Newcastle Speciál – listopad 2020

Napsal ,

Další příliv novinek z domoviny všech Geordies, tedy z Newcastle upon Tyne a jeho okolí a jeden tragický příběh ze Sunderlandu.

Slouží Bohu nebo zlatu…? Katolický Biskup za Newcastle a Hexham si pořídil dům za 932 tisíc liber

Dům Biskupa Roberta Byrna nedaleko Gosforth High Street v Newastle.
Fofo: Chroniclelive.co.uk

Biskup se dostal do řečí veřejnosti poté co se přestěhoval do nového třípodlažního domu na West Ave v Gosforthu, který měl na trhu s nemovitostmi cenovku 932 tisíc liber (cca 29,5 miliónů korun.). Tato ohromná vila má šest ložnic, kuchyň, zimní zahradu a vlastní tělocvičnu. Nyní Robert Byrne, biskup Newcastlu a Hexhamu nové sídlo nazývá domovem, když diecéze prodala své bývalé sídlo zámek East Denton Hall, které je zapsáno na seznamu kulturních a historických památek 1. kategorie. Když se Robert Byrne loni ujímal své funkce sdělil veřejnosti tyto slova:” V této části světa je spousty chudoby a tím se chci zaobírat.”

”Diecéze trvá na tom, že provoz nového biskupského domu a kanceláře vyjde levněji a prostředky z prodeje zámku East Denton Hall byli napumpovány zpět do církevních charitativních projektů.” Místní katolická veřejnost si klade otázku zda je majetek na Goshfordu natolik důležitý a zda nemůže ukazovat špatné poselství v regionu, který je hojně postižen chudobou.

Vše v době, kdy Papež František nabádá k podpoře charit a omezení pozlátek u svých diecézí. Sám Papež František při zvolení do čela celé římskokatolické církve odmítl honosné a luxusní nemovitosti pro svůj život a raději se přestěhoval k nižším církevním hodnostářům a nastěhoval se do skromnějšího dvoupokojového apartmá ve Vatikánu.

Jeden starý kufr a vně jeden tragický osud otce se snem, kteří padli v první světové válce

Uvnitř byly nalezeny různé dokumenty a dopisy, které byli pečlivě zabaleny, aby byly uchovány záznamy o tragické ztrátě v jedné rodině, které se odehráli před více jak sto lety. Otec se synem zahynuli na bitevním poli v první světové válce ve Francii. Starý ošuntělý kufr, který se dlouhá desetiletí válel opuštěn v rapě domu, byl nalezen zaměstnanci firmy Thompson Waste, když prováděly prověrku domu. Kufr pozvolna odhaloval živou historii.

Psal se rok 1914 a vypukla Velká Světová válka, válka jenž svým rozsahem se neměla nikdy opakovat a měla být poslední, nebyla. Nyní jí označujeme za První Světovou válku. V téže době žila v Sunderlandu Isabel Stephensonová, její muž horník John Cowie a jejich osm dětí v domě na Southwick Road. Muž a nejstarší syn Henry byli odvedeni a odveleni na bitevní frontu v daleké Francii, aby za necelý rok v rozmezí několika dní zemřeli.

Henry, jenž se narodil léta páně 1897, byl ve věku svých 17ti let odveden k 15. praporu lehké pěchoty v Durhamu, kde dostal malou vojenskou knihu (dnes by chlapec obdržel psí známky) s pořadovým číslem 15752, která byla součástí obsahu kufru. Během bojů dosáhl na hodnost desátníka a ve věku pouhých 18ti let byl během bojů 15.září roku 1915 zabit na blíže nespecifikovaném místě. Oficiální úřední oznámení o smrti syna Henryho bylo též nalezeno v onom kufru. Dále se v kufru nacházela medaile udělena jejímu muži Johnu Cowiemu s nápisem ”He died for freedom and honour” – ”Zemřel za svobodu a čest”

Anne Ganleyová ředitelka Thompson Waste s kufrem plný historie, foto: Submitted / foto: Chroniclelive.co.uk

Anne Ganleyová, ředitelka společnosti, která nalezla tento jedinečný kufr, pověřila historika, aby prověřil veškeré datace a dokumenty zmíněných osob. Historik následně zjistil, že muž John Cowie zemřel pouhých 10 dní po svém synovi ve vojenské nemocnici v Croydonu ve věku 51let. Pohřben je na hřbitově v Southwicku. Syn Henry byl pohřben roku 1915 ve francouzském Loos-en-Gohelle, departmán Pas-de-Calais. Paní Ganleyová přislíbila, že bude vytvořena pamětní deska pro otce a syna u památníku obětem války v Sunderlandu. Další historický výzkum odhalil, že druhý nejstarší syn George byl odveden jakmile dovršil 18ti-let a zapojil se do posledních měsíců bojů ve Francii. V kufru byl nalezen děkovný dopis tehdejšího tajemníka ministra války signovaným Winstonem Churchillem za jeho službu ve válce.

