Newcastle Speciál – květen 2018

Napsal ,
A je tu další díl magazínu, který mapuje dění a lidi z města a jeho okolí…
.

Místní volby jednoznačně pro Labouristy
Na začátku měsíce proběhly v Newcastle, Sunderlandu, North Tyneside, South Tyneside a Gatesheadu komunální volby do městských zastupitelstev a Labouristé slaví drtivá vítěztví od Newcastle po Sunderland. Durham nečekaly žádné volby a tak měly volebně volný čtvrtek. Volební komise Newcastle, South Tineside a Sunderlandu se vrhli na přepočítávání hlasů již v den voleb po uzavření volebních místností, ostatní města nechala počítání hlasů na páteční ráno.
.
Newcastle – Velkou radost Labouristů přinesly volby v Newcastle, kde posílili již tak silnou pozici v radě města. Od roku 2004, kdy se volilo poprvé 78 radních a město bylo v nových hranicích, Liberální Demokraté výrazně ztratili své pozice a Konzervativci nejsou v radě města již více jak 20let. Výsledky: Labouristé 56 radních, Lib. Demokraté 19 radních a 3 nezávislí radní.
.
South Tyneside – Takřka stoprocentní úspěšnost Labouristů, výprask, debakl ostatních stran a obstrukce u přepočítání hlasů od některých Konzervativců v nejmenovaných částech města, k volbám přišlo 33% oprávněných voličů.
Výsledky: Labouristé 53, Konzervatisté 1.
.
North Tyneside – Labouristé si polepšili o 2 radní, Konzervatisté a Liberární Demokraté svorně přišli o jednoho zastupitele v radě.
Výsledky: Labouristé 53, Konzervatisté 6, Lib. Demokraté 1.
.
Gateshead – Žádné drama se nekonalo, staré dobré zajeté koleje dobře slouží a tak proč je měnit. Obyvatelé nepřipravili žádné překvapení a Gateshead stále patří k těm místům, kde je to téměř až striktně rozdělené, který daný volební obvod komu patří, kromě pár vyjímek, kde je to hra doslova o každý hlas.
Výsledky: Labouristé 54, Lib. Demokraté 12.
.
Sunderland – Labouristé zde ztratili několik křesel v radě města a Liberální Demokraté naopak navýšlili svojí účast v radě na dvojnásobek. Jeden nezávislý kandidát, který vyhrál v obvodu Copt Hill se vzdal a místo připadlo Labouristům z druhého místa.
Výsledky (ze země League One ”:-D”): Labouristé 61, Konzervatisté 8, Lib. Demokraté 3.
.
Obyčejně Neobyčejní Geordies
.
David Greaves a jeho kniha – co na očích to na papíře.
– Neobyčejně tragický příběh mladého člověka –
.
Nese jméno Mr Snuffle’s Birthday, vydaná rodinou post mortem k 2.květnu roku 2018, v den jeho nikdy nedožitých 33tých narozenin. David Greaves zemřel v pouhých 31ti letech na MND – Nemoc motorického neuronu (na obdobnou nemoc zemřel nejmladší premier v historii ČR Stanislav Gross /ČSSD/).
david greaves a kniha mr snuffles
Davidu Greavesu byla nemoc MND detekována před 30tým rokem života a místo nekonečného zdrcení svojí ubívající energií a postupnou ztrátu motorických schopností, se bývalý triatlonista, který závodil na nejtěžších závodech světa Iron Man a byl i dobrodružné povahy, se nevzdal a začal sepisovat své povídky a pohádky, které chtěl publikovat a číst svým dětem. I když žádné neměl, plánoval je mít se svojí velkou láskou Filipou, kterou si přes kruté vyhlídky do budoucnosti vzal za svojí ženu. Vystoupal na nejvyšší horu Afriky Kilamanžaro a sehnal 12 tisíc liber pro Motor Neurone Disease Association a začal psát své povídky, později kdy přišel o možnost ovládat ruce, mu pomohl se psaním program Eye Gaze, který díky sledování pohybu očí, zapisuje autorův zamýšlený text. David se svojí manželkou Philipou se nakonec usadili nedaleko Newcastle. Nemoc se během 15měsíců od detekce rychle zhoršovala, až do jeho smrti roku 2016 v kruhu rodiném.
.
