Newcastle Speciál – listopad 2018

Napsal ,
Info z města Newcastle a okolí: Metro, Gazza, Gazza a Vinnie Jones…

Jeden z nejlepších severovýchodních fotbalových útočníků byl oceněn Modrou plaketou
V Blythu byl odhalen velký fobalový talent. V podobě Belly Reayové, která v jedné sezóně nastřílela soupeřům více jak 130 gólů. Jednomu z nejproduktivnějších útočníků historie odhalili v Blythu novou modrou plaketu za zásluhy ve fotbale.
.
Radnice Blythu dává prostor organizátorům pro uznávání zásluh a úspěchům místních obyvatel města, posledním příjemcem je fotbalistka Bella Reayová. Dcera narozená horníkovi z Cowpelu na přelomu 20.století, jenž pracovala v továrně na munici a ve volném čase za první světové války hrála fotbal, kdy byly v Británii soutěže FA pozastaveny. Mezi amatérskými týmy se sehrávali utkání pro zábavu a zvýšení morálky a též pro sbírání darů pro charitu.
.
Fotbalový tým, který užíval různých názvů jako Blyth United Munitions Ladies, Blyth Spartans Ladies nebo Blyth Spartans Munitionettes, byl vytvořen v srpnu roku 1917 ženami, které pracovali jako doktorky, dělnice ze zbrojovky z Jižního doku v Blythu. Bella hrávala mezi lety 1917 – 1919 a v jedné ze sezón vsítila soupeřkám neuvěřitelných 133 gólů. Ženský tým Blythu dokonce hrával některé zápasy na St. James Parku.
Bella Reay
Její technické dovednosti coby útočníka pomohly týmu získat triumf v oficiálním poháru Alfred Wood Munition Girls Challenge Cupu, lidově zvaný Munitionettes’ Cup. Ženy z Blythu se staly jedním z nejlepších mužstev v Severovýchodním regionu. Tým žen hrál na Croft Parku coby domovu Blyth Spartans AFC, Bella v pozdějších letech po válce hrála za další týmy v regionu. Nyní, na její počest byla starostou Blythu Adrianem Cartiesem a předsedou klubu Blyth Spartans Tonym Plattem odhalena Modrá Plaketa za zásluhy.
Foto: Courtesy of Yvonne Crawford / Chroniclelive.co.uk
.
NUFC Food Bank hlásí snížení darů přibližně o 75% od jejiho založení roku 2017. Dobrovolníci říkají, že obdželi přibližně 1000kg jídla mimo zdi St. James Parku, od doby kdy začala potravní banka NUFC fungovat. Zatímco příjem potravinových darů klesá, nyní zhruba 250kg za zápas, finanční dary v hotovosti se zvýšíly, což je povzbudivé. Domácí zápasy Newcastle United byli ”Big Driver” pro West End Food Bank, která pomáhá krmit některé z nejchudších rodin Tyneside. – podotkl výběrčí / kolektor Stephen Hastie. Každý týden je zhruba 1000 rodin zavislé na této službě.
.
Pozvedněme sklenku piva z přírody a krásy Northumberlandu
Tři pivovary se mohou pochlubit řadou piv, které se věnují nádherné přírodě Northumberlandu a jeji zvěři. Tradiční lahve s tradičním anglickým chmelovím mokem zvaném pivo, jenž propagují přírodní krásy Northumberlandu, jeji zvěř a historii.
tři pivovary northumberlandu
foto:Handout / Derek Proudlock / chroniclelive.co.uk
.
Oblíbená kavárna Hartside Cafe je na prodej – osm měsíců po ničivém požáru
Majitelé Hartside Cafe, jenž se nachází na cestě ze severovýchodu Anglie do Lake District, jí umístili na trh nemovitostí za 300 000 liber. Kavárnu, která se stala za desítky let populární u turistů, zničil letos v březnu požár, který stavení vypálil do základu. Podle některých je to nejvýše položená kavárna v zemi – 1903 stop nad mořem (cca…) Nyní se pozemek o velikosti 0,54ha pod někdejší kavarnou prodává, majitelé se po emocionálním zážitku rozhodly pro ukončení činnosti a odejítí do penze. Je tu naděje, že nový majitel se rozhodne pro obnovu činnosti pohostinství nebo pro ubytovací zařízení a pro turisty zůstává tedy naděje pro obnovu oblíbeného místa. Pozemek nabízí krásné prostředí Cumbrijského venkova, zdejší výhledy se táhnou přes Yorkshire Dales, Lake District, Pennines a při výborném počasí je možno dohlédnout až na skotské hranice.
