Souhrn sezony 2017/2018

Napsal ,

Skončil další ročník Premier League, ve kterém jsme očekávali možná až příliš. I když asi jak kdo. Pesimisté viděli kádr po letním mercatu na sestup, optimisté chtěli boj o evropské poháry, ale vyhráli realisté, jimž bylo jasné od začátku sezony to co se nakonec vyplnilo – blíže středu tabulky, daleko od Evropy i záchranářských bojů v závěrečných kolech. Nutno ovšem dodat, že sezona se nevyvíjela tak jak nakonec skončila, každá skupina (optimisté, pesimisté i realisté) měla chvilku převahu. První polovina sezony byla spíše z říše pekel, tragédie, kritika. Až přehoupnutí do roku 2018 znamenalo náznak optimismu, mužstvo si jakoby sedlo a začalo si věřit. Přišli výsledky, body a jistota setrvání v Premier League daleko před koncem sezony. A závěr se málem blížil opětovné blamáži. Ale pojďme popořadě, nejdříve léto.

Je pro připomenutí letní transfery klubu:

Přišli:
U23:
Tyrique Barlett – Pretoria YD
Juanito – Recreativo Huelva
Josef Yarney – volný hráč, konec smlouvy v Evertonu
Stefan O´Connor – volný hráč, konec smlouvy v Arsenalu

A-tým:
Christian Atsu – záložník, 25 let, Chelsea, 6,2 milionu liber, podepsal 4-letý kontrakt
Florian Lejeune – obránce, 26 let, Eibar, 8,8 milionu, podepsal 5-letý kontrakt
Jacob Murphy – záložník, 22 let, Norwich, 10 + 2 miliony
Javier Manquillo Gaitán – obránce, 23 let, Atletico Madrid, 4,5 milionu, podepsal 3-letý kontrakt
Mikel Merino – obránce-záložník, 21 let, Borusia Dortmund, hostování za 2,5 milionu + opce za 6 milionů – během sezony uplatněna
Joselu – útočník, 27 let, Stoke, 5 milionů, podepsal na tři roky

v lednu 2018 přišli:
Martin Dúbravka – brankář, 29 let, Sparta Praha, hostování + opce, 2+4 miliony
Kenedy – obránce-záložník, 22 let, Chelsea, hostování
Islam Slimani – útočník, 29 let, Leicester, hostování

Odešli:
U18:
Gideon Adu-Peprah – volný hráč (Cambridge United – zkouška)
Daniel Lowther – volný hráč – do 31. 8. si nového zaměstnavatele nenašel

U23:
Jamie Holmes – volný hráč – do 31.8. si nového zaměstnavatele nenašel
Stefan Broccoli – volný hráč – do 31.8. si nového zaměstnavatele nenašel
Ben Smith – volný hráč – do 31.8. si nového zaměstnavatele nenašel

A-tým:
Florian Thauvin – záložník, Olympique Marseille, 9,3 milionu liber
Kevin Mbabu – obránce, Young Boys Bern, 1 milion liber
Vurnon Anita – obránce, Leeds, konec smlouvy
Haris Vuckic – útočník, Twente, konec smlouvy
Sammy Ameobi – záložník, Bolton, konec smlouvy
Lubo Šatka – obránce, DAC Dunajská Streda, konec smlouvy
Yoan Gouffran – záložník, Goztepe SK, konec smlouvy
Lewis Gibson – obránce, Everton, 6 milionů liber
Daryl Murphy – útočník, Nottingham, 2 miliony liber
Emanuel Riviere – útočník, Mety, částka nezveřejněna, ale prý odešel zadarmo
Siem de Jong – záložník, Ajax, 4 miliony liber
Grant Hanley – obránce, Norwich, 3,5 milionu liber