Je to krásné, když slavíte vydání knihy, ale zároveň neuvěřitelně smutné.“ vypověděla Davidova matka Sarah. ”On a Phil chtělí mít vlastní děti a on měl tyto knihy číst svým dětem, dokonce je chtěl vzít do školy.” David výrustal s rodiči Sarah a Andrewem a starším bratrem Peterem v Northumberlandu.
.
David vedl hodně venkovních aktivit a byl velmi společenský, zdravý a fit.
”Užíval si asi nejlepší léta svého života do doby než přišla tragedie. Žil v Londýně, kde pracoval na Dobravní strategii pro cyklistiku a jako vášnivý cyklista svojí práci absolutně miloval. Zde se setkal s Phil, byl s ní šťastný a zdálo se, že všechno do sebe krásně zapadá.”
.
Sarah si začala uvědomovat, že je něco špatně s jejím synem, když byli na rodinné dovolené na safari v Tanzanii.
”Vždy byl tak silný a najednou byl tak slabý. Nedokázal správně udržet fotoaparát a měl třes ve svalech. Vzpomínám si, že jsem si pomyslela: doufám že je to nádor na mozku, nebo roztroušená skleróza. Protože by to znamenalo že to není onemocnění neuronů.”
.
Ale nejhorší obavy byly potvrzeny, v červnu 2015, krátce po 30tých narozeninách byl diagnostikován na MND. Následně požádal Philipu o ruku.
”Byla to velká věc se takto zeptat s tak zničující diagnozou. Je to rozsudek smrti. Tak si uvědomil že nemá čas na ty věci okolo, chtěl ukázat jak moc ji miluje.“
david a philipa f. liang hong 2014 foto: Liang Hong r.2014 / chroniclelive.co.uk
Pár měl krásnou svatbu u rodného domu Phillipy v Surry. Ještě předtím než než vyšplhal na horu Kilamanjaro a pro Motor Neurone Disease Association sehnal 12.000 liber. Když se vrátili rozhodli se usadit u Davidových rodičů na severovýchodě Anglie a našli si byt v Jesmondu ( Newcastle).
.
Během několika měsíců přišel David o veškerou motoriku, pochyblivost, hlas a nakonec skončil na plicním ventilátoru, aby mohl dýchat. ‘‘ Při onemocnění motorických neuronů si zvyknete na jednu věc pak se stane další věc. Je to tak progresivní a tak nepředvídatelné. Je to příšerná nemoc – není to jen že byl ochrnutý, byl v bolestech a nemohl dýchat. V jednom okamžiku trpěl zápalem plic, myslel si, že zemře v nemocnici, ale vyvinul obrovské úsilí, aby se dostal domů. Chtěl být schopen vybrat den, kdy měla být jeho ventilace stlumena. Říkal, že je načase, aby odletěl. Často vzpomínal, že měl opravdu dobrý život, byl vděčný že potkal Philipu se všemi společnými dobrodružstvými, které zažili. Zemřel v noci, kdy do domu přijel tým a jeho podpora byla stažena s rodinou okolo něj. Nebylo tak špatné jak jsme očekávali, protože byl tak klidný, opravdu připraven zemřít. Ale byl příliš mladý.”
.
Rodina nyní pracuje na tom, aby byly vydány Davidovi knihy Mr. Snuffl / Pan Snuffl. První kniha byla vydána na den přesně kdy by bylo Davidovi 33 let. Nakonec Sarah okomentovala první knihu Mr Nuffl’s Birthday ‘‘Tato kniha byla pro něj opravdu důležitá. Je to příběh oslavující přítelství a je velmi zábavná. Davidův hlas můžu slyšet po celou knihu.”
.
Newcastle, potažmo St. James Park, bude více patřit rugbystům
Rugbyoví nadšenci a fandové v Newcastle se nemohou dočkat a ti rize fotbaloví se děsí devastace trávníku na St.James Parku. Díky rekonstrukci stánku Newcastle Falcons sehrají celou řadu domácích zápasů právě na St. James Parku. Nicméně kandidatura Newcastlu, tedy radních, na pořádání vrcholových akcí v rugby vyšla kladně a Newcastle bude hostit finálové zápasy Champions Cupu a Challange Cupu v příštím roce. Radní města si slibují, že vrcholné rugbyové akce přilákají více jak 80 000 lidí a tím přinese městu a místním firmám více jak 30 milionů liber.
.
Rafa s hráči učí malé děti správnému psaní v angličtině
 
