Newcastle Speciál – leden 2019

Napsal ,
Info z města Newcastle upon Tyne a jeho okolí. Inspirace jménem Mike Ashley
Obavy o budoucnost přírodní rezervace Gosforth Park
Rezervace se nachází mezi North Tyneside a Newcastle a je již několik let v hledáčku stavařských firem pro výstavbu soukromích obydlí. Nyní opět propukly obavy o budoucnost této chráněnné lokality, protože na vedení North Tyneside byl opětovně podán požadavek s plány na výstavbu 217 obytných domů, tedy o výstavbu nového sídliště. Podobné plány podala společnost Persimmon Homes již roku 2016. Gosforth Park, který je přírodní rezervací a je zapsán jako lokalita vědeckého zájmu a je zapsána a spravována Natural History Society of Northumbria. Letos oslaví 90té výroční vzniku. V současné době je proti tomuto požadavku na změnu územního planu podáno od občanů více jak 1740 námitek. Jedná se o pozemky přímo sousedící s Gosforth Parkem, který byl před lety přiklepnut jako pozemky určené pro práci a je na nich Gosforth Business Park. Největším argumentem je ten, že by bylo občanům znemožněno navštěvování přírodní rezervace díky výstavbě soukromích domů obyvatel.
.
Od ledna 2019 nové pravidelné lety z Newcastle do Londýna a zpět
Provozovatelem pravidelné linky mezi Newcastlem a Londýnem je Eastern Airways, která je financovaná Flybe. Provozovatel tvrdí, že se do Londýna dá dostat za 70 minut a tím být celkově rychlejší jak dráha nebo cesta ze severu na jih autem. Z Mezinárodního Letiště v Newcastle na letiště London City Airport má linka naplánované dva lety v obou směrech. V 8:05 a 17:50 z Newcastle a opačným směrem 9:45 a 19:30 v neděli je přidán jeden večerní cyklus. Dále firma tvrdí, že je to nejbližší letište k centu Londýna a z letiště London City Aiport se dá na metro dostat díky vlaku, který by měl jet co 15 minut směrem Canning Town and Bank, kde je stanice londýnského metra. Letenky jsou v prodeji na stránkách flybe.com
.
Dvě ikonické památky v Northumberlandu budou průběžně uzavřeny
Jedná se o řetězový most Union Chain Bridge a opatství Hexham Abbey, které budou po dobu několika týdnu uzavřeny či omezeně zpřístupněny, tak aby mohly probíhat rekonstruční a záchranné práce. Opatství Hexham Abby, které bylo založeno roku 673 n.l., je uzavřeno z důvodů rekonstrukce potrubí určené k vytápění objektu a nových elektrických vodičů, předtím než bude v období velikonoc instalován nový kotel. Nicméně kavárna, krámek s dárky a výstava Velká Historie je stále přístupná veřejnosti bez omezení, ujistila operativní manažerka památky Sally McRobie. Řetězový most Union Chain se dočká rekonstrukce zevnějšku ve snaze zachovat historické struktury mostu.
vnitřní prostory Abby Hexham
 
Fascinující historie v Hexham Abby
.
Paul ”Gazza” Gascoigne stanul před souden za incident z minulého roku – informovali jsme v minulých číslech magazínu
Podle policie a poškozené ženy, měla bývalá fotbalová hvězda Paul Gascoigne 20.srpna minulého roku, sexuálně obtěžovat spolucestující dotykem, při cestě vlakem z Yorku do Newcastle. Později policie potvrdila, že zmíněného muže zatkla a obvinila ze sexuálního útoku dotykem. 8.ledna 2019 stanul Paul Gascoigne před soudem v Teeside Crown Court. Samotné předběžné líčení proběhlo za necelou hodinu za přítomnosti médii. Soudce vyslechl žalobce, ženu na niž měl být veden sexuální útok a byl předložen seznam případných šesti svědků. Podle medii mělo jít o polibek, přičemž obžalovaný všechny body obžaloby popřel. Soudce stanovil hlavní přelíčení na 14.řijna tohoto roku a pro choulostivý případ bude soudní přelíčení neveřejné a bez medii. Paul Gascoigne byl zadržen a byla stanovena kauce.
.
Inspirace jménem Mike Ashley
Ano, i aktuálně nejméně milovaná osoba většiny fanoušků Newcastle United, který je zároveň majitelem Newcastle United Mike Ashley se mohla stát inpirací umělce z Bentonu.
John Hardisty s jeho vytráží
 
