Souhrn (24.8. – 14.9.2023)

Napsal ,

Info z klubu
V rámci Carabao Cupu bylo Newcastlu vylosováno číslo 20. Proběhl los a ten přiřkl Newcastlu ve třetím kole poháru za soupeře asi toho nejtěžšího a to Manchester City. Zápasy se odehrají v týdnu od 25. září do 29. září. Newcastle přivítá Man City na svém stadionu 27. září ve 20:00 hodin a zápas bude vysílán živě Sky Sports. Možná (nevěřím) se soupeř pro NUFC ještě změní. Při losování měly týmy přiřazeny čísla abecedně. Na pozici 20 byl Newcastle a na pozici 19 byl Norwich, který je abecedně za námi, takže touto chybou se zabývá vedení FA. Norwich bude hrát 26. září na Fulhamu.

No a na to, na co jsme všichni čekali proběhlo ve čtvrtek 31. srpna….Los Ligy mistrů. Newcastle byl ve čtvrtém koši. Za soupeře ve skupině F mnohými branou za tu vůbec nejtěžší (za mě souhlas) mu budou dělat společnost PSG, Dortmund a AC Milán. Na zápasy se svými bývalými kluby jistě těší Sandro Tonali a Alexander Isak. První zápas odehrajeme 19. září na půdě AC Milán. Další zápasy – PSG doma (4.10.), Dortmund doma (25.10.), Dortmund venku (7.11.), PSG venku (28.11.) a posledním zápasem je domácí match proti AC Milán (13.12.). Poslední zápas se zmínkou Ligy mistrů a to 3. kolo kvalifikace odehál Newcastle na domácí půdě 27. srpna 2003 proti Partizanu Bělehrad a byla z toho prohra 0:1 a postup Partizanu po pokutových kopech. Schválně, kdo pamatuje tehdejší sestavu? Given, Hughes, O´Brien, Woodgate, Bernard, Solano, Speed, Dyer, Viana, Ameobi, Shearer a na lavičce byli – Robert, Jenas, LuaLua, Harper, Griffin, Bramble a Chopra. Na soupisku A pro Ligu Mistrů byli zapsáni – Almiron, Barnes, Botman, Burn, Dúbravka, Dummett, Gordon, Guimaraes, Hall, Isak, Joelinton, Karius, Lascelles, Livramento, Longstaff, Murphy, Pope, Schär, Targett, Tonali, Trippier, Willock, Wilson. Mladíci Anderson a L. Miley vzhledem k jejich věku na soupisku zapsní být nemusí. Na soupisku se nevešli – Gillespie, Ritchie, Krafth a Manquillo.

Bylo rozlosováno i první kolo Northumberland Senior Cupu, kterého se účastní výběr Newcastlu United U18+U21. V zatím nestanoveném termínu se mladíci utkají na domácí půdě s týmem Newcastle Blue Star.

Reading U21 – Newcastle United U21 1:0 (1:0)
G:
40.Wareham
ŽK: 3-1 (Diallo)
ČK: 60.Senga-Ngoyi (Reading po 2. ŽK)
Sestava: Smith, Wiggett (61.Stephenson), Heffernan (86.Stanton), McArthur (86.Hackett), Murphy, Carlyon, White, J.Miley, Huntley, Diallo, Parkinson (90+7.Crossley)
Lavička: Harris

Škoda, přeškoda nevyužité půlhodinové přesilovky. Rezerva tak výsledkově kopíruje A tým, když ve 3 zápasech získala 3 body (1-0-2) při skóre 6:8 a patří jim 17. příčka.

Newcastle United U21 – Manchester City U21 0:4 (0:1)
G:
17.Lawrence, 74.Okeke, 81. a 90+3.Dickson
ŽK: 0-2
Sestava: Smith, Murphy (45+4.McArthur), Savage, Heffernan, Thompson (75.Wiggett), L.Miley, Carlyon (75.Stanton), J.Miley, Diallo, Stephenson (57.Huntley), Parkinson
Lavička: Brown

Zlepšení se nedostavilo a je z toho další prohra, díky které se rezerva propadá v tabulce na 22. místo se ziskem 3 bodů ze 4 zápasů (1-0-3) při skóre 6:12.

Wrexham – Newcastle United U21 1:0 (1:0)
G:
13.Dalby
ŽK: 4-0
Sestava:
Harris, Thompson, Wiggett, Savage, Hackett (82.J.Scott), J.Miley (76.Stanton), Carlyon (75.De Bolle), Huntley (67.Hearnes), Parkinson, Stephenson (82.Crossley), Diallo
Lavička: Brown, Craggs

První zápas v rámci EFL Trophy dopadl dle očekávání, ale favorit v podobě domácích to neměl vůbec jednoduché. Crewe prohrálo s port Vale také 1:0 a tak se s Newcastle dělí o 3. příčku druhé skupiny.

Huddersfield U21 – Newcastle United U21 1:1 (0:0)
G:
72.Hudlin – 67.Donaldson
ČK: 84.Huntley (po 2. ŽK)
Sestava:
Harris, Thompson, Charlton (60.Scott), McArthur, Heffernan, Stanton (60.J.Miley), Parkinson, Hernes, Donaldson (76.Crossley), Huntley, Emerson (90+4.R.Powell)
Lavička: Harrison

První zápas v rámci Premier League Cupu. Druhý zápas prvního kola ve skupině F mezi rezervami Nottinghamu a Fleetwoodu ještě odehrán nebyl.

