1.kolo PL: pětka na úvod

Napsal ,

Vynikající vstup do ročníku si připisuje Newcastle United. Oba týmy ukázali, že chtějí hrát fotbal, žádné betonování a opatrnost, ale domácí šli za výhrou důsledněji. Prokázali větší vůli po výhře, zdravou agresi ve vápně a techničtější fotbal. Aston Villa v některých fázích prostě nestíhala. I střídající hráči ukázali svojí kvalitu, nováček Harvey Barnes si připsal za něco málo 20 minut na trávníku gól, asistenci a spálenou šanci, Callum Wilson vstřelil svůj obvyklý gól úvodních zápasů, ale největších ovací si asi užil záložník Sandro Tonali, nastoupil v základu, vstřelil úvodní gól a ještě krátce po výkopu, snový začátek. Útočník Isak si připsal dva góly a mohl mít i hattrick, kdybychom proměnili všechny šance tak by Villans odjížděli s desítkou. Ale abychom nebyly jen v euforii, zápas ukázal slabost levého beka, Burn je sice vysoký, ale proti technickému a rychlejšímu soupeři prostě nestíhá, často jej musel zdvojovat Joelinton, který potom chyběl vepředu. Joel zvládl vše oběhat, ale stojí to hodně sil. A také jsme si připsali zbytečné tři žluté karty za nesportovní chování, pravidla se zpřísnili a trenér na to musí hráče připravit, myslím, že tuto sezonu uvidíme daleko větší počet červených karet, žluté padají rychle za téměř každou nesportovní maličkost. Každopádně máme za sebou výborný vstup do sezony, ale už za týden nás čeká silnější prověrka, jedeme do modré části Manchesteru, který bude mít ovšem za sebou středeční finále Superpoháru proti Seville.

Eddie Howe poslal do základní sestavy novou tvář, Sandra Tonaliho, přestože se říkalo, že ho trenér chce etablovat na anglický styl pomalu. Na trávníku je i stoper Fabian Schar, jenž laboroval se zraněným lýtkem. V brance Nick Pope, obranná čtyřka neměnná oproti loňsku – Trippier, Schar, Botman, Burn, v záloze se vedle Bruna a Joelintona postaví Tonali a ofenzívní trojka je Anthony Gordon, Isak a Almiron. Na lavičce mladík Livramento. Rozestavení 4-3-3.

Výkop mají hosté, ale jsme aktivnější, pohyblivější a máme větší držení míče. V 5.minutě kopeme trestňák zleva od rohu vápna, po faulu na Gordona, Tripp posílá do ohně, ale je odvráceno, za minutku už ovšem jdeme do vedení, Bruno pálí zpoza vápna, gólman s námahou vyráží doleva, míč znova u nás, Gordon dává na hranici malého vápna a Tonali pálí ostrými, je u míče dřív než obránce – 1:0 a za další minutu mohl Tonali znova skórovat, jde sám do vápna zleva, dává housle gólmanovi, ale ten blokuje na roh, škodáá. V 9.minutě hrozí hosté, Diaby uniká Gordonovi, ale ten jej vytlačuje a Diaby střílí z úhlu, Pope kryje, ale v 11.minutě je vyrovnáno, centr zprava, Tripp spí, ve vápně Schar není důsledný u Watkinse a jeho hlava jde doleva, tam je Burn zablokovaný a Diabyho nikdo nehlídá – 1:1. V 16.minutě jdeme znova do vedení, centr do vápna zprava do levého rohu vápna, Botman sklepává na střed a Isak pohodlně napaluje do sítě – 2:1. Trochu otevřenější hra z obou stran, 24.minuta, Isak získal balon napravo od vápna, ale dával Almironovi pozdě, ten zablokovaný a hosté jdou do rychlého kontru, Watkins střílel vedle tyče, Schar špičkou kopačky zasáhl, uf. Delší pauza, ošetřování Mingse, je odnášen na nosítkách. 35.minuta, roh hostí, Trippier odvrací hlavou od pravé tyče. Fotbal musí diváky bavit, hraje se převážně mezi vápny, každý chvilku tahá pilku, ale s hlavami nahoře, oba týmy chtějí hrát, obrana je tak trochu stranou. Až ve 42.minutě další šance, hosté zleva do vápna, Diaby střílí vedle, uf. Nastavuje se 10 minut, 45+3 Bruno s Almironem ve vápně, Bruno váhá se střelou, to je škody, jsme důslednější v obraně a čekáme na okénka v obraně soupeře. 45+9 Migy dostává balon napravo, obchází vyběhnutého Martineze, ten jej stahuje mimo vápno, ale vidí jen žlutou, trestňák k levé tyči, Joel tam šel s Burnem, škoda, nedohodli se.

