Newcastle Speciál – duben 2018

Napsal ,
Newcastle Speciál a souhr zajimavostí z města a jeho okolí.

150 let staré divadlo v Durhamu projde vytouženou renovací
Historické divadlo The Assembly Rooms Theatre založené roku 1869 v samotném srdci Durhamu, které od roku 1930 vlastní Durhamská Universita, projde renovací v hodnotě 4,2 miliónů liber. Divadélko s kapacitou 220 diváků, projde renovací stropu divadla a obnovy pokladny. Vylepšeny budou také toalety, šatny a dílna. Divadlo by mělo býti také přístupnější pro lidi na vozíčku a matky s dětmi v kočárku. Univerzita poprosila štědrou veřejnout, aby se zapojila do obnovy ikony města a přispěla v projektu pro vytvoření kavárny a baru v divadle.
durhamské divadlo
Quentin Sloper sedící v Durhamském divadle je zároveň ředitelem pro zábavu v Durhamské Universitě.
.
Budova 150let starého divadla je domovem pro 26 studenských divadelních spolků v rámci Durham Student Theatre, které ročně nazkouší a odehrají více jak 100 divadelních představení, což dělá Durham jednou z největších studenstkých scén v Británii. Práce začnou letos v červnu. Po dobu 12-14 měsíců bude divadlo uzavřeno a studenti budou rozmístěny v náhradních budovách po celém městě. V průběhu oprav bude oblast North Baile dle potřeb stavařů uzavřena.
.
Severovýchodní rybáři protestovali proti dohodám o Brexitu
Několik desítek rybářských lodí vyplulo v neděli 8.dubna o 9 hodině z North Shields směrem do Newcastle Quayside, podpluly pod mostem Milenium a následně se otočili zpět do North Shieldsu. Zhruba po 15 hodině se lodě rozpluly různými směry. Tato protestní flotila byla současní velké akce nazvané “Fishing for Leave“, kdy rybáři z různých měst Anglie protestovali proti dohodě, která byla uzavřená s EU o odchodu Velké Británie z unie. Ta rybářům z ostatních zemí unie umožňuje i nadále rybařit ve výsostných vodách jejího veličenstva královny Alžběty II. Poukazují na skutečnost, že v březnu tajemník pro životní prostředí Michael Gove řekl rybářskému průmyslu, že Velká Británie, po Brexitu, se stane skutečným nezávislým ostrovním – pobřežním státem. Ve stejný okamžik se zapojili rybáři z dalších měst a to z Whitstable, Hastingsu, Portsmouthu, Milford Havenu a Plymouthu, dohromady celá flotila čítala na 200 rybářských lodí.
rybářské lodě
.
Greyuv Monument možná dostane pestrý kabát
monumentVedeni města zvažuje navržené plány na pestrou úpravu Monumentu. Přivést jej trochu k životu a tak by se na tři měsíce oblékl do pestrého kabátu viz. fotografie. Stalo by se tak v rámci chystané Velké Výstavy Severu. Mělo by jít o jakési zdůraznění dělnických svobod a zlepšení pracovních podmínek, neboli jinak oslavou dělnické třídy. Než si někteří čtenáři řeknou, že se vedení města muselo zbláznit, veřte nejde o žádnou novinku. Jde o vyzualizaci z pera Waltera Craneema z roku 1894, výtvarníka a ilustrátora především dětských knih původem z Liverpoolu. Zároveň byl velkým bojovníkem za práva dělnické třídy a zlepšení pracovních podmínek v průmyslovém severovýchodu. V roce 1924 byla grafika využita na plakáty Ashington branch of the Northumberland Mineworkers s výzvou na zlepšení pracovních podmínek. Podle aktuálního plánu budou textilní stuhy, navynuté na sloup, pod památníkem opatřeny slovy společnost, zdraví, vzdělání, věda, umění a přátelství. Podle plánů tato dočasná výzdoba nikterak Monument nepoškodí a bude i nadále přístupný pro veřejnost. Velká Výstava Severu bude zahájena 22.června a bude trvat do 9.září.
.
 
