Newcastle Speciál – únor 2019

Napsal ,
Další díl informací ze světa Geordies a jejich kraje: Steve Harper míří do politiky…?

.
Na severovýchodě se otevře nové středisko pro obnovitelné zdroje
Univerzity v Durhamu, Newcastle a Northumbrii dostaly dotace na vybudování nového střediska pro obnovitelnou energii, kde by měl probíhat výzkum obnovitelných zdrojů (Slunce, vítr, voda.. atd.) Zároveň by mělo připravovat nové doktoranty v oblasti čisté a obnovitelné energii. Rada pro inženírské a fizikální vědy dala univerzitám grant ve výši 6,5miliónů liber, dále přispěli i soukromí investoři z řad půmysliu a celý grant činí téměř 11miliónů liber pro nové středisko, které by mělo nést označení ReNU. Ve kterém by se mělo v prvních pěti letech náléz svůj doktorntský titul PhD na 65 studentů z oboru inženýrství a obnovitelných zdrojů.
.
Newcastleský hypodrom zapříčinil zakazem všech koňských dostihů v celé zemy
6 a 7. února se měly konat dostihy koní na Newcastleském hypodromu, ale celá dvoudenní akce byla zrušena Bristským jezdeckým úřadem (BHA) pro zjištění kňské chrřipky u některých koní, po následných testech, které potvrdili prvotní domňenky úředníků BHA a vydala šestidenní zákaz veškerých dostihů v celém spojeném království na základe dohody s odborníky a veterináři. Celá Británie byla nakonec bez dostihů téměř dva týdny, i díky tomu jak se nákaza šíří a její příznaky nechávají na sebe poměrně dlouho čekat, někdy i více jak 3 dny. Podle posledních informací Britanii postihla koňská chriřpka zvaná Florida Clade 1, která propukla v Austrálii roku 2007 a přerostla v epidemii, která napadla více jak 10 000 dostihových koní.
.
Steve Harper a jeho budoucnost jako starosta nového uskupení North of Tyne ?
Před několika lety jsme v našem magazínu informovali o vzniknutí nového regionu nazvaným North of Tyne, do něhož jsou zapojeny oblasti Newcastle, North Tyneside a Northumberlandu. Vyziklý mezistupeň mezi městy a krajem Norsth-East Engladu, došla do fáze voleb, které proběhnou na začátku května tohoto roku a hlavní politické strany hledají kandidáty pro nově vzniknuvší politická křesla North od Tyne.
steve harper
Od začátku roku se v politické šuškandě šeptá o Steve Harperovi jako možném kandidátovi konzervativců na křeslo starosty North od Tyne. Steve Harper někdejší hvězda a golman Newcastle United, Hull City a jako jednoroční třetí golman Sunderlandu na konci své výborné kariery, je mimo fotbal velice aktivní člověk. Mimojiné je patronem Newcastle United Foundation a zapojen do charity pomahající amaterským sportovcům Sport Newcastle Charity.
.
I když se Steve Harper zajímá o politiku a nevylučuje možnost se v budoucnu doní aktivně zapojnit, tak se při oslovení Chronicle zasmál a odpověděl takto: ”Bylo o tom mluveno, ale nemyslím si , že jsem nebyl formálně požádán. Nmení to něco do čeho bych byl zainteresován. Velmi se zajímám o politiku, zvláště o to co se děje ve světě, v tuto dobu. Kdoví co bude v budoucnu, až uplyne nějaký čas, ale není to co bych nyní chtěl.”
.
Na otázku, který politický směr je mu nejblíže, odpověděl takto: ”Nejsem aktivní v žádné politické straně, zajímá mě obecně. Pocházím ze silné hornické komunity, můj otec byl horník. Jsem facinovaný celou krajinou v současné době.”
.
Chybějí méně jak tři měsíce do prvních voleb do North of Tyne a hlavní strany stále nemají jasno kdo bude jejich kandidát, který by mohl být inaugorován jako první starosta nového regionálního uskupení. Za Labouristy, které čeká vnitřní hlasování o kandidátech, se spekuluje o současném předsedovi radních v Newcastle Jamie Driscollovi. Liberální Demokraté, jako jediná strana potvrdila lídra do voleb Johna Applebyho. Zato u konzervativců se neví zhola nic. Musíme podotknout, že konzervativci nemají na severovýchodě na růžích ustláno a v postatě poslední roky chodí od porážky k porážce.
