Newcastle Speciál – letní souhrn 2018

Napsal ,
Po prázdninové pauze se navrací magazín mapujicí důležité udalosti v Newcastle upon Tyne a jeho okolí.
Část durhamského hrabství se ocitlo pod vodou
Na začátku června se jihozápadní částí hrabství prohnaly bouřky s přívalem vody, které postihly především spadovou oblast v čele s městem Lanchaster a dalšími menšími obcemi v dané části Durhamu. Vedení hrabství s očekávanými přívaly vody nachystalo několik zásahových týmu společně s několika tisíci pytlů s pískem pro vytvoření bariér proti vodě. Těsně před bouří se ozvalo na 30 žádostí o pomoc, během následujících 24ti hodin vedení hrabství postupně dostávalo informace o škodách na obecním majetku. Bouře postupovala velice rychle a na některých místech přijela technická pomoc již po funuse, tedy pozdě. První červnový víkend byl ve znamení vody, nicméně celou řadu obecního majetku se podařilo před záplavami uchránit.
.
Tragedie v Algarve, Toon mají o jednoho velkého fanouška méně
Jimmy Blower zvaný “Toon-mad grandad“ trávil svojí dovolenou se synem Andrewem v Algarve. Jako velký fanoušek, který podle ostatních pro Newcastle United dýchal a žil, byl zabit poté co jej tragicky sestřelil opilý řidič v Algarve, když slavil zápas proti Chelsea. Již dříve rodina vzdala hold svému zesnulému otci. Nyní se Jimmy vrátil domů do Morpeth. Pohřební průvod jej přivedl před poslední cestu na onu věčnost jak jinak než v černobílých pruzích před kostel Svaté Mary v Morpethu. Fanoušci se složili ve sbírce na pokrytí pohřebních vydajů, který byly okolo 1500 liber, podle informací první příspěvek přišel od fanouška Sunderlandu.
pohřební průvod
Pohřební průvod u kostela Sv. Mary v Morpethu.
.
Běžela se newcastleská klasika ”Blaydon Race”
bladon raceZávod, který se běží z Newcastle do Blaydonu, má distanci 5,9 míle cca 9,45 km. Běží se v drtivé většině po silnici, a koná se již od roku 1981, kdy běželo 24 běžců. Závod se běžel na popud lidové písně a hymně Geordies, tedy Blaydon Races. Pomyslným otcem myšlenky byl doktor James Dewar, závod se velice rychle uchytil a nyní je to ikona a dědictví dalším generacím Geordies. Letošní ročník doběhlo 4351 závodníků na trase díky uzávěrkám o 400m kratšímu než je standard, ale ani to nedopomohlo k překonání traťového rekordu ať u mužů nebo žen. Letos vyhrál mezi muži John Beattie z klubu Newham a Essex Beagles s časem 26:39, u žen vyhrála Danielle Hodgkinson z klubu Wallsend Harriers s časem 30:47. Rekod si tedy udržel K. Foster za čas 25:16 z roku 1982, který závod vyhrál třikrát v řadě, mezi lety 1982 až 1984. U žen vládne rekordem 28:03 Jill Hunerová přímo z Blaydonu, rekord urvala roku 1988. Jill Hunterová nebyla poražena po čtyři sezóny a to mezi léty 1985 až 1988. Pořadatelům se nepovedlo rekordy překonat ani na přelomu tisíciletí, kdy do závodu začali dovážet exporty z Keni, především v mužské kategorii, naštěstí s tím nejspíše pořadatel přestal, protože od roku 2015 závod nezná jiného vítěze než z Anglie, je tedy opět onou ryze lokální ikonou všech Gerodies s běžeckým srdcem.
.
