Newcastle Speciál – březen 2018

Napsal ,
V tomto čísle: o St. James Park se budou dělit dva týmy a další aktuální dění z města a okolí

.
Cyklistická a turistická komunita severovýchodu pláče
Na začátku března lehl popelem kultovní restaurant Hartside Café nedaleko Alstonu, který leží na silnici A686 přesně na polovině cesty z Newcastle do oblíbené turistické destinace Lake Distric. Fanoušci kavárny se ihned rozhodli učinit sbírku pro podporu obnovy restaurantu, který takřka do základu vyhořel. Kavárna byla oblíbená zastávka a orientační bod pro cyklisty a turisty, kteří vyrazili na průsmyky a vyhlídky do Lake Distric, které se málokdy mohou pyšnit slunnými, proto jsou tak oblíbené pokud se povede počasí. V tomto regionu jsou srážky, jak dešťové tak i sněhové zhruba ve 12ti dnech v každém měsíci v roce a nejedná se o mrholení, ale v poctivé přívaly vody. Prozatím se povedlo fanouškům vybrat na darech neuvěřitelných 1 165 liber, i když cílem bylo 5.000 liber.
café
(Foto: fundraiser for hartside cafe /Facebook)
.
Newcastleské fotbalové hvězdy spojili usilí s policií
Rob Elliott, Matt Ritchie, Dwight Gayle a Paul Dummett se spojili s místní policií v projektu, který upozorňuje na zneužívání dětí. Dlouhodobý osvětový boj policie proti kriminálníkům, kteří zneužívají děti pokračuje a nyní důstojnické špičky oslovili některé hráče Newcastle United, aby pomohli s osvětou mezi rodiči dětí a mladistvích. Northumbrijská policie tvrdí, že problém zneužívání zranitelných mladých osob má na prvním místě a v loňském roce udělala šťáru proti kiminálním živlům a zatkla v rámci akce 16 lidí z nejmenovaného gangu a chtějí nadále pokračovat v dalších letech. Zmínění hráči patří mezi hráče třech velkých klubů severovýchodu, kteří se zapojili do kampaně založené Children’s Society, Northumbrijské Policie a Newcastle Elite Academy – SEE IT, TACKLE IT, STOP IT – Vidět, vyřešit a zastavit to.
.
Brankář Magpies Rob Elliott o celé akci řekl několik slov: “Musíme vymítit tento druh zneužívání a je důležité abychom dětem a jejich rodičům dali znamení. Když jsem byl mladý kluk, nikdy bych si nemyslel, že bych mohl být zapojen do potírání zneužívání dětí. Je to něco o čem bych nikdy nemluvil, obzvlášť když bych měl děti. Pokud se nám podaří pomoci, bude to užitečné, ale doufejme že dosáhneme mnohem více.”
.
Křídelník Matt Ritchie doplnil Robův vzkaz slovy: “Děti se na nás dívají jako na fotbalisty. Existuje mnoho výhod, které přináší být fotbalistou, včetně toho být dobrým vzorem, který nebývá vždy využit naplno. Jsem opravdu pyšný být zapojen a součástí tohoto.”
.
Byla sepsána kniha o boxérské legendě Johnu L. Gardneru
Slavný britský a evropský šampion těžké váhy John L.Gardner nějaký čas pobýval na Tyneside, kde založil jednu hospodu s těžkým klimatem a zde byl i 14x bodnut nožem překupníky drog. Boxer vedl v 70tých až 90tých letech minulého století velice zajimavý život, jak v ringu tak v osobním životě, o kterém pojednává nová kniha The Forgotten’ Champ. V profesionálním ringu se mu dařilo už od začátku, kdy prvních 25 zápasů vyhrál, i když byť na technická KO a zústal téměr pět let neporažen. O jeho profesionální dráze, titulech a životě vůbec pojednává nová kniha The Forgotten’ Champ.
.
South Tyneside v obležení oživlých mrtvol
Ne, South Tyneside, přesněji čtvrť Hebburn se nestalo místem počátku apokalypsy, kdy postupně město ovládnou oživlé mrtvoly, tedy zombie, ale jen jeden režisér komediálních filmů Johny Vegas přijel točit svůj nový komediální horor do South Tyneside, kde točil davové scény oživlých mrtvol a tím vrhnul Hubburn na jeden březnový víkend do apokalypsy a beznaděje. Producenti filmu ještě dlouho před natáčením varovali místní, aby se neznepokojovali, kdyby viděli podivné věci jako oživlé mrtvoly.
.