Hostování z NUFC:
Matz Sels – brankář, Anderlecht Brusel, celá sezona
Alex Gillied – záložník, Bradford, League One, leden 2018 – prodlouženo do konce sezony
Tom Heardman – útočník, Bury, League One, původně celá sezona, ale vrátil se po měsíci
Adam Armstrong – útočník, Bolton, Championship, leden 2018, od ledna v Blackburnu, League One
Ivan Toney – útočník, Wigan, League One, celá sezona
Sean Longstaff – záložník, Blackpool, League One, leden 2018, prodlouženo do konce sezony
Stuart Findlay – obránce, Kilmarnock, skotská Premiership, leden 2018
Calum Williams – obránce, Gateshead, pátá anglická liga, leden 2018
Tom Krul – brankář, Brighton, Premier League, celá sezona, uplatněna opce, trvalý přestup
Achraf Lazaar – obránce, Benevento, italská Serie A, celá sezona

Po zisku titulu v Championship se rozpoutala euforie nadějných zítřů. Trenér Rafa Benitez potvrdil setrvání v klubu a dodržení tříleté smlouvy, majitel přislíbil “každou penny” a fans už rozvíjeli teorie o posilách. To by ovšem nesměl být naším majitelem Mike Ashley, držgrešle a člověk, který veřejně přiznává, že je fanoušek Tottenhamu. Prvního září přišlo hodně velké vystřízlivění, trenér sice utratil 40 milionů liber za šest hráčů, ale jen dva splňují kritéria pro Premier League, i když reálnější je říci, že žádný, protože obránce Lejeune si, jako cizinec, musel teprve zvyknout na Anglii a záložník Atsu patří mezi stále se učící. Takže shrnuto a podtrženo – na posílení kádru nedostal trenér ani libru a musel si tedy zařizovat všechno sám. Něco vydělal prodejem šesti hráčů (zhruba 26 milionů liber), nějaká libra mu zbyla z druhé ligy, ale nejvíce Rafovi pomohlo uvolnění mzdového rozpočtu posláním deseti hráčů na hostovačky.

Můžeme říci, že sezona začala tak nějak rozpačitě. První zápas, natěšení fans. Byla z toho ovšem porážka 0:2 se Spurs, mužstvo neukázalo žádnou perspektivu. Dá se polemizovat, že v tom utkání nám nepřálo štěstí, ani přízeň rozhodčího, zákrok na Lejeuna od Kanea byl na červenou kartu. Kritizovalo se nasazení a výkon, ale lze to přičítat frustraci ze vztahů mezi majitelem, trenérem a fans. Můžeme diskutovat, že Spurs neukázali žádnou sílu, my ovšem také ne, i když rozbor hráčů dopadl poměrně dobře. Na to jakým kádrem trenér disponoval nelze mluvit o zklamání. V dalším utkání jsme opět prohráli, s nováčkem z Huddersfieldu a přišlo utkání League Cupu. Rafa zcela evidentně vzal druhý anglický pohár jako vyzkoušení mladých hráčů (Sterry, Barlaser) plus nechtěných (Saivet, Hanley, Lazaar) a stárnoucích (Gamez). I tak si uřízl ostudu, když prohrál třetí utkání v řadě a řadě fanoušků docházela trpělivost. Newcastle je opět venku z prvního poháru. SkySports těsně před začátkem ligy pustil do éteru rozhovor s majitelem klubu Ashleyem, to nemohlo být lépe načasované, vliv na fans to mělo obrovský, negativně. Majitel klubu si v interview stěžoval, že nerozumí frustraci Beniteze z přestupového trhu, že on není jako majitelé ManCity, kteří mohou podepisovat 200 milionový šeky každý týden. On dal do klubu již 250 milionů liber a víc nemá, na zbytek si klub musí vydělat sám. Fanoušci v tu chvíli neřešili nic jiného než Ashleye. Byla to od SkySports rána pod pás na fans Magpies? Chtěli v SkySports rozdmýchávat nový spor mezi fans a majitelem? Udělali to schválně? Aby rozhodili hráče a trenéra? Vypadalo to, že se jim záměr podařil.

