Poslední souhrn loňské sezóny (07.05.2023 – 25.07.2023)

Napsal ,

Tak konečně jsem se k tomu dostal. Všem patří má velká omluva, ale díky různým okolnostem, které tu nebudu rozebírat jsem to prostě dříve nestíhal. Co se týče letních zpráv, tak ty Vám přinesl už Milan, ale i já jsem ještě něco objevil.

Info z klubu
Kromě A mužstva udělaly radost klubovému vedení i ženy. První tým Newcastlu postoupil z prvního místa o patro výše. Nově bude hrát třetí ligu zvanou Women´s National League. V této soutěži se utkají např. s Burnley, Derby County, Stoke, Wolves nebo West Brom. No a tento úspěch opravdu radost udělal, neboť klubové vedení po několika dnech oznámilo, že ženský první tým bude plně profesionální. Mimochodem to bude jediný profi tým ve 3. ženské lize. Trenérka Becky Langley byla zvolena nejlepší trenérkou sezóny.

Ve dnech 26. – 28. května se část mladíků akademie Newcastlu United zúčastnila Hong Kong Soccer Seven Cupu. Klub vyslal tyto hráče – Max Thompson, Alex Murphy, Remi Savage, Matt Bondswell, Jordan Hackett, Nathan Carlyon, Jamie Miley, James Huntley, Amadou Diallo a Michael Ndiweni. Do skupiny C jim byl nalosován Leicester, domácí Hong Kong Football Club a HKFC Captain´s Select. Zápasy se hrály na 2 x 7 minut. V prvním zápase proti domácímu týmu z Hong Kongu i přes dominanci v držení míče tento match skončil bezbrankovou remízou. Ve druhém zápase proti HKFC díky brance Dialla Newcastle vyhrál 1:0. Kaňkou na tomto zápase bylo zranění Bondswella, který musel odstoupit. V posledním zápase Newcastle vedl díky brance Dialla z penalty nad Leicesterem, ale anglický klub dokázal dvěma góly zápas otočit. I přes prohru v posledním zápase Newcastle postoupil do dalších bojů, když skončil v tabulce na druhém místě se ziskem 4 bodů (1-1-1) a to díky lepšímu skóre (2:2) než domácí tým (gólový rozdíl -2). Ve čtvrtfinále Newcastle narazil na Aston Villu, která vyhrála skupinu A. Mladíci začali zápas dobře, ale dvakrát Dialla vychytal golman Wright. Těsně před poločasem O´Reilly zachytil přihrávku brankáře NUFC Thompsona, kterého obešel a pohodlně dával do prázdné branky. Stejný počin se na začátku druhé půle nepodařil Diallovi, kterému balón putující do prázdné branky vykopl obránce. Poté skóroval opět O´Reilly a Aston Villa po vítězství 2:0 postoupila do finále. Na Newcastle tak “zbyl” pouze miniturnaj o stříbrnou trofej nazvanou Main Shield. V prvním zápase se Newcastle střetl s QPR a lépe začal Newcastle, který se díky trefě Ndiweniho dostal do vedení. Do konce poločasu byl hlavním hrdinou brankář Thompson, který pochytal několik skvělých střel, jednou mu pomohla tyč a balon chytil na brankové čáře. Nicméně QPR srovnalo tři minuty po přestávce zásluhou Koliho, ale do konce zápasu to byl už jen newcastlovský Huntley, kterému se podařilo rozvlnit síť a Newcastle tak postoupil do boje o tuto trofej, když se opětovně střetl s Leicesterm. Tento zápas se musel obejít bez Alexe Murphyho, který v předchozích zápasech nasbíral dvě žluté karty. Zápas skončil 1:1, když se za NUFC prosadil Diallo a Leicester vyrovnal 3 minuty před koncem. Šlo se do prodloužení, které se hrálo na 4 minuty a se čtyřmi hráči na každé straně. Newcastle zariskoval a místo brankáře Thompsona si brankářský dres oblékl Huntley a byl to právě on, kdo rozhodl zlatým gólem o tom, kdo získá trofej.

Byl rozlosován EFL Trophy, kterého se účastní i výběr Newcastlu United do 21 let. Ve druhé skupině si to rozdají s Crewe, Port Vale a Wrexhamem. Postupují první dva týmy. První zápas je na programu 5. září, kdy mladíci NUFC zajíždí do Wrexhamu.

Kromě uvedeného poháru už je známo i rozlosování pro novou sezónu jak pro U21 tak i pro U18. Newcastle U21 sezónu zahájí 13. srpna domácím zápasem se Southamptonem, poté do konce roku odehrají ještě 9 zápasů. Sezónu zakončí 26. května na hřišti Stoke City. Newcastle United U18 zahájí sezónu 12. srpna domácím zápasem s Evertonem, do konce roku odehrají ještě dalších 10 zápasů. Posledním zápasem pak venkovní match proti Middlesbrough, který se odehraje 11. května.

Po chodbách zázemí Newcastlu United se prochází nový muž. Pozici vedoucího finančního úseku Newcastlu United nově zastává Simon Capper.

Dne 9. května oslavil 31. narozeniny Dan Burn. Dne 13. května oslavil 42. narozeniny trenér brankářek NUFC Chris Stygal. V květnu a to 22. oslavil 36. narozeniny i jeden z menšinových vlastníků klubu Jamie Ruben. Dne 22. června oslavil 30. narozeniny Loris Karius. Dne 22. července oslavil 19. narozeniny Yankuba Minteh.

Pozápasové dozvuky (Arsenal)
Pětice z Newcastlu, která zde před rokem Arsenal porazil, byla dnes v základní jedenáctce: Schär, Burn, Guimaraes, Joelinton, Wilson.

Dan Burn absolvoval padesáté vystoupení za Newcastle v Premier League (48 v základní 11).

United utrpěli svou druhou domácí porážku v sezóně (první byla prohra 0-2 proti Liverpoolu) a nyní se nemohou rovnat své nejlepší sezóně v PL na SJP, což byla jedna prohra (1994/95 a 1995/96).

Dnes to byla jejich pátá prohra v PL (dvě na SJP plus 1-2 v Liverpoolu, 0-2 v Manchesteru City, 0-3 v Aston Ville). Se zbývajícími čtyřmi zápasy zůstávají na cestě k tomu, aby zaznamenali nejnižší počet porážek v PL v jedné sezóně (osm v letech 1995/96, 1996/97 a 2003/04).

Newcastle ještě nezaznamenal dvě čistá konta v PL proti Arsenalu ve stejné sezóně, naposledy je udržel doma i venku v roce 1985/86 (Division One).

Po zápase s Arsenal měl Newcastle v kolonce obdržených branek číslo 31 po 35 zápasech PL. V prvních 23 zápasech obdržel branek 15 (48% branek) a v posledních 12 zápasech jich dostal 16 (52%), což bylo výrazné zhoršení.