Newcastle United U18 – Nottingham Forest U18 3:2 (2:1)
G:
8. a 11.Neave, 85.Ferreira – 39.Clarke, 54.Brown
ŽK: 5-1 (L.Watts, Ferreira, Munda, Harrison, Bloomer)
Sestava: Harrison, R.Powell (60.Milmore), L.Watts, Craggs, Bryant, O´Donovan (90+1.Bloomer), Munda, Emerson, Palmer, Neave, Brayson (46.Ferreira)
Lavička: Janusz, Cogdon

Drama až do samého závěru a ke konci o třech bodech pro domácí rozhodl střídající Ferreira. Po třech odehraných kolech se v neúplné tabulce dorost NUFC nachází na 3. příčce (2-0-1) se ziskem 6 bodů při skóre 10:9.

Fulham U18 – Newcastle United U18 3:2 (1:1)
G:
28.Bolge-Campbell, 68. z pen. Olyott, 85.Osmand – 44.Craggs, 73.Palmer
ŽK: 2-2 (Munda, Emerson)
Sestava: Harris, Milmore, Bryant (46.L.Watts), R.Powell (87.Low), Munda, Palmer, Craggs, Neave, Donaldson (74.Bloomer), Emerson, Brayson (65.Ferreira)
Lavička: Janusz

V prvním zápase v rámci Premier League Cup U18 se dorost NUFC představil v jihozápadním Londýně a skončilo to prohrou, když vítězný gól domácích přišel až 5 minut před koncem utkání.

Ženský tým NUFC měl svůj první zápas po postupu odehrát 20. srpna, ale zápas byl přeložen. Prvním ostrým zápasem tak bylo pro ženy utkání ve FAWNL Cupu, které zvládly a porazily 3:2 Burnley. První ligový zápas tak ženy NUFC odehrály 3. září a byla z toho výhra 4:0 na hřišti AFC Fylde.

Zápas proti Brentfordu se přesouvá. Newcastle odehraje svůj první zápas v rámci Ligy mistrů v Miláně 19. září a tak se nedělní zápas (17. září od 18:30 hod.) přesouvá na sobotních (16. září) 18:30 hodin.

Na vedení FA byly zaslány všemi kluby PL soupisky na podzimní část ligy. Na soupisce za NUFC jsou – Almiron, Barnes, Botman, Burn, Dúbravka, Dummett, Gillespie, Gordon, Guimaraes, Isak, Joelinton, Karius, Krafth, Lascelles, Longstaff, Manquillo, Murphy, Pope, Ritchie, Schär, Targett, Tonali, Trippier, Willock, Wilson. Soupiska pro U21 a akademiky vypadá takto – Andersen, Bailey, Bondswell, Brayson, Brown, Bryant, Byrne, Carlyon, Charlton, Craggs, Crossley, De Bolle, Diallo, Donaldson, Emerson, Ferguson, Hacket-Valtan, Hall, Harris, Harrison, Heffernan, Hernes, Huntley, Janusz, Kuol, Livramento, Mavididi, McArthur, J.Miley, L.Miley, Milmore, Minteh, Munda, Murphy, Ndiweni, Neave, Page, Palmer, Parkinson, H.Powell, R.Powell, Ross, Scott, Smith, Stanton, Stephenson, Thompson, Turner-Cooke, Watts, White, Wiggett.

Dne 8. září oslavil 19. narozeniny Lewis Hall. Dne 10. září oslavil 34. narozeniny Matt Ritchie.

Pozápasové dozvuky (Liverpool – Premier League)
Tento výsledek znamenal, že Newcastle prohrál tři po sobě jdoucí ligové zápasy s Liverpoolem na SJP poprvé od vzniku v roce 1893.

United naposledy porazili Reds doma nebo venku v prosinci 2015 (2:0). Od té doby udělali 14 neúspěšných pokusů, z nichž deset prohráli a další čtyři remizovali. Od tohoto úspěchu v roce 2015 vstřelil Newcastle úvodní gól v pěti zápasech proti Liverpoolu. V SJP Liverpool nyní vyhrál pět z posledních sedmi zápasů PL, přičemž další dva skončily remízou. To je momentálně naše nejhorší domácí forma proti jakémukoli týmu včetně Manchesteru City.

Gól Anthonyho Gordona ukončil sérii 384 bezgólových minut proti Liverpoolu na SJP od branky Dwighta Gayla v červenci 2020.

Newcastle vedl, ale prohrál a ve druhém poločase inkasoval gól, poprvé od otočky 1:2 na Anfieldu v srpnu 2022. Naposledy jsme doma vedli v poločase, ale prohráli proti West Hamu v srpnu 2021: 2 -1 po 45 minutách, nakonec 2:4.

Před Darwinem Nunezem, posledním soupeřovým hráčem, který přišel z lavičky v SJP za stavu 0:1 v PL a dvakrát skóroval, aby vyhrál zápas, byl Adam Le Fondre z Readingu v lednu 2013. United vedli 1:0, když se na hřiště dostal v 69. minutě a pohotově vsítil v 71. a 77. minutě.

Číslovka 42. Počet gólů, které Liverpool vstřelil v 90+. minutě z něj dělá v této statistice nejlepší mužstvo v rámci Premier League.

Eddie Howe utrpěl svou jedenáctou porážku v řadě jako manažer od Liverpoolu Jurgena Kloppa (šest, když měl na starosti Bournemouth a pět jako šéf Magpies) – nový rekord Premier League. Z 15 dosavadních setkání Howe jedno vyhrál a jedno remizoval. Od doby, kdy Howe převzal vedení Newcastlu, jeho tým prohrál pouze pět z 35 domácích zápasů PL – tři proti Liverpoolu a po jednom proti Manchesteru City a Arsenalu.

Newcastle nasadil ve třetím zápase v řadě nezměněnou sestavu.

