Aktuality – 14.8.2020

Napsal ,

Info z klubu

Venku už jsou nové dresy. Klasický černobílý je tentokrát s vícero pruhy. Naší venkovní barvou bude žlutá a třetí sada dresů se vyladila do fialové barvy s černými trojúhleníky. Líbí???

Na konci srpna (29.8.) se za zavřenými dveřmi odehraje přátelský zápas mezi NUFC a druholigovým Barnsley. Je to zároveň první z přípravných zápasů před sezonou.

Dne 13.8 oslavila kulaté narozeniny naše legenda Alan Shearer (50). O den později slavil 24.narozeniny Joelinton.

Amnesty International vyzvala Premier League, aby přepracovala pravidla, kterými se řídí při posuzování případných zájemců o koupi klubu nejvyšší anglické ligy. Amnesty označila současné předpisy za beznadějně nevhodné, nesrozumitelné a pro řadu klubů diskriminujících. Dokonce bylo naznačeno, že pro některé kluby jsou pravidla výhodnější. Amnesty International rozpoutala tuto kampaň po zhroucení navrhovaného převzetí Newcastle United, a které spustilo lavinu protestů proti vedení Premier League. Premier League odmítla komentovat celou situaci. Prý chápe rozhořčení, ale pravidla jsou danná. Nabídka saudsko-arabského konsorcia byla pro majitele Newcastle United výhodná a vše podstatné si vzájemně dohodli. Úředníci Premier League se však domnívali, že je nutné více objasnit, kdo by měl konečnou odpovědnost za klub. Během posuzování nabídky se ovšem objevovali různé protesty některých ostatních klubů a lidí napojených na první anglickou ligu. Dodržování lidských práv v Saúdské Arábii, obvinění z pirátství v oblasti televizních práv, divné obchodní praktiky a v neposlední řadě vražda novináře Jamala Khashoggiho prý na popud korunního prince Mohammeda bin Salmana, šejka, jehož peníze měli v koupi Newcastle United hrát největší roli. Amnesty International podotýká, že převzetí Manchesteru City v roce 2008 bylo schváleno navzdory stejným obavám o lidská práva ve Spojených arabských emirátech. Kate Allen, ředitelka Amnesty International UK ve Velké Británii, označila ságu kolem Newcastlu United za hlavní výzvu k probuzení vedení Premier League a uvedla, že je nutné naléhavě uvést do pořádku pravidla pro budoucí majitele klubů. Přestože se vedení Premier League snaží dodržovat zákony FIFA, nemá stejné znění pravidel. “Současný test je beznadějně nevhodný k úkolu prověrky, potřebuje seriózní přepracování,” řekla Allen. “V současné době může kdokoli vstoupit do anglické kopané, i když čelí obvinění z válečných zločinů, ale podle pravidel PL o jeho vstupu rozhoduje jen názor jednotlivců. Mezinárodní vlastnictví fotbalu může být skutečnou silou k dobrému, ale pravidla musí být jednotná. Nesmí existovat jen pro vybranou skupinu.”

A ještě na okraj k Manchesteru City. Byl obviněn z nedodržování FFP (Financial Fair Play) a dostal dvouletý zákaz evropských pohárů a pokutu, myslím 80 milionů liber. Odvolal se, byl omilostněn návratem do Evropy, a pokuta stažena na “pouhých” 10 milionů. Otázka zní tedy proč byl pokutován? Buď jsem čistý a nemohu být trestán nebo jsem něco provedl a musím nést trest v plné výši. Že si šejkové koupili úspěch je známé každému, kdo se pohybuje kolem fotbalu. Během jejich vlastnictví nateklo do klubu neskutečných 30 miliard korun, uf. I přes tvrzení, že jejich účetnictví je vyrovnané tak během týdne tohoto přestupového léta už utratili dalších téměř 70 milionů liber za pouhé dva hráče. Za sedm let nacpali do 8 obránců už téměř 500 milionů liber. Ale podle UEFA je vše podle pravidel. No, hold k někomu jsou ty pravidla rovnější.

Aktuality

Na internetu díky fans (konkrétně NUTS) koluje petice, která měla k večerní 22.hodině dne 13.8.2020 na 106 tisíc podpisů (kdo ještě nepodepsal, neváhejte). Cílem petice je vysvětlení od vedení Premier League proč krachl prodej skupině PIF.

Jak víte díky koroně se nedohrála sezóna rezervních týmů. Nebude se dohrávat ani Northumberland Senior Cup, kde naše rezerva měla sehrát semifinálový duel s Blyth Spartans. Stejně tak se nedohraje ani Premier Legue Cup, kde se naše rezerva dostala mezi posledních 16 týmů a čekal je souboj s Exeterem. Nová sezóna rezerv bude opět rozdělena na dvě skupiny. V té první elitní (něco jako první liga) bude Arsenal, Blackburn, Brighton, Chelsea, Derby, Everton, Leicester, Liverpool, Man City, Man Utd, Southampton, Tottenham a West Ham. Ve druhé skupině (něco jako druhá liga) bude kromě Newcastlu ještě Aston Villa, Burnley, Crystal Palace, Fulham, Leeds, Middlesbrough, Norwich, Reading, Stoke, Sunderland, Swansea, West Brom a Wolves.

Premier League v následující sezoně bude opět využívat v utkání jen tři střídání. V hlasování 20 klubů zda se vrátit zpět ke třem střídáním nebo ponechat vícero střídání hlasovalo 11 klubů proti novotám, tudíž se od začátku sezony 2020/2021 vracíme zpátky ke třem střídáním v zápase.