.
Když se Paul Gascoigne a Winnie Jones setkali na hřišti…
Vznikla nezapomenutelná fotografie o které si nyní po letech opět vyprávěli. Oba dva fotbaloví výtečníci a zlobivé děti kopané se opět po letech setkali, ovšem od fotbalové doby šel každý jinou cestou. Zatímco Vinne Jones se vydal na dráhu filmového herce a vcelku se prosadil, to Gazza šel cestou nezměněnou a průsery se kupili jeden za druhým.
Gazza a Jones
Fotografie, která obletěla svět, jedna z nejznámějších sportovních fotografii vůbec do dnešních dob. Když se potkali fotbalové osobnosti a byli příliš blízko u sebe, byla jen otázka času že se něco přihodí. Po zápase, kdy se Winnie vratil domů do Walesu, byla tato fotografie snad na každém rohu jeho domoviny. Celý večer a rozhovor naleznete na www.walesonline.co.uk
.
Cyklisté smějí do vozů metra se svými koly
Firma Nexus, která provozuje Tyne and Wear Metro, k pátku 9.listopadu 2018 vydala oficiální pravidla pro přepravu cyklistů s koly. Cyklisté mohou nastupovat a vystupovat z vozů metra na většině stanic metra. V každém vlaku v době mimo špičku, mohou být přepravována dvě kola. Stanice Gateshead a stanice v centru Newcastle jsou stále mimo pravidla pro nastup a výstup s koly. Nexus navíc nainstalovala na 300 stojanů (boxů) na většinu stanic. Nicméně firma upozornila, že pokud do vagonu přistoupí žena s kočárkem nebo cestující na invalidním vozíku, bude očekávano že cyklista uvolní místo a vystoupí. Cyklisté navíc nemohou využít metro v době špičky a při exponovaných časech v době koncertů, fotbalových zapasů a během plánovaných výluk při údržbě metra.
.
11.listopad ve znamení konce 1.světové války…
Je tomu již 100 let, kdy zbraně naposledy vystřelily a na bitevních polích postupně nastalo mrtvolné ticho, ticho, které bylo vykoupeno mnoha hektolitry krve vojáků, civilistů i bezbranné zvěře. O život přišlo nepředstavitelné množství lidí. Světová válka, která měla býti poslední… Nebyla… Proto v mnoha zemích se 11.listopad nazývá dnem veteránů, slaví se a vzpomíná a ani tomu nebylo jinak v Newcastle, Durhamu, Sunderlandu a dalších městech Severovýchodní Anglie. We Last Forget ! – ať už další světový vojenský konflikt nepřijde.
Old Eldon
Náměstí Old Eldon v Newcastle – Tisíce lidí z Newcastle se přišlo zapojit do průvodu na počet padlých..
.
Zdražování jízdného v Metru
Nexus, jenž je provozovatelem metra v Newcastle a Sunderlandu pustil informace o zdražení jizdenek pro Metro. Zdražení by se mělo především dotknout cestujících bez čipových karet, kterých by se nemělo zdražovaní výrazně dotknout. Firma ujišťuje že zdražení bude mírné a mělo by pokrýt inflaci libry, která je dlouhodobě v průměru 3,2%. Zvýšení by mělo především pokrýt nezbytné pravidelné údržby tratí a vlaků. Zdraží se jednorázové jízdné, denní jízdné, týdenní jizdenky o 10 pencí. To samé platí pro jízdenky pro děti a pro přívoz přes řeku Tyne, které také provozuje firma Nexus. Čipové karty, Zlatá karta pro důchodce a invalidy a studenstské slevy budou zachovány v současné podobě. Nové jízdné bude platné od 2.1.2019. Změnu sazeb ještě musí potvrdit radnice, ale neočekává se zamítavý postoj.
.
