav0DVs

Tino Livramento po přestupu: “Jsem opravdu nadšený, že jsem podepsal smlouvu s Newcastlem a těším se, až budu hrát před fanoušky. Byl jsem tu o víkendu na zápasech a i když to byly přátelské zápasy, bylo tam tolik fanoušků a byli stále tak hlasití, takže se nemůžu dočkat, až uvidím, jaké to je hrát před nimi v Premier League nebo zápas Ligy Mistrů. Způsob, jakým manažer hraje fotbal, je opravdu atraktivní a mám pocit, že mi jako hráči vyhovuje. A vzhledem k tomu, jak dobře se týmu dařilo v minulé sezóně, se těším, že toho budu součástí. A možnost učit se od Kierana Trippiera je pro mě další velká věc; doufejme, že mě naučí, jak se stát lepším hráčem a lepším krajním obráncem.

Eddie Howe: “Tino je velmi talentovaný mladý hráč, který má před sebou vzrušující budoucnost, takže jsme rádi, že jsme ho podepsali. Ve svých 20 letech už má spoustu vlastností, které obdivuji, ale má také potenciál a touhu skutečně růst. Těším se na spolupráci s ním a na jeho vývoj v dresu Newcastlu.

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

1 komentář u „Livramento Strakou“

Napsat komentář