Jermaine Jenas, Jose Enrique, Elliot Anderson – pár řádků

Napsal ,

“Zázračné dítě” odmítlo Manchester United a Leeds United, aby se připojilo k Newcastlu navzdory tvrzení Sira Alexe (The Chronicle 19. listopadu 2022)

Newcastle United porazil Manchester United a Leeds, když v roce 2002 získal Jermaina Jenase z Nottinghamu Forest a bývalý anglický reprezentant o svém tehdejším přestupu otevřeně promluvil.

Jermaine Jenas prozradil, že Sir Bobby Robson byl „tak nadšený“ poté, co bývalý záložník Newcastlu United odmítl přestup do Manchesteru United a Leedsu, aby se připojil k Magpies.

Jenas byl v únoru 2002 žádaným hráčem, kdy byly Newcastle, Manchester United a Leeds připraveny udělat z vysoce hodnoceného mladíka nejdražšího anglického teenagera všech dob a to mu bylo pouhých 18 let. Newcastle i Leeds předložily nabídky ve výši 5 milionů liber, ale Manchester United nabídl pouze 3 miliony liber, protože podle slov bývalého šéfa Nottingham Forest Paula Harta Sir Alex Ferguson věřil, že je „ctí hrát za klub jako je Manchester United“.

Jenas však neměl pocit, že by si ho sir Alex skutečně přál v době, kdy Skot mohl ukázat na Roye Keana, Paula Scholese a Nickyho Butta, kteří už byli zaneseni v klubovém účetnictví. Vzhledem k tomu, jak zoufale chtěl Jenas hrát, místo aby se jen učil od těchto hráčů na tréninku, mladík z Nottinghamu fakticky vyloučil přestup k Red Devils. Ačkoli spolunápadníci z Leedsu v té době hráli Ligu Mistrů a Yorkshire byl blíže domovu, Jenas byl varován svým agentem Paulem Stretfordem, že v klubu jsou potíže mimo hřiště. Jenas se proto chytře vrhl do Newcastlu – v nemalé míře díky siru Bobbymu.

Jermaine Jenas po přestupu do Newcastlu United

Nikdy nezapomenu, jak jsem šel do Nottingham Forest a můj manažer [Paul Hart] mi řekl: ‘Podívej, byly tam tři nabídky’,” vzpomínal pro Off the Ball. „Myslím, že Manchester United nabídl tři miliony, Leeds pět a Newcastle pět. Bylo to jako: “Správně, auto pro Newcastle je v podstatě tady.” Jakmile jsem byl v autě, Bobby Robson mi zavolal. Bylo mi 18 let a mluvil jsem s Bobbym Robsonem a byl jsem tak nadšený. Bylo mi potěšením hrát pod ním. Byl pro mě jako otcovská postava. Opravdu byl… když jsme ho ztratili, byly to těžké časy, protože jsme si byli blízcí jako manažer a hráč a muž a mladík, abych řekl pravdu.”

Výbušný rozhovor s Jose Enriquem, který v Newcastlu United skončil v roce 2011 (The Chronicle 15. září 2022)

Španělský obránce zuřil poté, co byl Andy Carroll v lednu 2011 prodán do Liverpoolu. Jednou jsem dělal rozhovor s Josem Enriquem po hrozné porážce ve Fulhamu v roce 2011, jen pár dní poté, co byl Andy Carroll prodán. Enrique truchlil nad porážkou a pak se pustil do řeči, která začala: “A to se stane, když klub prodá své nejlepší hráče…”

Bývalý obránce Newcastlu sotva stačil říct svou další větu, než byl hnán zpět tunelem v Craven Cottage a rozhovor byl klubem ukončen. Jen o pár měsíců později, když se stal Twitter populární, Enrique znovu zaútočil na ambice Newcastlu a nakonec byl prodán Liverpoolu. Stěžoval si, že United by se nepřiblížili k tomu, aby hráli v první pětce (později v roce 2012 se jim to podařilo – ale Enriqeův názor stále trval).

Klidnější Enrique mi začátkem tohoto týdne řekl: „Jakým způsobem hrají by jim mohlo zajistit evropské místo. Pro mě je Eddie Howe pravděpodobně nejlepší podpis, jaký Newcastle udělal. Samozřejmě, že hráči, které od ledna podepsal, byly neuvěřitelní. Nepamatuji si přesně, kolik bodů od sestupu Newcastle zaostával, ale vypadalo to nemožně, když se poprvé připojil ke klubu. Ale udělal to a nejenže přežili, ale v minulé sezóně skončili ve skutečně opravdu dobré pozici. Věřím, že skutečný cíl pro Newcastle je výše než 10. místo. Věřím, že každou sezonu povyrostou a budou se dále kousek po kousku zlepšovat. Ale s týmem, který právě mají, věřím, že by mohli bojovat o evropská místa, protože proč ne, hrají velmi dobře. Ale pokud skončí v top 10, pak si nemyslím, že by fanoušci Newcastlu měli být zklamaní, protože trvá dlouho, než se na evropská místa dostanete.”

