Souhrn (19.03.2023 – 29.03.2023)

Napsal ,

Info z klubu
Newcastle United U18 – Sunderland U18 2:7 (1:2)
G:
45.Harrison, 90+1. S.Bailey – 33. a 54.Cotcher, 41.Waters, 50.Moore, 56. a 61.Dowling, 88.Salkeld
ŽK: 0-1
Sestava: Harris, R.Powell, Charlton (85.Cooper), Stanton, Watts (64.Craggs), H.Powell, Palmer (82.Bryant), Bailey, Donaldson, Harrison, Munda
Lavička: Harrison, Mavididi

Druhé derby v sezóně opět pro Sunderland (první zářijový zápas výhra Sunderlandu 3:1). Potvrdilo se postavení klubů v tabulce, kdy Sunderland hraje o špici (momentálně druhý o bod za Man City) a Newcastle se plácá na dně tabulky. Společně s posledním Leedsem ze 17 zápasů vybojoval 16 bodů (4-4-9) při skóre 34:42.

Sobotní (6.5. v 15:00) zápas proti Arsenalu se přesouvá. Nový termín je stanoven na neděli 7. května s časem výkopu v 16:30 hodin. Další změny se čekají v zápase se Spurs. Zápas by se měl odehrát v neděli 23. od 14:00 hodin, ale Spurs usilují o páteční termín. Na vině je televizní přenos, protože postup Manchesteru United do semifinále FA Cupu znamená, že se ruší zápas s Chelsea (22.4.).

Dne 21. března oslavil 23. narozeniny Matty Longstaff a o den později oslavil 28. narozeniny Isaac Hayden. Dne 27. března oslavil 31. narozeniny Mark Gillespie.

Reprezentace
Dalšími hráči, kteří se dostali do nominace svých národních týmů byli Jeff Hendrick za Irsko, které se utkalo s Lotyšskem (22.3.) a Francií (27.3.). Lewis Miley byl povolán do repre Anglie U17, která sehrála 2. fázi kvalifikace o postup na ME U17 s Dánskem (22.3.), Severním Irskem (25.3.) a Nizozemskem (28.3.). Alex Murphy byl povolán do týmu Irska v kategorii U19, které se utkalo v rámci 2. fáze kvalifikace na ME U19 se Slovenskem (22.3.), Estonskem (25.3.) a Řeckem (28.3.). Minule už jsme psali, že ze zdravotních důvodů opustil repre Nick Pope. Dalším hráčem NUFC, který si nepřipsal v nároďáku ani minutu byl Sven Botman, který společně s dalšími čtyřmi hráči v klubu onemocněl a tak se premiérového startu za holandské áčko nedočkal. Joelinton a Bruno Guimaraes se také do repre nevešli a místo emirátů nabrali směr Maledivy, kde strávili menší dovolenou.

V kvalifikaci na Mistrovství Evropy Anglie porazila Itálii 2:1 a Ukrajinu 2:0, Kieran Trippier proti Itálii odehrál posledních 9 minut a proti Ukrajině zůstal na lavičce. Severní Irsko porazilo 2:0 San Marino a prohrálo 1:0 s Finskem. Jamal Lewis byl v zápase se San Marinem střídán v 73. minutě a nahrál na druhý gól. Proti Finsku odehrál celý zápas. Slovensko remizovalo s Lucemburskem 0:0 a porazilo Bosnu a Hercegovinu 2:0. Martin Dúbravka odchytal oba zápasy. Švédsko prohrálo s Belgií 3:0 a porazilo 5:0 Ázerbajdžán. Alexander Isak byl proti Belgii střídán v 73. minutě a proti Ázerbajdžánu byl ze hřiště stažen v 70. minutě (po jeho akci si hosté vstřelili vlastní gól). Irsko porazilo v přáteláku 3:2 Lotyšsko, Jeff Hendrick odehrál posledních 8 minut. V dalším zápase Irové prohráli v kvalifikaci na ME s Francií 1:0, Jeff Hendrick zůstal na lavičce.

Austrálie sehrála dva přátelské zápasy s Ekvádorem. V prvním zvítězili 3:1, Garang Kuol naskočil do zápasu v 78. minutě a o 6 minut později vstřelil svůj první dospělácký reprezentační gól (https://www.youtube.com/watch?v=nOhT4djxSFk). Ve druhém zápase Ekvádor Austrálii vrátil porážku a vyhrál 2:1. Garang Kuol do zápasu přišel z lavičky v 69. minutě.

