Aktuality – 4.8.2020

Napsal ,

Info z klubu

Majitel klubu Mike Ashley prý na letní posílení mužstva uvolní z kasy klubu 35 milionů liber.

Fabian Schar je po úspěšné operaci ramene, ale do tréninku se vrátí nejdříve za měsíc a půl.

Do trenérské ekipy Newcastlu United přibylo další jméno bývalého hráče Magpies. U23 bude od příští sezony spolutrénovat Peter Ramage.

Andy Carroll podepsal s klubem novou jednoletou smlouvu. Javier Manquillo také v NUFC zůstává, když podepsal smlouvu na 4 roky.

Stále není vyřešena budoucnost Matty Longstaffa, lépe řečeno tento mladík už není naším hráčem. Smlouva vypršela a s nabídkou nového kontraktu vedení klubu otálí. O jeho služby stojí především nováček Leeds, nebo prvoligoví Watford, Burnley, Southampton a West Ham.

Dalším hráčem, který v klubu po dlouhých 9 letech skončil je Rob Elliott. Nebyla mu prodloužena končící smlouva a sám k tomu uvedl: “Rád bych svým jménem a jménem své rodiny poděkoval všem v Newcastlu United. Newcastle se nám stal domovem, vychovali jsme zde naše tři děti a ti budou vždycky Geordies, na což jsme náležitě hrdí. Velké díky také všem v klubu, které jsme potkal v minulosti a v současnosti a kteří mi pomáhali za těch dlouhých 9 let. Byla to opravdu velká jízda. Mohu popřát všem jen to nejlepší, ať se sezóna dokončí co nejvýše. Jednou jsme byli nahoře, podruhé dole, ale vždycky tu byli lidi z klubu, kteří z klubu udělali skvělé místo a o tom to je. Zažil jsme zde debut, od toho k reprezentaci, hrál jsem na Euro, byl vyhlášen hráčem sezóny, to jsou věci, o kterých jsem ani nesnil, když jsem byl kluk a obzvláště, že se mi to podaří v tak velkém klubu. Opravdu všem kolem mě jak ve městě tak v klubu patří velké díky. Opravdu doufám, že se v budoucnu ještě v Newcastlu potkáme.” Rob do Newcastlu přišel z Charltonu v srpnu 2011 a od té doby odchytal za NUFC 68 utkání. Posledním zápasem v našich barvách bylo domácí utkání proti Manchesteru City v prosinci 2017.

Dalšími hráči, kteří už nebudou v Newcastlu pokračovat jsou z rezervy – Luke Charman, Victor Fernandez, Liam Gibson a Nathan Harker. Luke Charman byl v Newcastlu 8 let, za A-tým si i vinou častých zranění nezahrál. Liam Gibson má ze zmíněné čtveřice nejvíce “zkušeností”, do Newcastlu přišel ve svých 11 letech. Za A-tým si zahrál v přáteláku proti Lillestromu v únoru 2016, kdy jej také na dlouhou dobu vyřadilo zranění. Victor Fernandez přišel jako posila Rafy Beniteze v roce 2017 a o rok později si za A-tým zahrál přátelák proti Antwerpám. Opět se jedná o hráče s častými zraněními s dlouhou rekonvalescencí. Posledním je Nathan Harker, který si také zachytal proti Antwerpám, ale v konkurenci Dana Langleye a Jake Turnera pro něj v rezervě už není místo. Před několika týdny byl na zkoušce v Sunderlandu.

Dany Rose se vrátil do Londýna, kde mu zbývá posledních 10 měsíců smlouvy s Tottenhamem. Sám hráč prohlásil, že je velmi rád zpět u Spurs a těší se na vystoupení před svými fans. Úplně zbytečné hostování, hráč nám nic nepřinesl, na to, že chce bojovat o dres Spurs nic neukázal. Logicky – chci-li zapůsobit musím se snažit. Rose má pouze hloupé řeči.

Jack Colback a Jamie Sterry po skončení smlouvy opustili Newcastle United. Colback přišel do Newcastlu v roce 2014. V průběhu šesti let hostoval i v Nottinghamu. Za náš klub odkopal včetně pohárových utkání 102 zápasů, ve kterých vstřelil 5 branek. Jamie Sterry je odchovancem klubu a stihl naskočit do 8 zápasů. Na hostování byl v Coventry a Crewe Alexandra. Převážně nastupoval za naši rezervu. Ať se jim v nových klubech daří ….