.
Hrabství Durham chystá velký cyklistický závod na 100mil (cca 160km)
Radní hrabství Durhamu přiklepli na plánování a zrodu nového závodu po kraji zvaném Pennine 250.000liber, ale až poté co se podvedlo oslovit společnost bývalého ex-olympijského šampióna v atletice Seba Coena CSM Sport & Entertainment. Plánování clé akce je na počátku a v září, kdy by se měl uskutečnit první ročník závodu po Durhamském Hrabství až 15.000 závodníků. Jednalo by se o největší závod svého druhu na Severovýchodě Anglie. Očekávání nejsou malé a očekává se, že by závod mohl kromě vylepšení sportovní a kulturní stráky přinést podnikům v kraji na 2,7miliónů liber. Prozatím itenerář trasy a propozice závodu nejsou známy. Podle zákulisních informací se spekuluje o startu, cíly nebo, alespoň o průjezdu Centrem města Durham a Biskupstvím Auckland. Kromě hlavního závodu na 100 mil (160km) by měl být i turistický okruh na 50 mil (80 km). Celkem se předpokládá srůznou účaatí na 40.000 lidí. Prozatím bylo stanoveno datum neděle 1. září 2019, a pro podporu události se spekuluje o slevách pro místní závodníky, popřípadě voné startovné, nicméně jsou i obavy aby toto datum nekolidovalo s Great North Run, který by asi nově rodící se údálosti zcela jistě odválo mnoho potencionálních účastníků.
.
Harlem Globetrotters v Newcastle
Velkolepá basketbalová šou, triky, dovednosti, interakce s publikem a nepředstavitelné i ty neuvěřitelně atleticky náročné baskedbalové dovednosti a komedie v Newcastle, letos v dubnu. Harlem Globetrotters představuje vyjmečně nadané hráče – atlety s neposedným basketbalovím míčem. Tradice Globetrotters je na světě téměř 100 let a Harlem Globetrotters jsou jejímy nasledníky. Velkolepá basktbalová show již v dubnu v Metro Radio Area.
.
Sir Bobby Robson Centre oslavuje 10. výroční založení
a zde je komentář Lady Elsie Robson. Jednalo se o oslavu desátých narozenin centrea pro výzkum rakoviny a byli poizvaní některé významné osobnosti, Sir Bobby by byl nejspíše pišný a manželka někdejšího lodivoda Newcastle United Sira Bobbyho Lady Elsie, při promítání emotivního filmového medailonku, které uctívalo jejího zesnulého manžela, zadržovala slzy, ale byla to ona, která inhned poté gratulovala zaměstnancům centra, kteří pracují i po smrti jejího manžela k dobré práci a jak doufala, že dojde k průlomovému oběvu a doufá vně i do budoucna. ”Bob byl neskutečně poctěn, když bylo navrženo, že centrum ponese jeho jméno. Znamenalo to proněj tolik.” vypověděla Lady Elsie. ”Neumím si představit, jak jinak uctít jeho památku, než pokračováním jeho práce při pokusech této jednotky. Byl by hrdný na to, že je vidět jak to pomáhá lidem, kteří čelí rakovině a dělat věci lébe do budoucna. Nalezení peněz, pro vybavení centra, byl důvod proč jsme založili naší nadaci a měly jsme i velké štěstí, že jsme našli úžasnou podporu, která nám to umožnila a omnoho více. Doufám, že kdo někdy podpoříl naší nadaci, nějakým způsobem sdílí moji hrdost nad úspěchy týmu Centra Sira Bobbyho a doufám, že dalších 10 let přinese významější průlomy.”
.
Oficielně bylo Centrum Sira Bobbyho otevřeno 20. února 2009. Pacienti a zaměstnanci centra Sira Bobbyho úzce spolupracují, aby zlepšili léčbu, diagnostiku rakoviny a studovali účinky nových léčiv ve prospěch nynější generace a budoucích generací.
desate narozenity sir bobby centre
Na slavnostním dni celého centra nesměl chybět ani dort. Zleva: Andrew Robson (syn Sira Bobbyho a Lady Elsie), Lady Elsie Robson a Prof. Ruth Plummerová, ředitelka centra, konsultant a správce nadace Sir Bobby Robson Foundation.
.

foto a zdroj pro mag.: Chroniclelive.co.uk

.

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským zákonem.

Napsat komentář