Newcastle Speciál – září a říjen 2017

Napsal ,

Souhrn společenského dění v Newcastle a jeho okolí – Mike Ashley, Sir Bobby Robson, Alan Shearer a další …

 Mo Farah počtvrté v řadě šampionem Newcastlu!
Pro Newcastle je začátkem září typická jedna velká událost a to velký běžecký svátek zvaný Great North Run. Celé město a okolí tímto atletickým svátkem žije, od děcek po veterány běhu, a samozřejmě přiláká tisice běžců amaterů i profesionálů z celého světa, letos jich bylo bratru na 57 000. V posledních letech se vždy před závodem rojí spekulace kolem Mo Faraha a zda nejslavnější běžecký závot na ostrovech opět vyhraje a ano, vyhrál. Závod na 25km doběhnul v čase 1:00:06. Od samého začátku do úplného konce závodu na Mo Fraha útočil další domácí závodník Josh Robertson, kterého předběhnul na cílové čáře o pouhých 6 vteřin. V ženách dominovala Keňanka Mary Jepkosgei Keitany v čase 1:05:59. Mezi vozíčkáři kralovali Simon Lawson 44:22 z Velké Británie a Manuela Scharová 48:44 ze Švýcarska. Mo Farah čtvrtým prvenstvím (2014,2015,2016 a 2017) dorovnal rekord Keňana Bensona Masya, který vyhrál v letech 1991,1992,1994 a 1996.
mo farah 4x
.
Proč se stát fotbalovým fanouškem?
V Newcastle byla odprezentována nová kniha Paula Browna, která se zabývá myšlenkou proč se stát fotbalovým fanouškem, když jde často o utrpení, až o likvidaci vlastního duševního zdraví. My fanoušci Newcastle United víme o čem je řeč. Sám Paul Brown je fanoušek fotbalu a vlastní pernamentní vstupné, můžete hádat jakého klubu. Začáná na New … majitelem je Mike Ashley a je zaděláno na malér, v tomto případě na knihu z fotbalového prostředí. Kniha se zabývá proč se někdo stal fanouškem a milovníkem fotbalu, zároveň jde o sondu do dějin fanouškovství od počátku před 150 lety až do dnešních dob. Skoumá jaký jsou rozdíly napříč generacemi fanoušků a jaké mají zkušenosti. Kniha je doplněna o velké množství fotografii.
.
Mike Ashley asi vyvázne bez trestu
V uplynulém roce byla firma Mika Ashleye neustále atakována o porušování pracovních smluv svých zaměstnanců především ve SportsDirect s přečerpáváním a neproplácením přesčasových hodin. Podle lídra Labourstů Jeremy Corbina nebylo učiněno zadost a požaduje po premierce Terese Mayové o potrestání firmy SportsDirect, nicméně premierka Velké Británie v současné době nehodná nic podnikat v otázkách k ochraně zaměstnanců firem vlastněných Mikem Ashleyem. V uplynulém roce zaměstnanci podepisovali nové smlouvy, kde byla možnost požádat o přesčasové hodiny.
.
Hadrianova zeď opět potěšila archeology
Pevnost Vindolanda v Northumberlandu nedaleko Hexhamu opět ukázala své taje a archeologové to považují jako za výhru v loterii. Po římských vojácích nalezli přes tisíc předmětů a dva meče, výzbroj se nalézá velice zřídka. Poslední velký nález se našel pod kasarnamy v pevnosti, která byla postavena roku 105, tedy ještě předtím než císař Hadrian přikázal postavit obranný val. Meče byli jízdní pěchoty a jeden z mečů je uplný, tedy čepel, rukověť včetně ozdobené hlavice, dokonce byla zachovaná i dřevěná pochva. Neuplný meč byl ozdoben na hlavici drahokamem. Nakonec našli archelogové bonus v dřevěných mečích sloužících jako hračky pro děti vojáků. Jeden z nich měl v sobě vsazený leštěný kámen.
archeoložka
Na fotografii je dobrovolnice Sarah Barkerová, která nalezla meč č.2.
.