Druhou půli zahajujeme s jistotou na míči a v obraně, 51.minnuta, pěkná akce Migy, Isak, Tonali, Gordon a máme roh, a hned další roh. 58.minuta a Gordon vysouvá Isaka do vápna, Konsa jej předstihl, ale nechal míč za sebou, Isak se jej znova zmocnil a zleva dloubáčkem přehodil gólmana, za dvě minuty se Isak ocitl sám před gólmanem, mohl mít hattrick, ale Martinez vykopává, to je škody. Vzápětí střílel Almiron po špatném výkopu Martineze, zařadili jsme vyšší stupeň a hosté nestíhají. 64.minuta a úplně zbytečná ztráta míče po vhazování na půlce soupeře, Watkins přešel přes Botmana, který podklouzl, Pope skvěle vyráží, Cash ovšem vlevo sám, naštěstí pálí nad branku, ufuf. V 68.minutě Howe střídá, oživuje hru čerstvou silou, Gordon, jenž nebyl ve druhé půli tolik vidět, a Isak jdou dolu, Barnes a Wilson vbíhají na trávník. Po střídání tempo hry trochu opadlo, ale jsme jistější na míči, hostům jakoby dochází síly. Až v 74.minutě se hosté vzpamatovali a zahrozili, před Popem míč, po střele zleva, skočil, takže jej jen tečoval rukavicemi na roh. Villans v tu chvíli ještě cítili šanci na zvrat v utkání, naše obrana byla ovšem konsolidovanější a čerstvé síly z lavičky ukázali stejnou sílu jako základní jedenáctka. Máme na lavičce kvalitu a bude-li Howe využívat všechny hráče tak jako proti Villans, můžeme mít dobrou sezonu. Letos to nemusí být o 13-14 hráčích, já jich vidím už 17-18 a s tím se dá slušně bodovat. Snahu Villans snížit a zdramatizovat zápas překazil Wilson v 77.minutě, okénka v obraně hostí využil Joelinton, který vysunul Barnese, ten šel do vápna a ideálně předal na střed Wilsonovi, jenž trefil růžek branky – 4:1. 81.minuta, Barnes a Wilson jdou sami na gólmana, Barnes dává Wilsonovi, ale Martinez v poslední chvíli blokuje na roh, to je škody. Z rohu hlavičkuje Joelinton a na lajně zachraňuje Watkins, twl. 85.minuta a Eddie znova střídá, Bruno a Almiron si jdou odpočinout, Sean Longstaff a Murphy na plac. 91.minuta a gól si připisuje další nováček – Barnes, krásné vysunutí za obranu od Murphyho, Barnes jde sám a křížmo zleva trefuje pětku – 5:1, vauu. Nastavuje se 5 minut, Anderson střídá Tonaliho, v 94. a 95.minutě ještě hrozí hosté, nejdříve z trestňáku zprava od vápna, Pope pozorný, poté z rohu, ale odvracíme. Konec.

Za týden, 19.srpna, jedeme na hřiště loňského mistra, Manchester City, výkop večer od 21 hodin.

Newcastle United – Aston Villa 5:1 (2:1)
Góly: 6.Tonali (Gordon), 16.Isak (Botman), 58.Isak, 77.Wilson (Barnes), 91.Barnes (Murphy) – 11.Diaby
Žluté karty: Botman, Gordon, Bruno, Tonali – Luiz, Digne, Martinez, Cash
Červené karty:
Rozhodčí: Andy Madley
Diváci: 52.207
Sobota, 12.srpen 2023, 18:30, St.James Park, Premier League

Statistiky
První poločas:
Střely na branku: 4 – 2
Střely mimo branku: 1 – 5
Rohy: 1 – 1
Držení míče: 56% – 44%

Celkově zápas:
Střely na branku: 13 – 5
Střely mimo branku: 4 – 10
Rohy: 6 – 5
Držení míče: 53% – 47%

Sestavy:
Newcastle: Pope, Trippier, Schar, Botman, Burn, Joelinton, Tonali (Anderson 92), Bruno (S.Longstaff 85), Gordon (Barnes 68), Isak (Wilson 68), Almiron (Murphy 86)
Lavička: Dubravka, Lascelles, Targett, Livramento

AV: Martinez, Cash (Philogene 87), Konsa, Mings (Torres 31), Luiz, McGinn (Diego Carlos 64), Watkins, Digne, Diaby (Coutinho 87), Bailey (Tielemans 45), Kamara
Lavička: Olsen, Chambers, Archer, Kellyman

Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

Pro zatraktivnění našich reportáží a rozšíření fans v Čechách a na Slovensku bychom rádi zprovoznili, ve světě v poslední době oblíbený, pozápasový rozhovory mezi fans. Ze sobotního zápasu první vlaštovka a budeme rádi za postupné rozšiřování – připojení více a více fans, kteří chtějí a mají chuť po utkání podebatovat, ukázat svůj názor. https://drive.google.com/file/d/1KreohX6v_d7V5dMI3-9-eYrBVKxGUN7-/view?fbclid=IwAR2rmZyi3U3vgcKFipl0gGbZqIxhno7ivTATc3ToSD2WiRmHZGNl0o5Fqa4

2 komentáře u „1.kolo PL: pětka na úvod“

Napsat komentář