Newcastle Speciál – listopad 2017

Napsal ,

Další díl magazínu s tématy, která hýbou společností v Newcastle a jeho okolí…

Rafa Benitez se stal patronem nové knihy
Manažer Newcastle United se stal oficiálním patronem nové fotbalové knihy Portrait of an Icon z pera spisovatele Daniela Storeye. V knize Portrét Ikony se nalézá 58 fotbalových legend, jako je Alan Shearer, Diego Maradona nebo Lionel Messi a autor v tomto díle zkoumá jaký je vliv ikony na fotbalovou veřejnost. Veškerý zisk z prodeje knihy půjde na charitu Sira Bobby Robsona.
.
Autor o své knize řekl: “Každý má vlastní názory na to co udělá fotbalová hvězda. Je to něco – zvlášní něco – kromě jejich talentu na hřišti. Sir Bobby Robson je pro mě tím ztělesněním. Zeptejte se kohokoliv na něj a první co řeknou, nebude nic okolo fotbalu, ale jeho osobnost. Řeknou vám co k němu cítí, nebo jaké to bylo se s ním setkat. Není to tak, že jeho velké fotbalové úspěchy nejsou důležité, je to o tom, že znamenal mnohem víc. Byl to člověk co pochopil svojí roli a s tím spojenou odpovědnost, která s ním všude chodila.“
.
Proč veškerý výtěžek z knihy jde na nadaci Sira Bobbyho Robsona spisovatel Daniel Storey okomentoval slovy: “Napsal jsem mnoho článků podobným způsobem pro Fotbal365 a nikdy jsem neměl v úmyslu si za ně nechat zaplatit dvakrát. Chtěl jsem vytvořit knihu, kterou by si čtenáři mohli vychutnávat a číst, která by přispěla na dobrou věc. Jsem nadšený tím jak se knihy prodávají a kolik jsme již přispěli nadaci. Jsem vděčný každému kdo si výtisk koupí.“ Kniha stojí 14 liber a po odečtení nákladů nadace dostane 10 liber. Prozatím kniha Nadaci Sira Bobbyho přinesla 30.000 liber.
kniha
Rafa Benitez pózující s knihou Portrait of an Ikon na St. James Parku
.
Budoucnost metra ve městě prozatím nejasná …
Některé zdroje z městské rady přinesli nástřel jak by se mělo metro rozvíjet v dalších letech. Pokud projde plán na financování nových vlakových souprav, mohlo by to metru vdechnout nový život a vlastně i celé veřejné dopravě ve městě. Po otevření metra v 80tých letech minulého stolení se stalo metro nejdůležitější součástí infrastruktury v celém regionu. Ročně odbaví milióny cestujícíh, protože na metro navazují další systém příměstských vlaků a autobusů. Navzdory zoufalému stáří vlakových souprav, které své slavné dny mají davno za sebou, pokryjí více jak 17000 km cest. Nexus a místní radní netrpělivě čekají zda vláda podpoří nákup nových souprav metra. Prozatím však nedostali jasnou odpověď.
.
Bývalý editor zápasových programů Newcastle United Paul Tully zemřel
Ve věku 61let zemřel někdejší editor buletinů k zápasům Newcastle United a reporter Chronicle Paul Tully. Mezi novináři a lidmi z klubu byl znám jako velký fanda Magpies, takže nebylo divu, že pro klub dlouhé léta pracoval jako editor buletinu k mistrovským zápasům. Byl také velkým příznivcem Norhern League a místního neligového fotbalu a stal se držitelem pernamentního vstupného na Blyth Spartans.
.
Demence, fotbal a Já
Takový název nese nový dokument BBC, v hlavní roli Alan Shearer. Dokument má necelou hodinu a hrdina se snaží přijít na vazbu mezi demencí a fotbalem. Sám legendární hráč přiznává, že má obavy, aby také nebyl postižený, přestože skoro nikdy při zápasech nehlavičkoval. Problém vidí v tom, že každý den udělal alespoň 100 hlaviček. Po odvysílání dokumentu sklidil Alan Shearer velkou podporu od veřejnosti.
Shearer dokument
.
Alan Shearer přidal par slov o hlavičkách: “Pro každý gól, který jsem dal hlavou, jsem musel 1000 krát nacvičovat na treninku. To by mě mohlo ohrozit, pokud mezi tím existuje nějaká vazba. Mám příšernou paměť, nevim jestli je to tím, že neposlouchám, ale mám špatnou paměť. Když hrajete fotbal profesionálně, čekáte později problémy s koleny, kotníky nebo zády, stejně jako já. Ale nikdy jsem si nemyslel, že by mohlo hrani fotbalu být spojeno s poškozením mozku. Proto by měl být výzkum proveden.“
Alan Shearer při natáčení dokumentu Dementia, football and Me.
.
Northumbrijská Universita dostala grant na výzkum osídlení Marsu
Stala se tak jednou ze tří universit ve Velké Británii, které budou moci čerpat z národního grantu pro osídlení Marsu a dopad na lidské tělo při cestě k rudé planetě. Northumbrijská univerzita uspěla s projektem, který má zkoumat vlivu dlouhodobě nízké gravitace na fyzickou kondici astronauta při pobitu na marské základně. Z celkového rozpočtu 500 tisíc liber ukousla univerzita ze severu 283 000 liber.
.
11.listopad ve znamení vzpomínek na válečné veterány
V den z titulku se všechny anglofonní národy, především ty země, které kdysi patřili anebo patří pod Britskou korunu zahalí do červené jako jsou okvětní lístky vlčích máků, který je symbolem všech válečných veteránů co jich bylo v peklech válek. Na tento popud známá kytarová legenda Mark Knopfler, který vyrůstal na Tyneside, vytvořil kytarovou verzi známe písničky z první světové války Last Post. Píseň zahrál před 17.000 publikem na půdě Northumberland Fusiliers, regimentu, který měl v první světové válce nejvíce obětí ze severovýchodu.