Rakeťáci byli k vidění v Northumberlandu
Nedaleko obce Otterburnu raketoví inženýři testovali elektronické systémy pro budoucnost vesmírné turistiky, společně s tím otestovali nový znovupoužitelný padák pro rakety. Vědci v dopoledních hodinách 11.září vypustili k nebesům vědeckou raketu Skybolt 2, která měří 8,25 metrů a dokáže vzlétnout až do výšky 100km, nicméně letecký uřad dovolil vzlet do 4000 stop, tedy zhruba 1220 metrů, aby nedošlo ke kolizy s případným letadlem v oblasti. Kromě studentů a inženýrů zde byl i Steve Bennett (viz. obr.), majitel firmy, která vyvinula rakety Skybolt. Steve jenž je znám svým předpokladem, že se bude do vesmíru cestovat a nebude to dlouho trvat, samozřejmě okomentoval testy v Northumberlandu.
.
“Jsem spokojený se startem rakety, raketa byla dobře připravená a letěla hladce a vysoko. Přesně tak jak měla. Poté se rozdělila na tři moduly, což byl klíčový okamžik testu. Dva ze tří padáků se otevřeli, takže to nebyl špatný den. Máme připravenou mnohem větší raketu, tato měla 8,25 metrů, ale chytáme raketu o délce 12 metrů, ta už by byla schopná unést člověka, do 18ti měsíců jí vyzkoušíme.“
.
“Existují milióny lidí, kteří by rádi podnikli výlet do vesmíru a úspěšné lety Skyboltu nás posouvají blíže ktomu, aby se tak jednou stalo. A jako další krok vidíme ve vzdělávacím programu. Skybolt2 může inspirovat tisíce mladých lidí, protože bude mít turné po školách.“ ( Do projektu je zapojena i Univerzita v Chesteru. dod.red.)
rakeťák
Rakeťák Steve Bennett
.
Hloupé nebo nešťastné počínání při odhalení památníku idolu Bradleyho Wigginsa?
Sir Wiggins byl požádán, aby se připojil k jízdě na počest prvního Brita, který kdy oblékl žlutý dres pro lídra nejslavnějšího cyklistiského závodu na světě Le Tour de France (italové prominou 😀 ) Thomase Simpsona ve vesnici Haswell v hrabství Durham, kde se narodil. Zemřel na Tour de France při výšlapu na horu Mont Ventoux roku 1967. Bradley Wiggins přijal, protože se jedná o jeho cyklistického hrdinu, idola od dětství. Stejně jako on se stal nejslavnějším cyklistou své země v dané dekádě. Problém nastal tehdy, kdy se ukázalo, že cílem projížďky je odhalení památníku Thomase Simpsona v jeho rodné vsi za přítomností velkého množství fanoušků a starosty obce se čtyřstránkovým projevem, který hodlá přečíst ať se to Bradleymu líbí nebo ne. V půlce projevu mu několikanásobný olympijský medailista naznačoval ať už to ukončí! Nepomohlo, Alan Liversidge, který je i zároveň předseda místní společnosti pro historii a kulturního centra v Haswellu pokračoval dál v projevu a nechyběly poznatky ze své dovolené ve Francii se svojí manželkou Doreen.
.
Když už se konečně dostalo na Bradleyho projev, zavtipokoval, že nemá nachystaný čtyřstránkový projev jako Alan a snažil se svým pohybem donutit Alana aby chytil za jeden konec britskou vlajku, kterou byl zahalen pomník zavodníka. Celé to působilo hodně komicky.
.
“Nechtěl jsem urazit Alana, ale čtyři stránky projevu jsem neměl nachystané“ (zavtipkoval) “ Nečekal jsem, že tu bude tolik lidí. Když mě požádali jestli bych nepřijel, neváhal jsem. Potom co jsem řekl, že ano, tak jsem čekal par lidí.“ (stále v úžasu kolik přišlo přišlo fanoušků) “Je fantastické vidět tolik mladých lidí, kteří se zajimají jak to bylo dřív. Je hezké vidět co pro ně Tom znamená. Byl to můj hrdina a bude i nadále.“ dodal sir Bradley Wiggins.
.
Závěrem ve zkratce kdo byl Thomas Simpson v cyklistice. Ke svému sportu se dostal v dorosteneckém věku a rovnou na silnici, později po přestěhováni z rodného kraje Durham do Nottinghamshiru se začal věnovat dráhové cyklistice. Nicméně pracovitostí a hlavně umanutostí pro svojí dobu a hlavně pro Anglii znovuobjevil cyklistiku. Byl nejslavnější cyklista své dekády. V roce 1965 v San Sebastianu vyhrál duhový dres pro mistra světa na silnici a vyhrál několik etap na Vueltě a další slavné jednodenní závody jako je například Milán – San Remo, které vyhrál roku 1965. Zemřel při třinácté etapě Tour de France, kdy zavodnící šplhali na obávaný Mont Ventoux. Thomas věděl, že v kopcích nemá moc šancí, tak ještě před stoupáním ujel avšak v kopci jej vrchaři dohnali a přes velkou snahu Thomase, mu nakonec ujeli. O několik zoufalých desítek minut později Thomas začal padat a přes velkou snahu doprovodného auta, jej stáhnout ze závadu, jede dál. V křečích o pár minut později upadne a zemře. Později vyjde najevo, že za smrt může kombinace velké unavy, alkoholu a drog. Niméně doteď je to v Anglii velký závodník a hrdina, který jako první Angličan oblékl slavný žlutý dres.
