Souhrn (26.07.2023 – 23.08.2023)

Napsal ,

Info z klubu
Trenérský štáb ženského týmu Newcastlu United se rozrostl. Ke konci července se k týmu připojil Andy Cook, který není v FA Women´s National League Premier Division žádným neznámým,, neboť v loňské sezóně dovedl k titulu ženy Nottinghamu Forest. Dalším novým přírůstkem, tentokráte v A týmu mužů je “First Team Manager AC Milan” Andrea Romeo. Ten se začlení do zákulisního týmu klubu pod vedením Eddieho Howea, a zaměří se na Sandra Tonaliho a pomůže hráči se správně začlenit do života na severovýchodě. No a dosud posledním bafuňářem, který zakotvil na severu Anglie je Jonathan Kane, který bude zastávat funkci “Director of Partnerships”.

Dva ze tří říjnových zápasů Newcastlu United mají jiný datum výkopu. Venkovní zápas s West Hamem se nově odehraje 8. října ve 14:00 hodin a venkovní zápas s Wolves se nově odehraje 28. října v 17:30 hodin.

Newcastle United U18 – Everton U18 4:2 (1:0)
G:
13. a 46.Neave, 50.Bloomer, 80.Emerson – 90+1.Davis, 90+2.Stewart
ŽK: 2-2 (L.Watts, Neave)
Sestava: Harrison, R.Powell, Milmore, L.Watts, Bryant, O´Donovan (89.Durrant), Munda, Emerson, Bloomer (76.Cogdon), Neave, Ferreira (60.Taylor)
Lavička: Harris, Johnson

Derby County U18 – Newcastle United U18 5:3 (3:0)
G:
11.Davidson, 28.Simons, 33. a 61. z pen. Wheeldon, 49.Gough – 50.Neave, 75.Brayson, 83.Palmer
Sestava: Harrison, L.Watts, Milmore, Craggs, Bryant, Bloomer (73.Durant), Munda, R.Powell (63.Palmer), Ferreira (62.O´Donovan), Neave (73.Brayson), Emerson
Lavička: Harris

Jako den a noc, tak by se dalo shrnout působení dorostenců v prvních dvou kolech. Přesvědčivá výhra a špatná prohra. Ale tak, je tam několik nových tváří a chce se to zžít. Zazářil Neave, který vstřelil 3 góly. Po dvou odehraných kolech tak je dorost na 6. místě se ziskem 3 bodů (1-0-1) při skóre 7:7.

Newcastle United U21 – Southampton U21 5:3 (3:2)
G:
30. z pen. Diallo, 33.Parkinson, 45+5.McArthur, 76. a 82.Turner-Cooke – 1., 6. a 90+5.Ballard
ŽK: 3-3 (Parkinson, 2x Carlyon)
ČK: 87. Carlyon (po 2. ŽK)
Sestava: Smith, Murphy, McArthur (72.Stanton), Savage, Wiggett, L.Miley, Carlyon, J.Miley (84.Hackett), De Bolle (72.Turner-Cooke), Parkinson (72.Huntley), Diallo
Lavička: W.Brown

Tottenham U21 – Newcastle United U21 4:1 (2:0)
G:
13. a 52.Santiago, 35.Soonsup-Bell, 63.John – 78.Huntley
ŽK: 2-2 (L.Miley, Wiggett)
Sestava: Smith, Murphy (57.Hackett), McArthur, Savage, Wiggett, L.Miley (64.Stanton), White, J.Miley, Turner-Cooke (64.Huntley), Parkinson (80.Ferguson), Diallo
Lavička: W.Brown

Stejně jako dorost, noc a den. V prvním zápase jasná výhra, ve druhém jasná prohra. Po dvou kolech je rezerva Newcastlu v ligové tabulce na 11. místě (pokud jsem správně pochopil nový formát, tak je zde 26 mužstev a do play off postupuje prvních 16 – ještě jsem se nedočetl, jakým formátem se hraje, zda-li každý s každým 2x nebo jen jednou) se ziskem 3 bodů (1-0-1) se skóre 6:7.

Dne 2. srpna oslavil 29. narozeniny Emil Krafth. Dne 14. srpna oslavil 27. narozeniny Joelinton. Dne 20. srpna oslavil 24. narozeniny Joe Willock.

