Newcastle Speciál – leden 2018

Napsal ,

Jsme tu zase ! Magazín mapující společenské události v zemi svaté všem Geordies.

Noční kluby, které byly těsně před koncem roku policií uzavřeny jsou opět v provozu
Policie těsně před vánočnímy svátky v centru Newcastle provedla razii proti přechovávání a přeprodeji drog. V sítu policie uvízlo několik lidí a byly uzavřeny čtyři podniky a to Madame Koo, Florita’s, House of Smith a Empress, poslední jmenovaný dopadl nejhůř. Přes veškerou snahu právních zástupců zmíněných podniků se nepovedlo přesvědčit soud, aby mohli otevřít ještě před koncem roku 2017. Nyní veškeré soudní předběžná nařízení o uzavření podniků vypršely a podniky mohly v půlce druhého lednového týdne znovu otevřít, tedy až na Empress, který si musel o týden déle počkat. Podniky pochopitelně najeli do běžných provozních otvíracích dob z dřívějších časů, nicméně městská rada Newcastle bude o podnicích a jejích licencích v nejbližší době znovu jednat, tedy měli jednat. Mezi tím byly některé bary opět uzavřeny z vůle moci úřadů.
.
Univerzita Newcastle bojuje ve druhém kole BBC Quizu (University Chalange)
Tento soutěžní speciál určený pouze pro univerzitní týmy Velké Británie v lednu pokračoval druhým kolem. Jak jsme již dříve informovali jediný tým severovýchodu, který se letos probojoval před televizní kamery byl tým Newcastleské Univerzity a ve druhém kole se střetli s týmem ze Southamptonu. Nejúspěšnější univerzitou severovýchodu byla ta z Durhamu, která naposledy celou soutěž vyhrála roku 2000, což je 18let zpět. Newcastlu se povedlo před dvěmy lety se prokousat do čtvrtfinále. To se zatím povedlo i letos, když přes Southampton přešli v poměru 215 ku 130. Ve čtvrtfinále narazí na studenty Univerzity z Bristolu, ti v prvním kole vyřadili Trinity College Cambridge v poměru 230 ku 90ti a ve druhém kole si poradili s Trinity College Oxford v poměru 205 ku 100, Čtvrtfinále proběhne 29. ledna 2018 na BBC2.
univerzitni tym newcastle foto: BBC / Chroniclelive.co.uk
Členové aktuálního Newcastleského týmu jsou kapitán Jonathan Noble z Newcastle, který letos dokončí postgraduální studium matematiky. Další členové týmu jsou Adam Lowery ze Sunderlandu, který dokončuje doktorát z chemie. Molly Nielsenová z Londýna, která studuje pátým rokem medicínu a Jack Reynard z Leedsu, který studuje třetím rokem taktéž medicínu.
.
Vrátí se někdy Raketa natrvalo do Newcastle?
raketaParní lokomotiva konstruktéra Roberta Staphensona zvaná Rocket, která byla postavena roku 1829 v Newcastle ve strojírenských závodech Forth Banks, byla půjčena z Londýnského vědeckého muzea na období mezi 22.červnem do 9.září tohoto roku v rámci výstavy Great Exhibition of the North 2018, který bude v Discovery Museum v Newcastle. Raketa se stala součástí Londýnského muzea už roku 1862. Radní v Newcastle mají však v plánu tento vskutku užasný exponát vrátit na Severovýchod natrvalo a jednání mají proběhnout během února, s nejasným průběhem a vcelku očekáváným výsledkem, tedy alespoň odborná veřejnost má jasno. Zpět k exponátu, Stephensonova Raketa má na dnešní poměry samozřejmě směšné parametry, nicméně na svojí dobu to byl blesk nebo spíše pozemní raketa, rychlost okolo 45-55km/h, váha okolo 4,5 tuny a tah 4-4,5 kN.
.
Podrobnosti k novým vozům metra
