Newcastle Speciál – září a říjen 2018

Napsal ,
Shrnutí (mimo)fotbalového dění v Newcastle upon Tyne a jeho okolí.

.
Odcizená vlaska s nápisem ”Pavel is a Geordie” je zpět
Obří vlajka věnovaná před několika lety zesnulému někdejšímu golmanovi Newcastle, Pavlu Srníčkovi, byla navrácena na začátku září. Podařilo se to díky činnosti skupiny lidí zvaných The Leazes Flag. Celý incident se ztrátou Pavlovi vlajky se odehrál před domácím srpnovým zápasem s Chelsea. O navrácení ukradené vlajky žádal i přes twitter někdejší bývalý golman Newcastle Steve Harper, avšak bezúspěšně. Vedení The Leazes Flag s vedením klubu se podařilo pomocí záznamu z kamer na St.James Parku vypátrat, kdo vlajku ukradl a následně celou věc oznámili na twitteru, s tím že se smyčka kolem pachatele stahuje. Zdařilo se a vlajka byla navrácena, ale jméno pachatele nebude uveřejněno. Závěrem můžeme dodat, že vlajku darovala Pavlova rodina všem Geordies po Pavlově úmrtí, na konci roku 2015.
.
Police uspěla a zlikvidovala několik pěstíren konopí
Policie provedla na začátku září v Newcastle, Gatesheadu a Durhamu razii protinarkotického oddělení, při níž zatkla 5 osob a zabavila několik tisíc rostlin konopí v hodnotě převyšující 300 tisíc liber, které objevila ve třech pěstírnách. Inspektor Ronnie Lowes popsal jak jsou důležité informace od všímavých obyvatel a také ocenil informace poskytnuté zpravodajskou službou.
.
Newcastle opět žil Velkým závodem severu – již po 38.
Světoznámý půlmaratón v ulicích Newcastle upon Tyne za účasti nejlepších běžců jak profesionálů tak i z řad amatérů se uskutečnil na začátku září. Na startu necelých 22-ti kilometrů nesměl chybět ani čtyřnásobný velikán britského běhu Mo Farah.
.
Než se dostaneme k vítězům a výsledkům, trochu informací okolo závodu. Jako i v předchozích ročnících se ke startu připravilo více jak 50 tisíc běžců a bežkyň z celého světa různých vykonnostních skupin. Pořadatel v minulém roce změřil čas za jak dlouho vyběhl poslední startující od startu obhájce titulu Mo Faraha, čas stopek se zastavil na čase 53 minut a 30 vteřin. To už byl Mo Farah téměř v cíli, proto se kromě klasických stopek po výstřelu aktivují u běžců čipy, které začnou počítat čas teprve poté co v prostoru startu čip protne čtečku napojenou na systém v PC, který zavodníkovi počítá čas.
Great-North-Run-2018
Další vlastní kategorií by se dali nazvat price money, tedy odměny za umístění těch nejlepších a nakolik pořadatele přijde účast těch nejlepších hvězd jako je miláček publika Mo Farah a u žen Vivian Cheruiyotová. Nutno uznat, že kromě pocitu hrdosti a uznání, také jde o další dílek ve skládačce před nadcházející olympijskou sezónou a pro dost závodníků jde o další závod na cestě k Olympiádě. Vítěz Great North Runu získá cenu v hodnotě 600 liber (cca 18 000 czk) to samé u běžkyň a vozíčkářů. Pro nejlepší Brity ve svých kategorii čeká ještě bonus v hodnotě 1500 liber (cca 57 000 czk).
sir mo farah GNR 5times 2018
Závěrem časy nejlepších, Mo Farah překonal svůj vlastní rekord a vyhrál GNR již popáté v řadě časem 59:26 a tedy splnil své přání zaběhnout půlmaraton pod jednu hodinu. Bohužel to na překonání rekordu tratě nestačilo. Byl to Mo Faraha jeho druhý nejlepší výkon ve své běžecké kariéře na trati newcastleského púlmaratonu. Rekord stále drží Keňan Martin Mathati s časem 58:56. Závod žen ovládla Keňanka Vivian Cheruiyot a cílovou čáru proťala v čase 1:07:44. Závod vozíčkářů vyhrál v mužské části David Weir časem 41:19, u žen vyhrála Polka Martyna Snopeková s časem 1:03:44. /pokud neni u závodníků uvedena národnost, jedná se o občany Velké Británie/