Pozápasové dozvuky (Aston Villa – EPL)
Byl to pro Newcastle nejlepší začátek sezóny (v srpnu 2002 vstřelili čtyři góly doma West Hamu). Pokud jde o konečný výsledek v úvodním domácím zápase United, byl to největší gólový rozdíl od doby, kdy jsme porazili Aston Villu 6:0 v srpnu 2010.

Villans jsou nyní bez vítězství při svých posledních 16 návštěvách SJP, (deset domácích vítězství a šest remíz), poslední vítězství AV bylo v dubnu 2005 (prohra NUFC 3:0)

Callum Wilson vstřelil gól v úvodním zápase United v Premier League čtvrtou sezónu za sebou. Wilson má nyní na kontě 39 gólů v této soutěži, což ho ponechává beze změny v tabulce všech dob střelců Newcastlu v PL (šestý), ale staví ho jen dva za Lese Ferdinanda a čtyři za Sholu Ameobiho a Andy Colea.

Alexander Isak nyní skóroval 12krát za Magpies (všechny dal v PL). A v historické tabulce střelců se dostal přes celou řadu hráčů, kteří měli na svém kontě 11 gólů v PL: Dwight Gayle, Keith Gillespie, Yoan Gouffran, Salomon Rondon, Jonjo Shelvey, Moussa Sissoko, Steve Watson a Gini Wijnaldum.

Soutěžní debuty pro Sandra Tonaliho a Harvey Barnese zvýšily počet hráčů reprezentujících klub v Premier League na číslo 259. Oba skórovali při svém debutu a stali se 164. a 165. hráčem, který za NUFC skóroval v PL, a třináctým a čtrnáctým, kterému se to při jejich debutu povedlo. Gól Sandra Tonaliho se vepsal do dějin. Byl totiž nejrychleji vstřeleným gólem italského hráče debutujícím v Premier League.

Tonali, čtvrtý hráč italského původu, který nastoupil za Newcastle v Premier League, se stal třetím, kdo zaznamenal gól – (jednu branku vstřelili Alessandro Pistone a Davide Santon). Čtvrtý Ital – Antonio Barecca v klubu sehrál epizodní roli. Barnes je teprve třetí ze 14 debutujících hráčů za NUFC, kteří dokázali skórovat po příchodu z lavičky.

Tonali a Barnes jsou teprve druhým párem Strak, kteří skórovali při svém debutu v PL, čímž napodobili Calluma Wilsona a Jeffa Hendricka ve West Hamu v září 2020. Člověk se musí vrátit k Micku Quinnovi a Johnu Gallacherovi proti Leeds United (Division Two) v srpnu 1989, aby našel poslední příklad tohoto počinu na domácí půdě v ligovém zápase.

Newcastle je nyní neporažen ve svých posledních pěti zápasech v PL, včetně čtyř v minulé sezóně.

Nevyužitý náhradník Tino Livramento bude na dresu nosit číslo 21.

Alexander Isak a Sandro Tonali se dostali po prvním kole do nejlepší jedenáctky týmů z TOP 5 lig v Evropě (365scores). A do nejlepší jedenáctky 1. kola se dle PL dostali Tonali, Isak a Gordon.

Anthony Gordon v zahajovacím prvním kole nového ročníku Premier League vyvinul ze všech hráčů ve všech zápasech největší rychlost a to 35.63 km/h.

Eddie Howe převzal od vedení PL plaketu, která se uděluje za nejlepší výkon týdne.

Sir Alex Ferguson to má asi nastavené jinak a zápas komentoval takto: “viděl jsem zápas Aston Villy s Newcastlem a nemohl jsem uvěřit konečnému výsledku. Upřímně, Aston Villa hrála fantastický fotbal a pouze dostala špatné góly.“….no, podle mě byl asi na jiném fotbale, ale obrázek si udělejte sami…:))

Sestřih https://www.youtube.com/watch?v=sAAol_4XCe8&t=4s

Sandro Tonali svým prvním gólem otevírá skóre zápasu (foto: nufc.com)

Pozápasové dozvuky (Manchester City – EPL)
Pět zápasů bez porážky Newcastlu skončilo, protože byl poražen poprvé od doby, kdy Arsenal loni v květnu opustil SJP se všemi třemi body. Venku to byla první prohra od dubnové porážky 0:3 v Aston Ville, po které tým Eddieho Howea vyhrál v Evertonu a poté remizoval v Leedsu a Chelsea.