Firma Nexus, která provozuje Tyne ans Wear Metro na konci minulého roku zveřejnila jak by měly vypadat nové vlakové soupravy metra. S dodavatelem, už nyní horečně pracují na finálním řešením jak vzhledu vozů tak jejím vybavením. Ředitel Nexusu Tobyn Hughes poskytl několik informací o budoucích soupravách metra v hodnotě 337 miliónů liber, kdy první vlaky by měli vyjet na koleje roku 2021.
.
V současnosti připojení k internetu přes wi-fi není ve vlacích metra ideální a v některých částech města naprosto bez pokrytí. Pro jistotu elektrické zásuvky na dobíjení nejsou prakticky v žádném voze metra. Nové soupravy by měli poskytovat wi-fi připojení po celém městě a zásuvky na dobíjení budou samozřejmostí. Což ocení nejeden cestující metra. Vozy by měli mít standartní klimatizaci, tudíž pro správné fungování nebude možno otevírat okna, nicméně je to v současné době ve vyjednávání s dodavatelem. Mezi vozy bude možno volně procházet jako v moderních vlacích. Nexus objednala 42 jumbo vagónů místo menších 84 vozů. Mělo by být více míst vyhrazených pro kočárky a invalidní vozíky. Nakonci roku 2017 se města (Newcastle a Sunderland) přeci jen dohodly na uspořádáním sedaček v metru. Vyhrálo Tube-style, kdy cestující sedí naproti sobě podél celého vozu a plné pokrytí bezpečnostním systémem CCTV.
.
Národní televizní ceny putovaly do Newcastle
Populární komické duo Ant and Dec získali hned tři ceny na NTA (National Television Awards) z Londýnské O2 Areny vysílané na ITV. V kategorii Challenge Show, dostali cenu za neuvěřitelnou 18tou serii pořadu I’m a Celebrity…Get Me Out of Here!. Další cenu si odnesli v kategorii TV Presenter a největší radost měli z ceny v kategorii pojmenovaném po významném komikovi Bruce Forsythovi – The Bruce Forsyth Entertainment Award za pořad Ant & Dec’s Saturday Night Takeaway.
ant and dec ceny
Anthony McPartlin a Declan Donnelly na předávání cen NTA 2018
.
Odejme městská rada Newcastlu ocenění udělené držiteli Nobelovi ceny?
Před týdnem byl podán podnět pro odebrání čestného ocenění pro držitelku Nobelovy ceny za mír Aung San Suu Kyi vydanou radou města Newcastle z roku 2011. Uznání města Newcastle obdržela Aung San Suu Kyi za mnohaletou kampaň a podporu za svobodu projevu a lidská práva. Nicméně nyní čelí mezinárodní kritice, za to že nevystoupila proti násilí ve své rodné zemi, tedy v Barmě. Návrh vypracoval a radě předal její předseda Nick Forbes. Rada návrh odložila na příští měsíc, kdy rozhodně zda bude či nebude odebráno čestné vyznamení města Newcastle. Úkol to nebude jednoduchý, protože v historii nikdy nebylo nikomu toto ocenění odejmuto a tudíž se bude jednat o precedens.
.
Stávka vypukne na Durhamské i Newcastleské univerzitě
Členové odborových organizací zastupující profesory a další zaměstnance univerzit po dohodě vstoupí v určité dny a hodiny do stávky a přeruší tím přednášky a semináře na školách. Jedná se o celonárodní protest proti UCU (The University and College Union ), která zamýšlí radikálně snížit důchod pro emeritní profesory a další zaměstnance univerzit. Jde o celonárodní stávku, kdy se do ní zapojí zaměstnanci 61 institucí v zemi. UCU zamýšlí snížit průměrný důchod pod 10.000liber za rok. Stávka bude probíhat průběžně, né však ve všechny dny, od čtvrtka 22.února do 16.března 2018.
.
foto a zdroj mag.: Chroniclelive.co.uk
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem

Napsat komentář