Až další zápas, proti West Hamu, se Magpies podařilo konečně bodovat, jasná výhra 3:0, čímž se zvedlo sebevědomí a přišla další dvě vítězství. Už to vypadalo, že bychom mohli jít nahoru, sice jsme prohráli na Brightonu, ale poté opět tři zápasy v řadě dokázali bodovat. Potom ovšem zase jsme čtyři utkání prohráli a i přes remízu na West Bromu dál klopýtali. Další čtyři porážky v řadě zastavila výhra v Londýně na West Hamu a bod s Brightonem těsně před koncem kalendářního roku. Podzim za námi, neradostný, v plné nahotě se ukázala taktická a technická nevyspělost, úzký kádr a až přílíš vlivů ze zázemí – majitel klubu Mike Ashley dal oficiálně Newcastle United k prodeji a díky jednomu zájemci v podstatě neběželo v tisku nic jiného než převod klubu a množství peněz pro Rafu na posílení kádru. Hráči sice tvrdili, že se nezaobírají tím co se děje v kancelářích St.James Parku, ale vliv to určitě mělo. Newcastle se na konci roku pohyboval těsně nad sestupovými příčkami, jeden, dva body nad záchranou. Rafa vsázel na “svoje” koně (Manquillo, Joselu), ale žádná sestava si nesedla a neustálila, jedna chyba vždy srazila celý tým a i dobře rozehraná utkání končila nezdarem. Na trávníku chyběla silná, zkušená, vůdčí osobnost (Moncur, Shearer, Speed, Nolan, Barton nebo nezapomenutelný Keegan).

Až teprve vstup do roku 2018 se povedl podle jistých očekávání, z prvních 14 zápasů nového roku jsme dokázali plnou polovinu vyhrát a v dalších čtyřech remizovat, přičemž minimálně dvě remízy jsme si pokazili sami, vždy jsme tahali za ten lepší konec, při větší zkušenosti hráčů a malinko lepší technice mohlo být ze čtrnácti utkání 9-10 výher, a nikdo by ani nemrknul. Nicméně to vypadalo, že se tým konečně sehrál, ustálil, zlepšil sebevědomí a možná se dokázal trochu odpoutat o Rafovi svázané taktiky. A i díky lednovým posilám, Dúbravka mezi třemi tyčemi zlepšil komunikaci s obranou, navíc byl jistější než Darlow a Kenedy zvýraznil kvalitu levé strany. Nato Newcastle vybudoval ze svého stadionu pevnost (vítězství nad Manchesterem United, Arsenalem, Huddersfieldem a Southamptonem), dokázal bodovat i venku (Bournemouth, Leicester, Crystal Palace) a brzy měl jednačtyřicet bodů, což se v Anglii považuje za nepsané pravidlo záchrany. Letos se už v polovině sezony mluvilo o tom, že by na záchranu mělo stačit 38 bodů a ve finále se ukázalo, že i 35 by byla spása. Nicméně ve chvíli dosažení naší hranice jakoby si Magpies řekli, že nám to stačí a přestali hrát, jakoby se vypařila forma a výkonnost přes noc. Myšlenkama se již viděli na dovolené a závěr sezony byl málem jako jedno velké fiasko. (Jen na okraj, víte kde se zrodilo slovo fiasko a proč? V mém, milovaném Toskánsku. Určitě už jste většina z Vás viděli červené víno Chianti, někdy také označované jako Fiasko, v lahvi obalené slámou. Kdysi při výrobě těch lahví došlo k chybě a měli vypouklé dno, což znamenalo, že nemohli stát na stole. To byl neúspěch nebo-li fiasko, ale přece se ty lahve nevyhodí, tak skláři vyrobili slaměný podstavec s obalem na lahev a mohlo se stáčet :-)) Až poslední utkání sezony, doma s Chelsea, se hráči ukázali ve správném světle. Dokázali fanouškům, že se chtějí rozloučit důstojně a mají jistou kvalitu. Vítězství 3:0, plný stadion, vynikající kolektivní výkon, nasazení. Skvělé zakončení sezony, které nepokazí ani tvrzení nepřejících, že se Chelsea šetřila na finále FA Cupu. Sezona byla zachráněna, fans spokojeni, nicméně pro léto je tady stále mnoho otázek. Zůstane Rafa? Dostane finance na posílení? Prodá Ashley klub? První otázka je již zodpovězena – trenér Rafa prohlásil, že chce dodržet smlouvu, tudíž zůstane v Newcastlu do příštího léta.