.
Princ Charles na oficiální návštěvě Northumberlandu
Člen královské rodiny a následník trůnu princ Charles strávil v Northumberlandu dva dny. Několik zdejších obcí, institucí a firem poctil svojí inspekční návštěvou, včetně místní firmy na výrobu ginu, který neváhal ochutnat.
.
Město podalo oficiálně přihlášku pro pořádání zápasů MS v Rugby League
Newcastle je téměř jistým městem pořádajícím Světový šampionát v Rugby League. Radní města oficiálně podali přihlášku mezi města, které chtějí tuto událost pořádat. Vedení Rugby League zařadilo Newcastle do výběru mezi posledních 28 potencionálních pořádajících měst. Radnice předpokládá, že by Newcastle mělo hostit ty nejdůležitější zápasy šampionátu. Anglická reprezentace by samozřejmě hrála své zápasy k potěše rugbiových fanoušků a ke vzteku ortodoxně fotbalových fanoušků (asi mnoho z nás vidělo ligové utkání Spurs vs Cityzens ve Wembley den po utkání americké NFL – hrůza) na St. James Parku. (Mike Ashley, tedy vedení klubu, již před nějakým časem souhlasilo s rugby league na St. James Parku. Každý zlaťák v kasičce je dobrý. Následná kvalita pažitu, je přeci věc vedlejší….) Reprezentaci Skotska by měl hostit rugbyový stadion Kingston Park a vozíčkaře potom Community Arena.
.
Bouře Ali
V polovině září zasáhla pobřeží severovýchodu bouře Ali, která udeřila ve středu 19.září po desáté hodině večerní. Meteorologové varovali před silným větrem a teplotou okolo 15°C, pro pobřeží bylo vyhlášeno žluté nebezpečí. Bouře udeřila na pobřeží místy až rychlostí větru 100 mil v hodině, tedy 160km/h. Kromě přívalu slané vody na pobřežní města, rázem bylo díky pádům elektrického vedení část obyvatelstva bez elektrického proudu, odhad byl na 30.000 lidí. Pár nešťastníků v autě silný vítr převalil do lesa a byli následně převezeni do nemocnice. Mnoho domů přišlo o střechy, mnoho aut bylo poničeno padajícími stromy. První letošní bouře byla ničivá, ale nepřekonala své kolegyně z předešlých let, nicméně bouřím dle meteorologů není konec.
.
Jackie Milburn je nestárnoucí hrdina
Někdejší útočník Newcastle United je neustále miláček Geordies. Nejmladší generace z Ashingtonu chtěla vyjádřit jak je Jackie neustále pro ně hrdinou, hrdinou všech z města Ashingtonu, odkud Jackie byl, kde vyrostl pro velký fotbal a mohl rozdávat mnoho radosti všem, kteří horlivě milují černobílé barvy Magpies.
.
U sochy Jackie Milburna nedaleko Ashington Town FC uspořádali pietní oslavu hráče, který již není mnoho let mezi námi. Kromě oficiálních proslovů k legendě děti vymysleli, že vypustí k nebi přesně 238 černých a bílých balonků, číslo symbolicky ukazuje na fakt, že tento muž nasázel soupeřům neuvěřitelných 238 gólů. Rekord, který překonala až další a doufejme ještě mnoholet žijící legenda Alan Shearer roku 2006. Mezi lidmi z města byli i vnuci Jackie Milburna – jmenovitě Antonio (10), Jack (7) a Keira (8 let), kteří ve stopách svého dědečka čutaj za místní tým Ashingtonu a kdoví, třeba z nich jednou vyroste další legenda Newcastle United a miláček všech Geordies.
.
Zdroj pro mag. a foto: Chroniclelive.co.uk
.
Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem.

Napsat komentář