Sven Botman musel střídat se zraněným kotníkem. Podle prvotních informací to ale nebude tak vážné, jak se zdálo a po repre pauze by měl být fit.

Nejlepším hráčem byl plátkem The Chroonicle zvolen Anthony Gordon, který si od redaktorů vysloužil známku 9. I Alan Shearer Gordona zařadil do své ideální jedenáctky uplynulého kola.

Sestřihhttps://www.youtube.com/watch?v=0Z_-TSYTCZc

Anthony Gordon střílí první branku utkání (foto – nufc.com)

Pozápasové dozvuky (Brighton – Premier League)
Newcastle nedokázal v posledních sedmi návštěvách u Racků v rámci Premier League zvítězit. Tyto návštěvy přinesly čtyři remízy a tři prohry.

Callum Wilson vstřelil svůj 40. gól za Newcastle, čímž se přiblížil na jeden gól od Lese Ferdinanda.

Kierran Trippier nastoupil do svého 400. ligového utkání mezi dospělými.

Sestřih(1) PL Highlights: Brighton 3 Newcastle 1 – YouTube

Callum Wilson koriguje na konečných 3:1 (foto – nufc.com)

Hostování
Dalším hráčem Newcastlu United, který tuto sezónu bude hostovat v jiném klubu je Jay Turner-Cooke, který odešel do skotského St. Johnstone Football Club. Sága kolem Ryana Frasera už je také vyřešena. Hráč odešel na sezónní hostování do druholigového Southamptonu. Dalším mladíkem, který odešel je Cameron Ferguson, který bude celou sezónu hostovat v týmu Forfar Athletic hrající skotskou League Two. No a dosud posledním hráčem rezervy, který odešel hostovat je Joe White, který zbytek sezóny stráví v Crewe Alexandra. V poslední přestupový den v UK odešel na hostování do Sheffieldu Wednesday Jeff Hendrick a nakonec se podařilo Lutychu dotáhnout do úspěšného konce hostování Isaaca Haydena. A úplně posledním letním odchodem na hostování byl Rodrigo Vilca, který bude do konce sezóny hostovat v Srbsku, konkrétně v týmu FK Voždovac.

V Championship Southampton porazil 2:1 QPR, Ryan Fraser do zápasu přišel v 56. minutě a stihl dostat žlutou kartu. Swansea prohrála na hřišti Prestonu 2:1, Harrison Ashby vstřelil první gól zápasu (https://www.youtube.com/watch?v=2f6oyzdi-OQ) a byl střídán v 80. minutě. V League One Wigan doma nestačil na Barnsley a prohrál 2:0, Kelland Watts odehrál celý zápas. Northampton vyhrál v Cheltenhamu 1:0, v brance nechyběl Max Thompson a byla to jeho druhá nula ve 4. zápase. V League Two Newport County porazil 3:1 Sutton, Matty Bondswell byl nevyužitým náhradníkem. Ve skotské Premiership St. Johnstone remizoval na hřišti Celticu Glasgow 0:0, Jay Turner-Cooke byl ze hřiště stažen v 82. minutě. Ve skotské League Two Forfar Athletic na vlastním hřišti prohrál 2:1 s Bonnyrigg Rose, Cameron Ferguson do zápasu naskočil ve 45. minutě. V holandské nejvyšší soutěži Feyenoord porazil Almere City vysoko 6:1, Yankuba Minteh hrál poprvé od začátku a na hřišti vydržel 62 minut.

V dalších zápasech v Championship Southampton vyhořel v Sunderlandu, kde dostal naloženo 5:0, Ryan Fraser odehrál druhý poločas. Swansea doma nestačila na Bristol City a prohrála 2:1. Harrison Ashby byl ze hřiště stažen o poločasové přestávce. Sheffield Wednesday remizoval 0:0 v Leedsu, Jeff Hendrick do zápasu ještě nezasáhl. V League One Wigan prohrál na půdě Blackpoolu 2:1, Kelland Watts odehrál celý zápas. Northampton doma podlehl Wycombe 1:0, v brance nechyběl Max Thompson. V League Two Crewe porazilo Milton Keynes 3:1, Joe White do zápasu naskočil v 63. minutě. Newport doma remizoval s Wimbledonem 2:2, Matty Bondswell zůstal na lavičce. Ve skotské Premiership St. Johnstone remizoval 2:2 s Dundee FC, Jay Turner-Cooke byl ze hřiště stažen v 69. minutě. Ve skotské League Two Forfar remizoval v Clyde 0:0, Cameron Ferguson byl vystřídán v 70. minutě. V holandské nejvyšší soutěži Feyenoord rozdrtil Utrecht na jeho hřišti 5:1, Yankuba Minteh přišel na hřiště v 55. minutě a vstřelil svůj první holandský gól (https://www.youtube.com/watch?v=5ds3GqNUpfA). Volendam prohrál s Twente 2:0, Garang Kuol na hřišti vydržel 80 minut.

V repre pauze v League Two Crewe vyhrálo ve Forest Green 4:1, Joe White do zápasu přišel v 61. minutě.

V rámci EFL Cupu Swansea na domácích hřišti nestačila na Bournemouth a prohrála 3:2, Harrison Ashby na hřiště přišel v 69. minutě. V EFL Trophy Northampton doma prohrál s Oxfordem 3:1, v brance nechyběl Max Thompson. Crewe prohrálo v Port Vale 1:0, Joe White byl ze hřiště stažen v 61. minutě.

Jamal Lewis (Watford) má stále poraněné stehno a tak do zápasů svého týmu ještě nenaskočil.