Tolik soupis zápasů, teď se podíváme na hráče. Trenér Rafa Benitez se zhlédl v určitém systému a věřil, že si jej prosadí. Ono by to asi šlapalo, ale chyběla kvalita kádru. Nebo špatný výběr základních sestav, i když těžko Rafovi něco vyčítat. S tím co měl k dispozici nelze dělat zázraky. On si navíc jede svojí hru, svojí strategii a kdo mu do ní nezapadá tak má smůlu. To byl asi největší problém fanouškovských stížností na opomíjení kanonýra Mitroviče. Horká srbská krev se prostě nerada podvolovala trenérově taktice a tak musel v lednu na hostování do Fulhamu, kde střelecky ožil. Jak sám ovšem říká jen díky rozdílné taktice trenéra Jokanovice. Zda to přesvědčí Rafu těžko říci. Benitezova volba na Gayla a Joselua se ovšem ukázala jako špatná, nejlepší střelec z druhé ligy se bál hrát naplno kvůli svému zraněnému kolenu, zlepšení přišlo až v závěru sezony a Joselu jen ukazoval proč se jej ve Stoke zbavili, tragičtějšího střelce jsem už dlouho neviděl. Vliv na start sezony určitě mělo hned první utkání, ve kterém se zranil stoper Lejeune a na klidu mužstva nepřidalo ani vyloučení Shelveye. Přidáme-li k tomu přemotivovanost Ritchieho, nezkušenost Murphyho, částečně i Atsua a Haydena, nesehranost obrany a hlavně většinová absence zkušeností z Premier League tak se nelze divit podzimu, tak jak jsme jej sledovali. Proč nebyl více do hry zapojen obránce Mbemba se nepodařilo přesvědčivě zjistit. Vedení klubu pořád mlžilo zraněním zad a průtahy s vyřizováním pracovního víza, ale pravda bude asi jinde. Při zranění Lejeuna se v obraně zkoušeli Clark, což byla varianta ze druhé ligy (nenadarmo jsem už vloni tvrdil, že Clark není hráčem pro Premier League) a Manquillo, který hrál jen proto, že si ho Rafa přivedl jako svého koně. Ke konci sezony i Benitez pochopil, že Manquillo, stejně tak jako Joselu nejsou hráči pro Newcastle United a Premier League. Růst do hvězdy potvrdil kapitán Lascelles, svůj standart si odvedli Yedlin, Dummett, Shelvey. Standart, ale nic navíc, je to průměr. Zvláštní kapitolou je Ayoze Perez, útočník, hráč do vápna. Přesto jej trenér neustále stavěl na pozici desítky. V souhrnu celé sezony by Perez totálně propadl, protože jeho technické kvality v roli tvůrce jsou hrozné, navíc je to sólista, ale protože dokázal střílet góly (z míst kam patří – do vápna, ne jako desítka mimo něj) tak lze hovořit o jistém úspěchu. Zklamáním je brankář Karl Darlow, talent mu nechybí, ale zkušenosti ano. To bylo vidět na chování a komunikaci Dúbravky s obranou. Darlowovi by prospělo hostování, vysedáváním na lavičce se nezlepší. Komentovat brankáře Elliota, obránce Haidaru a Gameze a záložníka Merina asi nemá cenu, většinu sezony promarodili. U Merina a Murphy je optimistický výhled do budoucnosti, to málo co odehráli ukázali, že jim talent nechybí a mohou být velcími hráči, jen musí sbírat zkušenosti a být zdravý. Kladné hodnocení si nakonec vysloužil i záložník Mohamed Diamé, přestože první polovina sezony jej nezastihla v dobré formě, ale poté se jakoby vše ustálilo, od jistoty v brance, přes sehranost stoperů a ujasnění si pozic středopolařů si Diamé nekolikrát vysloužil ty nejvyšší známky a měl podíl na úspěšném jaru.