Navštivte 35 historicky unikátních hospůdek Severovýchodu
Seznam 35ti historicky a interierově nejzajímavějších hospůdek regionu dala dohromady společnost CAMRA. Podle společnosti pro ochranu kulturního dědictví je severovýchod definován těmito regiony – Durham County, Tyne and Wear, Northumberland a část Severního Yorkshiru. Původně zde bylo na 3000 malých hospod a barů, dnešních dní se jich zachovalo s minimálními nebo žádnými upravami jen 40 a zde je seznam s popisem těch, které nosí značku národní kulturní památky nebo regionální památky. https://www.chroniclelive.co.uk/news/north-east-news/inside-35-most-historic-pubs-14525575
.
Jaká byla řeka Tyne před téměř 70ti lety?
Historici by řekli, že o mnoho hlučnější a s velkým lodním provozem. Řeka Tyne v 50-60tých letech minulého století byla jednou z těch rušnějších v Anglii. Za těch mnoho desetiletí se hodně proměnila a zklidnila. Lodní doky, opravny nebo výrobci lodí odešli a téměř po nich nic nezbylo. Jedna ze zakladních ikon průmyslu Newcastle a jeho nejbližšího okolí vymizela do propadliště dějin. Na tyto doby zbylo pár fotografii a několik blednoucích vzpomínek doposud žijících pamětníků.
loď Parkeston z Newcastle1958
Lodě na sypké naklady, nakladní lodě, osobní lodě, lodní bagry, trajekty, ledoborce, ponorky, fregaty, letadlové lodě a mnohé další začali mizet na počátku 80tých let, kdy provoz na řece Tyne utichl. Současné vzácné fotografie pocházejí z Armstrong Railway Photographic Trust, který vznikl po smrti Jacka Armstronga v roce 1987, jenž byl celoživotní železniční nadšenec a pocházel z Northallertonu. Během jeho dlouhého života vznikla ucelená kolekce historických fotografii zejména ze Severovýchodu.
loď Buenos Aires z Gatesheadu
Správce společnosti David Dunn řekl: “Armstrong Railway Photographic Trust má více jak 330 000 fotografii, především železničních subjektu, návěsů, ale také autobusů a lodí na řece Tyne.” Tyto fotografie byli pořizeny převážně v padesátých a šedesátých letech minulého století. Připomínají dobu kdy se na řece Tyne těžce pracovalo, než jej vystřídali, bary, restaurace, hotely nebo galerie.
fotografie: Armstrong Railway Photographic Trust / Chroniclelive.co.uk
.
Umřela legenda ploché dráhy zvaná Galloping Mauger
Dne 16.dubna roku 2018 po vysoce progresivní nemoci vydechla legenda sportu Ivan Mauger ve svých 79 letech naposledy, stalo se tak v Goald Coast v Austrálii, kde žil se svojí rodinou. Ivan Mauger se narodil na Novém Zélandu roku 1939 a již od dětství byl přitahován rychlostí, která se později stala až posedlostí. Jeho největší zlom v karieře nastal v týmu Newcastle Diamond, kde získal i svůj první titul mistra světa.
.
Svojí světovou dráhařskou karieru chtěl nastartovat již v 17ti letech, kdy se poprvé přistěhoval do Anglie, kde prožil nepříliš povedenou jízdu v týmu z Wimbledonu. Následně se vrátil zpět do své domoviny, aby se později vydal znova do Anglie, přesněji do nově vznikajícího týmu Newcastle Diamond, do kterého se připojil roku 1963. Na svůj první titul mistra světa v ploché dráze čekal do roku 1968. V následujících letech přidal dalších pět titulů mistra světa v různých týmech z Anglie, k tomu přidal tři tituly mistra světa na dlouhé dráze. Roku 1976 byl odměněn Řádem Britského Imperia a členem Řádu Britského Imperia se stal roku 1989. Ivan Mauger by také uveden do novozelandské Síně Slávy v roce 1990, další pocty se mu dostalo v roce 2000, kdy byl vybrán olympijským výborem, aby nesl pochodeň při LOH v Sydney. Stalo se tak 12.června 2000.