Zemřela legenda Newcastle United Jim Iley
Někdejší kapitán Newcastle United Jim Iley zemřel ve věku 82 let. Hráč, který pomohl v 60tých letech navrátil klub zpět mezi elitu Anglie. Psal se rok 1965 a po boku svých věrných Stanem Andersonem a Johnem McGrathem navrátili v poslední možnou chvíli klub zpět do první ligy. Doslova v posledním poločase sezony. Jiná legenda Magpies Bob Moncur, prohlašovala Jima za tvrdě pracujícho hráče pro tým a neúnavneho mentora mladých hráčů. Celá rodina Newcastle United truchlí nad ztrátou hrdé a tvrdě pracující Straky Jima Ileyhe – Čest jeho památce…
jim iley
Jim Iley na fotografii přibližně z roku 1965
.
Jim Iley se narodil 15.prosince 1935 v South Kirkby, West Yorkshire. Za Newcastle hrál v letech 1962 – 1969, odehrál 232 ligových zápasů a dal 15 gólů na pozici levého defenzivního záložníka. Přes svojí technickou vyspělost se do dospělé reprezentace nedostal, avšak za U23 odehrál jedno utkání. Svojí ligovou kariéru začal v padesátých letech minulého století v Sheffieldu United, kde pobyl 4 sezóny, následoval Tottenham, kde pobyl jen dvě sezóny, následovali další dvě sezóny v Nottinghamu a poté roku 1962 přestoupil do Newcastle United, kde se mu dostalo naležité podpory a využití, kdy se stal nedílnou součástí šilenců z Tyneside. Na St. James Parku strávil 7 sezón, kariéru zakončil v poklidném Peterborough, kde odehrál 3 sezóny jako hrající trenér. Pomyslné kopačky profesionálnímu fotbalu dal jako hráč roku 1972. Nasledovalo pár štací jako trenér, kdy postupně vedl týmy Barnsley, Blackburnu a Bury. Definitivní odchod z fotbalu proběhl roku 1984.
foto: Mirrorpix / Chroniclelive.co.uk
.
Paul ”Gazza” Gascoigne byl obviněn ze sexuálního incidentu ve vlaku směřujícího z Yorku do Durhamu. Policie údajného hříšnika zatkla 20.srpna ve stanici Durham a nasledné pondělí potvrdila, že muže obvinila ze sexuálního útoku – za ošahávání.
.
Zdražení lístku v Metru je prozatím pozastaveno. Radní, kteří řeší dopravu Tyne and Wear regionu minuli důležité hlasování o zdražení jízdného o 10pencí, které se očekávalo, že bezproblémů projde. Stalo se tak týden poté, co bylo zdražení oficiálně prezentováno firmou Nexus (provozovatel Metra Tyne and Wear). Účast radních byla nižší než je přípustné pro hlasování, tudíž plán nedostal potřebný souhlas a zdražení pravděpodobně nezačně platit od 2.1.2019 jak plánoval provozovatel metra.
.
Nicméně jsme v Newcastle a zde plati: Odvolávám co jsem Odvolal a Schvaluji co jsem Schválil. Kdyby proběhlo vše tak jak má, další zasedání radních pro región Tyne and Wear by se uskutečnilo na pravidelném zasedání výboru 31.1.2019. Tedy obyvatelé Newcastle a Sunderlandu by si současné tarify užili o něco déle, ale přeci jsme v Newcastle a radní si řekli, že se sejdou již týden poté a odsouhlasili zdražení cen jízdného v Tyne and Wear Mertu o 3,2% a tedy nově platí, že nové jízdné bude tedy platit dle plánu od 2.1.2019.
.
Na samotný závěr pár fotografii z krásného nočního Newcastle upon Tyne
Fotografie vytvořil fotograf Simon Greener, uveřejněné Newcastle Chronicle.
Newcastle at night Quayside 1
Newcastle at night Quayside
.
Newcastle at night theatre royal
Newcastle at night theatre royal
.
ewcastle at night Quayside 2
Newcastle at night Quayside
.
Newcastle at night High bridge
Newcastle at night High bridge
Fotografie: Simon Green / Chroniclelive.co.uk
.
Foto a předloha textu pro mag.: Chroniclelive.co.uk
.
Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem

Napsat komentář