Zemřel populární Footballový John, fanatik a fotbalový historik Newcastle United

John Allan posledních 30let trávil veškerý volný čas studováním historie milovaného Newcastle United v Městské knihovně v Newcastle. Byl oblíbený fotbalový historik a každý fotbaloví fanatik jej znal. Zemřel v Newcastle ve věku 65ti let, po dlouhodobých dýchacích potížích. Nyní je jeho fotbalové křeslo v knihovně volné, nechť jeho duše je svobodná, čest jeho památce.

11. listopad 1918 – Den, kdy byla oficiálně ukončena Světová Válka – která měla být poslední

11. listopad 2020 – 102 let od konce První Světové Války – jenž nebyla poslední

11. listopad – Den vzpomínek na všechny vojenské veterány

Vzpomínková pole za padlé válečné veterány se uskutečnila bez lidí

Každý rok se konají vzpomínkové akce za padlé vojáky po celé zemi a to v den 11. listopadu nebo častěji na vzpomínkovou neděli. Letos byly veškeré akce zrušeny nebo povoleny s velkým omezením pro přístup veřejnosti. Některé akce se dokonce přesunuly nebo se přesunuly na internet. Ani na severovýchodě Anglie tomu nebylo jinak. Nicméně mnohé dobrovolníky to ani tak neodradilo a za padlé vojáky vystrojili pro Británii tak typické pole vzpomínek plných vlčích máků – Field of Remembrance a protože fotografie vydají za mnoho slov, níže několik fotografii z celé severovýchodní oblasti.

Field of Remembrance v Saltwell Parku / foto: Choniclelive.co.uk
Tisíce vlčích máků v Durham Town Hall – foto: Craig Connor / Chroniclelive.co.uk
Prudhoe / foto: Chroniclelive.co.uk
Vlčí máky v Hexham Memorial Northumberland / foto: Chroniclelive.co.uk
The war memorial in Durham Market Place / foto: Chroniclelive.co.uk

Univerzity of Newcastle bude hromadně testovat své studenty

Univerzita byla vybrána do pilotního programu na nové rychlotesty pro nemoc Covid-19, které by měli detekovat vir v pacientově těle do 30ti minut a bez potřeby vzorek odesílat do laboratoře. Ministerstvo zdravotnictví Velké Británie tyto nové testy laterální toku antigenu koronaviru schválilo a začalo vybírat místo pro pilotní testování. První pokusní králicí byli z Liverpoolu. Newcastleská Univerzita získala do pilotního programu 1224 testů pro studenty a 100 testů pro zaměstnance univerzity. Dalších 10.000 testů zamířilo na další rizikové skupiny obyvatel v celém severovýchodu země. Celkem by měly pokrýt 10% populace regionu. Testování na univerzitě započalo 16. listopadu.

500 mil cyklistiky na pomoc rugbyovému snu

Dean Harrison, trenér z rugbyového klubu z Blythu jede 500mil (800km) po Anglii, aby na darech získal speciální potřebné vybavení pro 15-ti letého Ollyho Liddleho z Whitley Bay v cestě za paralympijským snem.

Dean Harrison trener rugbystů v Blythu / foto: Chroniclelive.co.uk

Mladý sportovec, který přišel o nohu díky rakovině, získal pomoc pro své sportovní sny od dorosteneckého trenéra rugby. Ollymu bylo pouhých 13let, kdy mu byla díky osteosarkomu (agresivní rakovina kostí) amputována dolní část pravé nohy u kolene. Nadějný hráč rugby už není však schopen hrát za svůj klub Whitley Bay Rockcliff, niméně stále má své sportovní sny. Nyní je mu 15let a doufá, že dostane sportovní protetiku, se kterou by mohl aktivně běhat. Nyní alespoň posiluje tělo a ducha v posilovně. Zapojil se také do projektu Para Powerlifting, aby zvýšil své šance pro protetiku, kterou potřebuje ke sportování a na vysněnou cestu na Paralympiádu.

Olly Liddle v posilovně při treninku
foto: Chroniclelive.co.uk

Do boje za sny pro sny se nyní zapojil i trenér mládežnického rugby Dean Harrison, který po dobu jednoho měsíce bude denně jezdit 20mil na kole, aby získal potřebné finance pro potřebné vybavení pro Ollyho. 33letý bývalí hráč a trenér Whitley Bay Rockcliff, v současnosti mládežnický trenér v Blythu, se setkal s Ollym a jeho otcem Stevem. Dean pronesl na konto Ollyho, že jde o velice motivovaného mladíka.

Steve a Olly přišli o matku a manželku roku 2012, kdy podlehla rakovině prsu, která ji byla diagnostikována a léčena dvě léta zpět. O šest let později byla Ollymu diagnostikována rakovina kostí a lékaři chtěli provést výměnu kosti za ocelovou náhradu, aby zastavili rakovinu a zachránili nohu. Nicméně po této operaci by Olly už nikdy nemohl sportovat. Pro zachování chlapcových snů bylo přistoupeno k amputaci dolní pravé končetiny. Olly nyní nesmí pouze z bezpečnostních důvodů provozovat kolektivní sporty.

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle upon Tyne
Veškeré texty na NUFC.CZ jsou chráněny autorským právem
Zdroj mag.: chroniclelive.co.uk

1 komentář u „Newcastle Speciál – listopad 2020“

Napsat komentář