12.kolo PL: Bournemouth

Napsal ,

Newcastle United (17.místo, 6 body) – Bournemouth AFC (6.místo, 20 body)

Sobota, 10.listopadu 2018, 16:00, St.James Park, Premier League

Rozhodčí: Lee Probert, jeho druhý zápas v letošní sezoně, prvním byla domácí porážka 1:2 s Arsenalem. Byl to ostatně jediný zápas Proberta bez žluté karty, jinak má průměr 4 karty na zápas. Vloni jsme se s Probertem setkali jedinkrát, při remíze 2:2 na WBA. Lee letos odpískal devět utkání, v nichž udělil 33 žlutých karet, tři červené karty a nařídil čtyři penalty.

Newcastle United prolomil smůlu a konečně vyhrál. Že by to bylo nějaké oslavné vítězství se říci nedá, Newcastle měl prostě štěstí. Asi nejdůležitější otázka nás všech kolem klubu je zda si hráči opravdu zvedli sebevědomí a dokáží nám to v dalším utkání.

Magpies vloni vstřelili pouze 39 gólů, což je poměrně tragická bilance. I přesto, že konečný brankový rozdíl byl jen -8. Obrana tedy funguje, což se potvrzuje i letos, v posledních třech utkáních jen jediný inkasovaný gól. Ale neumíme střílet branky, jen sedm branek v 11 zápasech je důvod proč máme v tabulce šest bodů.

Trenér Rafa Benitez nechal v týdnu trénovat s prvním týmem mladého dánského kanonýra U23 Eliase Sorensena. Ten je letos ve skvělé formě, když si v rezervě připsal již 13 gólů.

Poprvé od listopadu 2014 může Newcastle United udržet tři ligová čistá konta v řadě.

Federico Fernandez a Fabian Schär: “Samozřejmě máme dobrou šansi, ale víme jak je Bournemouth kvalitní a čeho jsou schopni. Hrajeme doma, takže máme šanci. Opravdu potřebujeme, aby za námi fanoušci stáli stejně jako proti Watfordu, protože byli fantastičtí. Uděláme všechno pro to, aby byli spokojení a abychom pro ně získali nějaké body.”

Matt Ritchie o Bournemouthu: “Způsob, jakým začali sezónu mě opravdu těší. Nemohl jsem být za ně šťastnější a těší mě, že se jim tak daří. Vidět tolik známých lidí, kteří se o to zasloužili mě hřeje. Odejít z Bournemouthu bylo moje rozhodnutí. Newcastle bylo a je místo, kde jsem chtěl být a je to pořád stejné. Hrát proti Bournemouthu je výzva, kterou si užiju. Za všechny dobré časy, které jsem v Bournemouthu strávil jsem ani na jeden moment nezalitoval.”

Trenér Newcastle United Rafael Benitez na páteční tiskovce: “Vítězství proti Watfordu poskytlo městu a klubu tolik potřebnou energii. Můžete cítit rozdíl na tréninku, na hřišti a ve městě, důvěra je vyšší, ale je to jen jeden krok vpřed. Bournemouth je ve výborné pozici, hrají dobře a hrají sebevědomě. Po vítězství je každý šťastnější a my doufáme, že s těmito pocity můžeme pokračovat. Příspěvek tří hráčů přicházejících z lavičky byl klíčem k tomu, abychom získali tři body, takže nebudeme nutit zraněné hráče, aby museli nastoupit.”

Domácí ligová bilance Magpies – 19.příčka za 3 body ze šesti utkání, 1 výhra, 0 remíz a 5 porážek, při skóre 4:9.

Aktuální forma – výhra 1:0 nad Watfordem, remíza 0:0 na Southamptonu, prohra 0:1 s Brightonem, prohra 2:3 na ManU, prohra 0:2 s Leicesterem, remíza 0:0 na Crystal Palace – 1-2-3

Bournemouth zahájil letošní sezonu velice dobře, když první porážku si připsal až v pátém utkání. Minulé kolo prohráli Cherries doma s Manchesterem United, ale gólem až v nastaveném čase a bylo to jejich teprve třetí porážka sezony, první po šesti zápasech v řadě. Ve 14 utkáních slušný výsledek. Ale není se co divit, trenér Eddie Howe si skládá mužstvo čtvrtou sezonu a letos chytili i formu.

Bournemouth v létě přivedl Davida Brookse (Sheffield United), Diega Rica (Leganés) a Jefferson Lerma (Levante). Z klubu v létě na přestup odešli Benik Afobe (Wolverhampton), Max Gradel (Toulouse), Adam Federici (Stoke), Lewis Grabban (Nottingham). Na hostování odešli Mikael Ndjoli (Kilmarnock), Connor Mahoney (Birmingham), Bradley Smith (Seattle), Harry Arter (Cardiff) a Emerson Hyndman (Hibernian). Jako volný hráč klub opustili Ryan Allsop (Wycombe), Baily Cargill (Milton Keynes).