Ve 2. fázi kvalifikace na ME U19 mladí Irové prohráli se Slovenskem 2:1, porazili Estonsko 1:0 a s Řeckem prohráli 1:0. Alex Murphy na pravém beku (halvbeku) odehrál všechny tři zápasy. Mladí Irové se na závěrečný turnaj neprobojovali. Ve 2. fázi kvalifikace na ME U17 mladíci z Anglie porazili 3:1 Dánsko, Severní Irsko 2:0 a s Holanďany prohráli 1:0. Lewis Miley ve středové řadě odehrál první dvě utkání proti Dánům dostal žlutou kartu a proti Holanďanům zůstal na lavičce. Mladí Angličané se díky druhému místu ve skupině na závěrečný turnaj (ME U17) probojovali. Skotsko U18 sehrálo dva přáteláky s Walesem. V prvním Skotsko prohrálo 2:1 a ve druhém remizovalo 2:2, Johny Emerson v prvním zápase odehrál druhý poločas a ve druhém byl střídán v 78. minutě.

Hostování
V League One Exeter porazil 5:0 Accrington a 3:1 Barnsley, Joe White proti Accringtonu naskočil v 62. minutě a proti Barnsley odehrál posledních 8 minut. V League Two Tranmere remizovalo 1:1 v Colcehsteru, Jay Turner-Cooke přišel do zápasu z lavičky v 72. minutě. V National League North Darlington prohrál ve Farsley 3:1, remizoval v Ketteringu 0:0 a a stejným výsledkem skončil zápas na Banbury. Proti Farsley Niall Brookwell seděl na lavičce, proti Ketteringu byl střídán na konci zápasu a proti Banbury zápas opět proseděl na lavičce. Spennymoor porazil 1:0 Leamington, remizoval 1:1 s Brackley Town a prohrál 3:2 v Alfretonu. Dan Langley díky zranění ani do jednoho zápasu nezasáhl.

V rámci čtvrtfinále FA Cupu Sheffield United porazil 3:2 Blackburn a v semifinále si to o postup rozdá s Manchesterem City. Ciaran Clark se na soupisce neobjevil. Dylan Stephenson a Lucas De Bolle se radují z prvního seniorského úspěchu. Ve finále Challenge Cupu totiž Hamilton porazil 1:0 Raith. Lucas De Bolle odehrál celý zápas, Dylan Stephenson zápas odsledoval z lavičky.

Isaac Hayden (Norwich) je stále ve stavu zraněných. Kelland Watts (Peterborough) je po těžkém zranění kolene opět v tréninkovém procesu a prý je otázkou max 14 dnů, kdy se zapojí i do zápasu. Karl Darlow v Hullu pravidelně nastupuje a asi se i jeho výkony líbí. Získal cenu pro nejlepšího hráče Championship za měsíc březen.

Karl Darlow – hráč měsíce března v Championship (foto: Hull City)

Aktuality
Nejméně minut na vstřelení branky v Premier League potřebuje Haaland, který na vstřelení gólu potřebuje 75.6 minut. Na druhém místě v této statistice je Alexander Isak (6 gólů v 7 zápasech), který má minutáž 103.7. Za nimi je Kane (120.8), Firmino (129), Rodrigo (133) a Ivan Toney (134.4). V další statistice v rámci největších evropských lig se podíváme na očekávané asistence. Asi nepřekvapí, že nejlepším v této statistice je Kevin De Bruyne, kde se podle indexu očekává 11.43 asistencí a má jich 12. Druhým je Lionel Messi (11.39/13) a na třetím místě je Kieran Trippier (7.87/5). Následuje na čtvrtém místě Jonas Hofmann (7.63/8) a pátý je Neymar (7.37/11).

WhoScored.com si vzal na paškál Carabao Cup (EFL) a sestavil dle hodnocení nejlepší jedenáctku v uvedeném poháru. Pro nás asi není překvapením, že se do výběru dostali Nick Pope (hodnocení 7.23), který odchytal pět zápasů, kdy ve čtyřech z nich vychytal čisté konto a inkasoval pouze jednou v semifinále od Southamptonu. Celkem si v uvedených zápasech připsal 11 zákroků. Další “nepřekvapivým” jménem je pravý obránce Kieran Trippier (7.52). Ten navázal na své konzistentní výkony z ligy a patří k nejstabilnějším hráčům v Anglii, co se výkonnosti týče. V poháru si připsal 15 odebraných balónů (2. nejlepší) a o rovných devět klíčových přihrávek překonal druhého nejlepšího v tomto ohledu, kdy jich svým spoluhráčům připravil 20. Dokonce o 12 více než druhý v pořadí měl centrů (celkem 31).

Chronicle zveřejnil seznam devíti kandidátů na uvedení do síně slávy Newcastlu United. Těmi hráči jsou John Anderson, Fabricio Coloccini, Chris Waddle, Terry Hibbitt, Glen Roeder, Paul Gascoigne, Len White, Jonás Gutiérez a Nolberto Solano. Na konci sezóny uvidíme, kterému a zda-li se některému této pocty dostane.