Jose Enrique znovu zopakoval svou „lásku“ k fanouškům Newcastlu a problémy s Mikem Ashleym (The Chronicle 17. listopadu 2022)

Enrique strávil čtyři sezóny v Newcastlu United, než se v roce 2011 připojil k Liverpoolu. Jose Enrique řekl, že ‚miloval‘ fanoušky v Newcastlu United, ale přiznal, že bývalý majitel Mike Ashley věci neusnadňoval. Enrique přišel do St James’ Parku z Villarrealu v roce 2007 a během čtyř sezón nastoupil za klub ke 129 zápasů. Poté strávil pět sezón v Liverpoolu a potom odešel dohrát do druhé španělské ligy, kde kopal za Real Zaragoza. Španěl se rozpovídal o svém pobytu v Newcastlu a o tom, kolik věrných služebníků se během Ashleyovy éry cítilo nedoceněno.

Jose Enrique

“Hrál jsem za nejlepší klub na světě, podle mého názoru je to Liverpool, ale miloval jsem Newcastle a léta, která jsem tam strávil. Měl jsem své vzestupy a pády, jako máte kdekoli, jako každý hráč v každém klubu. Můžu vám říct o jednom zápase proti Nottinghamu Forest, kde jsem dal gól. Porazili jsme je 2:0 a po tomto zápase jsme vlastně postoupili. Když jsem dal gól, řekli, že to byl gól sezony, protože to pro tým tolik znamenalo. Miluji fanoušky a to, jak jsou skvělí. Samozřejmě pod Mikem Ashleym nebyla situace skvělá. V Liverpoolu jsem patřil mezi starší a mluvil jsem anglicky mnohem lépe. Po mém odchodu do důchodu bylo spojení s klubem úžasné. Nestalo se to s Newcastlem. Fabricio Coloccini a Jonas Gutierrez nebyli s klubem v žádném spojení a myslím, že to bylo kvůli Miku Ashleymu. Myslím, že Newcastle se teď chová jinak.”

Láska k Liverpoolu pochází ze všech věcí, které se s v klubu dějí a to jak při angažmá tak i po něm. “Ačkoli si Newcastle možná nemyslí, že je mám rád, tak to není pravda. Ano, cítím hodně lásky k Newcastlu, miluji klub. Pokud jde o moment při přestupu – to byl ten pravý klub. Tohle byla sezóna, kdy jsem řekl – jsem tady, všem dokážu, že se mýlí a jsem technicky jeden z nejlepších fotbalistů.”

Elliot Anderson učinil emotivní prohlášení o odkazu Newcastlu United se zvláštní poctou (21. listopadu 2022)

Elliot Anderson nastínil svou ambici zopakovat svého hrdinu tím, že vyhraje trofej pro Newcastle United. Fotbalový talent mu koluje v krvi, protože Geoff Allen, člen týmu Inter-Cities Fairs Cup z roku 1969, je dědečkem mladíka. V prvním kole proti Feyenoordu předvedl nyní 75letý hráč nejlepší výkon ve vůbec prvním evropském utkání Magpies. Kruté zranění zkrátilo Allenovu kariéru ve 23 letech, ale jeho odkaz je hmatatelný v St James’ Parku do dnešního dne.

Elliot Anderson

Newcastlovské mládí v podobě Andersona se na Tyneside předvádí v dobrém světle a balancuje na okraji prvního týmu. Působivé hostování v Bristol Rovers na začátku tohoto roku dalo 20letému hráči, který reprezentoval Anglii i Skotsko na mládežnické úrovni, šanci v seniorském fotbale. Herní čas strávený na hřišti byl v probíhající sezóně omezen, ale Eddie Howe ho odměnil několika vystoupeními, kdy naskakoval z lavičky. V rozhovoru pro klubový web Anderson jasně vyjádřil svůj sen o Newcastlu. “Byl to jeden z mých osobních cílů jít ve stopách mého dědečka,” řekl. “Byl součástí posledního týmu Newcastlu, který vyhrál trofej, a já se pokusím být součástí toho dalšího. Zranil se poměrně brzy, takže chci posunout jeho kariéru dál. Rád bych byl součástí týmu Newcastlu, kterému se v pohárových soutěžích může velmi dobře dařit. Vzhledem k tomu, kam se klub momentálně ubírá, jde jen správným směrem a doufám, že budu jeho součástí. Manažer chce, abychom se v pohárových soutěžích dostali hodně daleko, takže každý ze sebe vydá to nejlepší. Snažím se využít každou minutu, kterou mám na hřišti. Trochu jsem se provinil tím, že jsem se možná příliš snažil, když jsem nastupoval.”

Anderson přiznal, že není spokojený se sezením na lavičce a zoufale touží po delším herním čase. Howe mu dal příležitost v Carabao Cupu proti Crystal Palace. „Přišel jsem z lavičky, ale to není místo, kde bych chtěl být,” dodal Anderson. „Stále pracuji každý týden, abych získal více minut. Přijít každý den trénovat a žít v Newcastlu je skvělé. ale chci hrát víc. Chybí mi ten jeden pocit být zapojený do týmu každý týden a mít ten pocit být velkým hráčem. Myslím, že to nakonec přijde. Je mi stále jen 20 let a doufám, že se tam dostanu.”

Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

Napsat komentář