.
“První světová válka zanechala stopu ve většině rodin Velké Británie a po celém světě. Je důležité si vzpomenout na všechny oběti války a uvažovat o tom, proč se války stávají.“ podotkl Mark ke dnu veteránů.
.
Martin Luther King jr. přednášel v Newcastle před 50ti lety
Aktivista za lidská práva a kazatel přijel před 50ti lety, 13.listopadu 1967 do Newcastle a přednesl svůj projev za lidská práva na půdě Newcastleské Univerzity, kde se kromě zápisu do akademické knihy, setkal se studenty a obdržel čestný doktorát Občanských práv v Newcastle. Jedinou podmínkou jeho příjezdu bylo setkání se studenty v King’s Hall. Jako jeden z mála se s držitelem Nobelovi ceny za mír setkal tehdy 22ti-letý student geografie Tony Sorenson, který po padesáti letech zavzpomínal na jedinečnou chvíli s velikánem za boj o lidský práva.
“Dr. King byl hodně odměřený, přímočarý a se sebereflexí. Mluvil jsem s mnoha politiky a vždy mají dvě tváře, něco říkají v soukromém rozhovoru a poté se snaží vyjádřit se jinak na veřejnosti. Pro mě to bylo vyjmečné, protože jsem narazil na někoho zcela autentického při diskuzi v Newcastle.“
MLKing
.
V této době se na akademické urovni diskutovalo hlavně o prvních afroamerických starostech velkých měs v USA, jako byli Carl Stokes nebo Richard Hatcher, nicméně konkrétní rozhovor si emeritní profesor nevybavuje, spíše jaké měl pocity, které se udržel i po tolika letech.
.
“Nepamatuji si žádné konkrétní téma diskuse, než jeho roli ve zlepšujících se podmínek afroameričanů ve Spojených Státech. Moje vzpomínky jsou na způsob jakým jsme diskutovali, na takt a na jeho absenci teatrálnosti. Byla to úžasná diskuse, která se točila kolem jeho životních cílů, rozhodně jsme nemluvili o počasí! Byla tu osoba, která věděla co chce a jak se tam dostat. Byl jsem naprosto ohromen. Byl to nejpůsobivější člověk, kterého jsem kdy potkal.“
tony - luther king jr
Emeritní profesor Tony Sorenson
Foto:Mirrorpix / chroniclelive.co.uk
.
Rowan Atkinson bude potřetí otcem
Podle deniku Mirror a Chronicle, který článek převzal bude herec a rodák z hrabství Durham Rowan Atkinson, který je znám především svojí rolí Mr. Beana ve věku 62let znovu otcem. Z prvního manželství se Sunetra Sastry má 2 děti, syna (23) a dceru (21), ale manželství po 25ti letech skončilo rozvodem roku 2015. Nyní je Rowan v manželském svazku s herečkou Lousie Fordovou, se kterou čeká své třetí dítě.
.
Rafa Benitéz přítomen a studenti jsou u vytržení!
Manažer Magpies přijel do Durhamu slavnostně otevřít nové hřiště pro Collingwood College, kde mimo jiné rozdal nespočet fotografií, autogramů a samozřejmě tucty selfíček. To je pro tisíce fanoušků Newcastle United splněný sen a pro studenty Durhamské university splněn byl. Mnozí studenti nedokázali skrýt nadšení a radost z návštěvy věhlasného Španěla, který přestřihl rudou pásku jako memento otevření nového multifunkčního sportovního centra.
team Collingwood
Rafa Benitez a tým Collingwood Colliege Durham
.
Nově vznikající kraj North of Tyne bude hledat prvního primátora
Díky poměrně novému zákonu o decentralizaci regiónů ve Velké Británii, mohl vzniknout nový kraj North of Tyne, který byl nedávno schválen radami pro Newcastle, Northumberland a North Tyneside a potvrzen parlamentem Jejího veličenstva sídlícím ve Westminsterským paláci. Nic tedy nebrání, aby si lidé těchto regionů mohli zvolit svého prvního primátora pro kraj North od Tyne. Volby by měli podle nařízení vlády proběhnout v létě roku 2019.
.
AKTUALNĚ k metru
Finance na nové vozy metra schváleny, nicméně projekt stále v ohrožení
Dosluhující vagóny metra by měli být do roku 2021 nahrazeny novýmy, na které přispěje státní kasa 337 milióny liber. Provozovatel Tyne and Wear Metra firma Nexus, již vybrala finální model, který by se měl prohánět po kolejích metra, avšak má to drobný háček. Tím háčkem je uspořádání interiéru vagónů, především postavení sedaček pro cestující. Radnice v Newcastle s kolegy ze Sunderlandu se nejsou schopni dohodnout na rozmístění sedadel pro cestující. Jedni chtějí sedadla podél vagonu, argument je takový, že se snadněji vejdou lidé stojící v dopravní špice a zároven usnadní přístup lidem s velkou bagáží. Druzí pro změnu chtějí klasické rozmístění jaké jsou v osobních vlacích na dráze po celém světě, tedy sedadla za sebou. Podle posledních iformací, ač uzávěrka se kvapem blíží, se sunderlandští rozhodují zda celý projek nezastaví.
metro final
Na obrázku je finální návrh budoucího metra.
Zdroj a foto: Chroniclelive.co.uk

Napsat komentář