Newcastle Speciál – červen 2020

Napsal ,
V Newcastle se nic moc nemění, Mike Ashley stále vlastní Newcastle United a občas zavítá na St. James Park , tak se i tento magazín o dění v Newcastle upon Tyne zatoulá na web NUFCCZ.CZ

.
Nezaměstnanost v regionu stále roste
 
Na severovýchodě roste podíl nezaměstnaných lidí v produktivním věku bez ohledu na tzv. pandemii covid-19. Sociální úřad eviduje z dubna tohoto roku 112 800 žadatelů o dávky v nezaměstnanosti, což je nárůst o více jak 51% z předchozího měsíce. Byť je podle statistik nárůst největší za posledních sto let, celková míra nezaměstnanosti spíše mírně klesá a je na hranici 5,4%.
.
Mitchell Heggie, umělec z Gatesheadu, zemřel v požehnaném věku 80ti let
 
Gatesheadský malíř, který zasvětil své dílo ikonickým budovám, památkám v Newcastle, Gatesheadu a dalším městům z regionu více jak 60 let. Mitchell Heggie byl inspirací mnohým umělcům po několik generací po celé severovýchodní Anglii. Mitchel zemřel ve svém domě v Gatesheadu ve vělku 80ti let po infarktu 7. května tohoto roku. Umělec se narodil ve skotském Kirkcaldy, kde se u něj vyvinula vášeň pro umění., což mu pomáhalo s jeho duševním zdravím. V posledních letech objevil vášeň v psaní poezie, která mu pomáhala s vyjadřováním emocí. Láska k malbě kostelů a katedrál jej zavedla na Severovýchod Anglie, kam se také i s celou rodinou přestěhoval již v 26ti letech.
.
Moving tributes, jsou věnovány jeho nejlepším a především jemu nejmilejším obrazům. V předchozích letech vystavoval v mnoha městech regionu, ale také v těch nejlepších galeriích v Newcastle a Gatesheadu, Shipley Art Gallery v Gatesheadu a Quilliam Brothers Cafe v Newcastle.
umělec obrazy
Některé malby Mitchella Heggie / chroniclelive.co.uk
.
Heggieoa neteř Lousie Parkerová o strýci pro deník řekla několik vět: ”Můj strýc se ze svých obrazů velice těšil, lidé v komunitě jej poznali jako člověka, který se byl ochotný o umění kdykoli rozpovídat. Nachodil míle a míle s taškou plnou skycáků, tužek, barev a seděl hodiny v okolí Newcastle, Durhamu a Gatesheadu. Jako dítě si pamatuji, že jsem s ním chodila po galeriích, kde vystavovali jeho malbu a také si pamatuji, že za svojí uměleckou činnost dostal ocenění. Nicméně jeho duševní zdraví mu občas bránilo v jeho uměleckém talentu.” Po smrti jejího strýce dostala Lousie od lidí v Beacon Lough (Gatesheadu), kde žil, mnoho kondolencí. – zbytek rozhovoru naleznete na chroniclelive.co.uk
.
Návrhářka sbírá peníze na rekonstrukci Dunston Staiths
 
Nábřežní dřevěná konstrukce bývalého uhelného nakladače pro lodě na řece Tyne vzplál požárem 16. května v brzkých ranních hodinách, podle policie se jednalo o žhářský počin. Podle dobrovolníků z Tyne And Wear Building Preservation Trust spravující průmyslovou památku v Dunstonu, který je nadohled Newcastlu, škoda činí zhruba 300 tisíc liber. Památka patřila do druhé chráněné kategorie staveb v UK, dřevěný nakladač byl již 126let stará historická průmyslová památka Severovýchodu Anglie.
Laura Crowová
Laura Croweová při práci ve svém studiu / Chroniclelive.co.uk
.
Grafická návrhářka Laura Crowová, která své práce realizuje skrze The Crow Factory, po zjištění požáru a následné obhlídky škod nasledujícího dne se rozhodla, že je potřeba nějakým způsobem pomoci získat na obnovu dřevěné struktury Dunston Staiths peníze. Laura se nechala inspirovat původnímy plakáty vytvořené pro kavárnu Staiths café a vytvořila plakáty na podporu celé kulturně odpočinkové zóny s názvem – Save the Staiths. Jeden plakát stojí 15 liber z toho jde 10 liber na podporu obnovy průmyslové památky. Takto již během prvních čtyř dnů prodeje vybrana 300 liber.
plakáty Laury Crowové
Byly vytvořeny čtyři plakáty, motiv kresby stejný jen čtyři různá barevná provedení, dle veřejných kabin na Dunston Stainths / chroniclelive.co.uk
.
Policie odhalila na North Shields velkou pěstírnu marihuany
 
