5.kolo LC – čtvrtfinále: penalty nad naše síly

Napsal ,

Newcastle United ve čtvrtfinále Ligového poháru nezvládl závěr zápasu, nechal si vstřelit vyrovnávací gól a následně zklamal i psychicky v penaltovém rozstřelu. Vedli jsme poměrně brzy po velké chybě domácí stoperské dvojice a přestože jsme se téměř celý druhý poločas bránili v jedenácti lidech na vlastní polovině, tak byl postup velice blízko, velice. Ale přišla další z mnoha chyb posledních utkání Kierana Trippiera, který namazal balon soupeři na kopačku přímo před Dúbravkou v 92.minutě. A aby toho nebylo málo byl Tripp i tím, kdo nedal v rozstřelu penaltu. Můžeme ho vinit, ale myslím, že hlavním podílníkem našich neúspěchů posledních dní je Eddie Howe. Kieran Trippier na vlastní žádost předčasně opustil reprezentaci Anglie kvůli osobním důvodům a zcela evidentně řeší rodinný problém. Proč jej trenér staví, když ten kluk má v hlavě zmatek a plně se nesoustředí na hru? Proč, když Botman nezvládne ještě celý zápas nebyl střídán Dummettem, který ukázal svojí kvalitu v předchozích kolech proti daleko silnějším soupeřům než Chelsea? Proč nevystřídal zraněného Kraftha Burn, aby si Livramento stoupl doprava, kde mu to stejně víc sedí? Proč nebyl využit Hall? Proč? Protože se Howe bojí jejich nasazení, aby něco nezkazili? Potom nechápu proč má v kádru hráče, kterým nevěří. Mohli bychom tady polemizovat mnoho hodin, těch názorů je dost a dost, každopádně Howe ukazuje, že se musí stále hodně učit.

Oproti víkendovému ligovému utkání provedl trenér Howe tři změny – na pravém beku je Krafth, na stoperu Botman a do základu se také vrací Miley. V brance Martin Dúbravka, obrana Krafth, Lascelles, Botman, Livramento, v záloze zůstali Sean Longstaff a Bruno a doplnil je Miley. V ofenzívě se nic nemění – Almiron, Wilson, Gordon. Rozestavení 4-3-3.

Výkop mají domácí, ale už v 1.minutě dostávají žlutou za faul na Gordona, klidně bych tam pustil VAR, to byla hodně oranžová karta, naši fans jsou pěkně slyšet. 4.minuta a máme první roh, pěkný balon zprava doleva na volného Gordona, ale dlouhé zpracování, rána blokována. 7.minuta, po rohu domácích zkusil Gallagher zpoza vápna technicky a trefil břevno, uff. 9.minuta a náznak naší šance, Krafth centr zprava na penaltu, ale na paty Longstaffa, škoda, stál by sám před gólmanem. 16.minuta a Thiago Silva u našeho vápna poslal balon zpět, ale obránce nezasáhl a Wilson šel sám od středového kruhu proti třem, šli až do vápna, užuž málem Wilson přišel o míč, ale Badiashile ovšem zazmatkoval, chtěl se otočit s míčem, ale odrazem o svojí holeň poslal míč Wilsonovi před gólmana a ten už věděl co dělat – 0:1. Svůj stý zápas za Magpies tak oslavil perfektně. Branka rozproudila hru, je to rychlejší, domácí více na míči, my málem šli do úniku, ale balon od Wilsona doleva na Livramenta daleký, obránce byl dřív, Tino mohl jít sám, škoda. 28.minuta, Krafth uklouzl napravo a Sterling se dostal před Dúbru, ale křížmo mířil těsně vedle, uff. 29.minuta a skvělý Bruno – Sterling se ocitl sám u míče ve vápně, ale trefil Bruna před lajnou, i když Dúbra se tím směrem také pokládal. 32.minuta a domácí už střídají. 38.minuta, domácí vyrovnávají, ale ofsajd, uff, opět ztráta Gordona, dneska není ve své kůži. 42.minuta a dobře je točíme na pravý straně od vápna, Migy na Bruna, ten pálí do obránce, vzápětí opět míč náš, Migy vysouvá Kraftha, máme aut. Dobře bráníme a vyrážíme do protiútoků, i když občas je to na úkor neschopnosti domácích, nastavují se 3 minuty.