Rafa Benitez si během první poloviny sezony stěžoval na úzkost kádru a očekával vstřícnější přístup majitele během lednového přestupního okna. Bohužel optimismus opět zůstal někde daleko před Newcastlem upon Tyne. Přesto se vedení klubu podařilo dojednat tři hostovačky, z nichž dvě určitě byli přínosem, přičemž jedna na v Newcastle setrvá delší dobu, smlouva už byla podepsána. Slovenský brankář Martin Dúbravka, o němž se nemluvilo dobře, přecejenom Sparta tápala a gólman byl mezi těmi, kteří neplnili očekávání. Ve chvíli začátku spekulací o jeho nákupu si většina fans ťukala na čelo – proč tenhle? Máme Darlowa, Elliota, Woodmana, na hostování Krula a Selse. I já byl pesimista, čímž se samozřejmě Rafovi a Martinovi omlouvám 🙂 Rafa ovšem věděl koho chce mezi tři tyče, Martin prožil debut na domácím St.James Parku a proti Manchesteru United. Nemohl si přát nic lepšího, plný stadion, vítězství a několik vynikajících brankářských zákroků, které ho hned vynesli nad ramena ToonArmy. Druhým nováčkem kádru byl brazilský univerzál Kenedy. I on zaujal, jeho technika a rychlost byla určitě přínosem, občas sice kritizován za sobeckost, ale je mladý a talentovaný, pod Rafou může růst, dojde-li k dohodě mezi Newcastlem a Chelsea. Třetí hráč byl snad přivedený jako Joselu, na truc majiteli, aby viděl kam vede jeho fotbalový analfabetismus. Útočník Islam Slimani k nám přišel už zraněný a než se dostal do formy byl konec sezony. Naskočil do čtyř zápasů, bez vstřelené branky, bez většího přínosu hře a mužstvu. Upozornil na sebe dost negativně, kopnutím do obránce soupeře, za což dostal dodatečně od FA třízápasový trest a jeho anabáze v černobílém dresu skončila dřív než vůbec začala. Takže oproti létu byl leden určitě pozitivnější, dva nový hráči rozhodně měli vliv na mužstvo i výkony.

Sezonu Newcastle United zakončil na desáté příčce, v polovině tabulky, na místě o kterém se fanouškům ještě v prosinci ani nesnilo. Lze ovšem říci, že můžeme být na sebe pyšní, kádr na více prostě neměl. Odehráli jsme zápasy, ve kterých nám nepřálo štěstí, ale musíme si připustit, že byly utkání, kde jsme si ho vybrali ažaž. Porazili jsme Arsenal, Manchester United, Chelsea, od mistra ligy jsme doma dostali jako jediní jeden gól. Myslím, že sezona skončila spravedlivě. Nejdůležitější pro Newcastle United je zůstat na nastoupené cestě, kterou vytyčil Rafa Benitez, což naznačuje, že setrvání trenéra je pro klub asi největší otázka léta. Nejideálnější pro fans by byla zpráva o prodeji klubu a odchodu Mika Ashleye, ale to se asi nestane, jenže to ovšem už nejsou zprávy do souhrnu sezony, to jsou jen zbožná přání a spekulace.