Christian Atsu je jedním z mnoha bývalých hráčů holandského Vitesse (na hostování z Chelsea), který koupil na podporu klubu sezónní permanentky, které se rozdají fanouškům, kteří si to z finančního hlediska nemohou dovolit.

Jedno pozitivum při COVIDU u našich hráčů bylo. Konkrétně u kapitána Jamaala Lascellese, který se stal hrdým otcem narozeného syna, jenž dostal jméno po hráči NBA Kyrie Irvingovi.

V červnu byl na cenu pro nejlepšího hráče nominován Allan Saint-Maximin a na cenu pro nej manažera Steve Bruce.

Dwight Gayle proti Liverpoolu skóroval po 25 vteřinách, čímž se postaral o nejrychleji vstřelený gól do sítě Reds v Premier League. Další jeho gól a to do sítě Watfordu dostal náš klub do vybrané společnosti “pouhých” 10 klubů, které v lize vstřelili 2.000 venkovních branek.

Nejlepším hráčem Newcastlu United byl zvolen brankář Martin Dúbravka, který si připsal i nejvíce ligových zákroků a to 132 (druhý byl Tim Krul se 116 zásahy).

Allan Saint-Maximin v sezóně udělal 116 úspěšných kliček (3. v celé lize), čímž se dostal na druhé místo mezi Francouzi. První je David Ginola, který jich v sezóně 1999/2000 udělal 131.

Za celou historii našeho klubu (už 128 let) se nikdo nestal nejlepším střelcem klubu v lize s pouhými 6 vstřelenými brankami (v tomto případě Jonjo Shelvey). V sezoně 2000/2001 se stejný střelecký půst také povedl (6 branek), ale tam na to byli dva hráči – útočník Carl Cort a záložník Nobby Solano. A dalším milníkem je to, že NUFC v lize v této sezóně kopal jedinou penaltu. Jenom pro zasmání – Newcastle od sezóny 2013/2014 kopal celkem 12 penalt, což je stejný počet jako Manchester United v uplynulé sezóně…:))

Nabil Bentaleb prý v NUFC pobíral 80 tisíc liber týdně a sám by se trvalému přesunu nebránil. Částka ve výši 8,6 milionů ovšem nejspíše ze strany NUFC nebude akceptována.

Joelinton se stal teprve třetím hráčem NUFC, který zasáhl do všech zápasů Premier League v jedné sezóně. Před ním se to podařilo Speedovi a Wijnaldumovi.

Newcastle United podepsal dlouholetou smlouvu se svým stávajícím sponzorem FUN88.

Dne 15.července oslavil 28.narozeniny Yoshinori Mutó. Dne 2.července oslavil 30.narozeniny Danny Rose.

1.července skončil osmiletý kontrakt Alana Pardewa. Jak víte byl vyhozen (poměrná část platu ale pokračovala až do 1.7.2020) a od té doby trénoval další 4 kluby, se kterými získal 58 vítězství ve 183 zápasech.

Branka Elliota Andersona z dorostu byla nominována na branku sezóny. Brankáři Oliver Marshall a Jake Turner zase byli nominováni na zákrok sezóny.

Pozápasové dozvuky (Sheffield Utd)

Manquillo odehrál 50.zápas v barvách NUFC. Hráčem zápasu byl zvolen Allan Saint-Maximin. Pro Newcastle se jednalo o 950.zápas v rámci Premier League (356 vítězství/239 vítězství na domácím stadionu). Matt Ritchie se trefil po 1.396 minutách a Joelinton dokonce po 2.131 minutách. Sheffield jsme porazili v obou zápasech této sezóny. Stejnou statistiky máme ještě se Southamptonem. Poprvé v sezóně dal Newcastle na domácím hřišti 2 a více gólů. Třetí čisté konto za sebou znamená 316 minut, co držíme nulu vzadu. Čtyři čistá konta na domácím stadionu bylo naposledy zaznamenáno mezi březnem a dubnem 2012 (496 minut).