Jaká je hodnota našich hráčů v porovnání s loňským rokem? Nejhodnotnějším hráčem je Allan Saint-Maximin, jehož hodnota stoupla o 2,7 milionů na 25,2 milionů. Dále Joelinton 18 (minus 9 milionů), Sean Longstaff 15,75 (-4,05), Miguel Almiron 14,4 (-4), Jonjo Shelvey 13,05 (-3,15), Jamaal Lascelles 13,5 (-3,15), Fabian Schär 11,7 (-2,7), Matt Ritchie 8,55 (-2,25), Dwight Gayle 8,55 (-2,25), Isaac Hayden 7,2 (-1,8), Martin Dúbravka 6,75 (+0,45), DeAndre Yedlin 5,85 (-1,35), Federico Fernandez 4,95 (-1,35), Paul Dummett 4,95 (-1,35), Yoshinori Muto 4,95 (-1,35), Ciaran Clark 4,32 (-1,08), Florian Lejeune 4,32 (-1,08), Christian Atsu 4,32 (-1,08), Javier Manquillo 3,6 (-0,9), Emil Krafth 3,6 (-0,9), Andy Carroll 2,88 (-0,72), Karl Darlow 2,16 (-0,54), Henri Saivet 720 tisíc (-180 tisíc). Další hráči hodnotu nastavenu neměli. Jedná se o Jacob Murphy 3,15, Freddie Woodman 2,88, Mark Gillespie 360 tisíc, Rolando Aarons 360 tisíc.

Ciro Immobile se v Itálii pro místní plátky trochu rozpovídal a uvedl, že jeho agenta kontaktovali zástupci konzorcia PIF (ano, to co mělo koupit NUFC) a vyptávali se na jeho možné angažmá u Strak. Dále uvedl, že prý chtěli, aby Newcastle vedl manažer z Itálie.

Vítězná branka do sítě Manchesteru United, kterou vstřelil Matty Longstaff byla nominována spolu s dalšími na gól roku v Premier League. Dalšími kandidáty jsou Harvey Barnes (Leicester), Moussa Djenepo (Southampton), Kevin De Bruyne (Man City), Son (Tottenham), Aureza Jahanbaksh (Brighton), Matěj Vydra (Burnley), Bruno Fernandes (Man Utd).

Přestupy

Dlužíme Vám představení nové posily v podobě brankáře Marka Josepha Gillespieho. Narodil se 27.března 1992 a o osm let později vstoupil do mládeže Newcastlu United. Nedokázal se výrazněji prosadit a v roce 2008 přešel do mládežnických kategorií Carlisle United. Od roku 2010 do roku 2017 si za tento klub včetně pohárů připsal 180 startů (v roce 2010 šel na rok hostovat do Blyth Spartans, kde odchytal 12 zápasů). V roce 2017 se přesunul do Walsallu, kde vydržel jednu sezónu (25 zápasů) a stěhoval se opět, tentokrát do skotského Motherwellu. Za něj odchytal celkem 67 zápasů a od 3.července je zpátky hráčem NUFC, kde podepsal smlouvu na tři roky.

Golman rezervy Jake Turner bude v nové sezóně hostovat v Morecambe hrající League Two. 20-letý záložník Tom Allan podepsal s Magpies novou, dvouletou smlouvu a hned odešel hostovat na celou sezonu do Accringtonu Stanley, hrajícího League One.

Přestupové spekulace

Nová jména spojována s NUFC – Jeff Hendrick (28 – Burnley), Ollie Watkins (24 – Brentford), Ryan Sessegnon (20 – Tottenham), Bertrand Traore (24 – Lyon), Jhon Córdoba (27 – 1.FC Köln), Weston McKennie (21 – Schalke)

Bývalé Straky

Jack Colback se vrací do známého prostředí. V Nottinghamu, kde dvě sezóny hostoval podepsal smlouvu na dva roky. Gael Bigirimana se nově domluvil na smlouvě v Glentoranu. Jak Alnwick podepsal skotskému St.Mirren. Luke Charman po odchodu z Newcastlu zakotvil v Darlingtonu. Victor Fernandez se po propuštění v Newcastlu přesunul do Rumunska, kde podepsal smlouvu s Vitorul Constanta. Michael Hoganson se usadil ve West Auckland Town. Ki se vrátil domů a bude oblékat dres FC Seoul. Jonathan Mitchel odešel na hostování do Northamptonu. Kazenga LuaLua podepsal nový kontrakt v Lutonu. Wayne Routledge podepsal nový jednoletý kontrakt se Swansea. James Perch si prodlužuje o rok svojí kariéru. 35-letý obránce podepsal smlouvu s Mansfield Town ve čtvrté anglické lize.

Útočník Ivan Toney se v dresu Newcastle jen tak mihnul a v jeho kariéře to byl malý okamžik, nicméně v současnosti Newcastle na jeho odchodu může vydělat slušné peníze. K Magpies přicházel Toney za 150 tisíc liber. Odcházel za 350 tisíc liber do třetiligového Peterborourgh. Ovšem s pěknou doložkou, které si nikdo nevšímal, ostatně proč také. Hráč netrčel nad ostatními, tudíž nebyl žádaným zbožím. Newcastle United dostane při dalším prodeji více než 10% z prodeje. Ivan Toney koketuje s přestupem do Celtiku Glasgow za necelých 10 milionů liber. Do kasy Magpies tak může plynout sedmimístná sumička.

V Číně se už začal hrát nový ročník, kdy se v dosud odehraných 4 kolech čtyřikrát prosadil Salomon Rondon (Dalian Pro).

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

Napsat komentář