Joelinton po zápase dostal několik rasistických zpráv a tyto předal jak vedení FA tak i policii. Obě zmíněné instituce uvedli, že se tím budou intenzivně zabývat a případný trest bude tvrdý.

Sestřihhttps://www.youtube.com/watch?v=oMSsD3goVbg&t=4s

Fabian Schär právě poslal míč do vlastní branky a posunul Arsenal do dvougólového vedení. (foto: nufc.com)

Pozápasové dozvuky (Leeds United)
Desátý gól Calluma Wilsona nyní zvýšil jeho bilanci na 37, z nichž pět padlo v této sezóně a tři v posledních čtyřech zápasech. Dnešní dva z něj udělali nejlepšího střelce klubu PL v jediné sezóně od dob Alana Shearera v sezóně 2003/04.

Kieran Trippier dosáhl 50 soutěžních vystoupení za Newcastle ve všech soutěžích.

Magpies vstřelili 63 gólů PL, což je jejich nejvyšší součet od roku 2002/03 (také 63). Tým Eddieho Howea nyní vstřelil venku 31 gólů v PL, čímž se vyrovnal jejich celkovému počtu 1993/94* (tehdy se hrálo 42 zápasů). Nejvíce venkovních branek se podařilo vstřelit v sezóně 2001/02 a to 34.

Remíza znamená nasbíraných venkovních 31 bodů v této sezóně (8 výher a sedm remíz), což je jen jeden bod za nejlepším bodovým ziskem v sezóně 2001/02, kdy se jich podařilo uhrát 32. Vyhnout se porážce znamená, že Newcastle vytvoří nový klubový rekord v počtu nejméně venkovních porážek v jedné sezóně PL. Zbývá jen zápas v Chelsea a Newcastle utrpěl pouze tři porážky; jejich předchozí nejnižší součet byl pět; údaj zaznamenaný v sezónách 1996/97, 2001/02 a 2003/04. Se zbývajícími třemi zápasy také vyrovnají nebo vylepší rekord pro svůj nejnižší počet porážek v sezóně PL: prohráli pět (3 zápasy zbývají) a jejich nejlepší skóre je osm porážek v sezónách 1995/96, 1996/97 a 2003/ 04.

Nick Pope nyní v této sezóně čelil pěti penaltám a z nich inkasoval pouze dvakrát: Ivan Toney Brentford (doma) skóroval, Aleksander Mitrovič Fulham (doma) branka neuznána, Ivan Toney Brentford (venku) chyceno a Ivan Toney Brentford (venku) skóroval, Patrick Bamford Leeds United (venku) chyceno. Po zahrnutí rozstřelu v Carabao Cupu proti Crystal Palace jsou Popeovy statistiky 10 zápasů, čtyři inkasované. Toto je poosmé, co NUFC kopal dvě penalty v zápase PL a popáté byly obě proměněny. Pouze dva z těchto osmi zápasů skončily výhrami pro Newcastle; Sheffield St (8-0) a Stoke City (5-1).

Strana Eddieho Howea zůstává neporažena ve své modré a zlaté náhradní soupravě, ale ztratila 100% rekord. Vyhráli v Tranmere Rovers (LC), Fulhamu, Spurs, Southamptonu (PL a LC), Nottinghamu Forest a Brentfordu. Remizovali v Leedsu.

Bylo to naše 100. vystoupení proti Leedsu ve všech soutěžích.

Během zápasu se stala jedna nepříjemná věc. Fanoušek domácích vběhl k lavičkám a z očí do očí “něco” vysvětloval Eddiemu.

Prohlášení Leeds United,: “Leeds United může potvrdit, že po incidentu v našem dnešním zápase Premier League proti Newcastlu United byl zatčen muž a byl také vydán jeho doživotní zákaz na stadion.”

Nedělní prohlášení policie West Yorkshire: “Policie obvinila muže z napadení a vstupu na hrací plochu po incidentu na fotbalovém stadionu Elland Road během včerejšího (13.5.) fotbalového zápasu Leeds United versus Newcastle United. Muž byl propuštěn na kauci, aby se 21. července dostavil před soud.”

Sestřih https://www.youtube.com/watch?v=b1cs-XgNX1M&t=12s

Callum Wilson přidává do své sbírky další branku díky proměněnému pokutovému kopu (foto: nufc.com)

Pozápasové dozvuky (Brighton)
Domácí vítězství v PL číslo 11 pro Newcastle v této sezóně se rovná celkovému počtu vítězství v sezónách 2011/12, 2005/06 a 2003/04 (15 vítězství z roku 2002/03 nepřekonáno). Newcastle vytvořil nový klubový rekord v nejnižším počtu porážek v jakékoli sezóně nejvyšší soutěže (Division One a Premier League). Nejmenší počet proher United v jakékoli ligové sezóně jsou čtyři, v sezóně 2009/10.

Dan Burn vstřelil svůj první gól za Newcastle v PL a stal se 162. Strakou, která rozvlnila síť z 256 hráčů, kteří nás v této soutěži reprezentovali. Je to 58. hráč anglického původu, který dal v PL za United gól a první hráč z Blythu. První gól vstřelil ve svém 50. zápase za klub.

Tým Eddieho Howea vstřelil čtyři nebo více gólů v zápase PL již poosmé v této sezóně a během osmi měsíců dosáhl něčeho, co United předtím zabralo více než deset let.

Deniz Undav vsítil 48. vlastní gól z 1444 PL gólů ve prospěch Newcastlu. Jeho vlastňák byl čtvrtý, který nám přinesl užitek v této sezóně. Toto byl pátý případ, kdy soupeř (Undav) skóroval do obou branek ve stejném zápase proti NUFC v rámci PL.

Miguel Almiron a jeho zápasová čísla – nejlepší přesnost přihrávek (89.5%), nejvíce klíčových přihrávek (4), 2 zastavené útoky a 2 vyhrané souboje.

Callum Wilson od začátku dubna skóroval v 11 případech, kdy žádný hráč z TOP 5 lig toto nedokázal.

Sestřih https://www.youtube.com/watch?v=4wjohoKL1KI

Dan Burn střílí svůj první domácí gól (foto: nufc.com)

Pozápasové dozvuky (Leicester City)
Newcastle získal účast v Lize Mistrů počtvrté ve své historii, což je poprvé, kdy nebude muset vstupovat do kvalifikačního kola a jde rovnou do skupinové fáze.

United dosáhli svého nejvyššího počtu domácích bodů v PL v sezóně od ročníku 2002/03, kdy jich získali 47. Zároveň vstřelili nejvyšší počet PL gólů na SJP od sezóny 2010/11, kdy jich dali 41.

