31.kolo PL: Bournemouth

Napsal ,

Bournemouth (12.místo, 37 bodů) – Newcastle United (13.místo, 34 bodů)

Sobota, 16.března 2019, 16:00, Vitality Stadium, Premier League

Rozhodčí: Mike Dean, jeho druhý zápas Magpies tuto sezonu, prvním byla domácí prohra 1:2 s Wolves. Dean letos odpískal 28 zápasů, ve kterých rozdal 114 žlutých karet, deset červených karet a nařídil osm penalt.

Bournemouth je doma poměrně silným celkem, v tabulce domácích zápasů je hned za silnou šestkou. Nicméně bilance posledních utkání není zrovna ideální, jediná výhra z posledních šesti zápasů. Zisk 25 bodů v domácích zápasech je v této sezóně nejvíce mimo kluby z TOP 6. K vyrovnání nejlepšího výsledku (v loňské sezóně) jim chybí doma uhrát jeden bod. Všech sedm domácích porážek od prohry s Burnley (2017) přišlo proti klubůmm z TOP 6. Callum Wilson může vyrovnat svou bilanci z roku 2014, kdy skóroval ve čtyřech po sobě jdoucích zápasech. Wilson a Fraser mezi sebou vykombinovali devět prvoligových gólů. Poslední pár, který takto dosáhl deseti branek byl před 20 lety Nicolas Anelka a Dennis Bergkamp. Navíc je Fraser první skotský hráč v Premier League, který v jedné sezóně nasbíral 10 asistencí. Joshua King se v posledních čtyřech domácích zápasech trefil čtyřikrát.

V zimním přestupovém období do týmu z Brentfordu přestoupil Chris Mepham a z Liverpoolu Dominic Solanke, kterého na hostování doplnil Nathaniel Clyne. Z hostování se vrátili Hyndman (Hibernian), Ndjoli (Kilmarnock), Surridge (Oldham). Bournemouth formou hostování opustili Ramsdale (Wimbledon), Defoe (Rangers), Pugh (Hull) a Mings (Aston Villa).

Nejlepším střelcem týmu je s 11 góly Callum Wilson. Devět branek přidal Joshua King. Šestkrát se trefili Fraser a Brooks. Tři branky vstřelil Nathan Aké a jedním gólem přispěli Cook, Smith, Daniels, Lerma, Stanislas a Mousset. Nejvíce asistencí a to 10 má na svém kontě Fraser, Wilson asistoval šestkrát.

Trenér Eddie Howe na páteční tiskovce: “Newcastle má teď dobrou šňůru. Pozměnili několikrát systém a bylo těžké je porazit. Očekávám velmi těžký zápas. Chceme najít konzistenci. Cítil jsem touhu ukončit sezónu vysoko. Je to pro nás velký zápas.

Domácí ligová bilance Cherries – 7.příčka za 25 bodů z patnácti utkání, 7 výher, 4 remízy a 4 porážky, při skóre 26:19.

Aktuální forma – výhra 2:0 na Huddersfieldu, prohra 0:1 s ManCity, prohra 1:5 na Arsenalu, remíza 1:1 s Wolves, prohra 0:3 na Liverpoolu, prohra 0:2 na Cardiffu – 1-1-3

Newcastle United si hodně vysoko zvedl sebevědomí minulé ligové kolo, když dokázal zvrátit dvoubrankové manko ve vítězství. Navíc proti velmi nepříjemnému soupeři, se kterým nemá dobrou bilanci. Navíc bez zraněného záložníka Longstaffa, který se rozehrál do formy postradatelného. Magpies si ověřili, že se dá hrát s každým, a díky příchodu Almirona se zvedla i ofenzívní část hry.

Newcastle nevyhrál v šesti venkovních zápasech, ze kterých vyválčil pouhé dva body. Magpies naposledy ztratili sedm venkovních zápasů bez vstřelené branky v sezóně 2014. Od loňského dubna Straky v 17 venkovních zápasech vstřelili pouze 11 branek. Ayoze Perez ze svých šesti branek ani jednu nevstřelil venku. Salomon Rondon se v této sezóně podílel na 13 gólech Newcastlu v Premier League (8 branek a 5 asistencí) což je o 5 víc, než kterýkoliv jiný hráč NUFC. Další zápas, který v černobílých barvách odehraje Jonjo Shelvey bude jeho stým startem za NUFC.

Manažer Newcastle United Rafael Benitez na páteční tiskovce: “Pokud se nám podaří získat tři body v této hře, myslím, že můžeme usínat s větší sebedůvěrou a bez obav, že pár dalších špatných výsledků nás potopí. Další tři body nás dostanou dál od sestupu a budeme si moci zase více odpočinout. Musíme bojovat, jako jsme to dělali předchozí zápasy, sezona ještě neskončila.

Venkovní ligová bilance Magpies – 14.příčka za 12 bodů ze čtrnácti utkání, 2 výhry, 6 remíz a 6 porážek, při skóre 10:18.

Aktuální forma – výhra 3:2 nad Evertonem, prohra 0:2 na WHU, výhra 2:0 nad Burnley, výhra 2:0 nad Huddersfieldem, remíza 1:1 na Wolves, prohra 0:1 na Tottenhamu – 3-1-2

Zranění, Sestavy

Bournemouth má na seznamu zraněných obránce Adama Smithe, Steva Cooka a Simona Francise a záložníka Lewise Cooka. Záložník David Brooks a útočník Junior Stanislas mají také drobné problémy, ale na sobotu by mohli být připraveni.