Do výběru kola Alana Shearera se vešel Isaac Hayden a Allan Saint-Maximin, který byl vybrán i do kola týdne ve hře FIFA 20.

Hostování

Fred Woodman za Swansea odchytal celkem 43 zápasů. Jacob Murphy za Sheffield Wednesday odehrál 39 zápasů, ve kterých vstřelil 9 branek. V italské druhé lize Cosenza v posledním kole odvrátila sestup. Achraf Lazaar toho za ni ale moc neodehrál a to i díky zraněním. Celkem odehrál devět utkání, ve kterých dal jeden gól. Rolando Aarons na jaře hostoval v Motherweelu, za který odehrál 6 zápasů bez vstřelené branky. Kelland Watts na jaře hostoval v Mansfieldu a odehrál 7 zápasů, ve kterých vstřelil jednu branku. Daniel Barlaser ve 27 zápasech za Rotherham vstřelil 2 branky.

Přestupy, Spekulace

Newcastle United se prý velmi zajímají o záložníka Leicesteru Demaraie Graye. Naopak kádr Magpies může opustit Saint-Maximin, po kterém pokukují Wolves. Horkým zbožím v přestupním termínu bude útočník sestoupivšího Bournemouthu Callum Wilson. Bruce ovšem prohlásil, že jeho prioritou jsou Gayle, Carroll a Joelinton (česká výslovnost – Jelito). Přesto se objevily spekulace, že Bruce hodlá usilovat o Calluma Wilsona a Westona McKennie ze Schalke 04.

Newcastle, West Brom a Aston Villa se zajímají o Kelechi Iheanacha z Leicesteru, který není spokojen se svým vytížením u Foxs.

Podle Sunderland Echo se novým hráčem NUFC stal Niall Brookwell (18), kterému nebyla nabídnuta smlouva v Liverpoolu.

Newcastle United, West Ham, Leicester a Crystal Palace jsou ve frontě na záložníka Bournemouthu Davida Brookse. Bruce by prý rád i jeho spoluhráče Joshua Kinga.

Nová jména spojována s NUFC – Umut Meras (24let – Le Havre), Selim Amallah (23 – Standard Lutych), Franck Kessié (23 – AC Milán), Hirving Lozano (24 – Neapol), Pau Lopez (25 – AS Řím), Weston McKennie (21 – Schalke), Jonathan Ikoné (22 – Lille), Todd Cantwell (22-Norwich), John McGinn (25-Aston Villa).

Podle SkySports plánuje Bruce koupit levého obránce Rogeria z italského Sassuola.

Agent Jeffa Hendricka prohlásil, že dostal nabídky od Newcastlu United a Aston Villy. Hendrick opustil Burnley v lednu a chystal se vstoupit do italské ligy v dresu AC Milan, ale z přestupu sešlo. Jeff je v tuto chvíli volným hráčem.

Prodej klubu

V úterý 28.7 se opět objevili informace (zaručené) o prodeji klubu. Celá věc je prý stále u vedení Premier League, která chce zjistit přesné rozdělení pravomocí u nových vlastníků. Z dodaných dokumentů to prý není jasné a tak se pátrá, kdo bude faktickým držitelem většiny akcií klubu. Ostatní média se hned chytla. Prodej je jistou věcí a prioritou nových majitelů je dvojice Gareth Bale a Lionel Messi. Mirror zůstává více při zemi a cituje zdroj z klubu, který říká, že probíhají jednání s Jesse Lingardem. Na cestě na sever Anglie je také údajně Phillipe Coutinho. Ve čtvrtek 30.7 už ovšem běžele éterem zpráva, že saudsko-arabské konsorcium z obchodu vycouvalo, protože se mu zdálo, že vedení Premier League transakci zbytečně prodlužuje.

Podle Amandy Staveley zablokovalo prodej klubu vedení Premier League, přestože se prý všechny strany, i Ashley, dohodli na všech podmínkách obchodu. Premier League zkoumala dokumenty 17 týdnů a nebyla schopna dojít k relevantnímu závěru. Nebo tlačil někdo jiný, aby obchod zkrachoval?