Nahrazení Joelintona (zranil se při rozvičce) v základní jedenáctce Elliotem Andersonem vedlo k výběru Harrisona Ashbyho na lavičku a to poprvé v PL.

Dean Smith jakožto soupeř jakéhokoliv klubu získal na SJP bod počtvrté za sebou.

Sestřih https://www.youtube.com/watch?v=_XprKmJsXdw

Tak jsme tam……

Pozápasové dozvuky (Chelsea)
Čtvrté místo je nejlepší umístění Newcastlu v Premier League od doby, kdy skončil na třetím místě v sezóně 2002/03.

Žádný tým PL neprohrál v této sezóně méně zápasů než Newcastle, jejich konečných pět porážek je na úrovni mistrovského Manchesteru City. Pět porážek je také klubovým rekordem všech dob, jen zastíněný čtyřmi prohrami v sezóně 2009/10 v Championship. United také sdíleli sezónní rekord za nejlepší obranu v PL s Manchesterem City, oba inkasovali 33 gólů.

Callum Wilson zakončil sezónu s 18 góly, což je nejvyšší součet v PL zaznamenaný hráčem Newcastlu od doby, kdy se Alan Shearer trefil 22 v roce 2003/04.

První gól Anthonyho Gordona za klub z něj udělal 163. hráče, který se trefil za Newcastle v Premier League, a 59. narozeného v Anglii.

Lewis Miley je 257. hráčem, který nastoupil za Magpies v PL a 103. narozeným v Anglii. Je nejmladší Strakou, která se objevila v Premier League ve věku 17 let a 28 dní, předčila Adama Armstronga (17 let, 33 dní) a Kazengu LuaLua (17 let, 40 dní). Mileyiho číslo 81 je nejvyšší, které NUFC použilo v PL. Předchozí nejvyšší bylo číslo 58, které nosil Steven Taylor v sezóně 2003/04.

Kieran Trippier v této sezóně nastoupil do všech 38 zápasů PL a stal se teprve druhým hráčem v poli, který v této soutěži dokončil plný počet zápasů za Newcastle, po Garym Speedovi v roce 1998/99.

Martin Dúbravka odehrál svůj první zápas v PL od závěrečné výhry 2:1 v Burnley před rokem. Po vyloučení Nicka Popea doma v Liverpoolu na začátku této sezóny nastoupil z lavičky.

Jamal Lewis odehrál teprve své druhé vystoupení v PL v sezóně, když naskočil z lavičky v posledních fázích naší návštěvy ve Fulhamu v říjnu.

Magpies ukončili sérii devíti po sobě jdoucích proher v PL na Stamford Bridge, která následovala po jejich vítězství 2:0 v květnu 2012 – je to deset porážek ve všech soutěžích včetně FA Cupu. Posledním střelcem Newcastlu před dneškem byl Ciaran Clark, v lednu 2019; Gordonův gól ukončil jalový běh 329 minut.

Náš rekord v PL na Chelsea není příjemné čtení, bereme jen 10 bodů z možných 84: Odehráno 28 utkání – prohra 20, remíza 7, výhra 1. skóre 53:14.

Newcastle zůstal neporažen ve všech svých londýnských PL zápasech poprvé od ročníku 1996/97, ačkoli v té sezóně odehrál v hlavním městě pouze pět zápasů. To je na klub, který jednou v Londýně (mezi lety 1997 a 2000) vyhrál 29 zápasů bez vítězství, docela slušné.

Newcastle zakončil sezónu s + brankovým rozdílem teprve podeváté za 28 sezón účasti v PL. Ročník 2022/23 byl jejich druhý nejvyšší gólový rozdíl.

Sestřih – (1) Chelsea 1 Newcastle United 1 | EXTENDED Premier League Highlights – YouTube

Anthony Gordon a jeho první branka za Newcastle United (foto: nufc.com)

Hostování
Ve skotské lize se ve skupině o titul představilo Hearts. V prvním zápase přišla prohra se Celtikem 2:0 (Garang Kuol nenominován. V dalších zápasech Hearts remizovalo 2:2 se St. Mirenem 2:2 (Kuol na lavičce), porazil Aberdeen 2:1 (Kuol na lavičce). V dalším zápase Hearts remizovalo 2:2 na Rangers. Garang Kuol do zápasu naskočil v 83. minutě a v 94. minutě vyrovnával na konečných 2:2 (https://www.youtube.com/watch?v=v64f6N1QIJE). Poslední zápas proti Hibernian Garang Kuol opět proseděl na lavičce. Hearts skončilo na 4. místě. Garang Kuol naskočil do celkem 8 zápasů, ve kterých si připsal jeden gól a dvě žluté karty.

Hamilton se ve druhé skotské lize dostal do baráže o udržení. V prvním zápase prohrál na hřišti Alloa 1:0, Lucas De Bolle byl střídán v 71. minutě a Dylan Stephenson na soupisce chyběl. V odvetě se povedlo Hamiltonu vyhrát 5:2, Lucas De Bolle odehrál celý zápas a Dylan Stephenson naskočil v 77. minutě. Ve finálovém dvou zápase si to Hamilton rozdal s Airdrieonians. První zápas Hamilton prohrál opět 1:0, Lucas De Bolle byl střídán v 66. minutě a Dylan Stephenson zůstal na lavičce. V odvetě se odehrálo velké drama. Hamilton vedl 2:0 a na 2:1 snižovali hosté v nastaveném čase. V prodloužení gól nepadl a tak se šlo na penalty, kde byli úspěšnější hosté a odsoudili tak Hamilton o patro níže. V tomto zápase Lucas De Bolle vystřídal v 98. minutě a Dylan Stephenson opět na lavičce zůstal. Po nepovedeném zápase se oba hráči vrátili z hostování zpět do Newcastlu. Dylan Stephenson stihl naskočit do 10 zápasů, ve kterých vstřelil 1 branku a dostal jednu žlutou kartu. Lucas De Bolle odehrál se stejnou bilancí jako Dylan 21 zápasů.

V League One Exeter odehrál poslední vítězný zápas v sezóně, kdy porazil 3:2 Morecambe. Joe White na soupisce chyběl. Exeter skončil v tabulce na 14. místě. Joe White odehrál za Exeter 16 zápasů, ve kterých se střelecky neprosadil a obdržel 2 žluté karty.

Garang Kuol o svém čase stráveném u Rangers: “Lidé se na herní dobu dívají jako na negativa a to samozřejmě není ideální. Na konci dne to, co dělám na tréninku každý den, je to, co ze mě dělá lepšího hráče. Spousta lidí se podívá na herní dobu a udělá z toho negativní příběh. Jsem velmi rád, že jsem sem přišel, potkal jsem skvělé lidi, trenéry a doufám, že se budu moci dál rozvíjet. Gól za Rangers jen ukazuje mou vytrvalost a tvrdou práci, kterou jsem každý den odváděl na tréninkovém hřišti. Pomyslel jsem si “konečně”. Je zřejmé, že to bylo těžké období a jen dosažení tohoto cíle bylo jako vydechnutí.”