Newcastle má mimo hru brankáře Elliota a záložníka Longstaffa. Clark je zpět, ale nemá fyzičku. S kolenem laboruje Lascelles. Záložník Shelvey nabral fyzičku a je připraven hrát od začátku zápasu. Na zápas nemůže trenér Rafa počítat s obráncem Scharem, jenž desátou žlutou kartou vypadl ze sestavy na dva zápasy. Takže velký problém – rozpadla se obrana. Dummett je připraven, ale co Fernandez? Barreca

Historie

Velice chudá historie vzájemných střetnutí obou týmů, přecejenom při pohybu v jiných patrech anglické profesionální scény se týmy prostě nepotkávaly. Oba kluby čeká teprve osmý ligový zápas. Před čtyřmi roky se oba kluby potkali v lize po 26 letech a oba vyhráli svá venkovní utkání, a ani vloni Magpies nezářili. Až teprve letos jsme si prvoligovou reputaci napravili. Odpovíme na hřišti soupeře stejně?

domácí – remíza – hosté
League           3  1   3
FA Cup           0  2   1
League Cup    1  0   0
Total              4  3   4

2018/2019
English Premier Newcastle 2 – 1 Bournemouth
2017/2018
English Premier Bournemouth 2 – 2 Newcastle
English Premier Newcastle 0 – 1 Bournemouth
2015/2016
English Premier Newcastle 1 – 3 Bournemouth
English Premier Bournemouth 0 – 1 Newcastle
1991/1992
ENGLISH FA CUP Newcastle 2 – 2 Bournemouth
ENGLISH FA CUP Bournemouth 0 – 0 Newcastle
1989/1990
ENGLISH DIV 2 (OLD) Newcastle 3 – 0 Bournemouth
ENGLISH DIV 2 (OLD) Bournemouth 2 – 1 Newcastle
1972/1973
ENGLISH FA CUP Newcastle 2 – 0 Bournemouth
1963/1964
ENGLISH LEAGUE CUP Bournemouth 2 – 1 Newcastle

Ferrari Merhaut’s prediction (nufccz.cz):
Velký obrat proti Evertonu určitě zvedla týmu sebevědomí, nicméně může to být jen odraz zlepšených domácích výkonů posledních utkání, ve spojení s velkou podporou fanoušků. Začátek sezony byl spíše ve znamení nervozity, protestů proti majiteli, ale v tuto chvíli je situace jiná. Lednové posílení se odráží na psychice a výsledcích. Venku už je to horší, tam jsme na začátku sezony byly lepší, ale teď máme z posledních šesti výjezdů jen dva body za dvě remízy. Chtělo by to změnit, k čemuž je náš sobotní soupeř ideální, ale on je zase doma silný a má za sebou špatnou sérii. Trochu se bojím, abychom se nepřecenili – otočení s Evertonem + podcenění = výbuch. Ale máme Rafu, aby dal mužstvo dohromady, až teda na tu obranu, tam možná budeme trochu hořet. Nicméně více volnosti ofenzívě, zatlačit na zadní řady soupeře a mohlo by se odjíždět veseleji, můj tip – 1:3(1:2).

Dannyss’s prediction (nufccz.cz):
Bournemouth doma hraje dobře a moc bodů nerozdává. Naše stoperská trojice se rozpadla a tak Schära a pravděpodobně i Lascellese nahradí dvojice Fernandez a Dummett. Jinak si myslím, že zbytek sestavy zůstane stejný jako proti Evertonu. Jedeme na pozitivní vlnové délce a věřím aspoň v bod, proto 1:1 (0:0).

Lawro’s prediction (BBC):
Newcastle se dostal pod velký tlak s jejich velkým comebackem proti Evertonu minulý víkend. Teď jsou šest bodů od sestupové zóny a očekává se, že opět vyhrají. Sebevědomí mají, ale Bournemouth také vyhrál, proti Huddersfieldu, po sérii čtyř porážek a remíze jsou také na koni. Callum Wilson skóroval po návratu ze zranění a je mnohem nebezpečnější, když je v týmu. Můj tip – 2:0.

Charlie Nicholas’s prediction (SkySports):
Kdybych si v sobotu odpoledne vybíral zápas, který bych chtěl sledovat tak by to byl zrovna tento zápas. Na Bournemouth se velmi dobře dívá. Callum Wilson je zpátky po zranění a má opět reprezentační pozvánku, musí se cítit dobře. Líbí se mi dvojice Josh King a Wilson, mají dobrý výběr místa, skutečné partnerství. Newcastle je slabší dozadu kvůli zraněním, ale Rafael Benitez je dobrý taktik, i když teď nechává svému týmu trochu volnosti. Příchod Miguela Almirona vylepšil mužstvu ofenzívní sílu, ale když si koupíte tenhle typ hráče, musíte být odvážnější. Jen si myslím, že Almiron, Ayoze Perez a Salomon Rondon jsou dopředu trochu málo. Můj tip – 3:2.

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

Napsat komentář