Reprezentace
Elliot Anderson byl premiérově povolán do reprezentačního výběru Skotska, které se v kvalifikaci na Euro utká s Kyprem (8.9.) a v přáteláku změří síly s Anglií (12.9.). Dalšími hráči, kteří byli povolání do reprezentačních výběrů jsou mladíci Johny Emerson a Charlie McArthur. Skotsko U19 sehraje v září přátelská utkání s Belgií a Českou republikou. Do repre Anglie na kvalifikační zápas proti Ukrajině (9.9.) a přátelák se Skotskem byli nominováni Kieran Trippier a Callum Wilson. Miguel Almiron a Paraguay se utká v kvalifikaci na MS s Peru (7.9.) a Venezuelou (12.9.). Švédsko (Alexander Isak) se v kvalifikaci na ME utká s Estonskem (9.9) a Rakouskem (12.9.), Švýcarsko (Fabian Schär) s Kosovem (9.9.) a Andorrou (12.9.). Itálie (Sandro Tonali) bude hrát v Severní Makedonii (9.9) a s Andorrou (12.9.). Slovensko (Martin Dúbravka) s Portugalskem (8.9.) a Lichtenštějnskem (11.9.), Irsko (Jeff Hendrick) ve Francii (7.9.) a s Nizozemím (10.9.). Obránce rezervy Alex Murphy byl povolán do irské U21, která bude hrát kvalifikační zápasy proti Turecku (8.9.) a San Marinu (12.9.). Do skotské U21 byl zase povolán Jude Smith, kdy se Skotsko utká v rámci kvalifikace na ME se Španělskem (11.9.). Anglie U19 odehraje na Costa Bravě přátelské zápasy proti Německu (6.9.) a Švýcarsku (9.9.) a do tohoto výběru byl povolán Lewis Miley. Lewis Hall byl zase povolán na tréninkový kemp anglické U20, který se konal od 4. do 9. září. Poprvé byl povolán do národního týmu Gambie Yankuba Minteh, která se utká v kvalifikaci na AFCON s Kongem.

Tak a jak to všechno dopadlo? Anglie v kvalifikaci s Ukrajinou remizovala 1:1, Kieran Trippier a Callum Wilson zůstali na lavičce. V přáteláku pak porazili Skotsko 3:1, kdy Kieran Trippier odehrál na levém kraji obrany celý zápas a Callum Wilson naskočil na posledních 6 minut. Švédsko porazilo Estonsko 5:0 a prohrálo s Rakouskem 3:1. Alexander Isak v prvním zápase vstřelil branku (https://www.youtube.com/watch?v=D0WN7iVgHlc) a na hřišti vydržel 64 minut. Proti Rakousku se střelecky neprosadil a byl střídán v 83. minutě. Švýcarsko remizovalo s Kosovem 2:2 a porazilo Andorru 3:0, Fabian Schär proti Kosovu odehrál celý zápas a s Andorrou zůstal na lavičce. Itálie remizovala v Severní Makedonii 1:1, Sandro Tonali dostal žlutou kartu a byl střídán v 89. minutě. Další den italskou repre opustil a odjel do Newcastlu léčit svalové zranění a tak na výhru svého týmu v poměru 2:1 nad Ukrajinou už koukal z pohodlí svého gauče. Slovensko prohrálo s Portugalskem 1:0 a porazilo Lichtenštejnsko 3:0, oba zápasy odchytal Martin Dúbravka. Irsko prohrálo ve Francii 2:0 a doma v poměru 2:1 nestačilo na Nizozemí, Jeff Hendrick oba zápasy proseděl na lavičce. Paraguay v prvním zápase kvalifikace remizovala 0:0 s Peru a prohrála ve Venezuele 1:0, Miguel Almiron první zápas odehrál celý a ve druhém byl střídán v 85. minutě. Brazílie porazila Bolívii 5:1, Bruno Guimaraes nahrál na třetí gól brazilců a v 71. minutě ho vystřídal parťák Joelinton. V dalším zápase Brazílie vyhrála v Peru 1:0, Bruno Guimaraes dostal žlutou kartu a v 85. minutě ho střídal opět Joelinton. Gambie remizovala s Kongem 2:2, Yankuba Minteh v zápase debutoval jako střídající hráč, kdy přišel na druhý poločas a vstřelil premiérově svou první branku (https://www.youtube.com/watch?v=nFUvLNxuYtk).

Skotská U19 prohrála s Francií 3:0, Charlie McArthur nastoupil v základu s kapitánskou páskou a na hřišti vydržel do 79. minuty, Johnny Emerson na hřiště přišel v 66. minutě. V dalším zápase U19 remizovala s ČR U19 2:2, Charlie McArthur na hřiště nastoupil ve 49. minutě a Johnny Emerson odehrál celý zápas. Belgie…Mladí Skotové tak v turnaji obsadili poslední třetí místo za ČR, které skončilo druhé díky skóre a turnaj vyhrála Belgie. Skotsko U21 prohrálo se Španělskem 1:0, Jude Smith nebyl na zápas nominován. Anglie U19 prohrála s Německem 1:0 a porazila Švýcarsko 4:2, Lewis Miley proti Německu na hřiště přišel v 75. minutě a proti Švýcarsku odehrál minut 63.

Elliot Anderson si nakonec musí na premiérový start ještě počkat. V přípravě na mezinárodní utkání se zranil a odcestoval zpět do Newcastlu. Alex Murphy na sraz Irské U21 ani neodletěl, zranil se. Dalším, kdo utrpěl menší šrámy byl Migy Almiron, ale jeho zranění ho nijak výrazně nelimitovalo a tak zůstal i na druhý zápas reprezentace.