Nejlepším střelcem týmu je se šesti brankami Callum Wilson. Čtyři branky vstřelil Joshua King, ale ten je zraněný a nad jeho startem visí otazník. Tři branky dal Ryan Fraser a David Brooks. Jednou se trefili Nathan Ake, Steve Cook a Junior Stanislas. Za Bournemouth hraje i náš bývalý hráč Dan Gosling a na naší straně bude hrát bývalý hráč Bournemouthu Matt Ritchie. Pod hrozbou stopky (3 žluté) budou hrát Gosling a Wilson.

Největším strašákem pro obranu Magpies bude útočník Callum Wilson, který překonal téměř dva roky zdravotních potíží včetně přetrženého křížového vazu v koleni. Letos se dokonce dočkal nominace do anglické reprezentace, protože v letošních 11 zápasech zaznamenal 6 branek a 4 asistence, stejně jako vloni za celou sezonu. “Jsem potěšen Callumem a jeho rodinou,” řekl trenér Howe. “Podle mého názoru je to zcela zasloužené a jsem rád, že se vrátil na duševní sílu, kterou ukázal dříve. Postavil se s odvahou všem potížím a stávalo se, že jsem ho někdy nepoznával, což je někdy velmi obtížné. Myslím, že Callum je velmi pozitivní a velmi poháněný člověk. Jeho spoluhráči jej mají rádi a letos prostě hrají všichni dohromady natěšeni.”

Boss Cherries Eddie Howe na páteční tiskovce řekl: “V Premier League je těžké vyhrát. Každá hra je tak odlišná. Newcastle bude po minulém kole na vysoké úrovni, takže tento zápas bude těžký. Myslím, že v letošním roce nám pomohla opravdu dobrá předsezóna. První vítězství nám také dodalo důvěru a to bylo klíčové. Mentalita, se kterou jdeme do Newcastlu, musí být stejná jako v posledních utkáních. Okolnosti hry jsou jiné, odlišné, ale mentalita musí být stejná. Myslím, že oba výsledky proti Newcastle v loňském roce nám pomohly a hodně jsme se od nich naučili.”

Venkovní ligová bilance Cherries – 7.příčka za 9 bodů z pěti utkání, 3 výhry, 0 remíz a 2 porážky, při skóre 9:7.

Aktuální forma – prohra 1:2 s ManU, výhra 2:1 nad Norwich v LC, výhra 3:0 na Fulhamu, remíza 0:0 se Southamptonem, výhra 4:0 na Watfordu, výhra 2:1 nad Crystal Palace – 4-1-1

Zranění, Sestavy

Newcastle má mimo hru jen Lejeuna. Lascelles, Muto a Shelvey museli minulé utkání střídat kvůli zranění. Náš kapitán od úterý trénoval, na zápas by mohl být připraven, u Muta asi rozhodne sobotní test fyzičky a Shelvey je pravděpodobně mimo na další týden. Murphy se neobjevil v nominaci na poslední dvě utkání proto, že nemá formu, což jej svazuje i na trénincích.

Bournemouth hraje dobře i proto, že nemá problémy se zraněními. Jediný kdo trenérovi Howeovi chybí je 4-gólový útočník Josh King, který labotuje se zraněním kotníku, ale bohatě jej zastupují Wilson (6 branek) a záložníci Brooks a Fraser se třemi zásahy. Stopku za 4 žluté karty má letní posila Jefferson Lerma.

Historie

Velice chudá historie vzájemných střetnutí obou týmů, přecejenom při pohybu v jiných patrech anglické profesionální scény se týmy prostě nepotkávaly. Oba kluby čeká teprve sedmý ligový zápas. Před dvěma roky se oba kluby potkali v lize po 26 letech a oba vyhráli svá venkovní utkání, a ani vloni Magpies nezářili, takže mají co napravovat. Už jen proto, že naposledy porazil Newcastle doma Cherries před 28 lety.

domácí – remíza – hosté
League           2   1   3
FA Cup           1   2   0
League Cup     0   0   1
Total              3    3   4