Ed Sheeran, současná popová hvězda Evropy vyprodala oba své koncerty na St. James Parku. Při každém z nich se v hledišti a na hrací ploše vecpalo více jak 50.000 lidí.
.
Velká výstava severu byla zahájena pompézním ohňostrojem s drony
TheGreat Exhibition of the North byla zahájena velkolepým ohňostrojem trvajícím více jak 8 minut, letkou dronů s led světly a v ulicích se procházel karneval. Ohňostroj byl umístěn nad Gateshead Quayside tak, aby mohl co největší počet lidí sledovat velkolepou kompozici výbuchů barev. Letku 200 dronů měl na starosti jediný člověk, který své stroje formoval do různých obrazců, vyobrazil například Atom, šroubovici DNA, Severní hvězdu nebo například slovo ”GREAT”. Byla tím zahájená Velká Výstava Severu, která potrvá 80 dní.
.
Univarzita a United představili nový společný projekt
Newcastle University a Newcastle United Foundation představily nový projek podporující vzdělání a zaměstnání. Partnerství si dalo za cíle zdraví, blahobyt a zvládnutí obezity na severovýchodě s financováním lekařské podpory a fitnes kurzů. Jedná se o projekt, který má nyní naplánovaný tříletý program. V současné době mají fotbalový klub a Univerzita projekty na zdravý životní styl a také FutureMe. Do tohoto konkrétního projektu kromě Nadace fotbalového klubu Newcastle je také zapojeno všech pět univerzit a 17 colleges na Severovýchodu Anglie.
.
David Bowie zazněl v Newcastle
On skvěle zpíval, pokud se dostal do kostela, ale Boží dům je stále jedním z nejméně pravděpodobných míst, kde by jste čekali, že uslyšíte hudbu Davida Bowieho. Tóny Thin White Duke, jenž bylo někdejší alter ego Davida Bowieho zazněli ve speciálním kostele v centru Newcastle na 110let starých varhanech. Talentovaná Tasmin Brownová, která hrála na varhany a perkusionista Dru Irving se spojili v koncert s názvem “Light My Fire“. Hostitelem se stal kostel Sv. Jana Křtitele na Grainger street v Newcastle.
.
Lidé byli poněkud překvapení, když přišli do kostela a slyšeli jak my tam zkoušíme “Life On Mars““ přiznává Tasmin. “Máme také několik písní od Doors a Riders of the Storm, ale to je naprosto něco jiného.“
Tamsin Brownová
 Tasmin Brownová při hře na varhany
.
41-ti letá učitelka hry na klavír Tasmin si zahrála na varhanech z roku 1909 Harison and Harison, které popisuje jako “Jemnný“ model. Stěžejním bodem koncertu se stala hra perkusionisty Drua, který je součástí místních kapel jako je Get Carter asi 30 let.
.
Northern Pride v Newcastle překonal rekord
Každoroční pochod za rovné podmínky všem se koná tradičně v centru Newcastle. A letos podle policie nedošlo k žádným potížím během průvodu Northern Pride. Pochodu pod záštitou duhové vlajky se letos prošlo v centru Newcastle nad 35.000 lidí a jde tak o největší průvod v dějinách Northern Pride v metropoli Severovýchodu Anglie. Vzhledem k tomu, že jsou Geordies hrdý národ tak se jich mnoho připojilo a navíc místní policisté, jakožto podporovatelé této akce, rosvítili policejní stanici Forth Banks v barvách duhové vlajky.
.
St.James Park je jedním z nejvíce navštěvovaných stadionem v zemi
sjp 2017