.
Cesta Universitního týmu Newcastle skončila v semifinále
Již několikrát jsme se ohlídly za studenty Newcastleské University, kteří vcelku přesvědčivě procházeli prestižní studentskou soutěží na BBC2 University Challange, která je na obrazovkách britských televizí již od roku 1962. Týmy se skládají ze 4 členů studentů dané školy, vyjímkou jsou univerzity z Oxfordu a Cambridge, kteří mají týmy podle collidge a ještě před již tvrdým sítem samotné soutěže mají vlastní soutěž na půdě university. Kromě Oxfordu a Cambridge se po změně formatu roku 1994, často ve finálních fázích objevuje tým z Durhamu, který vyhrál naposledy v roce 2000. Newcastlu se triumf nikdy nepovedl, nejlepším umístěním bylo čtvrtfinále z před dvou let. Nyni se však týmu pod vedením kapitána Jonathana Nobla z Newcastle a jeho kolegům z týmu, dařilo víc než dobře a očekávání rostla úměrně s postupem do dalších fází soutěže. V prvním kole si poradili s Sheffield Hallam University v poměru 40 ku 170, nakonec to stačilo na přímý postup do druhého kola a tým se vyhnul mlýnku zvaném Highest Scoring Losers Play-Offs, byť jen o 10 bodů. Los určil pro druhé kolo tým z University of Southampton a výsledek byl víc než nadějný 215 ku 130. Čtvrtfinále je v současném formátu Universtiy Challange, doslova peklo na zemi. Každý tým pro postup do semifinále potřebuje dvě vítězství ze tří možných duelů a díky systému je zaváhaní potrestáno papírově silnějším týmem, kterému v dalším duelu bude tým čelit. Newcastle na rozehřátí ve čtvrtfinále dostává University od Bristol. Tým kapináta Nobla nezaváhá a soky vyprovodí z ringu v poměru 225 ku 130. Ve druhém duelu jde do tuhého, Newcastle je díky dobrým výsledkům nasazený, ale los byl krutý St John’s College z Cambridge, ten v poklidu smetl všechny své dosavadní soupeře. Tým, spíše “šrotovací mašina”, která deklasovala možná až zesměšnila své rivaly z Corpus Christi College z Cambridge ve druhém kole. Výsledek mluví víc než jasně 285 ku 80! Newcastle nemělo co ztratit, tým dřel, potil krev až se vařila šedá kůra mozková! Nic nebylo platné, se vztyčenou hlavou prohrálo svůj druhý čtvrtfináloví duel 135 ku 160. Studenti Newcastlu si museli počkat, který soupeř na ně zbude do jejich a i celkově posledního duelu ve čtvrtfinále, nakonec jim byl tým – jak jinak – z Cambridge, Fitzwilliam College. Tým předvedl velice dobrý souboj a nakonec soupeře porazil 205 ku 65. V semifinále se studenstvo z Newcastle postavilo proti Merton College z Oxfordu a prohrálo 110 ku 215. Sice s debaklem na závěr, ale i tak se tým z Newcastleské University dostal nejdál v historii soutěže. Závěrem, soutěžní ročník 2018 vyhrála “drtička” z Cambridge, St John’s College, kteří si poradili s Merton College z Oxfordu 145 ku 100.
univerzitni tym newcastle foto:bbc.co.uk / chroniclelive.co.uk
Členové letošního týmu za Newcaste byly: kapitán Jonathan Noble z Newcastle, který letos dokončí postgraduální studium matematiky. Adam Lowery ze Sunderlandu, který dokončuje doktorát z chemie. Molly Nielsenová z Londýna, která studuje pátým rokem medicínu a Jack Reynard z Leedsu, který studuje třetím rokem taktéž medicínu.
Zdroj a foto mag. :Chroniclelive.co.uk

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem

Napsat komentář