Reprezentace
Elliot Anderson byl premiérově povolán do reprezentačního výběru Skotska, které se v kvalifikaci na Euro utká s Kyprem (8.9.) a v přáteláku změří síly s Anglií (12.9.). Dalšími hráči, kteří byli povolání do reprezentačních výběrů jsou mladíci Johny Emerson a Charlie McArthur. Skotsko U19 sehraje v září přátelská utkání s Belgií a Českou republikou. Do repre Anglie na kvalifikační zápas proti Ukrajině (9.9.) a přátelák se Skotskem byli nominováni Kieran Trippier a Callum Wilson. Miguel Almiron a Paraguay se utká v kvalifikaci na MS s Peru (7.9.) a Venezuelou (12.9.). Švédsko (Alexander Isak) se v kvalifikaci na ME utká s Estonskem (9.9) a Rakouskem (12.9.), Švýcarsko (Fabian Schär) s Kosovem (9.9.) a Andorrou (12.9.). Itálie (Sandro Tonali) bude hrát v Severní Makedonii (9.9) a s Andorrou (12.9.). Slovensko (Martin Dúbravka) s Portugalskem (8.9.) a Lichtenštějnskem (11.9.), Irsko (Jeff Hendrick) ve Francii (7.9.) a s Nizozemím (10.9.). Obránce rezervy Alex Murphy byl povolán do irské U21, která bude hrát kvalifikační zápasy proti Turecku (8.9.) a San Marinu (12.9.). Do skotské U21 byl zase povolán Jude Smith, kdy se Skotsko utká v rámci kvalifikace na ME se Španělskem (11.9.). Anglie U19 odehraje na Costa Bravě přátelské zápasy proti Německu (6.9.) a Švýcarsku (9.9.) a do tohoto výběru byl povolán Lewis Miley. Lewis Hall byl zase povolán na tréninkový kemp anglické U20, který se konal od 4. do 9. září. Skotská U21 se utká v kvalifikaci se Španělskem (11.9.) a do tohoto výběru byl povolán Jude Smith. Poprvé byl povolán do národního týmu Gambie Yankuba Minteh, která se utká v kvalifikaci na AFCON s Kongem.

Tak a jak to všechno dopadlo? Anglie v kvalifikaci s Ukrajinou remizovala 1:1, Kieran Trippier a Callum Wilson zůstali na lavičce. V přáteláku pak porazili Skotsko 3:1, kdy Kieran Trippier odehrál na levém kraji obrany celý zápas a Callum Wilson naskočil na posledních 6 minut. Švédsko porazilo Estonsko 5:0 a prohrálo s Rakouskem 3:1. Alexander Isak v prvním zápase vstřelil branku (https://www.youtube.com/watch?v=D0WN7iVgHlc) a na hřišti vydržel 64 minut. Proti Rakousku se střelecky neprosadil a byl střídán v 83. minutě. Švýcarsko remizovalo s Kosovem 2:2 a porazilo Andorru 3:0, Fabian Schär proti Kosovu odehrál celý zápas a s Andorrou zůstal na lavičce. Itálie remizovala v Severní Makedonii 1:1, Sandro Tonali dostal žlutou kartu a byl střídán v 89. minutě. Další den italskou repre opustil a odjel do Newcastlu léčit svalové zranění a tak na výhru svého týmu v poměru 2:1 nad Ukrajinou už koukal z pohodlí svého gauče. Slovensko prohrálo s Portugalskem 1:0 a porazilo Lichtenštejnsko 3:0, oba zápasy odchytal Martin Dúbravka. Irsko prohrálo ve Francii 2:0 a doma v poměru 2:1 nestačilo na Nizozemí, Jeff Hendrick oba zápasy proseděl na lavičce. Paraguay v prvním zápase kvalifikace remizovala 0:0 s Peru a prohrála ve Venezuele 1:0, Miguel Almiron první zápas odehrál celý a ve druhém byl střídán v 85. minutě. Brazílie porazila Bolívii 5:1, Bruno Guimaraes nahrál na třetí gól brazilců a v 71. minutě ho vystřídal parťák Joelinton. V dalším zápase Brazílie vyhrála v Peru 1:0, BrunoGuimaraes dostal žlutou kartu a v 85. minutě ho střídal opět Joelinton. Gambie remizovala s KOngem 2:2, Yankuba Minteh v zápase debutoval jako střídající hráč, kdy přišel na druhý poločas a vstřelil premiérově svou první branku (https://www.youtube.com/watch?v=nFUvLNxuYtk).

Skotská U19 prohrála s Francií 3:0, Charlie McArthur nastoupil v základu s kapitánskou páskou a na hřišti vydržel do 79. minuty, Johnny Emerson na hřiště přišel v 66. minutě. V dalším zápase U19 remizovala s ČR U19 2:2, Charlie McArthur na hřiště nastoupil ve 49. minutě a Johnny Emerson odehrál celý zápas. Belgie…Mladí skotové tak v turnaji obsadili poslední třetí místo za ČR, které skončilo druhé díky skóre a turnaj vyhrála Belgie. Skotsko U21 prohrálo se španělskem 1:0, Jude Smith nebyl na zápas nominován. Anglie U19 prohrála s Německem 1:0 a porazila Švýcarsko 4:2, Lewis Miley proti Německu na hřiště přišel v 75. minutě a proti Švýcarsku odehrál minut 63.

Elliot Anderson si nakonec musí na premiérový start ještě počkat. V přípravě na mezinárodní utkání se zranil a odcestoval zpět do Newcastlu. Alex Murphy na sraz Irské U21 ani neodletěl, zranil se. Dalším, kdo utrpěl menší šrámy byl Migy Almiron, ale jeho zranění ho nijak výrazně nelimitovalo a tak zůstal i na druhý zápas reprezentace.

