Newcastle má druhou posilu

Napsal ,

Druhou letní posilou pro následující ročník Premier League 2018/2019 se stal jihokorejský záložník Ki Sung-yueng, kapitán reprezentace, jehož jste mohli vidět na právě probíhajícím Mistrovství světa. Přichází k nám zadarmo ze sestoupivší Swansea, kde mu skončila smlouva. S naším klubem podepsal smlouvu na dva roky. Jedná se o 29-letého, 186 cm vysokého středního záložníka, který hraje především jako střední defensivní štít, ale umí i podpořit útok. V našem dresu se potká s bývalým spoluhráčem Jonjoy Shelveyem, se kterým si mimochodem v dresu Labutí docela rozuměl.

Ki začal svou fotbalovou kariéru rozvíjet v roce 2001, kdy se z rodného Gwangju přesunul do Austrálie, kde po čtyři léta studoval na John Paul College (Brain Soccer Program) a to na popud svého otce, jenž chtěl, aby Ki rozvíjel a kombinoval svou sportovní dráhu s učením a zároveň se naučil dobře anglicky. Zde ho hned poangličtili na Davida. S místním školním týmem dosáhl nejednoho úspěchu a mezi největší vítězství patří první místo v Bill Turner Cupu (2004) – národní školský pohár v kategorii U15. V roce 2005 dostal nabídku z domoviny a to konkrétně z FC Soul a z australského Quenslandu, ale s díky odmítl. Ještě jeden rok dostudoval střední školu – Kumbo High School a poté se zapsal na vysokou školu – Kyonggi University.

Před školou dostal ale přednost fotbal a v roce 2006 ho podepsal zmiňovaný Soul. Zde vydržel 3 roky, když odehrál 64 zápasů a vstřelil 7 branek. Poté za 2,7 milionu liber přestoupil do skotského Celticu, kde měl bilanci podobnou. Tři roky, 66 zápasů, 9 branek. Ze Skotska v roce 2012 přestoupil do anglické Swansea a to už za necelé 3,15 milionů liber. Ve Swansea vydržel do konce své smlouvy, tedy do 30.6.2018. Za tu dobu stihl odehrát 139 zápasů a vstřelil 12 branek. V sezóně 2013/2014 si odskočil na hostování do Sunderlandu, kde ve 27 zápasech vstřelil 3 branky. V poslední sezóně za Swans odehrál ve všech soutěžích 31 zápasů a dal dvě branky (obě v lize) a na tři přihrál. Celkem i s poháry má ve své kariéře odehráno 364 utkání, ve kterých vstřelil 36 branek. Na mezinárodní úrovni reprezentoval svou zemi v kategorii U17 (6 zápasů/3 branky), U20 (16/2), U23 (22/1) a seniorskou repre Jižní Koree (104/10), se kterou si zahrál i na probíhajícím MS v Rusku, kde odehrál oba úvodní zápasy proti Švédsku a Mexiku. Ve své sbírce má dva tituly za vítězství v Ligovém poháru (Anglie a Skotsko) a jednou se s Celticem radoval z vítězství v lize. Jeho současná cena dle transfermarkt je 6,30 milionů liber.

Jihokorejec ještě v našich černobílých barvách nehrál a jedná se o padesátou národnost, která se v našem klubu objevila. Na St.James Parku se KI sejde se svým bývalým parťákem ze Swansea Shleveyem, tak snad jim to bude klapat.

Rafa Benitez po podpisu: “Jsem rád, že jsem mohl v klubu přivítat Kiho. Je to hráč se spoustou odehraných zápasů v Premier League a také mezinárodních zápasů. Bylo to vcelku snadné rozhodnutí ho podepsat. Je kapitánem své země, s dobrým charakterem a bude dobrým přírustkem do našeho týmu. Určitě tento přestup pomůže zlepšit naší sílu ve středu pole.”

Dannyss: “No upřímně. Tohohle hráče nemám vůbec nasledovaného a nevím, co od něj čekat. V tomhle podpisu čuchám především Ashleye a Charnleye. Proč? No protože za a) hráč byl zadarmo, za b) podpisem jihokorejského hráče se zvedne podpora NUFC v Asii a tím pádem bude větší podpora klubu z tohoto kontinentu, stoupne prodej triček a dalších suvenýrů. Chytře to kluci vyšpekulovali. Ale zpět k hráči. Jak jsem napsal, nevím, nevím. Ve Swansea zahrával přímé kopy a rohy, tak snad ho k tomu u nás Shelvey s Ritchiem pustěj…:)). Jeho podpisem jsme dle mého definitivně ztratili Merina. Každopádně hráče nezatracuju ani nevychvaluju, až zápasy ukážou. Je Premier League prověřen, takže by měl bez problému zapadnout. Ohlasy fans v Anglii jsou rozporuplné, jenom asijští fans ho vychvalují do nebes. Jakej názor na něj máte vy?”

Mrkněte na něj – https://www.youtube.com/watch?v=YMmiaDcBsXw

Bůh ochraňuj královnu a Newcastle United
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem

Napsat komentář