wiggins v davu lidí
 Bradley Wiggins (s plnovousem) na fotografii v davu
.
Nový celovečerní dokument o legendě Sira Bobby Robsona
Film je koncipován jako celoživotní cesta Sira Bobbyho Robsona od jeho kariérního začátku, přes angažmá v Barceloně, Newcastle a anglické reprezentace, po vznik hrdiny ze St.James Parku, až do chvíle založení nadace Sira Bobbyho Robsona. Ve filmu vzpomínají na legendárního kouče a muže jiní velikáni fotbalu jako Sir Alex Ferguson, Gary Lineker, za svěřence jmenujme legendární hráče Ronalda s Alanem Shearerem, kteří barvitě vyprávějí jaký byl Sir Bobby Robson jako manažer Barcelony potažmo Newcastle United. Dokument produkovala firma Noah Media Group, režie se ujalo duo Gabriel Clarke a Torqui Jones, kteří získali ocenení v Cannes za dokument Steve Mcqueen – The man and Le Mane z roku 2015. Film se jmenuje jednoduše “Bobby Robson“ Film dostal plnou podporu celé rodiny Sira Bobbyho, premiera filmu doposud nebyla oznámena.
.
Freddy Shepherd opustil tento svět
V září ve věku 75 let odešel na věčný odpočinek bývalý spolumajitel a předseda Newcastle United Freddy Shepherd. Rodák z Northumberlandu, jehož rodina vždy podporovala Newcastle United již několik generací po sobě i on v této linii pokračoval. Roku 1991 se poprvé sešel se Sirem Johnem Hallem a začal se angažovat v klubu a roku 1997 převzal po Johnu Hallovi předsednické křeslo. Současný předseda klubu Lee Charnley na počest jeho památce nechal svěšet všechny vlajky klubu na St. James Parku na pul žerdi. Čest jeho památce. (Viz. předchodí články na našem webu,)
.
Den Válečných Veteránů se kvapem blíží
A i proto se jako loni Newcastle United a Sunderland AFC rozhodli pro vydání limitované edice připínacích odznáčků, které připomínají tendo den, který každý rok připadá na 11.listopad. Odznak je opatřen logem klubu a makovým květem s datumovkou 2017. Veškerý výtěžek půjde na konto Britské Královské Legie (Royal British Legion). Britská legie uzavřela na prodej veškerých předmětů smlouvu s Amazonem, nicméně ve středu před dnem Veteránů bude možné zakoupit odznak v klubové prodejně na St. James Parku. Cena jednoho odznaku je 2.5 libry a bylo vyrobeno 2000 kusů. Loni jich bylo jen 1000 kusů. Odznak Sunderlandu je uplně stejný, jen se pochopitelně změnilo logo klubu, “k jejich smůle”
odznak
.
Alan Shearer v rukou vědy
Legendární fotbalista poskytl pomoc vědě a jako pokusný králík se zůčastní v listopadu testů, které mají rozkrýt zda anebo jak fotbal přispívá k pozdější demenci. Pochopitelně se toho ujali i media a vytvoří dokument, který toto počínání vědců a Alana Shearera zachytí na kamery a bude uveden téhož měsíce. Alana Shearera zajimá jakým zůsobem hraní fotbalu poškozuje mozek a v pozdějším věku někteří hráči onemocní touto chorobou. Jednoduše řečeno čim více hráč hlavičkuje, tim více se mu mozek může poškozovat. Je zajimavé proč si právě vybrali Alana, který fotbal hlavou nehrál, tedy hrál ale nepoužíval jí jako nástroj k dosažení cíle. Podrobně budeme nadále sledovat a závěry vědců vydáme v některém příštím díle magazínu.
.
Zdroj mag. vč. foto: Chroniclelive.co.uk

Napsat komentář