John Hardisty a jeho vitráž, r. 2013
.
Pokud se říká o fotbalu, že je podobný naboženství, tak se fanoušci Newcastlu United v posledních letech podrobují tvrdé zkoušce víry. Nyni se vitráž o výšce osmi stop (cca 244cm) s motivy ze St.James Parku se objevila v aukci. Vytvořil jí John Hardisty, umělec z Bentonu v Newcastle, který zemřel před necelými dvěma lety. V době, kdy se objevil na St.James Parku Papiss Cissé, aby zde hrál fotbal, John Hardisty tvořil své umělecké dílo. Papiss Cissé se stal hlavní postavou fotbalisty na vitráži. Vitráž se nyní objevuje v aukci s vyvolávací cenou 150 liber, odhad aukce činí 300 liber. John Hardisty více než 20let provozoval v Newcastle cyklistický obchod nesoucí jeho jméno, následně nad obchodem otevřel uměleckou galerii. V rozhovoru pro Chronicle z roku 2013 uvedl John Hardisty také to, že jedním z největších inspirací byl i fanoušek, který poté co Mike Ashley oznámil přejmenování St. James Parku na jméno své firmy, narychlo před St. James Parkem na plátno fixem napsal – ” Fotbal je mé naboženstí. St. James Park je můj kostel ! ”
vytráž nufc
Vitráž v celé své kráse, součástí je i světelné zařízení, které celé okno podsvicuje.
.
Great Exhibition of the North – propadák nebo úspěch?
Velká výstava Severu skončila a nyní se horem dolem probírají všelijaké statistiky a data, kterými je možno hodnotit průběh, ale hlavně úspěších celé této megalomanské akce. Organizátoři říkají, že to byl velký úspěch a cíl v počtu návštěvníků byl překonán, radní potřebují s touto velkou akcí obhájit vynaložené výdaje z veřejných peněz a nehýří přílišným nadšením.
.
Great Exhibition of the North trvala téměř tři měsíce (informovali jsme v minulých číslech magazínu), v rámci něhož probíhalo několik festivalů, kulturních akcí a nespočet výstav a velké gala světelné představení na úvod v Newcastle nad řekou Tyne. Organizátoři NewcastleGateshead Initiative, kteří celou akci řídili a pořádali nyní prezentují čísla návštěvníků, která jsou velice optimistická – 3,8 miliónů navštěvníků z 5,4 milionů navštěvníků jen z Tyneside a to díky velkému letnímu festivalu. Nicméně proběhla i veřejná anketa turistů, kteří do Newcastle potažmo celého Tyneside přicestovali a jen 1,46 miliónů uvedlo, že jejich hlavní bod cesty byl Great Exhibition of the North. Radní také zpochybnili formu jakou NGI spočítalo navštěvníky celé akce, když se o tolik liší od nezavisle zadané studie, která hovoří jen o 1,46bm. Jiní radní si prozměnu povšimli zvýšených rezervací v hotelích o pouhých 5% oproti minulým letům. NGI narovinu sdělilo, že započitalo každého navštěvníka Newcastle a Gatesheadu, tudíž každého, kdo přijel do Newcastle byl potencionální návštěvník výstavy a tudíž překonali plán 3m návštěvníků. Společnost NGI asi čekají horké měsíce nad řekou Tyne. Závěrem jedna reakce Labouristického radního Couna Shatwella: ” Pracovnící mohou vidět 3 milióny lidí, ale mám větší zájem o lidi, kteří se zabývají uměleckou tvorbou, než o ty kteří projdou jen kolem.”
.
Potvrzeno – Mistrovství Světa v Rugby League bude v Newcastle
Na začátku nového roku byl Newcastle United, potažmo vedení v St.James Parku oficiálně doručen dopis s potvrzením o přidělení pořadavatelství Mistrovství světa v Rugby League i s itinerářem zápasů svěřených městu Newcastle. Nicméně kromě Rugby League bude St.James Park hostit i klasické nám známe Rugby tedy Rugby Union. Milovníci fyzicky náročného sportu tvrdých chlapů si přijdou díky vrcholné akci na své. A nejen oni, profitovat bude finančně i klub. Rugby League přikleplo Newcastlu slavnostní ceremoniál, úvodní zápas a dalších 12 zápasů, které budou upřesněny poté co skončí kompletní kvalifikační procesy v mužské, ženské a vozíčkářské kategorii. Šampionát roku 2021 bude vyjímečný tím, že se poprvé v historii Rugby League uskuteční šampionát všech kategorií najednou v jedné zemi.
.
Itinerář RUGBY na St.James Parku na rok 2019:
24.března 2019 The Big One – St.James Park hostí rugbisty Newcastle Falcons proti vybranému soupeři z ligy. Očekávání jsou takové, že dojde k překonání loňského rekordu 30,174 platících diváků.
10.května 2019 hostí St.James Park finále Challange Cupu – Finálový zápas nám známého patnáctkového rugby. Challange Cup jde přirovnat ve fotbale k UEFA Europa League
11.května 2019 hostí St.James Park finále Heineken Cupu – Finálový zápas nám známého patnáctkového rugby. Heineken Cup je vrcholná klubová akce srovnatelná s UEFA Champions League.
6.září 2019 Poslední Test Match před IRB World Cup v Japonsku 2019. Anglie hostí Itálii.
.
foto a zdroj pro mag.: Chroniclelive.co.uk
.
Bůh ochraňuj královnu a Newcastle.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
 

Napsat komentář