16.kolo PL: marnost nad marnost

Napsal ,

V dalším ligovém kole se představil Newcastle doma a opět si nepřipisuje ani bod. Trojboj utkání v rychlém sledu (WHU, Everton, Wolves) měl pro Magpies přinést minimálně 5-6 bodů, ale je z toho pouhý jeden jediný, a to ještě pravděpodobně díky vyčerpanosti Evertonu z předchozího derby. Mizérie domácích proher pokračuje a tak jak jsme si ve druhé lize zlepšili rekord venkovních výher, tak teď prohlubujeme nejhorší start do sezony. V celé své historii nezahájil Newcastle ročník hůře než letos, a to se zrovna datum 9.prosinec slaví jako den založení klubu – ostuda.

Trenér Rafa poslal na trávník rozestavení 3-4-3, když se do sestavy vrátili Clark místo Manquilla, Ritchie po odpykaném trestu za karty a Perez. Na lavičce se objevili Dummett a Kenedy, naopak tam chyběl Shelvey. Už v poločase musel Rafa střídat Fernandeze, prý kvůli lýtkovému svalu, nicméně hra obrany celé utkání byla velmi chaotická, chyběla přesnost přihrávek, větší nasazení, odhodlání bránit na krev. Z toho důvodu píšu o ostudě, protože brečet na rozhodčího po utkání umí každý. Newcastle chybělo nadšení, rvavost, soustředění. Ano, Dean měl dát Yedlinovi jen žlutou, ale kdo zaručí, že by Yedlin za dalších pár minut nepředvedl skluz na druhou žlutou? Perez byl faulován, ale pískala by se penalta, kdyby sám Španěl nebyl znám svými simulacemi? Trestňák v 63.minutě byl od něj jasně nafilmovaný, stejně tak pár dalších pádů toužil přetavit v písknutí rozhodčího. A kdyby Perez nebyl takový lakomec v zakončování mohli jsme ty dva, tři góly vstřelit my a nemuseli bychom se tady bavit o jedné, dvou chybách rozhodčího. Dobré mužstvo zdobí bojovnost, psychická odolnost a zápasy rozhoduje samo, bez ohledu na přispění rozhodčího.

Zarážející je i chování Beniteze po vyloučení Yedlina. On,takový obranář a taktik nechá mužstvo hrát útočně, bez zajištěné obrany, v chaosu. Druhý gól hostí byl na spadnutí skoro celou závěrečnou čtvrthodinu a přesto nedošlo ke změnám v týmu, tak aby se více zavřelo. Hlavně, že jde na plac Joselu, jenž se dotkl balonu jedinkrát za celých deset minut. A přitom Rondon byl tím nejaktivnějším mužem, který byl neustálou hrozbou pro obranu soupeře a musel se na něj neustále vázat jeden z obránců. Ano, mohla v tom střídání hrát roli únava, ale dle výrazu Rondona, by určitě těch pár minut ještě zvládl, on chtěl. Na rozhodujícím gólu má svůj podíl opět Kenedy, jenž tak dále dokazuje jak moc mu je bránění proti srsti. O Lascellesovi ani nemluvě, měl prsty v obou gólech, letos je tedy velmi tragický a trojice Manquillo, Lascelles, Clark během druhé půle byl výsměch na obranu.

Ozývají se hlasy, že vlastně majitel klubu Ashley za nic nemůže. Že mužstvo, hráče si vybíral sám Rafa. Ano, to je pravda, jenže Benitez měl prvotně vybrané jiné playery a když mu nejsou seshora poskytnuty finance musí postupně snižovat své nároky až nakonec na celém seznamu nezbyd žádný hráč a Rafa může maximálně říci: “… tak vezmem tohohle, třeba bude dobrý…”. Navíc nevidíme v jakém fyzickém a psychickém stavu hráči momentálně jsou, Rafa prostě musí hrát s tím co je nejvhodnější v danou chvíli. Nám s “bohatými zkušenostmi” z Footbal Managerů to možná příjde divné, ale realita je velmi, velmi vzdálená. Navíc tady nejde hru smazat a hrát znova a znova dokud se nevyhraje. Tak bohužel život nefunguje.

Po utkání trenér Rafa Benitez na tiskovce volal po VAR, protože podle něj nebyla červená karta udělena správně a zákrok na Pereze byl pokutový. Stejně tak Perez řekl, že upozorňoval rozhodčího na loket ve svém obličeji, ale Mike Dean mu řekl, že krvácející nos způsobil balon. Opakované záběry jasně prokazují faul loktem a v případě vyloučení Yedlina také měla být jen žlutá karta, o zmaření tutovky se nejednalo, protihráč by sám na Dúbravku nešel, křižoval jej Lascelles. Nehledě na to, že tahání za dres bylo na začátku souboje vzájemné od obou hráčů.

Už dlouho dopředu bylo avizován velký bojkot fanoušků tohoto utkání, ale trenér Rafa je v proslovu poprosil, aby pomohli mužstvu. ToonArmy jej poslechli a na tribuny přišli, bohužel tentokrát majitel Mike Ashley na svém místě chyběl. Za týden v sobotu jedeme do Huddersfieldu, další utkání o šest bodů.

Newcastle United – Wolverhampton 1:2 (1:1)
Góly: 23.Perez – 17.Jota, 94.Doherty
Žluté karty: Ki, Clark – Doherty, Costa, Coady, Jota, Bennett
Červené karty: 57.Yedlin
Rozhodčí: Mike Dean
Diváci: 50.223
Neděle, 9.prosince 2018, 17:00, Premier League, St.James Park

Statistiky
První poločas:
Střely na branku: 4 – 2
Střely mimo branku: 6 – 1
Rohy: 3 – 3
Držení míče: 60% – 40%

Celkově zápas:
Střely na branku: 4 – 6
Střely mimo branku: 8 – 7
Rohy: 4 – 6
Držení míče: 51% – 49%

Sestavy:
Newcastle: Dúbravka, Yedlin, Fernandez (Manquillo 45), Lascelles, Clark, Ritchie, Ki, Diamé, Atsu (Kenedy 89), Perez, Rondon (Joselu 86)
Lavička: Woodman, Dummett, Longstaff, Muto

Wolves: Rui Patrício, Bennett, Coady, Boly, Doherty, Neves, Saiss (Jimenéz 60), Vinagre, Hélder Costa (Moutinho 76), Traoré (Gibbs-White 60), Jota
Lavička: Cavaleiro, Ruddy, Dendoncker, Bonatini

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

Napsat komentář