rafa a hrai

 

V rámci projektu Premier League’s Primary Stars initiative, děti různých škol zajíždějí za ligovými hráči, kteří učí děti psát správně anglická slova. Nyní přišli na řadu děti z Blaydonu a Newcastle United. Když učitel angličtiny třídě oznámil že je autobus školy odveze na tábor se zaměřením na spelování, nikterak nezářili radostí. Poté co je autobus přivezl do tréninkového centra Newcastle United v Bentonu, kde na děti čekal Rafa připoutalo to jejich pozornost. Chvilku poté Rafa odešel, aby se vrátil s několika dalšími hráči svého kádru. Byli jimi Christian Atsu, Florian Lejeune, Ayoze Perez, Javi Manquillo a Massadio Haidara. Děti byli u vytržení! Smyslem toho cvičení je děti naučit správnému zapisování anglických slov pomocí hráčů a trenéra navlečených v rozlišovácích s písmeny, které pak děti měli přesouváním figurínek (hráčů) z místa na místo sestavit gramaticky správně slovo. Projektu se učastní na 15000 škol z celé Anglie a Walesu, nyní to byli děti z Blaydon West Primary School a figurky Rafi Beniteze tedy hráči Newcastle United.

 

.
100 miliónový plán na výstavbu největšího ruského kola v Evropě
Megalomanský plán by bezpochyby změnil světoznámé panorama města z povodí Tyne a to v části města Quayside, které v dávné minulosti bylo známe především pro svůj průmysl zabývajícím se výstavbou a servisem plavidel a lodí všeho druhu. Chronicle dostalo první vizualizace vyhlídkového kola o výšce 460 stop (cca 140 metrů) s největší LED obrazovkou ve svém středu. Kolo by se mělo jmenovat The Whey Aye a mělo by přínest práci až 550 lidem a odsoudit Londýnské Oko mezi trpaslíky.
the whey ayefoto:World Wheel Company / chroniclelive.co.uk
Nigel Hartley pracovník ze společnosti World Wheel Company prohlásil: ‘‘V současném okamžiku jde o nejvíce zajimavý projek ve Velké Británii. Myslím, že to může zlepšit výhled na Quayside a stát zjedním nejlepších na světě.”
.
Kolo by se mělo platit ze soukromích zdrojů a stát by mohlo do 18-24 měsíců od zahájení stavby, což znamená na konci roku 2020. Část stavebních nákladů, zhruba 20 miliónů liber, by měly získat na zakázkách místní firmy formou výběrového řízení. Stavba by měla být vystavěna na place po bývalém mlýnu Spillers, který byl roku 2011 zbořen a místo zůstalo pusté. V plánu jsou i doprovodné stavby jako bar, restaurace, bunkry s virtuální realitou a s virtuálním golfem a reálné fotbalové hřiště. Tak aby si co největší počty rodin potažmo všichni návštěvníci přišli na své. Kromě všelijakých možných aktivit by se návštěvníci formou přívozu měli dostat až do centra Newcastle. 
.
Zdroj a foto, mag.: Chroniclelive.co.uk
 

Napsat komentář