Dopis lidem z Hebburnu od Hook Pictures: “Většina natáčení se bude konat uvnitř jednoho prázdného obchodního centra, ale budeme natáčet některé scény v okolních ulicích. Vemte prosím na vědomí, že uvidíte řadu herců s make-upem a oblečením jako zombie. Tak se prosím neznepokojujte.” Tímto dopisem vstoupil South Tyneside na mapu Hollywoodu a někteří lidé si to chtěli též užít a připojili se i v jiných částech města.
.
Film o Siru Bobbym si oficiálně odbyl svojí prezentaci
Sir Bobby Robson byl, je a bude Legenda Newcastle a fotbalového světa a k výročí založení jeho nadační charity byl vytvořen dokumentární film Sir Bobby Robson s pod titulem Víc než manažer, kde kromě toho dobrého osobního a fotbalového života, budou vypovídat o Bobbym jako o člověku členové rodiny, Alan Shearer, Alex Ferguson, Gary Lineker, Terry Butcher a další. Pochopitelně nechybějí ani záběry z rakovinového centra a nadace které založil. Nadace Sira Bobbyho Robsona i na dile plní přání svého zakladatele a pomáhá v získávání financí na špičkovou výbavu a podpůrných prostředků pro boj s rakovinou. Podle medií Nadace získala od svého založení roku 2008 již více jak 12 miliónů liber. Na Youtube je oficiální kanál k filmu Bobby Robson Film, niže video na oficiální teaser.
v kanálu je několik dalších videii.
.
St. James Park bude v budoucnu domovem dvou klubů
V rámci projeku Big One se v následujících letech a to již od sezóny 2019/20 budou o St.James Park dělit dva týmy – fotbalový Newcastle United a ragbyový Newcastle Falcons. Stadion Falcons Kingston Park je jak z kapacitního tak i z technického stavu nevyhovující a rekonstrukce se nejspíše povleče, prozatím je schváleno navýšení a úpravy tribuny North Stand. První domácí zapas si již Falcons na St.James Parku odbyli 24.března v sobotu proti Northampton Saints, na které přišlo 30,174 diváků a vidělo výhru Falcons 25:22. Zároveň to byla největší domácí návštěva klubu ve své 140ti leté historii a klub by chtěl do konce roku 2020 naplnit kapacitu stadionu 52.000 diváků. Kluby jsou dle informací již dohodnutý a St.James Park prožije to na co dlouhá desetiletí nebylo zvyklé, to že bude domovem dvou týmů. Závěrem by se mělo napsat pár slov o domácím stánku Falcons Kingston Parku. Otevřen byl vlastně nedávno a to v roce 1990, kapacitu má 10 200 diváků, nicméně stavba připomíná tak sedmdesátá léta minulého století. Osobní názor redakce: tato situace se mě nelíbí, protože znám stadiony, kde se hraje fotbal a ragby pospolu a ten trávník podle toho vypadá. Fotbal je tam potom katastrofální, míč neposlouchá, není to dobré pro kombinaci, fotbal na oranici.
ruby st. james park
První ligový zápas Falcons na St. James Parku.(foto:Getty Images Europe / chroniclelive.co.uk)
.
Severovýchod stále drží nelichotivý rekord těhotných mladistvích v Anglii
Podle vládních statistik nejvyším rizikem otěhotněních mladých je stále na severovýchodě Anglie. Loňský rok byl i rekordem v poklestu těchto těhotenství, niméně meziročně klesá prodej antikoncepce. Dívky mezi věkem 15-17let měli nejvyší míru těhoteství v Angii a Walesu a to v průměru 24,6 z 1000, neboli 2,4% ve srovnání s průměrem populace. Meziroční pokles poukazuje na snížení počtu mladistvích dívek, které otěhotní, pokles je na severovýchodě patrný již ze statistik od roku 2007. Největší rekord se povedl regionu roku 1998, kdy dívek ve věku 15-17let otěhotnělo v průměru 56,5 z 1000. Údaje pocházejí z Office for National Statistics estimates. Na závěr pár čísel, jak si vedou Newcastle a Sunderland za posledních pár let s antikoncepcí, kde je vidět výrazný pokles. Newcastle 2014 (34,7 z 1000), 2015 (26,8 z 1000) a 2016 (20,8 z 1000). Sunderland 2014 (34,8 z 1000), 2015 (34,6 z 1000) a 2016 (31,9 z 1000). Zdá se, že region bude co nevidět opět trhat rekordy v nelichotivé statistice.
.