Aktuality
Kevin De Bruyne
označil atmosféru na St. James´Parku ze nejlepší v Premier League a k tomu dodal: “I když zápas nejde podle plánu domácích, tak je tam stále skvělá atmosféra.”

Po zápase s Manchesterem City dostali hráči Newcastlu 2 dny volna. Jamaal Lascelles společně se svým bratrem (19) a kamarádem navštívili noční klub Chinawhite a při jejich odchodu došlo ke rvačce. Bratra našeho kapitána měl jeden muž praštit loktem do krku a Jamaal šel svého bratra bránit. Po Jamaalovi někdo následně hodil flašku vodky a poté se skupina až osmi lidí vydala k němu a zaútočila pěstmi a kopanci. Během potyčky se Jamaalovi nic nemělo stát, ale jeho bratr měl krvavé zranění v obličeji a jeho kamarád byl údajně 15 minut v bezvědomí. Během rvačky měl ještě kdosi na Lascellese křičet, že ho zastřelí. Událostí se samozřejmě zabývá policie.

Kieran Trippier byl vybrán do ideální jedenáctky Premier League sezóny 2022/23. Velká gratulace kapitáne. Newcastleovský hráč se do této vybrané sestavy dostal po dlouhých 11 letech.

Na gól měsíce září v rámci PL byla nominována branka Alexandera Isaka do sítě Aston Villy. Společně s ním byli nominovány góly, které vstřelili – Saka (Arsenal), Bowen (West Ham), Hamer (Sheffield Utd), Mitoma (Brighton), Diaz (Liverpool), Sterling (Chelsea) a Schade (Sheffield Utd).

V rámci Premier League má Newcastle United ve svém kádru nejvíce hráčů, kteří od malička fandí klubu, ve kterém působí – Mark Gillespie, Dan Burn, Paul Dummett, Jacob Murphy, Lewis Miley, Lewis Hall, Sean Longstaff a Elliot Anderson. Na dalších místech jsou Arsenal (7 hráčů) a Chelsea (6).

Dan Burn miluje americká vozidla, kdy vlastní i RAM 1500. Nemohla si toho nevšimnout místní firma Performance 28, která mu dala k dispozici v rámci sponzoringu novou potěchu v podobě Dodge Challenger Helicat.

Ještě před oficiálním oznámením spojení Newcastlu s Adidasem se u St. James´Parku na venkovní stěně The Strawberry´s Pub ve čtvrtek 31. srpna objevilo logo uvedené značky v klubových barvách. Později fans posílali fota loga Adidasu na dalších budovách v Newcastlu. O den později už to bylo oficiálně Newcastlem potvrzeno. Smlouva je podepsána na několik let a začne platit od června 2024. Spojení Newcastle a Adidas se znovu spojilo po deseti letech. Darren Eales, generální ředitel Newcastle United, byl součástí klubové delegace, která navštívila globální ústředí Adidas v Herzogenaurachu v Německu, aby dokončila dohodu, jak je zachyceno na Amazon Prime. Po podepsání smlouvy řekl: „Naše nadcházející partnerství s adidas evokuje vzpomínky na některé z nejslavnějších hráčů, trenérů a zápasů v historii klubu, takže jsme potěšeni, že se znovu spojíme, abychom společně vytvořili naši vlastní vzrušující budoucnost. Klub, podporovaný našimi fanoušky, majiteli a komerčními partnery, je na vzrušující cestě a těšíme se, že v ní budeme pokračovat, až příští léto přivítáme na palubě Adidas.”

Jak je psáno výše Callum Wilson za NUFC vstřelil už 40 branek. V minulých dnech to byly tři roky, co do Newcastlu přestoupil. V klubu může zanechat výraznou stopu, jelikož se dostal na 5. místo v historické tabulce střelců Newcastlu United. Je pravděpodobné, že se posune výše, neboť na 4. Lese Ferdinanda mu schází jeden gól, na 3. Sholu Ameobiho 3 branky a na 2. Petera Beardsleyho gólů sedm. Alana Shearera, který za NUFC vstřelil 148 gólů v PL už asi nepředběhne….:))

Hráčem měsíce srpna (August´s Sela Player of the Month) se v hlasování fanoušků stal Sandro Tonali.

Sandro Tonali s cenou pro nejlepšího hráče (Photo by Serena Taylor/Newcastle United via Getty Images)

Newcastle posiluje i v zákulisním týmu. Oficiálně byl potvrzen příchod Dana Gingera, který se stal novým Director of Brand, Marketing and Digital Media. Tak snad teď půjde snáze s Newcastlem komunikovat ohledně oficiálního statusu fans CZ/SK…:))

S návratem Joe Willocka je zase změna. Po optimistických předpokladech, kdy se měl vrátit po repre se jeho znovunaskočení do týmu odkládá. Střízlivé odhady mluví o tom, že by se mohl vrátit v půlce října. Pokud nevíte, co mu je, tak ho stále trápí achilovka. Sven Botman neodcestoval na repre sraz a léčil bolavý kotník. Na zápas s Brentfordem ještě asi ready nebude. Steve Harper prodělal Subarachnoidální krvácení do hlavy a musel být hospitalizován v nemocnici. Tak snad se z toho dostane.