Na konci května policie rozjela akci Fish Quay v North Shields, kde byla zabavena průmyslová farma na pěstování konopí a byl zatčen 27ti letý muž, který tvrdil že na Bell street žije. Byl obviněn z napomáhání nelegálnímu pěstování konopí. Farma měla rozlohu olympisjkého plaveckého bazénu, veškeré technologie použity při pěstování byli odborníky odhadnuty na 1 milion liber. Zabavených rostlin bylo 1100, ze kterých by měli nelegální pěstitelé na ulici výtěžnost dle odborníků něco mezi 630 tis. – 900 tisíci liber.
.
Na oblíbené pláži Tynemouth Longsands opět hlídkují plavčíci
 
Poslední květnový den znamená návrat záchranářů a plavčíků z RNLI na veřejné pláže po celé Anglii. Nicméně místní lidé neustále žádají o dohled nad plavci na pobřeží po celém kraji, nejen na veřejných plážích. Pravdou je že dobrovolníci z RNLI jsou schopni pokrýt zhruba 30% nejoblíbenějších míst pro plavání při letní špičce v zemi, bez pohledu na probíhající tzv. pandemii koronaviru. Tynemouth Longsands dostala plavčíky po vyhodnocení statistik návštěvnosti lidí a počtu zásahů z let minulých. Bylo také přihlédnuto na místní charakter pobřeží a také na vybavenosti pláží zachranými čluny.
.
Lidem Newcastlu bylo odepřeno právo ohlašovaného protestu
 
Skupina lidí z Newcastle a jeho přilehlých částech se chytala protestovat u Monumentu v centru Newcastle 6. června 2020. Protest byl na podporu zesnunlého afroameričana George Floyda, který zemřel vlivem policejného zasahu při zatýkání, pro podezření z trestného činu. Organizátoři ohlásili shromáždění u Monumentu na 6.června pod názvem Black Lives Matter Protest. Avšak radnice protest nepovolila ve jménu regulí omezující práva díky takzvanémé pandemii Covid-19. Organizátoři se se svým protestem přesunuli do on-line prostředí. Po zveřejnění záběrů v USA, kdy policista klečí na zatýkaném více minut, tyto záběry způsobily vlnu prostestů v amerických městech, někde se doslova přelily v rabovaní a jiné odbojné akce. Díky globálnímu světu se protesty přelily i přes velkou louži a protestestovalo se ve velkých městech Evropy a Newcastle neměl býti vyjímkou, nicméně nová omezující pravidla v Anglii jsou stále platná, bez ohledu na jejich relativitu a nutnost.
.
Durhamská Universita dostala nejvyšší královské ocenění
 
 
Jednou z nejlépe hodnocených universit dle různých žebříčků ať už jsou vydány ve Velké Británii nebo v USA je Durhamská Universita, která je mnohdy považována za trojku hned za duem Oxford a Cambridge.
.
Nyní universita obdržela nejvyšší královské vyznamenání The Queen’s Award for Voluntary Service, dalo by se to přeložit jako Cena za nejlepší dobrovolnickou činnost mezi všemi skupinami, které mají své projekty stále v provozu. Durhamská Univerzita má takových dobrovolnický projektu po celém Severovýchodě Anglie na 80, projekty se týkají komplexních socíálních služeb, vzdělání, životní prostředí, sportu a dalších fyzických aktivit. Za loňský rok se pomohlo více jak 2500 lidí, mladí, staří, bezdomovci, lidé s fyzickým handicapem nebo lidé s poruchami učení. Královna Alžběta II. podepsala certifikát 2.června 2020, universita obdrží klenutý křišťálový klenot a podle mladé zvyklosti mohou býti zástupci organizace pozváni na královskou zahradní slavnost.
.
Touto vzkutku královskou tečkou končí i toto číslo magazínu Newcastle Speciál, doufáme že vás odvedlo na malinkatou chvilku od strastí dnešní doby. Do komentářů pod článkem bychom rádi uvítali Vaší textovou podporu magazínu, děkujeme 🙂
.
foto a zdroj pro mag.: Chroniclelive.co.uk
.
Bůh ochraňuj královnu a Newcastle upon Tyne.
Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny dle autorského zákona.

Napsat komentář