Reprezentace
V červnovém termínu se hrála mezinárodní přátelská utkání a také zápasy kvalifikace na Mistrovství Evropy.

V kvalifikaci na ME Anglie porazila Maltu 4:0. Kieran Trippier odehrál celý zápas, Callum Wilson do zápasu naskočil po hodině hry a v 83. minutě proměnil pokutový kop a stal se tak od roku 2007 (Michael Owen) prvním hráčem NUFC skórujícím za Anglii. Ve druhém zápase Anglie porazila Severní Makedonii vysoko 7:0. Kieran Trippier zápas proseděl na lavičce, Callum Wilson na trávník přišel v 74. minutě. Švýcarsko porazilo 2:1 Andorru a remizovalo 2:2 s Rumunskem. Fabian Schär zápas proti Andoře sledoval z lavičky a proti Rumunsku šel na plac v 90. minutě. Švédsko prohrálo v Rakousku 2:0, Alexander Isak byl střídán v 76. minutě. Irsko prohrálo v Řecku 2:1 a porazilo Gibraltar 3:0. Proti Řecku zůstal Jeff Hendrick na lavičce a proti Gibraltaru přišel na hřiště v 84. minutě. Slovensko porazilo 2:1 Island a 1:0 Lichtenštejnsko, oba zápasy odchytal Martin Dúbravka.

V play off Lize národů Nizozemí nejprve nepřešlo do finále, když prohrálo po prodloužení s Chorvatskem 4:2, Sven Botman zůstal na lavičce. V zápase dvou poražených nestačilo Nizozemí na Itálii a prohrálo 3:2, Sven Botman zůstal opět na lavičce.

Odehrálo se také tzv. malé Euro a sice Mistrovtsví Evropy U21. Na turnaj se kromě ČR probojovala i Anglie, kterou z našeho klubu reprezentoval Anthony Gordon. A vystoupení to bylo skvělé. Nejen, že Anglie Euro vyhrála, Anthony Gordon byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje. Ale pěkně popořadě. V prvním zápase skupiny C Anglie porazila ČR 2:0, Anthony Gordon byl ze hřiště stažen v 79. minutě a do té doby stihl dostat žlutou kartu a nahrát na první gól svého týmu. Ve druhém zápase Anglie porazila Izrael také 2:0, Anthony Gordon vstřelil první branku zápasu a byl střídán v 61. minutě (https://www.facebook.com/EnglandTeam/videos/highlights-england-u21-2-0-israel-u21/226603770282599/). A do třetice výhra 2:0 tentokráte v posledním skupinovém zápase proti Německu. Anthony Gordon přišel na hřiště v 69. minutě. Anglie tak svou skupinu vyhrála se ziskem 9 bodů při skóre 6:0. Ve čtvrtfinále si to Anglie rozdala s Portugalskem a byla z toho výhra 1:0, Anthony Gordon zápas rozhodl jediným gólem (https://www.youtube.com/watch?v=eVIsMw-cfkI) a odehrál celý zápas. V semifinále se Angličané střetli opět s výběrem Izraele a zápas skončil vítězstvím 3:0, Anthony Gordon odehrál 74 minut. O titul evropského šampiona si to rozdala Anglie a Španělsko. Po 39 letech se stal vítězem malého Eura výběr Anglie, kdy jedinou branku vstřelil Jones. Španělé mohli zápas zdramatizovat, ale v nastaveném čase neproměnili penaltu. Anthony Gordon odehrál ve finále 82 minut.

Dalším hráčem, který reprezentoval NUFC na Euru U21 byl kapitán týmu Sandro Tonali, ale ten tak spokojený s Itálií jako Anglie s Gordonem nebyl. Ta ve skupině D nejprve prohrála s Francií 2:1, porazila Švýcarsko 3:2 a prohrála s Norskem 1:0. S turnajem se tak Itálie rozloučila po skupinové fázi, kdy skončila na 3. nepostupovém místě (Švýcarsko postoupila díky více vstřeleným brankám) se ziskem 3 bodů při skóre 4:5. Proti Francii Tonali odehrál celý zápas a přihrál na jediný gól svého týmu. Proti Švýcarsku odehrál také celý zápas a připsal si asistenci na první branku. Proti Norsku odehrál také celý zápas.

Australský výběr do 23 let se v červnu účastnil Maurice Revello Tournament a do výběru byl povolán Garang Kuol. Austrálie ve skupině B nejprve prohrála po penaltovém rozstřelu s Katarem U23 1:0, Garang Kuol na hřiště přišel v 68. minutě. V dalším zápase porazila Výběr Středomoří U21 3:2, Garang Kuol byl střídán v 66. minutě a v posledním zápase Austrálie porazila Mexiko U23 2:0. Kuol v tomto zápase naskočil v 74. minutě. Austrálie svou skupinu vyhrála a postoupila přímo do semifinále, kde narazila na Panamu U23 a prohrála 2:1, Kuol do zápasu naskočil v 76. minutě. V souboji o třetí místo porazila výběr Francie U18 2:0. Garang Kuol odehrál 79 minut a dostal žlutou kartu. Turnaj vyhrála Panama U23, která ve finále porazila Mexiko U23 4:1.

V přátelských zápasech Brazílie porazila Guineu 4:1, svůj debut v reprezentaci si odbyl Joelinton, který navíc přidal svůj první gól (https://www.youtube.com/watch?v=apt4yNV4rvg). V 65. minutě byl střídán svým parťákem z NUFC Brunem Guimaraesem. V dalším zápase Brazílie nestačila na Senegal a prohrála 4:2. Joelinton byl střídán v 67. minutě, Bruno Guimaraes odehrál celý zápas. Švédsko porazilo Nový Zéland 4:1, Alexander Isak na soupisce chyběl. Paraguay porazila 2:0 Nikaraguu, Migy Almiron odehrál celý zápas a vstřelil první branku svého týmu (https://www.youtube.com/watch?v=AMFkaaHSpQk).

Přátelská utkání
O přípravných zápasech A týmu už psal Milan, tak já jen doplním přáteláky rezervy. První 2 přáteláky se hráli hned za sebou a to na 2×15 minut. Poslední přípravný zápas rezerva odehrála 1. srpna proti Sheffieldu United, kdy prohrála 4:1 a branku vstřelil Stephenson. Bohužel na internetu jsem nenašel bližší info ohledně domácích střelců či sestav.