Tino Livramento debutoval Magpies z lavičky a stal se 260. hráčem, který hrál za klub v Premier League.

Posledním brankářem Newcastlu, který udržel čisté konto v PL proti Manchesteru City, byl Steve Harper, v listopadu 2006 – remíza 0:0 na Etihad.

City v této soutěži vstřelilo alespoň jeden gól ve všech 30 následujících domácích i venkovních utkání.

Toto byla 20. PL návštěva United na tomto místě a kromě dvou remíz vše skončilo prohrou. Jejich jediné vítězství přišlo v baráži Ligového poháru. Tým Eddieho Howea nebyl schopen zastavit sérii 15 proher v PL od té remízy 0:0 v roce 2006.

Od gólu DeAndre Yedlina v září 2018 zde za 510 minut hry nevsítila žádná Straka gól. Za stejné období City skórovalo 16krát. Černobílí zde naposledy vedli, když v říjnu 2015 otevřel skóre Alexander Mitrovič.

O zabijáckých instinktech Erlinga Haalanda asi nemusíme spekulovat…ale. V posledních 6 měsících Haaland neskóroval na domácím stadionu (když měl odehráno plných 90 minut) pouze ve dvou zápasech – v březnu 2023 proti Newcastlu a teď opět proti Newcastlu.

Sestřihhttps://www.youtube.com/watch?v=vMgHIy6hXh4

Častý obrázek zápasu – Erling Haaland vs obrana NUFC (foto:nufc.com)

Hostování
V Championship Watford porazil QPR vysoko 4:0, remizoval 0:0 s Plymouthem a prohrál ve Stoke 1:0, Jamal Lewis na soupisce chyběl vinou poraněného stehna. Swansea remizovala 1:1 s Birminghamem a Harrison Ashby odehrál 69 minut. V dalším zápase Swansea prohrála na West Bromu 3:2, Harrison Ashby byl střídán v 61. minutě.

V League One Wigan vyhrál v Derby County 2:1, Kelland Watts nastoupil v 73. minutě. V dalším zápase Wigan porazil na domácí půdě Northampton 2:1 (za Northampton byl v brance Max Thomspon), Kelland Watts odehrál posledních 8 minut. Northampton remizoval s Lincolnem 2:2 a porazil Peterborough 1:0. Oba zápasy odchytal Max Thompson.

V League Two Newport sezónu nezačal dobře a prohrál na hřišti Accringtonu 3:0, Matt Bondswell přišel na hřiště v 56. minutě. V dalších zápasech Newport porazil Doncaster 4:0, prohrál s Crewe 4:2 a porazil Forest Green 3:0. Matty Bondswell proti Doncasteru odehrál posledních 13 minut, proti Crewe posledních 14 a proti Forestu posledních 11 minut.

V Nizozemí Volendam nevstoupil do nového ročníku dobře a dvakrát prohrál. V 1. kole nestačil na Vitesse (2:1) a proti G.A.Eagles to bylo 4:1. Proti Vitesse Garang Kuol přišel na hřiště v 66. minutě a proti Eagles na soupisce chyběl. Feyenoord v 1. kole remizoval 0:0 se Sittardem, Yankuba Minteh na hřiště přišel v 83. minutě. V Dalším kole Feyenoord remizoval na hřišti Sparty Rotterdam 2:2, Yankuba Minteh se na hřiště dostal v 66. minutě a o 3 minuty později skóroval, ale branka nebyla pro ofsajd uznána.

V rámci EFL Cupu Watford zavítal do Stevenage a byla z toho prohra 2:1 po penaltách a pohárový konec. Jamal Lewis na soupisce chyběl. Swansea porazila Northampton 3:0, Harrison Ashby byl střídán v 61. minutě a za Northampton byl v brance Max Thompson. Newport porazil 3:1 Charlton a podíl na postupu má i Matt Bondswell, který nahrál na druhou branku domácích. Matt do zápasu přišel jako střídající hráč v 74. minutě. Wigan uhrál na hřišti Wrexhamu bezbrankovou remízu a o postupu domácích rozhodli penaltové kopy, Kelland Watts na straně Wiganu odehrál celý zápas. Nizozemí mělo na programu Superpohár, ve kterém PSV porazilo 1:0 Feyenoord, Yankuba Minteh přišel na trávník jako střídající hráč v 62. minutě.