2017/2018
English Premier Bournemouth 2 – 2 Newcastle
English Premier Newcastle 0 – 1 Bournemouth
2015/2016
English Premier Newcastle 1 – 3 Bournemouth
English Premier Bournemouth 0 – 1 Newcastle
1991/1992
ENGLISH FA CUP Newcastle 2 – 2 Bournemouth
ENGLISH FA CUP Bournemouth 0 – 0 Newcastle
1989/1990
ENGLISH DIV 2 (OLD) Newcastle 3 – 0 Bournemouth
ENGLISH DIV 2 (OLD) Bournemouth 2 – 1 Newcastle
1972/1973
ENGLISH FA CUP Newcastle 2 – 0 Bournemouth
1963/1964
ENGLISH LEAGUE CUP Bournemouth 2 – 1 Newcastle

Ferrari Merhaut’s prediction (nufccz.cz):
Tak jsme se minulý týden konečně dočkali. První výhra v sezoně, od které se máme odpíchnout. Alespoň podle hráčů a trenéra. Pesimisté ovšem podotkli, že jsme proti Watfordu výhru utrpěli, což se vzhledem k průběhu říci dá. Na druhou stranu jsme ovšem podobné šance nevyužili my proti Brightonu a tři body mohli být už dříve. Je to o štěstí. To jsme si možná teď na chvilku naklonili, tudíž toho musíme využít. Cherries nejsou letos nijak slabí, prohra v minulém kole byla teprve jejich třetí, mají kádr skládaný zhruba tři roky a teď jim to zrovna šlape. My nesmíme usnout na vavřínech, další výhry a body se sami neudělají. Bude také záležet v jakém stavu má Rafa kádr, přecejenom tři zranění za zápas, z toho dva ze základu není sranda. Každopádně máme sebevědomí nahoře a toho se musí využít. Minulé kolo jsem schválně tipoval proti nám ve víře, aby se to konečně otočilo. Mám to zkusit znova? Smích. Teoreticky bych mohl, vždyť je to jen tipovačka 🙂 Na druhou stranu už ta výhra přijít musela, takže můj tip pro nebo proti na to vliv mít nemusel. Reálně to vidím spíše na remízu, výhra nás možná posílila, ale protože ten výkon nebyl až tak přesvědčivý, myslím, že hráči se můžou trochu zapomenout v kabině. Můžeme i prohrát, známe naší labilitu, nicméně naše neprohra je pravděpodobnější – 1:1 (0:0).

Dannyss’s prediction (nufccz.cz):
Minule konečně výhra, ale jaká. Teď jde opravdu o to, jestli to naše “nakopne”, nebo jestli si to půjdou jen odkopat. Vždyť je to přece jenom Bournemouth. Chyba. Nesmíme podcenit ani jednoho soupeře. A jelikož dal tragéd Perez gól, tak bude v základu a to je polovina neúspěchu. Na čtvrtečním a pátečním tréninku se objevil Elias Sörensen, tak by mohl dostat šanci. Případným vítězstvím by mohl Rafa načít druhou padesátku vítězných zápasů za náš klub. Uvidíme jak na tom budou zranění Shelvey, Muto a Lascelles, který už byl také ve čvrtek a pátek na tréninku. Mohli bychom bodovat, ale nevyhrajeme. Můj tip 1:1 (0:0).

Lawro’s prediction (BBC):
Stejně jako Huddersfield i Newcastle dokázal minulý týden uhrát své první vítězství v sezóně, což bude obrovské posílení sebevědomí, hráči shodili velké břemeno. Magpies mají navíc příležitost zopakovat vítězství opět na domácím trávníku. Bournemouth je v této sezóně na podobné pozici jako Watford, silný tým se seběvedomím startem do sezony, ale stojí proti nim oživení Magpies. Znám z vlastní zkušenosti jak se mění myšlení hráče, když se mu povede něco, co dlouho nevycházelo. Neříkám, že se Magpies chystají letět tabulkou nahoru, ale je tu pravděpodobnost, že tým kolem Rafy Benitez bude pokračovat ve svém impulsu. Můj tip – 2:0.

Paul Merson’s prediction (SkySports):
Měl by to být dobrý zápas pro Newcastle United po skvělém výsledku minulý týden. Tipoval jsem Watford, ale Magpies jeli na své štěstí a podařilo se jim získat výhru. Fanoušci z Newcastle určitě s potěšením uslyší, že i tentokrát jdu do hostů, do Bournemouthu. Tipoval jsem Watford minulý týden a on prohrál, takže fans doufají, že vyhrají i tento týden, když budu tipovat hosty. Hovořilo se o tom, že Callum Wilson bude tento týden jmenován do anglické reprezentace, čímž se mu, stejně jako jeho spoluhráčům, zvedne sebevědomí. Bláznivé je, že navzdory tipům, získali Newcastle a Huddersfield svá první vítězství, což přitáhlo více týmů zpět do bitvy o sestup. Můj tip na sobotu – 0:2.

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

Napsat komentář