Neuvěřitelné statistiky, které dokazují loayalitu fanoušků Newcastle United, ale je St.James Park pokaždé vyprodán? St.James Park je jedním z nejnavštěvovanějších stadiónů v Premier League a statistiky BBC Shared Data Unit to dokazují. Také ukazují že Toon Army vyráží v hojném počtu i na venkovní utkání, aby mohli sledovat své milované Magpies. Statistici vyhodnotili posledních 50 zápasů Premier League (data ke konci minulé sezóny, pozn. red.) a 31 z nich bylo s největší procetem zaplněnosti ochozů hrány na St.James Parku. Průměrné zaplnění St.James Parku v loňské sezóně bylo krásných 99,8%, asi největším propadákem loňské sezóny v Newcastle byl zápas s Burnley, kdy bylo 4,3% neobsazených míst na stadiónu.

.
 
Přes veškeré úspěchy a popularitu se St.James Park snadno nedá přestavět na větší kapacitu, i když takovéto plány v historii byly. Narozdíl od jiných moderních stadiónů je situován do centra města, což je požehnáním, ale i prokletím zároveň. Na jedné straně je Barrack Road jedna z nejrušnějších silnic spojující centrum města se západními okraji města, na druhé straně je prozměnu Leazes Terrace, a jeho řada georgiánských domků postavené roku 1830 Richardem Graingerem, které před demoliční četou a buldozery chrání I. stupeň ochrany památkové péče. Jediná možnost rozšíření v tuto chvíli poskytuje Strawberry street, ale tento projekt je zase poměrně drahý, protože tam je výlez z metra, tudíž stavební práce by museli zahrnovat přebudování stanice metra, aby stropy unesly zatížení konstrukce stadionu.
.
Poslední rozšíření proběhlo mezi lety 1993 a 1998, kdy se Leazes Stand a Milburn Stand zvedly k nebesům, ale další expanze míst není již možná. Gallowgate End a jeho přizvednutí k nebesům se zvažovalo na začátku ery Mika Ashleye, ale světe divse z projektu sešlo. Lépe řečeno by to nebyl Ashley, kdyby na tom nechtěl vydělat nebo mnoho neinvestovat. On chtěl 80% financí od města.
.
V devadesátých letech byl velký plán na vybudování úplně nového stadiónu pro 70.000 lidí, který by konkuroval San Siru nebo barcelonského Nou Capu. Projekt by stál 90 miliónů liber, který by poskytl regionu potřebný ekonomický impuls a zvýšil by městu i mezinárodní profil. To co klub nepředpokládal byla zuřivá reakce místních zajmových skupin. V čele s Přáteli Parku Leazes a mnoha místními obyvateli, kteří chtěli zachránit vzhled města jako takový. Po nepolevujícím nátlaku, pochodů, protestů, podnětů proti novému stadiónu a mnoha dalších případných obstrukcí, klub jen velice neochotně stáhl své návrhy koncem roku 1997 ze stolu.
.
Newcastleské letiště má nové automatické odbavovací turnikety
Automatická pasová kontrola umožňuje zrychlenou kontrolu cestovních dokumentů přilétajících do Newcastle s pasy z EU, EHP nebo Švýcarska. Nová e-kontrola je prozatím dobrovolná, nicméně výhoda je zkrácení času, kdy e-brány stihnou za stejný čas 10 cestujích, kdežto jeden letištní úředník stihne jednoho cestujícího. Tyto automatické kontroly se používají ve Velké Británii několik let a za loňský rok jich na letištích prošlo 47,9 miliónů cestujících. Těsně před zprovozněním na Newcastleském letišti přišla provoz zahájit ministrině pro imigraci Caroline Nokes a byla první, která byla skusmo prolustrována novou letištní kontrolou.
Caroline Nokes
Caroline Nokesová, ministryně pro imigraci při návštěvě letiště v Newcastle.
.
Postup při kontrole je velice jednoduchý, je třeba přiložit stránku pasu s fotografii na skener a držet pas co možná nejdéle na skeneru a zároveň se dívat na obrazovku před sebou, dokud vám neukáže obrazovka zelenou, poté je možno pokračovat bránou dále.
.
Tunel pro pěší a cyklisty má opět zpoždění
Informace o Tyne Tunelu pro lidi pohybující se po svých či na kole z Jarrow do Howdonu plní s pravidelností veškeré media v Newcastle již od uzavření roku 2013, kdy byla zahajena kompletní rekonstrukce a stavaři a projektanti měli práce naplánované na dva roky tedy do roku 2015 s rozpočtem 6,9 miliónu liber. Nyní jsme za polovinou roku 2018 a prozatím finální rozpočet je někde u 15,5 milionů liber a stavaři tvrdí do Vánočních svátků bude tunel otevřen, lidé jen doufají. Ostatně nic jiného obyvatelé Newcastle ani dělat nemohou. Jde o velice potřebný tunel, který je souběžný s velice frekventovanou silnící A19 též umístěnou v tunelech, nyní jsou v Newcastle dva tunely pro auta, původní z roku 1968 a nový z roku 2011.
tyne tunel 1991
Fotografie tunelu pod řekou Tyne pro pěší a cyklisty z roku 1991.
.
Trocha historie a faktů na konec: Původně mělo jit o třítubusový tunel pro auta, který se začal projednávat roku 1934 tehdy krajskými radami Durhamu a Northumberlandu. Ministerstvo dopravy dalo potřebný štempl roku 1946, nicméně po válce byly peníze třeba jinde a začal vznikat menší dvoutubusový tunel pro pěší a cyklisty, to se psal rok1947. Zbrusu nový tunel “The Tyne Pedestrian and Cyclist tunnel“, který si vyžádal 833 tisíce tehdejších liber, byl představen roku 1951. V pracovních dnech tunelem prošlo více jak 20 000 lidí, především do loděnic na obou březích tunelu. Tunel má na délku 11,2 km, je umístěn v hloubce 40 metrů, tedy i pod korytem řeky Tyne. Tunel pro pěší má v průměru 3,2 m, pro cyklisty je o něco větší a v průměru má 3,7 m.
.
Newcastle bude nejspíše hostit Světový Pohár v Rugby League
Anglie bude roku 2021 hostit Světový Pohár v Rugby League. (Rugby League je protipól Rugby Union, tedy toho rugby, které většina lidí v Česku a Slovensku zná, pozn.red.) Pochopitelně místem konání zápasů bude St.James Park. V rámci RLWC 2021 budou společně bojovat o titul mistra světa také ženy a vozíčkáři, jde o první pokus uskutečnit všechna tři mistrovství Rugby League na jednom místě v jeden čas. Pokud Newcastle bude definitivně potvrzen bude se jednat o další zátěž pro St.James Park, niméně nyní by část zápasů přebral i stadion Kingston Park a pro verzi pro vozíčkaře by byla k dispozici Eagles Community Arena.
.
Zdroj a fotografie pro mag.: Chroniclelive.co.uk
.
Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem

Napsat komentář