Yankuba Minteh absolvoval celou letní přípravu s Feyenoordem. V přátelském zápase proti Zwolle (výhra 3:1) odehrál druhý poločas a vstřelil z penalty poslední branku svého týmu. Druhý poločas odehrál i proti Brugám (výhra 2:0), proti Royale Union SG (0:0). V prohraném zápase proti Hoffenheimu 4:2 odehrál 61 minut, proti Villarrealu (1:1) a Benfice (výhra 2:1) druhé poločasy.

Reprezentace
Brazílie v září sehraje dva zápasy v rámci kvalifikace na Mistrovství světa, kdy se dne 9. září střetne doma s Bolívií a 13. září zajíždí do Peru. Do brazilského výběru byli z Newcastlu povoláni Joelinton a Bruno Fernandes.

St. James´Park bude hostit dva přátelské zápasy. Jako domovský stánek si ho pro zápasy s Kostarikou (8.září) a s Jižní Koreu (12.září) vybrala reprezentace Saudské Arábie.

Aktuality
Newcastle United zahájil proces plánování podání žádosti o zbrusu novou fanzónu na Strawberry place ve spolupráci se společností STACK a klubovým partnerem Selou.

Akademie Newcastle United navázala strategický vztah s vítězi NFL Premiership Larne Football Club, díky kterému budou kluby spolupracovat v rámci rozvoje mládeže.

A máme tu každoroční přehled platů hráčů Newcastlu United (co se podařilo zjistit z neoficiálních zdrojů). Nejvíce pobírá Sandro Tonali a to 210 tisíc liber. Následují Bruno Guimaraes (120 tisíc, počítá se s podpisem vylepšeného kontraktu), Alexander Isak (120), Matt Targett, Kieran Trippier (oba 100), Sven Botman (90), Joelinton (86 tisíc, počítá se s podpisem vylepšeného kontraktu), Joe Willock (80), Nick Pope (60) a Emil Krafth (55 tisíc).

Ryan Fraser nebyl zapsán na soupisku A týmu a nadále trénuje s rezervou. Matty Bondswell o něm prohlásil: “Pohyboval se mezi všemi kluky, byl to opravdu dobrý, zkušený hráč. Jednou z věcí, které přinesl do tréninku, byly ty vysoké standardy, je to evidentně kvalitní hráč, ale chtěl, abychom ze sebe dostali to nejlepší, co v nás je a posouvali se výše. Pokud má odejít, myslím, že nám bude všem chybět”. O Ryana v poslední době jeví největší zájem skotské kluby v čele se Celticem a psalo se i o zájmu Leedsu. V tomto případě není otázkou zda-li odejde, ale kdy odejde.

Newcastle před prvním zápasem spustil prodeje lístků a systém se dle fans moc nepovedl a na sociálních sítích bylo plno negativním komentářů. Narozdíl od bývalého “vládce” na to vedení slyšelo a během dvou dnů upravilo proces pro členy NUFC, kteří si kupují lístky na domácí zápasy v St. James´Park a to právě na základě zpětné vazby od příznivců. Pro mě jako dlouholetého fanouška něco nepředstavitelného, i když pro mnohé samozřejmost. Kdo zažil éru Mikea Ashleyho tak ví….:)) Členové byli zpočátku informováni, že místa budou přidělena náhodně v jakékoli dostupné oblasti stadionu, pokud budou úspěšní v “přihlášení”, přičemž platba bude provedena automaticky.

První dva díly dokumentu o Newcastlu United (We are Newcastle United) od Amazon Prime video už jsou na světě a reakce fans jsou vesměs pozitivní. Já ještě neviděl (čekám až to bude venku komplet). Hráči Newcastlu se sešli v Tyneside Cinema, kde dokument shlédli ještě před spuštěním na internetu.