Hebburn Town – Newcastle United U21 0:0
Sestava:
Brown, C.Thompson, Carlyon, Craggs, Hackett, Romeo Akachukwu (hráč na zkoušce z Waterfordu United), Huntley, Vilca, Emerson, Diallo, Stephenson
Lavička: McArthur, M.Thompson, Bailey, Charlton, R.Powell

Spennymoor Town – Newcastle United U21 2:0 (2:0)
G:
8.Harris, 14. Ramshaw
Sestava: M.Thompson, Bailey, C.Thompson, McArthur, Charlton, Carlyon, Romeo Akachukwu (hráč na zkoušce z Waterfordu United), Huntley, Diallo, Hackett, Stephenson
Lavička: Craggs, Brown, Vilca, Emerson, Powell

Newcastle United U21 – Carlisle United 0:2 (0:1)
G:
19.Ndiweni vl., 89.Edmondson
Sestava: M.Thompson (46.Brown), C.Thompson (46.McArthur), Hackett (46.Charlton), Wiggett (76.R.Powell), Carlyon, Stephenson (62.Crossley), De Bolle (85.Munda), Ndiweni (62.Donaldson), Bailey (62.Huntley), Diallo (62.Emerson)

Hosté, kteří si loňskou sezónu zajistili postup v play off přijeli s bývalými Strakami – Paul Huntington, Dan Langley a trenér Paul Simpson.

Barrow AFC – Newcastle United U21 4:1 (4:0)
G:
20.Acquah, 25.Worrall, 37.Canavan, 45+2.Proctor – 56.Diallo
ŽK: Stanton, Huntley
Sestava: Brown (62.M.Thompson), Wiggett (62.R.Powell), Charlton (62.Emerson), McArthur (46.Hackett), Heffernan (79.Munda), Carlyon, Stephenson (46.C.Thompson), Huntley, Donaldson (46.Ndiweni), Vilca (62.Crossley), Diallo (62.Stanton)

Dalším hráčem, který je v NUFC na zkoušce je irský mládežnický reprezentant Cathal Heffernan (18), který to přišel zkusit z AC Milán (před rokem odešel z Cork City).

Aktuality
Mezi střelci, kteří se v PL prosadili minimálně desetkrát se neztrácí ani Alexander Isak. V úspěšnosti střelby se drží na první pozici s 88% úspěšností. Za ním jsou Foden (75%), Son (70.37%), Watkins (69.94%) a další. Nejvíce šancí vytvořil pro své spoluhráče v PL Bruno Fernandes z Manchesteru United a to 103. Na druhém místě skončil obránce!!, náš Kieran Trippier, který vytvořil šancí 101. Na třetím místě v této statistice skončil Kevin De Bruyne z Manchesteru City. Fabian Schär pokořil hranici dvou tisíc doteků s balonem v rámci Premier League. Allan Saint-Maximin při parádním voleji do sítě Wolves vyvinul rychlost střely 114.8 km/h, což je pátá nejrychlejší střela, co skončila v síti v uplynulé sezóně PL. Joelinton byl v loňské sezóně jediným hráčem v rámci pěti nejlepších lig, který dosáhl číslovky 40+ v těchto dovednostech – obranné zákroky (70), zachycení (48), driblování (53), střely (51), vyhrané hlavičkové souboje (66).

Lewis Miley (17) z akademie Newcastlu je velkým příslibem pro klub. Klub o tom samozřejmě ví a z hráčem podepsal jeho první profesionální smlouvu. Snad dostane šanci v A týmu a bude pod Eddiem růst do závratných výšin….:))

Na nejlepšího manažera celé sezóny Premier League byl nominován Eddie Howe. Společně s ním byli nominováni Arteta (Arsenal), De Zerbi (Brighton), Emery (Aston Villa), Guardiola (Man City), Silva (Fulham). Do nominace nejlepšího mladého hráče sezóny byli nominováni Alexander Isak a Sven Botman. Společně s nimi – Caicedo (Brighton), Haaland (Man City), Mac Allister (Brighton), Martinelli, Saka, Odegaard (všichni Arsenal). Na hráče sezóny byl nominován Kieran Trippier. Spolu s ním De Bruyne a Haaland (Man City), Kane (Tottenham), Odegaard a Saka (Arsenal), Rashford (Man Utd). Zákroky Nicka Popea v zápasech s Brightonem (hlavička Lallany) a Crystal Palace (tvrdá střela z otočky útočníka) byly nominovány na zákrok sezóny. Perfektní volej Maxiho v zápase proti Wolves a super gól Migyho v zápase s Fulhamem byli nominovány na gól sezóny. Nakonec byl za nejlepšího manažera zvolen Pep Guardiola. Nejlepším mladým hráčem a zároveň nejlepším hráčem uplynulé sezóny byl zvolen Erling Haaland. A jak dopadli další kategorie? Gól sezóny vstřelil Julio Enciso proti Manchesteru City, zákrok sezóny předvedl Kepa proti Aston Ville, game changerem byl zvolen Reiss Nelson. Nejvíce branek a to 36 vstřelil Erling Haaland, nejlepším golmanem byl zvolen David de Gea, nejlepším nahrávačem (16 asistencí) byl Kevin De Bruyne. Podle ESPN je nejlepším pravým bekem (žebříček čítá 100 hráčů) Achraf Hakimi a hned za něj zařadili Kierana Trippiera a Nicka Popea zařadili na 10. místo mezi golmany (na 1. místě je dle nich Courtois). Alexandra Isaka dali na 8. místo mezi útočníky (na 1. místě Haaland) a Bruna Guimaraese zařadili na 10. místo mezi středními záložníky (na 1. místě Bellingham).

Hráčem FUN88 měsíce května se stal Callum Wilson.

Do týmu sezóny Premier League Alan Shearer dal dva hráče NUFC – Nicka Popea a Kierana Trippiera. Kieran Trippier mezi obránci ve Fantasy manageru (možnost zapojit se na oficiální stránce Premier League) získal v uplynulé sezóně nejvíce bodů a to 198. Druhý Trent Alexander-Arnold z Liverpoolu jich nasbíral 156 stejně jako třetí Ben White z Arsenalu. Své nejlepší hráče zveřejnil i plátek The Chronicle (hlasovali čtenáři). Hráčem sezóny byl zvolen Joelinton, největší výkonostní posun udělal Sean Longstaff a gól sezóny vstřelil Migy Almiron proti Fulhamu. Dan Burn zase vyhrál coby nejlepší sportovec PFA Comunity 2022/203 a to hlavně za svou práci pro charitu. Fanoušci si na oficiálních stránkách Premier League zvolili jako nejlepší zápas Premier League uplynulé sezóny ten mezi Newcastlem a Tottenhamem (6:1).

Hráčem sezóny Newcastlu United byl zvolen kapitán a pravý lídr Kieran Trippier.