Souhrn sezony reservy, Akademie a hostovaček

Naše rezerva si v této sezóně vedla docela špatně, teda až na zisk jednoho poháru. V lize resp. Premier League 2 skupina 2 to byla bída. Ve dvanáctičlenné tabulce skončila na 10.místě se ziskem pouhých 21 bodů (6-3-13) při skóre 29:45. Nejlepším střelcem týmu se šesti brankami stal Luke Charman (celkově 22.místo). Owen Bailey a Callum Roberts vstřelili branky 3. Dvě branky přidali Gillesphey, Snagare a Yarney. Jednou se trefili Cameron, Gallacher, Heardman, Hunter, O´Connor, Smith,, Spooner, Sterry, Ward a Wilson.

V Premier League U18 skupina Sever na stejném místě jako U23 skončil náš dorost se ziskem 24 bodů (6-6-10) při skóre 37:48. Snad se to příští rok zlepší.

Naši hráči se postupně vraceli z hostování a tak Vám přinášíme přehled o tom, jak si ve svých hostujících klubech vedli. Bereme pouze ligové statistiky.

Championship

Nottingham dokončil sezónu na 17.místě (15-8-23, 51:65, 53 bodů) a nejde mi se trochu nezmínit o posledním zápase Forest s Boltonem. Trochu mi to připomíná naši “kapr” ligu. Bolton se díky otočení zápasu z 1:2 na 3:2 (připomínám vstřelení branek v 87. a 88.minutě) udržel v Championship. Tato výhra ho katapultovala na první nesestupové místo (43 bodů) před Barnsley (41) a Burton (41). Jack Colback zasáhl do 16 zápasů, ve kterých vstřelil jednu branku a jak je jeho zvykem, byl sběratelem žlutých karet, kterých získal šest. Za Bolton odehrál podzim Adam Armstrong, naskočil do 20 utkání a vstřelil jeden gól. Další tři zápasy a dva góly si připsal v League Cupu, ale prodloužení smlouvy se nedočkal, tak v lednu odešel do třetiligového Blackburnu.

Nejplodnější a nejúspěšnější hostování zažil Aleksandar Mitrovič, jenž se předvedl ve skvělé formě ve Fulhamu, kterému pomohl postoupit do Premier League. V celkové tabulce skončil Fulham na třetím místě se ziskem 88 bodů (25-13-8, 79:46) a postoupil tedy do play-off o postup do PL. Nejprve po výsledcích 0:1 a 2:0 přešel přes Derby a ve finále porazil Aston Villu 1:0. V týmu byl Mitro druhým nejlepším střelcem za Sessegnonem. I za své krátké angažmá, kdy naskočil do 20 zápasů, vstřelil Mitro 12 branek a dostal tři žluté karty.

Nejlepším střelcem základní části Championship se stal český útočník Matěj Vydra, který se trefil 21-krát. Congrats.

League One

Jak už jsme psali v aktualitách Blackburn postoupil do Champinship a to z druhého místa (28-12-6, skóre 82:40, 96 bodů), když na první Wigan ztratil dva body. Na jaře se na tom podílel i Adam Armstrong. Ten za klub zasáhl do 21 utkání, ve kterých vstřelil 9 branek. V klubu byl 4.nejlepším střelcem a celkově v League One byl 30.nejlepším střelcem.

Sean Longstaff má v nohách za Blackpool 42 zápasů (druhý v klubovém pořadí odehraných zápasů), ve kterých vstřelil 8 branek a dostal jednu žlutou kartu. Blackpool skončil v tabulce na 12.místě (15-15-16, 60:55, 60 bodů). V klubové tabulce byl z pozice středového záložníka třetím nejlepším střelcem (1.Vassel jich měl 11). Celkově v tabulce střelců skončil na 39.místě.

Bradford s Alexem Gillieadem na tom nebyl o moc lépe než Blackpool. Konkrétně byl lepší o tři body a skončil na 11.místě (18-9-19, 57:67, 63 bodů). Alex zasáhl do 42 zápasů (nejvíc v klubu společně s Kilgallonem), ve kterých vstřelil jedinou branku a vyfasoval tři žluté karty.