Na soupisce proti Man City chyběl Jacob Murphy, ale vinou zranění to nebylo. V noci 19. srpna byl s manželkou v porodnici a narodil se jim syn Roman. Dalším, kdo mohl v uplynulém týdnu radost s narození potomka je brankář Loris Karius. Oběma gratulujeme…:))

Úsilí se nadále přesouvá na hráče, kteří jsou považováni za přebytečné, s obnovenými spekulacemi, že Javier Manquillo je připraven na návrat do rodného Španělska, ať už do Getafe nebo Girony. Zájem o Isaaca Haydena se mezitím připisoval kvartetu týmů – Boro, Millwall, QPR a West Bromwich Albion. Zájem o Jeffa Hendricka je zatím nulový. Co se týče Ryana frasera, tak je stále zájem ze strany Celticu. Pokud jde o dočasné odchody (hostování), severně od hranice se spekuluje o půjčce Jaye Turner-Cookea do skotského St Johnstone.

Něco se chystá……Od Amazonu Prime unikly poslední dva díly dokumentu o NUFC a než se stačilo zasáhnout a volné díly smazat, tak fanoušci křičí radostí. Na konci posledního dílu je totiž vedení NUFC v Německu a jedná o smlouvě s Adidasem. Samotný NUFC na svých sociálních profilech uvedl datum 01.09.2023 s logem Adidasu v pozadí. Takže je to nejspíše pravda a doufám, že detaily této zajisté lukrativnější smlouvy se brzy dozvíme. A ještě jedno nové spojení. Newcastle uzavřel se společností Sportsbet.io několikaletou spolupráci.

Ještě na skok do loňské sezóny. Anthony Gordon se dostal do výběru nejrychlejších hráčů PL, kdy mu za jeho nejvyšší dosaženou rychlost 36.61 km/h patří 4. příčka. Na třetím místě se umístil Mykhaylo Mudryk (36.63-Chelsea), na druhém Brennan Johnson (36.70-Nottingham) a na první příčce se umístil Kyle Walker (37.31-Man City).

Výběr z rozhovorů (noviny, internet)
Joelinton:
“Jsou naším 12. hráčem (fans). Miluju tohle město, miluju tenhle klub a ten zápal, co fanoušci pro klub mají. Oni bojují za nás a já chci bojovat za ně.”

Des Hamilton: “Byl bych rád, kdybych tenkrát mohl fanouškům Newcastlu ukázat svůj plný potenciál, ale je to jedna z věcí, kde se musíte ohlédnout a vidět jen pozitiva. Bohužel přišlo zranění. Je to tak, ale byl bych rád, kdybych dostal příležitost být zdravý a ukázat jim, proč utratili tolik peněz za mladého kluka.”

Daryl Murphy: “Každý den, kdy jsem v Newcastlu byl, jsem to chtěl využít na maximum. Každý trénink, každá posilovna, dej do toho všechno. Věděl jsem, jaké jsem měl štěstí, že jsem v tak velkém klubu. Rád bych si myslel, že jsem nakonec dal Rafovi za pravdu.”

Stuart Pearce: “Abych byl upřímný, myslím, že (Newcastle) letos vyhrají ligu. Vsadím na to krk. Myslím, že Newcastle, s nákupy, které udělaly a jak se věci v Newcastlu mají. Minulý rok jsem tam několikrát byl a místo je naprosto elektrizující. Pokud udrží všechny v kondici, bez zranění, tak se jim bude dobře hrát. Myslím, že tento zápas v sobotu večer (vs. Man City) by mohl být dobrým ukazatelem toho, zda na to mají.”

Povrzené přestupy
Další posilou pro akademii Newcastlu United se stal brankář Reece Byrne (18). Brankář Irské republiky do 19 let přichází z dublinského klubu Bohemians a dohodu oznámil na sociálních sítích: „hrdý den pro mě a moji rodinu, že jsme podepsali smlouvu s tak velkým klubem, jako je Newcastle“. Byrne odehrál jedno seniorské vystoupení za Bohemians a nastoupil za národní tým do 19 let, když v březnu prohráli se Slovenskem 2:1. Za tuto věkovou kategorii má na svém kontě 3 zápasy a za repre výběr U16 odehrál 2 zápasy. Mládežnická akademie Bohemians nedávno vyprodukovala Evana Fergusona, který v 16 letech odešel do Brightonu & Hove Albion a užíval si průlomovou sezónu Premier League. Post golmana je jednou z oblastí, ve které jsou hráči Newcastlu do 21 let relativně silní, a mohou se pochlubit jak anglickým brankářem do 18 let Maxem Thompsonem, tak skotským reprezentantem do 19 let Judem Smithem. Byrne se v akademie připojí ke svému parťákovi z repre Alexi Murphymu.