Eddie Howe byl oficiálním startérem AJ Bell Great North Run, kdy se 60 tisíc běžců vydalo na běh z Tyneside do South Shields. Bruno Guimaraes se na sociálních sítích pochlubili fotkou z ultrazvuku…čekají druhé dítě. A další radostná zpráva může přijít zanedlouho. Fabrizio Romano potvrdil, že Newcastle s Brunem vyjednává o nové smlouvě a zástupci obou stran se podpisu přibližují mílovými kroky a mělo by jít o smlouvu na 4 roky. Harvey Barnes ještě nedostal nabídku reprezentovat Anglii a údajně se dle médií nechal slyšet, že přemýšlí o tom, že by mohl díky rodičům reprezentovat Skotsko.

Výběr z rozhovorů (internet, noviny)
Callum Wilson:
“Když jsem skóroval v St. James´Parku a jdete z oslavy na půlku a celý stadion zpívá vaše jméno, je to šílené. Naskočí vám z toho husí kůže. Mám pocit, že vás to pak posune na další úroveň a ještě víc vás to povznese, jste plní adrenalinu, vzrušení. Pravděpodobně pak skórujete znovu.”

Shola Ameobi: “Hráči tvrdě pracovali a snažili se, ale myslím, že ve druhém poločase bylo vidět trochu váhání ve snaze ochránit vedení. Je to vždy těžké, když to děláte proti tak špičkovému týmu, jako je Liverpool, který má hráče, kteří mohou kdykoli přijít z lavičky a udeřit. Jak řekl Eddie, je zklamáním, že jsme v té druhé polovině nešlápli na plyn. Pokud to neuděláte, v této lize se spálíte a to se také stalo.”

Harry Redknapp: “Vím, že byl na straně poražených, ale občas byl proti Liverpoolu Anthony Gordon nečitelný. Vždy se mi ten mladý kluk líbil, ale potřebuje do hry přidat trochu víc důslednosti. Když ho však vidíte v této podobě, jaký je to talent. Je to taková stará škola, tak přímý a vždy se snaží zaujmout. Dělal Alexanderu-Arnoldovi tolik problémů a Trent měl zjevně štěstí, že zůstal na hřišti. Velmi mě překvapilo, že ho Eddie sundal, myslím, že to změnilo hru.”

Eddie Howe: “Byl (Sven Botman) na skenu kotníku. Výsledek se nezdál být příliš dobrý, ale ve skutečnosti to není tak špatné. Je hodně pohmožděný, trochu oteklý, takže tento týden velmi lehce běhá. Uvidíme, jak to bude dnes, a rozhodneme se před zápasem.” (na tiskovce před zápasem s Brightonem)

Nicky Butt: “Man City, Tottenham a Arsenal. Ti všichni mě chtěli podepsat, ale já jsem neměl zájem. Měl jsem v hlavě jen Newcastle, protože jsem zde hrál s anglickou U19 a ta tamosféra mě uchvátila. Měl jsem těžký začátek, byl jsem zraněný, když jsem podepsal poprvé a klubu to neřekl. Ale potom jsem dělal Newcastlu dva roky kapitána, takže to zase tak zlé nebylo.”

Přestupové spekulace
Na twitteru a poté na dalších sociálních sítích se šířila zpráva od Dana Ashwortha, že Newcastle přijal nabídku na prodej Jamaala Lascellese od jednoho nejmenovaného klubu z Turecka. Vedení se s Jamaalem mělo dohodnout na tom, že nechtějí, aby odešel, ale nebudou mu stát v cestě, pokud bude chtít jít.

Nováček Premier League Luton se zajímal o hostování Isaaca Haydena, který už dokonce měl dle médií odcestovat na lékařskou prohlídku, ale hostování mělo být nakonec zrušeno, protože nedošlo ke shodě mezi kluby. Luton nakonec nedopadl a tak se dle médií o hráče zajímá belgický Standart Lutych. Podle Craiga Hopea se Fulham a Nottingham dotazovali na možnost hostování Matta Targetta, ale obě nabídky byly vedením NUFC odmítnuty. Lucas de Bolle by mohl odejít hostovat do Feyenoordu.

Podle The Chronicle se Newcastle United blíží k podpisu mladíka z Wolverhamptonu Wanderers Lea Shahara (16). O krajního obránce se v posledních měsících zajímala řada velkých klubů Premier League, ale je připraven stát se nejnovějším náctiletým talentem, který se připojí k Newcastlu. Shaharův případný přestup znovu potvrzuje touhu klubu začít zajišťovat mládež, aby se zlepšila na úrovni akademie. Obránce, který hraje v kategorii do 18 let a trénuje s hráči do 21 let, se o víkendu se svým klubem emotivně rozloučil: “Chci poděkovat všem zaměstnancům a hráčům Wolves, kteří mi během posledních 10 let pomohli podpořit můj rozvoj. Byla to skvělá cesta, ale teď je čas, abych se posunul dál, chci popřát klubu vše nejlepší do budoucna.”

Nová jména spojována s NUFC – Johan Bakayoko (20-PSV)

Darren Eales: “Myslím, že jsme do značné míry připraveni na to, co jsme udělali. Jsme nadšeni z přírůstků, které jsme v tomto přestupovém období udělali. A jak jsem řekl dříve, máme skvělý tým, který může v této soutěži skutečně konkurovat.”

Přestupy
Rezerva Newcastlu se opět rozrostla. Do Newcastlu ze Shrewsbury Town přestoupil Travis Enrique Hernes, který se narodil 4. listopadu 2005 v norském městě Heradsbygda. Hráč je záložníkem a svou kariéru nastartoval ve Shrewsbury Town, se kterým začátkem srpna podepsal svůj první profesionální kontrakt platný tři roky. V loňské sezóně za Shrewsbury naskočil do tří pohárových zápasů a 30. srpna 2022 ve vítězném zápase (2:1) zápase proti Wolves U21 vstřelil svůj jediný gól. V probíhající sezóně naskočil do dvou zápasů v League One. Je reprezentantem norské U17, za kterou odehrál dva zápasy, v budoucnu může reprezentovat i Anglii.