Hráči Newcastle United umělci pro charitu
Z manažera Rafi Beniteze a některých hráčů se na jedno odpoledne stali umělci, aby podpořili místní charitu, přesněji potravinovou banku Newcastle West End Foodbank. Každý ze zúčastněných hráčů Christiana Atsu, Paula Dummetta, Martina Dubravky a Karla Darlowa včetně manažera svá díla o rozměrech 6×6 palců podepsali, Rafa navíc připsal vzkaz ve španělštině Mis mejores deseos – Moje nejlepší přání. Díla byla v malé dražbě vydražena, příhozy byly tajné.
umělecká díla hráčů
Více sdělil John Thompson, generální ředitel North East Art Collective, sídlící v budově Eldon Gardens: “Každý rok vybíráme dary pro některou z charit. V loňském roce to byla Rape Crisis North East a zajistili jsme pro ně 6.000 liber. V letošním roce získáváme peníze pro Newcastle West End Foodbank. Po posledním velice chladném počasí jsme slyšeli, že se jim dostalo mnoho zakladních potřeb. Takže to vypadalo jako dobrá charitativní pomoc.”
.
Dražba bude probíhat v sídle galerie do 19.dubna. Díla si kromě galerie můžou zájemci prohlédnou na stránkách galerie ortheastartcollective.co.uk až do 22.dubna 2018.
.
Aktivista za lidská práva Archie Sibeko zemřel
Na severovýchodě Anglie asi nejznámější Jihoafričan na sklonku měsíce března vydechl ve svých 90ti letech naposledy. Archie Sibeko zvaný též jako Zola Zembe, původem z Jihoafrické republiky, byl neúnavný bojovník za lidská práva, který nějaký čas obýval společnou celu s Nelsonem Mandelou ve vězení, v zemi zmítající se v aparteidu a útlaku lidí.
Zola Zembe
Archie Sibeko byl v JAR jedním z představitelů Afrického Národního Kongresu a členem odporu proti aparteidu ve své zemi. Za což byl uvězněn bez obvinění a soudu. Rok pobýval v cele s budoucím prezidendem JAR Nelsonem Mandelou. V dalším roce byl dokonce obviněn pro velezradu společně s dalšími 155 lidmi. Později se ze strachu o svoje zdraví přestěhoval na Tynemouth, kde se i díky své povaze zapojil do dění mistních komunit v North Tyneside.
Archie Sibeko alias Zola Zembe v kavárně Priory Cafe v Tynemouthu
.
Jeho žena Joyce na jeho počest pronesla poslední řeč: “Archie byl mimořádně oblíbený na Severovýchodě a byl za to rád. Mnoho lidí jej obdivovalo z Tynemouthu a i dál. Nikdy se nebál zabývat se obtížnými politickými otázkami a byl potěšen, když v minulém roce obdržel od newcastleské Univerzity čestný doktorát. Vím, že bude chybět, nejen mě, mojí rodině a přátelům, ale mnoha lidem.”
.
Velikonoční pochod na Holy Island
Tato křesťanská pouť na Velký pátek na Svatý Ostrov se chodí již od roku 1976. Účastníci – křesťané na pouti nesou břemeno v podobě kříže, který simbolizuje kříž na němž byl Ježíš Kristus ukřižován. Tradičně celá léta celou akci pořádají lidé z Northern Cross a pouť je dlouhá přibližně 70-120 mil, neboli 112 až 192 km. Začíná se v týdnu a vyvrcholí příchodem na velký pátek na Holy Island. Letos přišlo na 100 poutníků všech věkových kategorií. S elánem i přes velice mokré a propršené podmínky prošli celou cestu. Počátky roku 1976 hledejme mezi studenty, kteří celou pouť vymysleli a uskutečnili. Šli z Penrithu nedaleko Carlisle a postupně se střídali v nesení kříže až došli na Holy Island. V současnosti přicházejí poutníci z několika směrů od hranic se Skotskem a z Carlisle. Pouť je otevřená pro všechny zájemce bez rozdílu církví.
pouť na holy island
.
Na závěr: jeden šťastný řidič a stovky nahněvaných cestujících ve vlacích
Při posledním březnovém čtvrtku nasedl jeden dvacetiletý mladík do auta a znepříjemnil cestujícím ve vlacích z Carlisle do Newcastle život. Respektivě havaroval tak šikovně, že znemožnil použití celé vlakové tratě ze zmíněných měst na celých pět hodin. Co se stalo? Mládenec špatně najel na most nad železnicí a svalil se přímo do tratě, stříbrné auto přistálo na střeše. Řidič, ač padal z velké výšky, tak z vozu vylez posvých a po příjezdu policie a záchrané služby byl převezen do nemocnice, kde mu ošetřili poraněná záda a ramena. Po odklizení auta se vlaky na trať mezi Newcastle a Carlisle po 21:00 hodině vrátili.
.
Foto a zdroj mag.: Chroniclelive.co.uk

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem

Napsat komentář