Ivan Toney skončil se Scunthorpe na 5.místě se ziskem 74 bodů (19-17-10, 73:53) a mohl si tak zahrát play-off o postup do Championship. Jak už ale víte po výsledcích 2:2 a 0:2 mu stopku o patro výše vystavil Rotherham. Ivan Toney naskočil do 18 zápasů, ve kterých vstřelil 8 branek a vyfasoval tři žluté karty.

League Two

Jamie Sterry a Dan Barlaser hostovali v Crewe. To skončilo na 15.místě (17-5-24, 62:75, 56 bodů). Jamie i díky zraněním naskočil do 9 zápasů, ve kterých dostal jednu žlutou kartu. Dan Barlaser dostal šanci pouze pár minut ve 4 zápasech.

Vanarama National League

V Gateshead působili naši dva hráči a to Lewis McNall a Callum Roberts. Gateshead skončil v tabulce na 17.místě (12-18-16, 62:58, 54 bodů). Lewis si připsal 7 startů, ve kterých vstřelil jednu branku, Call Williams naskočil do 19 utkání a viděl jednu žlutou kartu.

Itálie

Benevento se po roce vrací do druhé italské ligy, když skončili na posledním místě s 21 body. K záchraně jim nepomohl ani náš Achraf Lazaar, který na podzim naskočil do 9 zápasů a vstřelil 1 branku. Jak víte, tak na jaro díky příchodu Bacaryho Sagny nebyl na soupisku zapsán a tak celé jaro strávil v posilovně.

Druhým sestupujícím týmem je další nováček soutěže Verona, ve které nastupoval od ledna Rolando Aarons. Ta po odehraných 38 kolech získala 25 bodů (7-4-27, 30:78). Rolando i díky drobným zraněním za klub naskočil do jedenácti zápasů, ale gólově se neprosadil.

Skotsko

Aberdeen skončil po hlavní části skotské Premiership na třetím místě se ziskem 62 bodů (19-5-9, 50:36) a postoupil do skupiny bojů o titul. Tady si vedl náramně a nakonec skončil na druhém místě se ziskem 73 bodů (22-7-9, 56:37) a postoupil do kvalifikace o Evropskou ligu. Fred Woodman stihl odchytat pouze 5 zápasů a poté jen leštil lavičku.

Kilmarnock skončil v základní fázi na 5.místě se ziskem 55 bodů (15-10-8, 45:39) a také postoupil do skupiny bojů o titul. Tam si nepolepšil a skončil tedy na 5.místě se ziskem 59 bodů (16-11-11, 49:47). Stuart Findlay byl docela vytíženej, když naskočil do 32 zápasů, ve kterých vstřelil 3 branky a dostal jednu žlutou kartu.

Ve druhé skotské lize skončilo Quenn of South na šestém místě (14-10-12, 59:53, 52 bodů) a vyhnulo se tak boji o postup do nejvyšší soutěže i bojům o udržení. Kyle Cameron za klub naskočil do osmi zápasů.

Turecko

Sivasspor skončil v Turecku na 7.místě (49 bodů, 14-7-13, 45:53). Henri Saivet přišel do klubu v lednu, zasáhl do 12 zápasů, bez gólového efektu.

Belgie

V hlavní části belgické ligy skončil Anderlecht na druhém místě se ziskem 55 bodů (16-7-7, 49:42) a pochopitelně si v nadstavbě zahrál ve skupině o titul. Zde se mu vedlo o něco hůře a skončil celkově na třetím místě (40 bodů, 4-0-6, 12:15) a zahraje si kvalifikaci o Evropskou ligu. Matz Sels odchytal 32 zápasů.

Všechny góly vstřelené hráči Newcastlu v právě skončené sezóně – https://www.youtube.com/watch?v=PKXx7a-Hi10

A tu je 10 nejlepších zásahů nominovaných na gól roku – https://www.youtube.com/watch?v=P_j3tMv9dzY

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, Facebook, bbc, ToonArmy, internet

Napsat komentář