Do druhého poločasu posíláme dvě nové tváře, Trippier nahrazuje zraněného Kraftha a Burn jde za Botmana. Krafth byl ovšem zraněn soupeřem a rozhodčí vůbec nedal žlutou. Po úterku se nedivím, že rozhodčí Gillett byl za minulé ligové kolo velmi kritizován, dva hráči Chelsea neměli dohrát a další dva, tři zákroky vůbec ignoroval. Hned za chvilku startu druhé půle musí střídat i Gordon, Ritchie na plac, opakovaný záběr ukázal faul Caiceda na Gordona, klidně druhá žlutá. 55.minuta a Jackson míjí branku, twl, necháváme soupeři příliš prostoru, za minutu Dúbravka vyráží ránu Sterlinga, nějak moc jsme se zatáhli. Snadno přicházíme o míče v útočné fázi, hodina hry za námi, jen se bráníme, nedaří se ani vývoz míče. 75.minuta, stále jsme zatažení, ale domácí nejsou schopní něco vymyslet, bráníme se dobře, šetříme síly, jen aby nás to nemrzelo. 82.minuta – obraz hry neměnný – domácí na míči, my zatažení v dobré obranné ulitě, domácí hodně neschopní, nám stačí narušovat jejich pokusy někde na 20-30 metrech od naší branky. 85.minuta a jeden z rychlejších útoků domácích, průnik do vápna, Lascelles blokuje na roh. 87.minuta a Livramento v obranném zákroku si mále dal vlastence, míč šel napříč vápnem vedle tyče, tam byl krátký domácí hráč, uffff. 90.minuta a Gallagher filmoval penaltu, ale žlutá nikde, musela by být také druhá. Nastavují se 4 minuty, 92.minuta a vyrovnáno, po obrovské chybě Trippiera, který míč zpracoval hlavou ve vápně před sebe k bráně a nehlídá si záda, Mudryk nabídnutý míč uklidil do sítě.

Penaltový rozstřel je loterie, ale naše psychika je na dně – Wilson a Bruno proměňují, Trippier a Ritchie nedávají, domácí uspěli 4 a to stačilo. Loňské finále nezopakujeme.

Po utkání Ligového poháru nás čeká opět Premier League, již v sobotu 23.prosince jedeme do Lutonu, kde hrajeme od 16 hodin s místními Hatters.

Chelsea FC – Newcastle United 1:1 (0:1) – 4:2 na penalty
Góly: 92.Mudryk – 16.Wilson
Žluté karty: Caicedo, Sterling, Gallagher, Mudryk – Wilson
Červené karty:
Rozhodčí: Jarred Gillett
Diváci: 38.058 (3.000 ToonArmy)
Úterý, 19.prosince 2023, 21:00, Stamford Bridge, League Cup, 5.kolo – čtvrtfinále

Statistiky
První poločas:
Střely na branku: 1 – 1
Střely mimo branku: 7 – 2
Rohy: 4 – 1
Držení míče: 76% – 24%

Celkově zápas:
Střely na branku: 4 – 2
Střely mimo branku: 11 – 2
Rohy: 7 – 1
Držení míče: 78% – 22%

Sestavy:
Chelsea: Petrovic, Disasi (Maatsen 78), Silva, Badiashile, Colwill (Gusto 45), Fernandez (Broja 32), Caicedo, Palmer, Gallagher, Sterling (Mudryk 78), Jackson (Nkunku 69)
Lavička: Bettinelli, Bergstrom, Gilchrist, Matos

Newcastle: Dúbravka, Krafth (Trippier 45), Lascelles, Botman (Burn 45), Livramento, L.Miley, Bruno, S.Longstaff, Almiron, Wilson, Gordon (Ritchie 52)
Lavička: Karius, Gillespie, Dummett, Hall, A.Murphy

Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

Napsat komentář