Další irskou posilou akademie se stal vysoký střední obránce Cathal Heffernan, který se narodil 27. dubna 2005 v irském Corku. Svou kariéru začal v Ringmahonu, odkud se v červenci 2021 přesunul do mládežnického týmu Cork City. Na konci ledna 2022 se vydal na půlroční hostování v AC Milán, které italský klub v červenci 2022 přetavil za 50 tisíc v přestup. V Itálii vydržel pouze rok a na 2 roky podepsal Newcastlu United. Ve všech soutěžích (mládežnických) stihl nastoupit do 44 zápasů, ve kterých vstřelil 2 branky a na jednu nahrál. Jedná se o reprezentanta Irska U18, kdy za tento výběr odehrál 5 utkání. Za U17 jedno a za U15 jich odehrál 10 a dal jeden gól. V Gallowgate se po jeho boku při jednání objevil bývalý hráč Newcastlu Stephen Ireland.

Po sedmi letech v Lutonu Town se do Newcastlu United přesunul další mladík a to Sam Pinnington (14), který bude hrát za výběr do 16 let.

Posilování akademie prý neskončilo a v následujících týdnech možná dnech by měli do Newcastlu zamířit obránce Leo Sharar (Wolves), Trevan Sanusi (Birmingham), Divine Mukasa (West Ham) nebo Kevin Zefi (Inter Milán).

Naopak bylo potvrzeno, že Newcastle opustil nadějný reprezentant Anglie U16 Ollie Harrison. Do Chelsea zamířil sice o něco dříve, než začalo léto, ale teprve na začátku srpna mu bylo 16 let a tak s Chelsea mohl podepsat smlouvu.

Videosekce

Přáteláky v přípravě
Gateshead https://www.youtube.com/watch?v=d8llQUeprdw
Rangers https://www.youtube.com/watch?v=JVa7gUH5-ww
Aston Villa https://www.youtube.com/watch?v=g0fr1lf8_vl
Chelsea https://www.youtube.com/watch?v=MLeaGOLZrcA
Brighton https://www.youtube.com/watch?v=PWbQ4Ccz5X0&t=15s
Fiorentina https://www.youtube.com/watch?v=UjXvmMRDHGI&t=5s
Villarreal https://www.youtube.com/watch?v=p1MVQc0pITM&t=5s

Bývalé Straky
Tim Krul
opustil druholigový Norwich a odešel do prvoligového Luttonu Town. Leo Messi v Interu Miami září a dostal kapitánskou pásku, kterou mu předal DeAndre Yedlin. Miami po penaltovém rozstřelu vyhrálo ligový pohár a Leo se opět ukázal. Jako kapitán si měl pohár převzít, ale místo toho pásku předal Yedlinovi, který tým v poháru vedl ještě před jeho příchodem a ten si tak mohl pohár jako první z týmu nad hlavu zvednout. Klobouček pane Messi. Aleksandar Mitrovič si nakonec vytrucoval přestup do Al Hilal, což na tiskovce potvrdil manažer Fulhamu Marco Silva. Vedení FA Severního Irska potvrdilo, že novým manažerem výběru do 21 let se stal bývalý hráč NUFC Tommy Wright.

Za své kluby se v lize/poháru prosadili – Yoshinori Muto (Kobe), 2x Adam Armstrong (Southampton), 3x Elias Sörensen (Esbjerg), Cedwyn Scott (Notts County), Gabriel Obertan (Charlotte Independente), Henri Saivet (Pau), 5x Luuk de Jong (PSV), 2x James Tavernier (Rangers), Florian Thauvin (Udinese), Chris Wood (Nottingham)

Od posledního souhrnu narozeniny oslavili – Ayoze Perez (30-Betis), Nikos Dabizas (50), Antoine Sibierski (49), Chancel Mbemba (29), Philippe Albert (56), Alan Shearer (53), Des Hamilton (47), Nigel Pearson (61), haris Vučkič (31), Stephen Ireland (37)

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

Napsat komentář