Na nejlepšího hráče Premier League za měsíc březen byl nominován Alexander Isak. Společně s ním byli nominováni Mac Allister (Brighton), Mings (Aston Villa) Salah (Liverpool) a dvojice z Arsenalu Saka a Trossard. Isak se objevil i v další nominaci a to na nejlepší gól měsíce března za branku proti Nottinghamu. Společně s ním je na shortlistu dalších 7 hráčů. Začátkem dubna se dozvíme vítěze.

Newcastle by měl posílit na poli rezervy a akademie. Nejen Fabrizio Romano uvedl, že Newcastle je na námluvách v Manchesteru United, kde se snaží zlanařit vedoucího náboru mladých hráčů Davida Harrisona, který by měl v NUFC zastávat funkci Head of Emerging Talent. Další vedoucí náboru, tentokráte dosud působící v Southamptonu Dan Rice přichází do vedení a náboru mladých hráčů v Newcastlu, kde se bude připravovat na velmi rušné letní přestupové období.

Hráči Newcastlu United v letošní sezóně dohromady zameškali díky různým zraněním (nemocím) 1620 dnů, což je v rámci Premier League druhé nejvyšší číslo. Kde je chyba? Eddie a jeho přetěžování hráčů? Špatné fyzio a lékařský tým? Špatná rehabilitace? Za mě asi kombinace všeho, ale udělejte si obrázek sami.

Newcastle United oznámil, že v South East Corner (Strawberry Corner) na St. James´ Parku vznikne “zatím” 1.800 míst na stání a to od příští sezóny a na zkoušku. Změny by se měly týkat spodní části bloku B, horní části bloku C, D, E a F a blíže nespecifikované množství v části L7 se zmenší.

Fabian Schär myslí i na mimo fotbalovou (myšleno ne hráčskou) budoucnost. V minulých dnech dokončil magisterský titul, kdy studoval sportovní management. No, jo Švýcar, ti to mají vždycky spočítané….:)). Jinak klobouček a gratulace.

Rezervní (mladý) tým Newcastle United Women v neděli triumfoval nad rezervním (mladým) týmem Portsmouth Women a po vítězství 3:0 vyhrál rezervní pohár FA Women’s National League (FAWNL).

Přestupové spekulace
Nová jména spojována s NUFC
– Gabri Veiga (20-Celta Vigo), Rasmus Hojlund (20-Atalanta), Giovani (19-Palmeiras), Manuel Ugarte (21-Sporting)

Tipovačka
V březnu se mohlo tipovat na tři zápasy a do tipovačky se zapojilo devět tipérů. Plný počet za jeden zápas si připsal jeden tipér a aspoň jeden bod z každého tipovaného kola si připsalo tipérů pět. Dva tipéři přispěli na své konto ze tří zápasů dvakrát nulou. Nejvíce bodů si v březnu připsal Marcel Galuška, o bod méně měl Yabba Coe a Dávid a o další bod méně si připsala má maličkost a Standa Blážo. Tak hodně štěstí v dubnových zápasech.

Bývalé straky
Ve svých 32 letech se Joselu dočkal premiérového startu za národní tým Španělska. A debut proti Norsku to byl parádní. Naskočil v 81. minutě za stavu 1:0, v 84. minutě zvyšoval na 2:0 a o minutu později už to díky němu bylo 3:0. Kenedyho si asi všichni pamatujete. To, že v současn=é době hájí barvy Valladolidu asi taky víte. Víte asi taky, jak velkou zálibu má v různých tetováních. No a právě jeho nové tetování vyvolalo smíšené reakce. Na hlavě mu už asi nevyroste ani vlas, protože jeho celou lebku (mimo tvář) teď nově zdobí podobizna Ježíše.

Ve svých klubech se v lize/poháru prosadili – Aleksandar Mitrovič (Fulham), Islam Slimani (Anderlecht), 2x Louis Storey, Greg Olley, Adam Campbell (všichni Gateshead)

Za národní týmy se prosadili – Mo Sangaré (Libérie), Salomon Rondon (Venezuela), 2x Joselu (Španělsko)

Narozeniny od minulého souhrnu oslavili – Curtis Good (30), Valentino Lazaro (27), José Luis Sanmartin Mato AKA Joselu (33)

Zpráva pod čarou
V National League se schyluje k revoluční novince. FA uvažuje o tom, že klubům z této a nižších soutěží umožní dát zraněné hráče na zákonnou nemocenskou a to s účinností od příští sezóny. Dle návrhu budou kluby nuceny vyplácet zraněným hráčům mzdu v plné výši pouze po dobu 12 týdnů. Poté mohou snížit mzdu nahlášením nemocenské, která je v současné době 99.35 liber týdně, nebo úplně od smlouvy odstoupit. FA tak chce klubům odlehčit od nutných výdajů na mzdy. Návrh se setkal s velkou nevolí, kdy hráči dokonce hrozili stávkou. Jedním z iniciátorů a jeden z velkých a veřejných odpůrců je i bývalý hráč Newcastlu United Ben Tozer, který momentálně obléká dres Wrexhamu.

Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

Napsat komentář