Nick Pope po potvrzení účasti v Lize mistrů podstoupil operaci ruky a nebyl tak k dispozici na zápas s Chelsea. V průběhu léta došlo ke zranění hráčů Willocka, Longstaffa, Lewise a naopak se do plného tréninku vrátil Emil Krafth.

FUN88 už není hlavním sponzorem Newcastlu United a po šesti letech končí. Nový víceletý kontrakt byl podespán se společností Sela, jejíž logo nově zdobí hráčské dresy. Kontrakt zní na částku kolem 25 milionů liber ročně. Nicméně FUN88 zůstává nadále oficiálním partnerem Newcastlu United v Asii a to na poli sázení. Pro sezónu 2023/2024 byla podepsána smlouva s noon.com (online shop ve Spojených arabských emirátech), jehož logo zdobí rukávy dresů Newcastlu United.

Ciaran Clark se po konci smlouvy stal volným hráčem. Stejně je na tom i Matty Longstaff. Jeff Hendrick má smlouvu na poslední rok, ale má od klubu svolení hledat si jiný klub. Isaac Hayden je v klubu nechtěný a má také svolení hledat si jiný klub. Problémem u něj budou nejspíše peníze, protože má v Newcastlu zaručen příjem až do konce června 2026. Nové smlouvy v Newcastlu podepsalo několik hráčů, kterým na konci června kontrakt vypršel. Roční smlouvu podepsal Matt Ritchie, Paul Dummett a Mark Gilespie. Loris Karius podepsal také, ale otázkou zůstává, zda-li na jeden či dva roky. Kolem Bruna Guimaraese kroužilo v létě mnoho klubů a Newcastle to nenechalo chladným. Jednají o vylepšených podmínkách jeho smlouvy a dalším hráčem, který se dle médií může těšit na vylepšenou smlouvu je Joelinton. Novou vylepšenou smlouvu podepsal i Dan Burn. Své první profesionální kontrakty s klubem podepsali Ben Parkinson, Ciaran Thompson a Shaun Mavididi. Další hráči, kteří z klubu po konci smlouvy jsou – Harry Barclay, Niall Brookwell, Dan Langley, Joe Oliver, Josh Stewart a Isaac Westendorf.

Bývalý hlavní skaut týmu Chicago Fire Borja de Matias má dle španělských médií nového chlebodárce. Nově bude hlavním skautem Newcastlu United pro jižní Ameriku. Hlavními destinacemi pro sledování případných budoucích posil se stane Brazílie, Argentina, Paraguay a Peru.

Hráči na dovolených nezaháleli a sami se připravovali na nadcházející ročník. Joelinton byl doma v Brazílii a na tréninky jezdil do místního Sport Club do Recife. Bruno Guimaraes zase trénoval s Fluminense. Bruno se stihl se svou přítelkyní Anou oženit a za svědka mu šel Joelinton. No a další radostná zpráva z Brazílie – Joelinton se stal potřetí otcem. K synovi a dceři přibyl další kluk a gratulací bylo na sociálních sítích snad milion. Dalším, kdo šel o prázdninách do chomoutu byl Matt Targett.

V průběhu června Newcastle představil novou kolekci dresů na nadcházející sezónu

Amazon Prime pokračuje ve své kolekci All or nothing. Po celý loňský ročník byly kamery všude kolem Newcastlu a vypuštění první epizody nemohlo přijít ve vhodnější chvíli. První ze čtyř (škoda že jen 4 co?) epizod má premiéru den před startem Premier League a to 11. srpna. Další tři díly poté budou k mání následující 3 pátky. Dokument je pojmenován We are Newcastle United (geordies).

Výběr z rozhovorů (noviny, internet)
Kieran Trippier:
“Bylo to pro mě perfektní rozhodnutí. Když jsem podepsal Newcastlu, tak se objevilo mnoho komentářů hlavně o tom, že jsem přišel kvůli penězům. Ale spoustu lidí neví, že jsem kývl na nabídku menších peněz, než které mi byly nabízeny v Madridu, kde jsem mohl podepsat smlouvu ještě na tři roky.”

Demba Ba: “Je to ten pocit, který mi chybí nejvíc od chvíle, kdy jsem minulý měsíc odešel do fotbalového důchodu. Zažil jsem jiné radostné chvíle, zvláště v Besiktasi, ale spojení s fanoušky Newcastlu bylo tak hluboké, pouto v šatně tak silné a dal jsem mnoho gólů. Byla to perfektní kombinace. Cítím k nim tolik lásky a úcty a oni ke mně to samé a to i dneska. Jsou vděční za to, co jsem tehdy udělal, a já jsem také vděčný za to, co pro mě udělali oni.”

Fabian Schär:Eddie Howe je nejlepší trenér mé kariéry. Je obtížné ho definovat pouze v jedné oblasti. Má tolik dobrých stránek. Jeho tréninková teorie je prvotřídní, na žádném setkání není ani špetka nudy. To, co oznamuje, má vždy smysl. Způsob, jakým se se mnou setkává na osobní úrovni, mi nesmírně vyhovuje. Lidé jsou pro něj důležití. To je pro něj vynikající vizitka. Také se ptá hráče na volný den, můžete s ním probírat velmi soukromé záležitosti. Jsem s ním ve velmi přátelském vztahu. Mnoho dobrých kluků (z trenérského týmu) také ohromně zjednodušuje vnitřní fungování, nezanedbává se ani faktor zábavy. Pro mě to byla nejlepší a nejhezčí sezóna v dosavadní kariéře. Nikde jsem se necítil lépe než v Newcastlu. Spolupráce hráčů a trenérského štábu byla famózní. Když se zamyslíte nad tím, kde jsme byli před pár lety tak nikdo nevěřil, že by mohl být součástí něčeho takového. Fanoušci jsou v sedmém nebi a samozřejmě my hráči také. Je neuvěřitelné na jaké pozici jsme v této těžké soutěži skončili. Za posledních 15 let tu byli pouze dva týmy mimo TOP 6, kteří tohoto dokázali – my a Leicester.”

Les Ferdinand: “Nechtěl jsem opustit Newcastle United. Byl jsem tam dva roky a chtěl jsem tam strávit zbytek kariéry. Myslím, že to byl skvělý klub a měli jsme na to něco vyhrát. Ale myslím si, že manažeři a určitě britští manažeři, se kterými jsem se setkal, to rádi mění, protože když to nezmění a ten tým bude úspěšný, všichni mluví o tom, že je to tým předchozího manažera. Kenny (Dalglish) měl své vlastní nápady, přišel a potřeboval získat finanční prostředky. Řekl mi, že nechce, abych odešel, ale klub se snažil získat finanční prostředky a byl ke mně docela upřímný. Řekl, že mě nechce ztratit, ale já tomu moc nevěřil. Tottenham přišel s 6 miliony, byl jsem tam dva roky, bylo mi 30 a Newcastle pravděpodobně viděl, že je to dobrý byznys.”