Jak je psáno výše…..Leo Sharar, který se narodil 18. března 2007. Jedná se o pravého obránce, o jehož podpis soupeřilo několik klubů napříč Premier League. Shahar byl u Wolves během své juniorské kariéry, kdy v loňské sezóně al ze své pozice v 15 zápasech dva góly a za poslední dvě sezóny nedostal žlutou kartu. V posledních třech letech hrál za Anglii do 15 a 16 let. V Newcastle by měl střídavé starty za U18 a U21.

Dalším mladíkem, který posílil akademii je Trevan Sanusi, který se narodil 25. března 2007. Jedná se o pravonohého záložníka nastupujícího nejčastěji na levém křídle. Hráč za nezveřejněnou částku přestoupil z Birminghamu. Je reprezentantem Anglie, kde nastupoval za U15 a v současné době je součástí výběru U16. Je nazýván velkým talentem anglického fotbalu a tak není divu, že hráč byl v hledáčku několika dalších klubů z Premier League a to konkrétně Arsenalu, obou Manchesterských klubů, Tottenhamu a Liverpoolu.

Videosekce

Joelintonův koment k loňským momentůmhttps://www.youtube.com/watch?v=7C6e8qwwFNs
Hádej kdo, v podání hráčů NUFC https://www.youtube.com/watch?v=8oqiqm2tR9U
Tino Livramento o životě v Newcastluhttps://www.youtube.com/watch?v=Rzr95vf4Mlc

Bývalé straky
Dan Langley
zažil vítěznou premiéru po odchodu z Newcastlu, když pomohl svému Blyth Spartans k výhře nad Spennymoor Town 2:0. V předsezóně byl na zkoušce v Carlisle, kde neuspěl. V Blyth Spartans smlouvu nemá a hraje zadarmo, vedení tohoto klubu po něm sáhlo z důvodu zranění golmanské jedničky Alexe Mitchella. Další bývalý hráč rezervy Jack Young odešel z Wycombe na hostování do skotského Ayr. A další rezervní hráč Adam Wilson končí u welšských TNS a přesouvá se do Bradford City. Callum Roberts opustil Aberdeen a podepsal smlouvu se Scunthorpe. Gini Wijnaldum se vrátil do PSG z hostování v AS Řím a francouzský celek opustil nadobro. Za 9.5 milionu podepsal tříletý kontrakt s Al Ettifaq, který vede Steven Gerrard (od Fabrizia Romana). Andy Carroll opouští Anglii a nově bude hrát druhou francouzskou ligu za Amiens, kde nahradil Papisse Cisseho, který se stal volným hráčem. Jetro Willems také mění dres, ale v Holandsku zůstává. Nově bude hrát za Heracles. Kevin Mbabu poslední přestupový den také změnil dres. Z Fulhamu odešel hostovat na celou sezónu do Augsburgu. Andros Townsend se stal volným hráčem poté, co mu skončila smlouva v Evertonu. Facundo Ferreyra odešel z Argentinos Jrs na hostování do Sarmienta Junin. Paul Stephenson bude nově působit v roli asistenta trenéra Irské U21. Ciaran Clark po pár měsících našel nového chlebodárce, když podepsal krátkodobý kontrakt se Stoke City. Basaksehiru došla trpělivost a po neuspokojivých výsledcích odvolalo manažera Emreho Belözogla. James Perch podepsal smlouvu s týmem Ilkeston Town FC. Lee Bowyer má za sebou úspěšnou premiéru coby manažer národního týmu Montserratu, který porazil 3:2 Barbados. Adam Campbell skončil v Gateshead a upsal se Crawley Town. Aleksandar Mitrovič si po vítězném zápase s Litvou převzal cenu pro nejlepšího střelce Ligy národů 2022-23. Jonjo Shelvey po neshodách v Nottinghamu odchází na hostování do tureckého Rizesporu.

Z bývalých hráčů NUFC si Ligu mistrů zahrají – Luuk de Jong (PSV), Massadio Haidara (Lens), Mikel Merino (Real Sociedad). Evropskou ligu si zahrají – Chancel Mbemba (Marseille), James Milner (Brighton), James Tavernier (Rangers), Real Betis (Ayoze Perez). Evropskou konferenční ligu si zahrají – Rémy Cabella (Lille). To vše samozřejmě za předpokladu, že nikam nepřestoupí.

Za své kluby se v lize/poháru prosadili – Adam Armstrong (Southampton), 5x Aleksandar Mitrovič (Al Hilal), Chancel Mbemba (Marseille), 2x James Tavernier (Rangers), 4x Elias Sörensen (Esbjerg), 2x Luuk de Jong (PSV), Joselu (Real Madrid), Jack Colback (QPR), 2x Gabriel Obertan (Charlotte Independent), Greg Olley (Gateshead)

V mezinárodních zápasech se prosadili – Salomon Rondon (Venezuela), 3x Aleksandar Mitrovič (Srbsko), Mikel Merino (Španělsko)

Narozeniny od posledního souhrnu oslavili – Jon Dahl Tomasson (47), Stephen Car (47), Celestine Boyd Jonto Hycieth Babayaro (45), Patrick van Aanholt (33), Ruud Gullit (51), Joey Barton (41), John Beresford (57), Stephane Guivarch´(53), Emre Belozoglu (43), Carl Serant (48), Steven Caldwell (43), John Beresford (57), Stuart Findlay (28)

2 komentáře u „Souhrn (24.8. – 14.9.2023)“

Napsat komentář