Podle pátečního SkySports tlačí Mike Ashley na Premier League, aby posvětila dokončení obchodu. Rada města požaduje po vedení Premier League vysvětlení krachu obchodu. Prodej Newcastlu United šejkům měl totiž přinést peníze i pro kasu města, rozvoj podnikatelské sféry nebo nová pracovní místa. Tlak na vedení Premier League vyvíjí i fanoušci (NUST – newcastle united support trust, což je oficiální sdružení fnas zastupující fanoušky při jednáních s klubem), kteří mají petici za zveřejnění důvodů zamítnutí prodeje klubu s téměř 80 tisíci podpisy (údaj k 4.8). Petici podepsali i bývalí hráči Magpies Rob Lee, Tino Asprilla nebo Robbie Elliot.

The Telegraph jde ještě dál a říká, že do začátku nové sezony bude obchod dokončen. Mike Ashley je prý na 100% domluven na prodeji klubu i přes prohlášení konsorcia o vycouvání z obchodu. To jsou slova předsedy klubu Lee Charnleye. ??!!

Mike Ashley nemá v úmyslu stáhnout Newcastle United z trhu a vyzval amerického televizního magnáta Henryho Maurisse, aby se vyjádřil k jejich letním rozhovorům. Ashley se s Maurissem sešel v USA, když tam byl na prázdninách a magnát údajně prohlásil, že bude mít připravenou nabídku ve výši 350 milionů dolarů.

Vášně mezi fanoušky rozjitřila zpráva bulváru, že mezi největší odpůrce prodeje klubu patřilo deset klubů Premier League v čele s Liverpoolem, Wolves, West Hamem a Tottenhamem ve spojení s televizí BeIN Sports, kteří prý dokonce apelovali osobně na vedení Premier League. Saudové jako majitelé fotbalového klubu jim vadí, ale třeba firma Aramco (saudsko-arabská ropná společnost) má v Británii dveře otevřené všude. To nikomu nevadí.

Bývalé Straky

Po sezóně ukončí svou bohatou fotbalovou kariéru náš bývalý hráč Emre Belözoglu (39). V současné době kapitán Fenerbahce za Newcastle nastupoval v letech 2005-2008, kdy si připsal 5 branek v 58 zápasech.

Jonathan Woodgate skončil jako manažer Middlesbrough a nahradil ho Neil Warnock. Novým šéfem klubu Newcastle Blue Star se stal náš bývalý hráč Lee Clarke.

V Turecku se hrál pohár, kde Alanyaspor porazil 4:0 Antalyaspor. Hattrickem se na výhře podílel Papiss Cisse. V lize hrál Alanyaspor 2:2 s Trabzonsporem a jednu branku dal Cisse. V Championship Blackburn porazil 3:1 Bristol City a jednu branku dával Adam Armstrong. V Německu se při výhře 4:1 nad Schalke prosadil za Wolfsburg Kevin Mbabu. Do sítě Realu Madrid při prohře 1:2 se za Real Sociedad parádně trefil Mikel Merino.

A jak se našim bývalým hráčům dařilo po obnovení lig? Tu je menší výčet

V prohraném finále Play Off National League se prosadil Call Roberts. Ve finále portugalského poháru Porto porazilo Benficu 2:1 a obě branky vstřelil Chancel Mbemba. Mbemba také s Portem vyhrál portugalskou ligu. Emmanuel Riviere (Cosenza) se 13 brankami skončil na 9.místě tabulky střelců druhé italské ligy. Pappis Cisse vstřelil za Alanyaspor 22 branek a v pořadí střelců skončil druhý. Demba Ba jich za Basaksehir vstřelil 13 a celkově skončil mezi střelci na osmém místě. Navíc Demba se svým týmem ligu vyhrál. Adam Armstrong byl vyhlášen nejlepším hráčem Blackburnu uplynulé sezóny a navíc získal cenu za nejhezčí klubovou branku sezóny. V sezóně si připsal celkem 16 branek. Tim Krul byl zase zvolen nejlepším hráčem Norwiche, ale sestup neodvrátil. Aleksandar Mitrovič se s 26 přesnými zásahy stal nejlepším střelcem Championship. Dále se ve svých klubech trefovali Wayne Routledge (2x), Gigi Wijnaldum, Joselu, Ayoze Perez, Sammy Ameobi, Mikel Merino.

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

Napsat komentář