Martin Dúbravka: “Pokud se mě chcete zeptat, nejsem zoufalý, abych opustil klub. K tomuto klubu mám pouto. V předchozích letech jsem měl různé nabídky (odejít), když jsme hráli o přežití v Premier League. Tento klub pro mě něco znamená. Jak říkám, zatím si to užívám – je to pro mě těžká sezóna. Zároveň to pro mé kolegy byla neuvěřitelná sezóna. Takže tu jsou smíšené pocity – vždy jsem dával přednost svému týmu před mnou samým.”

Eddie Howe: “Lewis Miley je trošku za Elliotem Andersonem. Je mu teprve 17, takže na něj nechci moc spěchat, ale je to někdo, komu věříme. Určitě doufám, že s námi bude v příští sezóně pravidelně trénovat.”

Joelinton: “Od té doby, co Eddie přišel do klubu, myslím, že jsem byl znovuzrozen, změnil jsem svou pozici, což bylo něco velmi přirozeného. Viděl, že mám kvalitu na to, abych vykonával další funkce na hřišti, a v zápasech se začaly dít věci. Jsem v této pozici velmi spokojený. Eddie je chlap, kterého naprosto respektuji a vážím si ho. Jsem mu velmi vděčný. Vždy mi dodává sebedůvěru, pomáhá mi vyvíjet se.”

Gino Wijnaldum: “Jsem opravdu šťastný, protože Newcastle je opravdu velký tým. Myslím, že spousta lidí podceňuje, jak velký to je klub a jak loajální jsou jeho příznivci. Když jsem tam byl, viděl jsem, jak moc se snaží dosáhnout výsledků a skončit co nejvýše a také fanoušci, kteří stáli u týmu, byli úžasní. Takže si myslím, že si to zaslouží za to, jak to během let zvládali. Myslím, že si zaslouží to, jak to tam teď je.”

Dietmar Hamman: “V Bayernu jsme měli mnoho vynikajících hráčů, ale nikdy jsme se jako tým neprosadili – vždy jsem cítil, že abych naplnil svůj potenciál, musím odejít. Po mistrovství světa ve Francii v roce 1998 měl zájem Real Madrid, ale nejostřejší přístup měl Newcastle s Kennym Dalglishem. Okamžitě jsem se rozhodl a užil jsem si to.”

Dan Langley: “Popřál mi hodně štěstí na další cestě (poté, co Danovi vypršela smlouva) a poděkoval mi za všechno, co jsem udělal. Opravdu nemusel vstát a jít, aby promluvil s hráčem, který odchází, ale udělal to. Když jsem byl na hostování v Gateshead/Spennymoor, vrátil jsem se a pár dní trénoval také s Newcastlem. Jen tam seděl a mluvil se mnou o tom, jak to jde, co si myslím, že bych potřeboval zlepšit a co si myslím, že dělám dobře. Bylo pro mě opravdu osvěžující vidět, že na mě nezapomněli, i když jsem byl půjčený. Když jsem se vrátil, měl ještě čas, aby se mnou promluvil a podíval se, jak na tom jsem.”

Shay Given:Jako bývalý brankář nemohu dostatečně hovořit o tom, co Nic Pope udělal. Dostal se pod radar ve srovnání s některými jinými příchody a práce, kterou odvedl, byla obrovská. Zákroky ve velkých momentech a klíčových zápasech byly fenomenální a je to skvělá posila.”

Sebastien Bassong : “Newcastle bude vždy v mém srdci. Mám ve své kariéře fáze, kdy lidé říkají – Který klub preferujete? Je to prosté. Newcastle byl můj první anglický klub, je to moje první žena, moje věčná láska.”

Fabricio Coloccini: “V Anglii není vášnivější fanoušek než ten co fandí Newcastle. Jsou tak věrní, tak loajální. Je to to, co si lidé zaslouží, nikdy si nezasloužili tolik trpět za celé ty roky. Dělá mi to opravdu radost.”

Matt Ritchie: “Myslím, že každý zná situaci, ve které jsem se ocitl, končila mi smlouva, měl jsem opci na roční prodloužení, kdy to bylo v rukou klubu. Ale manažer a fotbalový klub mi dali pocit, že si mě váží a že zde mám svou roli, kterou musím hrát, a jsem z toho nadšený. Nikdy jsem neočekával, že zůstanu osm sezón, ale svůj čas zde si náležitě užívám. V tuto chvíli je to úžasné místo a doufám, že v této sezóně budu součástí něčeho výjimečného. Samozřejmě chápu, že se moje role změnila. Máme neuvěřitelně talentovaný tým. Nevzdávám se a ani nedělám krok zpět, když jsem vyzván, jsem připraven.”

Peter Lovenkrands: “Newcastle je klub, který bude mít vždy speciální místo v mém srdci. Byl jsem hodně dole, když jsem ztratil tátu. Bylo to v polovině sezóny, když jsme hráli s West Bromem o titul. Zemřel jen dva dny před velkým zápasem proti West Bromu. Rozhodl jsem se hrát a vstřelil jsem vyrovnávací gól na 2:2. Ten řev, který se ozval, když míč dopadl do sítě, no. Nikdy jsem neslyšel takový hukot. Když řekli mé jméno, bylo to, jako by se mohli podílet na mé bolesti na hřišti. Bylo to těžké, ale jsem tak rád, že jsem ten večer hrál, a jsem vděčný za to, že teď mám to pouto s těmi fantastickými fanoušky.”

Potvrzené přestupy/hostování
Dlouhých 8 let vydržel Karl Darlow býti hráčem Newcastlu United. toto spojení už ale od 29. července neplatí. Brankář se rozhodl nečekat na další šanci a přestoupil do Leedsu United, který do Newcastlu posílá částku kolem 400 tisíc liber.

Chris Wood druhou část uplynulé sezóny strávil na hostování v Nottinghamu Forest a dost nahlas se mluvilo o doložce ve smlouvě, že pokud odehraje určitý počet zápasů, tak do Forest přestoupí a to za 15 milionů. I tato spekulace se potvrdila a Chris Wood už je hráčem Nottinghamu Forest natvrdo a ano 15 milionů putuje do Newcastlu.

Allan Saint-Maximin opustil Newcastle United a za částku kolem 28 milionů liber posílil Al Ahli. Allan měl velký potenciál, ze začátku, když ho nelimitovala zranění byl rozdílovým hráčem. Eddie potřeboval peníze na další posily a tak se s ním rozloučil. Emotivní slova o konci v NUFC už Vám psal Milan. Já jen dodám, že v Saudské Arábii si přijde na pěkných 12 milionů ročně a přeju mu jen to nej.

