Les Ferdinand, Alan Shearer, Mark Viduka – pár řádků

Napsal ,

Les Ferdinand označuje partnerství Alana Shearera v Newcastlu United za „nejlepší“ ve své kariéře

Ferdinand a Shearer vstřelili dohromady 49 gólů ve své jediné společné sezóně. Strávili spolu sice jen jednu sezónu, ale Les Ferdinand označil své partnerství s Alanem Shearerem za „nej“ ve své kariéře.

Ferdinand přišel do St James Park z Queens Park Rangers v létě 1995 a ve své debutové sezóně skóroval 29krát ve 44 zápasech napříč všemi soutěžemi. Byl jmenován hráčem roku PFA, když Newcastle ztratil 12bodový náskok na Manchester United v boji o titul v Premier League. Následující sezónu se k němu připojil Shearer a během jejich tažení si dvojice vytvořila impozantní útočné partnerství. Ferdinand nastřílel 21 gólů, zatímco Shearer ve své první sezóně na Tyneside jich nastřílel 28, když Newcastle opět skončil na druhém místě za The Red Devils. Ferdinand odešel z Newcastlu do Tottenhamu Hotspur, kde přešel k partnerovi Jurgenu Klinsmannovi a později Teddymu Sheringhamovi, ale bylo to jeho partnerství se Shearerem, které bylo podle něj nejúspěšnější.

Les Ferdinand z Newcastlu United zvedá ruce po vítězném zápase v FA Carling Premiership proti Manchesteru United (Mandatory Credit: Ben Radford/Allsport)

“Bylo to pravděpodobně nejlepší partnerství, jaké jsem měl,” prozradil Les Ferdinand na Sky Sports. „Měl jsem opravdu štěstí, že jsem mohl hrát s několika skvělými hráči: [Jurgen] Klinsmann, [Teddy] Sheringham, [Peter] Beardsley, ale kombinace mezi Alanem [Shearerem] a mnou fungovala opravdu dobře – je tu spousta lidí, kteří si mysleli, že nebude. Oba jsme byli zvyklí na to, že můžeme hrát v různých částech hřiště. Druhý rok přišel Alan a já jsem byl zvyklý hrát ve dvou, řekli jsme si, že to zvládneme, dali jsme 49 gólů. naše jediná společná sezóna. Dalo by se říct, že to bylo úspěšné partnerství. Když jsem opustil QPR, mluvil jsem s několika kluby, mluvil jsem s ním [Keeganem] pět minut a věděl jsem, že je hotovo. V té době to bylo období, kdy přišel manažer a řekl, že půjdu, zařiďte to. Přesně to jsme udělali a jediná škoda je, že jsme nevyhráli ligu.”

Alan Shearer tvrdí, že Mark Viduka mohl zachránit Newcastle před sestupem v roce 2009

The Magpies sestoupili poprvé za 20 let v sezóně 2008-09. Alan Shearer trvá na tom, že vyhozený Mark Viduka mohl být klíčem k záchraně Newcastlu United v roce 2009. Viduka byl sužován zraněními během poslední sezóny své profesionální kariéry, což znamenalo, že často nemohl být povolán, když Magpies bojovali o sestup.

Shearer převzal otěže na posledních osmi zápasů sezóny s nezáviděníhodným úkolem zvednout své milované Magpies z pásma sestupu. Viduka se soustředil na to, aby znovu získal svou kondici pro poslední úsek sezóny, ale porážka v posledním dni v Aston Ville poslala Newcastle do šampionátu.

Mark Viduka

Ale legenda Newcastlu pevně věří, že kdyby byl u kormidla o měsíc dříve, mohl Viduka sehrát zásadní roli v udržení jejich statusu v Premier League. “Líbil se mi jako hrotový hráč, a když jsem šel do Newcastlu jako manažer, tak mě mrzelo jeho přehlížení, ale už nebyl nejmladší a jak nefunguje zdraví, tak už to není ono.” řekl Shearer pro Optus Sport. „Předchozí manažer na něj málem zapomněl, byl zraněný a blížil se konec sezony. Vešel jsem do šatny a řekl jsem mu: ‘Podívej, zbývá nám osm zápasů, je to všechno na tobě. Můžeš, když na tom zapracuješ být fit na poslední zápas. Když dáš jeden gól, může nás to zachránit. A řekl jsem: Je to na tobě, ale chtěl bych, abys byl fit a tvrdě pracoval.” A udělal to. Jeho přístup byl úžasný, pracoval neskutečně, dostal se do formy ve čtyřech nebo pěti zápasech. Kvůli tomu, co se stalo předtím, mohl říct, že nechce, ale jeho přístup byl skvělý. Kdybych se tam dostal o měsíc dříve a dal mu za cíl zlepšit kondici a přiměl ho pracovat jako pro nás v posledních dvou zápasech, jsem si docela jistý, že bychom zůstali v Premier League, protože on by udělal ten rozdíl.”

Viduka odešel na konci sezóny 2008/09 poté, co strávil devět sezón v Premier League. Australská legenda vstřelila 92 gólů v nejvyšší soutěži za Leeds United, Middlesbrough a Newcastle.

Veškeré texty na nufccz.cz jsou chráněny autorským právem
foto zdroj: nufc.co.uk, bbc, internet

Napsat komentář