Na hostování do Watfordu hrajícího druhou nejvyšší soutěž v Anglii odešel Jamal Lewis. V týmu Newport County hrající League Two bude celou sezónu 23/24 působit na hostování Matt Bondswell, který hned následující den naskočil do přátelského remízového zápasu s Cheltenhamem jako střídající hráč. Kelland Watts se vrátil do známého prostředí, když bude celou sezónu hostovat ve Wiganu. Max Thompson odešel hostovat do Northamptonu Town hrající League One.

Přestupové spekulace

Nová jména spojována s NUFC – Adam Wharton (18-Blackburn), Leo Sahar (16-Wolves)

Potvrzené přestupy
První posilou se ještě před oficiálním otevření transferového okna stal Yankuba Minteh, který se narodil 22. července 2004 v Gambii. Jedná se o mladé perspektivní levonohé křídlo, které Newcastle vykoupil údajně za částku kolem 7 milionů eur z dánského Odense. Svou fotbalovou kariéru odstartoval v Gambijském klubu Steve Biko FC, dokud se v září 2022 přestěhoval do dánského OB Odense. Za tento klub debutoval 10. září ve vítězném zápase s Kodaní, když střídal Franca Tongyau. Za dánský klub nastoupil ve všech kategoriích do 24 zápasů (17 za A tým), ve kterých vstřelil 6 branek (4 za A tým) a připsal si 7 asistencí. Minteh sice do Newcastlu přestoupil, ale fanoušci si na něj budou muset nějaký ten pátek ještě počkat. Hráč byl na celou sezónu 2023-2024 zapůjčen do nizozemského Feyenoordu Rotterdam. V listopadu 2022 byl povolán do reprezentačního áčka Gambie, které sehrálo dva přáteláky s DR Kongo a Libérii, kde nasával hlavně atmosféru, do zápasů nezasáhl. Na jeho dovednosti se můžete podívat třeba tady – https://www.youtube.com/watch?v=8L6HtWuSwnk.

Jak bylo slíbeno, tak se i děje. Do mládežnického systému Newcastlu United se také investuje a za 170 tisíc liber přišel z Port Vale útočník Michael Mills (14) a za nezveřejněnou částku z Oldhamu záložník Sam Alabi (14). Dalším přírůstkem se stal útočník Kacey Wooster (16), který přišel za 200 tisíc ze Southendu.

Videosekce

Všech 68 vstřelených gólů NUFC v uplynulé sezóněhttps://www.youtube.com/watch?v=TajnR3GgKbE
Nové tréninkové centrum NUFC https://www.youtube.com/watch?v=1QPp-UAJXD4&t=4s

Bývalé Straky
Oguchi Onyewu
se stal viceprezidentem sportu fotbalové asociace USA. Ivan Toney za své jednání, kdy sázel jak o život vyfasoval od FA stopku na 8 měsíců a pokutu 50 tisíc liber. Jack Colback po dlouhých 6 letech a skoro 140 zápasech odchází po konci smlouvy z Nottinghamu Forest. Jeho novým působištěm je QPR. James Milner po dlouhých osmi letech opustil Liverpool, kde mu skončila smlouvu a od začátku prázdnin je novou akvizicí Brightonu. Kopačky pověsil na hřebík Demba Ba. Lubomíru Šatkovi skončila smlouva v polském Lechu a novou podepsal v tureckém Samsunsporu. Joselu se svým Espanyolem spadl do druhé španělské ligy. Samotnému hráči to nemusí zas až tak moc vadit, neboť v nejvyšší soutěži nakonec zůstal – přestoupil do Realu Madrid. Jonjo Shelvey se nepohodl v Nottinghamu a z klubu by měl do konce přestupáku odejít. Ayoze Pérez se po konci hostování v Realu Betis do Leicesteru vracet nebude. V Anglii mu skončila smlouva a novou podepsal právě v Realu Betis. Mathieu Debuchy (38), který hrál v loňské sezóně za Valenciennes po sezóně pověsil kopačky na hřebík. Isaac Westendorf dlouho bez angažmá nevydržel. Smlouvu podepsal s týmem Larne FC hrající první ligu v Severním Irsku. Uniklo mi pár lednových přestupů a to Mo Diamého do katarského Al-Sailiya SC a Xisco do Atl. Baleares. Rafael Benitez se stal manažerem Celty Vigo. Duncan Ferguson skončil jako manažer Forest Green Rovers. Pamatujete na kontroverzní odchod Lewise Gibsona (23) před šesti lety do Evertonu? Tak tento “nadějný” floutek po šesti letech skončil v Evertonu a jako volný hráč se upsal Plymouthu. Nobby Solano se stal manažerem švédského klubu AFC Eskilstuna. Dan Langley je už týden na zkoušce v Carlisle United. Salomon Rondon s River Plate vyhrál argentinskou ligu. Mo Sangare přestoupil z Accringtonu do skotského Livingstonu, ale své angažmá nezačal vůbec dobře. Reprezentant Libérie zmeškal svůj debut, protože si spletl stadiony. Přijel na Tony Macaroni Arena, ale zápas se odehrával v Lesser Hamptden….:)). Joán Símun Edmundsson se z Belgie přesunul na Island, kde bude nastupovat za tým KA Akureyri.

Syn Christiana Atsua Joshua Twasam (10) hrající za Gosforth Football club byl zvolen nejlepším hráčem Northumberland Football League.

Za své kluby se v lize/poháru 22-23 prosadili – Henri Saivet (Pau), 4x Elias Sörensen (Esbjerg), 3x Aleksandar Mitrovič (Fulham), 5x Yoshinori Muto (Kobe), Joselu (Espanyol), 2x Ayoze Perez (Betis), Mikel Merino (Real Sociedad), Luuk de Jong (PSV), James Tavernier (Rangers), 3x Papiss Cisse (Amiens), Chancel Mbemba (Marseille), Lubomír Šatka (Lech), Adam Armstrong (Southampton), Salomon Rondon (River Plate)

Za reprezentaci se prosadili – Gino Wijnaldum (Nizozemí), Joselu (Španělsko)

Za své kluby se v letní přípravě trefili – 2x Elias Sörensen (Esbjerg), Ayoze Perez (Betis), Luuk de Jong (PSV), 3x James Tavernier (Rangers), Adam Armstrong (Southampton)

Narozeniny od posledního souhrnu oslavili (určitě nemám napsané všechny oslavence) – Laurent Charvet (50), Ignacio Gonzales (41), Mapou Yanga Mbiwa (34), Laurent Robert (48), Demba Ba (38), Paul Gascoigne (56), Papiss Cisse (38), Mo Diame (36), Kevin Nolan (40), Andy O´Brien (44), Patrick Kluivert (47), Mirandinha (64), Lamine Diatta (48), Jonas Gutierrez (40), David Rozehnal (43), Sebastien Bassong (37), Craig Bellamy (44), Andros Townsend (32),

Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, internet

Napsat komentář